Nyheter
Sveriges hembygdsförbunds utmärkelse Årets hembygdsbok går till en bok från Gävleborgs län. Det är Gästriklands Kulturhistoriska Förening som prisas för årsskriften "Från Gästrikland". Redaktör för årsböckerna är Barbro Sollbe. Prisutdelningen går av stapeln i november i samband med en lokalhistorisk konferens.
Varje år ges hundratals böcker ut om lokal historia. I år är 14 skrifter nominerade till Sveriges hembygdsförbunds utmärkelse Årets hembygdsbok. Se de nominerade böckerna.
Vilken makt vill vi ge EU i beslut som påverkar de svenska natur- och kulturlandskapen? Och hur värderar man civilsamhället och det lokala inflytandet över närmiljön? Landets största kulturmiljöorganisation Sveriges hembygdsförbund har ställt frågor till riksdagspartiernas kandidater inför söndagens val...
Inför EU-valet 9 juni utfrågas riksdagspartierna om hur man ser på beslut som påverkar Sveriges kulturmiljöer. Bakom utfrågningen står Sverige hembygdsförbund som efterlyser en bättre anpassning av EU-beslut till svenska förhållanden.
Nu står det klart att Blidö sockens hembygdsförening vinner utmärkelsen Årets hembygdsförening. Prisutdelningen sker 11 maj vid Sveriges hembygdsförbunds riksstämma i Gävle.
På tisdag bjuder många av landets hembygdsföreningar in till valborgsfirande. Enligt siffror från Sveriges hembygdsförbund kommer medlemsföreningar runt om i landet ta emot runt 120 000 personer.
I år är sju föreningar nominerade till utmärkelsen Årets hembygdsförening som varje år delas ut av Sveriges hembygdsförbund.
I höstas presenterades regeringens betänkande ”Kultursamhället – utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun”. Här beskrivs hur kultursamverkansmodellen kan utvecklas för att fler ska få möjlighet att ta del av en större mångfald av kulturyttringar än i dag. Metoden som föreslås handlar om att öppna för...
De senaste tjugo åren har Sveriges största kulturmiljöorganisation förlorat 50 000 medlemmar. Det blir tydligt när Sveriges hembygdsförbund analyserar läget för 2023. Förbundet ser utvecklingen som ett potentiellt hot mot landets lokala kulturarv.
Nu är vårens webbinarieprogram publicerat! De flesta tillfällen är klara men utbudet kommer att kompletteras med fler spännande teman och tillfällen efter hand. Förutom riksförbundet kommer det finnas webbinarier med andra arrangörer, exempelvis regionala hembygdsförbund.
Välkommen!
Under en dag möts vi i Visby på Gotland och får ta del av berättelsen om hur Lau hembygdsförening arbetat med lokalhistoria för att skapa kunskap för de som bor där nu och för kommande generationer. Tanken med dagen är att deltagarna ska få tillfälle att dela med sig av goda idéer....