Nyheter

Lokalhistorisk konferens i Mariestad

Lördag 4 december bjuder Sveriges hembygdsförbund in våra medlemmar till den lokalhistoriska konferensen i Mariestad med utdelning av pris för Årets hembygdsbok.

Under en dag möts vi i Mariestad och får ta del av berättelsen om hur Ullervad Leksbergs hembygdsförening arbetat med lokalhistoria för att skapa kunskap för de som bor där...

Läs mer >

Arkivens dag på söndag

På söndag är det åter dags för Arkivens dag då mängder av arkiv runt om i landet inbjuder in till öppet hus. Titta in bakom kulisserna, låt dig imponeras och fascineras av spännande dokument, ta del av lärorika utställning och intressanta föredrag. I år är temat ”Röster i arkiven”. Här finns...

Läs mer >

Konferens på lördag om kyrkomiljöerna och lokalsamhället

Under konferensen 23 oktober vill vi belysa det svenska kyrkliga kulturarvet på lokal nivå. Vad innebär det kyrkliga kulturarvet? Vilken kunskap finns och hur bedrivs arbetet idag? Och inte minst, vilka möjligheter finns för tidsresor i den lokala bygdens långa historia?

Välkommen!

Anmäl dig här

Nytt nummer av tidningen Bygd och natur

När tidningen kommer ut på fredag är temat kyrkogårdar. Du får läsa om Sockenkyrkonätverket, gymnasieelever i Kalmar som framför egenskriven teater på stadens kyrkogårdar och en fladdermusfors­kare som berättar om betydelsen av mörker. Och mycket mer. Nytt är att du nu kan prenumerera enkelt till medlemspris om du är medlem i...

Läs mer >

Kulturarv till alla i helgen

I helgen 10-12 september är det åter dags för Kulturarvsdagen. Då slår hembygdsföreningar, arbetslivsmuseer och andra arrangörer upp sina dörrar för alla som vill uppleva kulturarvet. Och i år är öppenheten extra tydligt då temat är Kulturarv för alla.

Läs pressmeddelande

Sveriges hembygdsförbunds nya ordförande heter Anna-Karin Andersson

Vid lördagens riksstämma valdes Anna-Karin Andersson till ny förbundsordförande av en enhällig riksstämma och ersatte därmed Maria Norrfalk som hållit i klubban under fyra år. Anna-Karin Andersson bor i Nyhammar i Dalarna och har länge varit aktiv inom hembygdsrörelsen. Hon har bland annat varit 2:e vice ordförande både i riksförbundets styrelse och...

Läs mer >

Prisutdelning i Rytterne

Lite regn kunde inte hindra dagens ceremoni där Malin Dreifaldt, ordförande för Rytterne hembygdsförening, fick ta emot utmärkelsen Årets Hembygdsförening från Anna-Karin Andersson, 2:a vice ordförande för Sveriges hembygdsförbund.

Läs mer

Rytterne hembygdsförening i Västmanland bäst i landet

Nu står det klart att Rytterne hembygdsförening i Västmanland vinner utmärkelsen Årets hembygdsförening. Förutom ära och uppmärksamhet får föreningen 10 000 kr. Prisutdelningen går av stapeln 7 augusti i Rytterne.

Läs pressmeddelande

Rytterne hembygdsförening

Hembygdsföreningar öppnar upp på Hembygdsgårdens dag

Många öppnar nu upp sin verksamhet när pandemiläget förbättras. Det gäller även landets hembygdsföreningar. När det på söndag åter är dags för Hembygdsgårdens dag tar många föreningar tillfället i akt och bjuder in lite extra.

Läs pressmeddelande

Första numret av "nya" Bygd och natur

När Sveriges hembygdsförbunds 102-åriga tidning Bygd och natur kommer ut på fredag är det med nytt utseende och ny inriktning. Målet är att nå ut till alla som är intresserade av frågor som rör kulturarv, självorganisering, natur- och kulturlandskap, landsbygdsutveckling och ideellt engagemang. 

Läs pressmeddelandet

Domstolsbeslut i ärendet Järle kvarn

Mark- och miljödomstolens beslut 18 mars innebär att Naturvårdsverkets får genomföra utrivning i kvarnområdet vid Järle kvarn utanför Nora i Örebro län. Sveriges hembygdsförbund är kritiska mot beslutet och anser att det innebär ett hårt slag mot viktiga kulturvärden.

Läs mer om Järle kvarn

Sveriges hembygdsförbund åter medlem i Ideell kulturallians

Från och med 25 mars är Sveriges hembygdsförbund åter medlem i Ideell kulturallians. Därmed öppnas möjligheten för alla medlemsföreningar att söka krisstöd till sin verksamhet.

Läs mer och ansök fram till 7 april på www.ideellkultur.se >

Visa fler