Nyheter

Domstolsbeslut i ärendet Järle kvarn

Mark- och miljödomstolens beslut 18 mars innebär att Naturvårdsverkets får genomföra utrivning i kvarnområdet vid Järle kvarn utanför Nora i Örebro län. Sveriges hembygdsförbund är kritiska mot beslutet och anser att det innebär ett hårt slag mot viktiga kulturvärden.

Läs mer om Järle kvarn

Sveriges hembygdsförbund åter medlem i Ideell kulturallians

Från och med 25 mars är Sveriges hembygdsförbund åter medlem i Ideell kulturallians. Därmed öppnas möjligheten för alla medlemsföreningar att söka krisstöd till sin verksamhet.

Läs mer och ansök fram till 7 april på www.ideellkultur.se >

Hembygdsrörelsen hårt drabbad av coronapandemin

Sveriges hembygdsföreningar drabbades hårt av coronapandemin under 2020. Antalet genomförda evenemang och aktiviteter sjönk till en tredjedel och besöksantalet till en femtedel jämfört med ett normalår.

Läs hela pressmeddelandet >

Kulturrådets krisstöd - här kan du se alla som beviljats stöd

På Kulturrådets hemsida redovisas nu alla som beviljats krisstöd, dels för inställda evenemang, dels för särskilda behov. Av Sveriges hembygdsförbunds medlemsföreningar har Källa Hembygdsförening i Kalmar län och Brunskogs Hembygdsförening i Värmlands län fått mest i kategorin krisstöd för inställda evenemang: 438 200 kr respektive 278 500 kr. I kategorin krisstöd för särskilda...

Läs mer >

Visa fler