Om oss

Vi är det regionala förbundet för hembygdsrörelsen i Uppsala län. 81 hembygdsföreningar och 487 enskilda medlemmar är anslutna till Upplands fornminnesförening och hembygdsförbund (2021). Hembygdsföreningarnas totala medlemsantal uppgår till ca 13 500.

Den uppländska hembygdsrörelsen har en lång historia med bildandet av Upplands fornminnesförening 1869. Den vetenskapliga skriftserien Upplands fornminnesförenings tidskrift började utges...

Läs mer >

Nyheter

Nya halmtak på Kvekgården

Just nu pågår reparationer av halmtaken på vår egen hembygdsgård Kvekgården utanför Örsundsbro, en av Sveriges bäst bevarade bondgårdar på ursprunglig plats.

Det är halmtakläggare Eje Arén med sambo Annette som utför arbetet. Eje har 40 års erfarenhet av att lägga halmtak och odlar själv den råg som används för att...

Läs mer >

Folder för medlemsvärvning

Upplands Fornminnesförening och hembygdsförbund har 487 enskilda medlemmar vid sidan av de 13 500 medlemmarna i hembygdsföreningarna. Vi ser gärna fler enskilda medlemmar i vår förening och har därför tagit fram en folder för medlemsrekrytering, som kan beställas från vårt kansli på [email protected] Foldern finns också att hämta här.

Läs mer >

Nominering till Årets hembygdsbok

Upplands fornminnesförening och hembygdsförbund får nominera en bok eller en bokserie till utmärkelsen Årets hembygdsbok som delas ut av Sveriges hembygdsförbund.
För 2022 har vi nominerat "Hållnäs förr och nu 2019-2021". Motiveringen lyder:
"Hållnäs är av de största och mest aktiva hembygdsföreningarna i Uppsala län, med en stor hembygdsgård med...

Läs mer >

Stipendium från Ola Ehns minnesfond

Ett stipendium på 100 000 kr är nu utlyst från Ola Ehns minnesfond. Stipendiet delas ut för att främja studier och forskning i uppländsk kultur. Sista ansökningsdag är den 1 oktober 2022.
Läs mer om stipendiet här.
 

Stipendium från Blankfelts stipendiefond för uppländsk folkmusik


Ett stipendium på 80 000 kr är nu utlyst från Blankfelts stipendiefond för uppländsk folkmusik. Läs mer om stipendiet och om hur du gör för att söka här.
Sista ansökningsdag är den 1 oktober 2022.
  
Visa fler

Aktiviteter

VÅRA ARRANGEMANG

Uppland i forskningen 2022

November 25, 2022, 9:00 AM - November 25, 2022, 4:30 PM

Välkomna till Uppland i forskningen, en mötesplats för alla som forskar om Uppland!
Fredagen den 25 november anordnas för sextonde gången ett seminarium med uppländsk forskning i fokus. Här kan du dels få kunskap om vad det pågår för forskning idag på både universitet och i hembygds- och släktforskarföreningar,...

Läs mer >