Nyheter

SHF:s efterlyser fokus på kulturella och sociala värden

SHF välkomnar i ett remissvar Havs- och vattenmyndighetens vägledning ”Definition av ekologisk potential”. Dokumentet är tänkt att vara till stöd för länsstyrelser när det gäller anpassning av vattenmiljöer för att öka de ekologiska värdena. Syftet är bra men samtidigt saknas sociala och kulturella värden samt rekreationsvärden som SHF särskilt lyfter...

Läs mer >

Böcker från hela landet nominerade till Årets hembygdsbok

I år är elva böcker från olika delar av landet nominerade till Sveriges hembygdsförbunds utmärkelse Årets hembygdsbok.

Läs pressmeddelande

Hållbart kulturarv i helgen

I helgen är det åter dags för Kulturarvsdagen då hembygdsföreningar, arbetslivsmuseum och andra har evenemang runt om i Sveriges. I år är temat Hållbart kulturarv.

Läs pressmeddelande

På söndag är det Hembygdsgårdens dag

På söndag håller många av landets runt 1400 hembygdsgårdar öppet lite extra. Det är nämligen Hembygdsgårdens dag.

Läs pressmeddelande

Här kan du fira midsommar med landets hembygdsföreningar

På fredag kommer runt 300 000 personer i Sveriges att delta i midsommarfiranden arrangerade av en hembygdsförening. 

Pressmeddelande

Södra Ringsjöortens bygdeförening i Skåne är bäst i landet

Nu står det klart att Södra Ringsjöortens bygdeförening i Skåne vinner utmärkelsen Årets hembygdsförening. Förutom äran och den positiva uppmärksamheten får föreningen 10 000 kr. Prisutdelningen sker idag vid Sveriges hembygdsförbunds riksstämma i Nyköping.

Läs pressmeddelande

Riksstämma i Nyköping 3-5 juni

I helgen är det dags för Sveriges hembygdsförbunds årliga riksstämma! Den här gången är platsen Nyköping med stämmoförhandlingar lördag 4 juni. Men aktiviteterna startar redan på fredagen med en rad seminarier och på söndagen kommer det finnas möjlighet att åka på resa i omgivningen. Samma helg kommer Sörmlands museum i...

Läs mer >

Nominerade till utmärkelsen Årets hembygdsförening

I år är 6 hembygdsförening nominerade till utmärkelsen Årets hembygdsförening som varje år delas ut av Sveriges hembygdsförbund.

Läs pressmeddelande

Hembygdsrörelsen välkomnar besökarna tillbaka efter pandemin

Pandemin drabbade hembygdsrörelsen hårt genom få besökare och ansträngd ekonomi. Nu välkomnar man besökarna tillbaka med en sommarkampanj. Målet är besöksrekord 2022.

Läs pressmeddelande

Höjt bidrag från Naturvårdsverket

Sveriges hembygdsförbund beviljandes höjt verksamhetsstöd från Naturvårdsverket. Från en tidigare nivå på 800 000 kronor fick förbundet i år 1,2 miljoner.

- Det här är ett erkännande av hembygdsrörelsens viktiga arbete för natur- och kulturlandskapet. Förbundet har de senaste åren ökat ansträngningarna att lyfta rörelsens perspektiv med nyckelord som helhetssyn, socialt...

Läs mer >

Vår förbundsordförande om hembygdsrörelsen och Ukrainakrisen

Läget i vår omvärld har dramatiskt försämrats den senaste tiden. Det pågår en rysk invasion av Ukraina och nu i mars är 2,5 miljoner européer på flykt undan krigets fasor. Antalet flyktingar ökar dagligen. Ett stort antal beräknas ta sin tillflykt till vårt land. Samhället rustar för att rent praktiskt...

Läs mer >

Sveriges hembygdsförbund är nu medlem i Stockholms Kvinnohistoriska

Lagom till internationella kvinnodagen, 8 mars, har Stockholms Kvinnohistoriska fått ett nytt namn på sin medlemslista. Sveriges hembygdsförbund vill med medlemskapet öka kunskapen om kvinnohistorien.

Läs pressmeddelande

Visa fler