Nyheter

Inför EU-valet 9 juni utfrågas riksdagspartierna om hur man ser på beslut som påverkar Sveriges kulturmiljöer. Bakom utfrågningen står Sverige hembygdsförbund som efterlyser en bättre anpassning av EU-beslut till svenska förhållanden.

Läs pressmeddelande

Nu står det klart att Blidö sockens hembygdsförening vinner utmärkelsen Årets hembygdsförening. Prisutdelningen sker 11 maj vid Sveriges hembygdsförbunds riksstämma i Gävle.

Läs pressmeddelande

På tisdag bjuder många av landets hembygdsföreningar in till valborgsfirande. Enligt siffror från Sveriges hembygdsförbund kommer medlemsföreningar runt om i landet ta emot runt 120 000 personer.

Läs pressmeddelande

I år är sju föreningar nominerade till utmärkelsen Årets hembygdsförening som varje år delas ut av Sveriges hembygdsförbund.

Läs pressmeddelande

I höstas presenterades regeringens betänkande ”Kultursamhället – utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun”. Här beskrivs hur kultursamverkansmodellen kan utvecklas för att fler ska få möjlighet att ta del av en större mångfald av kulturyttringar än i dag. Metoden som föreslås handlar om att öppna för...

Läs mer >

De senaste tjugo åren har Sveriges största kulturmiljöorganisation förlorat 50 000 medlemmar. Det blir tydligt när Sveriges hembygdsförbund analyserar läget för 2023. Förbundet ser utvecklingen som ett potentiellt hot mot landets lokala kulturarv.

Läs pressmeddelande

Efter drygt 100 år som papperstidning har SHF:s tidning Bygd och natur nu flyttat ut på webben. Läs om Sveriges rika kulturarv, om kulturhistoria, landskapets värden, villkoren för ideellt engagemang och riksförbundets arbete. Du kan bläddra i gamla nummer och testa dina kunskaper i ett Quiz! Läs tidningen på www.bygdochnatur.se

Läs mer >

Nu är vårens webbinarieprogram publicerat! De flesta tillfällen är klara men utbudet kommer att kompletteras med fler spännande teman och tillfällen efter hand. Förutom riksförbundet kommer det finnas webbinarier med andra arrangörer, exempelvis regionala hembygdsförbund. 

Välkommen!

Läs mer och anmäl dig

Under en dag möts vi i Visby på Gotland och får ta del av berättelsen om hur Lau hembygdsförening arbetat med lokalhistoria för att skapa kunskap för de som bor där nu och för kommande generationer. Tanken med dagen är att deltagarna ska få tillfälle att dela med sig av goda idéer....

Läs mer >

Vinnaren av Sveriges hembygdsförbunds utmärkelse Årets hembygdsbok går till en bok från Gotland. Det är Lau hembygdsförening som prisas för boken " Lau – livet i en strandsocken ". Prisutdelningen går av stapeln 18 november i samband med en lokalhistorisk konferens i Visby.

Läs mer >

På söndag håller många av landets runt 1400 hembygdsgårdar öppet lite extra. Det är nämligen Hembygdsgårdens dag.

Läs pressmeddelande

Mark- och miljööverdomstolen har med domslut godkänt Naturvårdsverkets utrivning av dammen vid Järle kvarn. Därmed har man avslagit överklagandena från hembygdsföreningen Noraskog och Örebro läns hembygdsförbund om att avslå ansökan om utrivningen av dammen.

Läs pressmeddelande

Visa fler