Om oss

Finns det hembygdsföreningar i Stockholm? Alltför ofta får vi den frågan och svaret är, självklart! Stockholm är hembygd för väldigt många människor, och Stockholms län består av stad, landsbygd, glesbygd, förort, skärgård och allt där emellan. Stockholms läns hembygdsförbund är en paraplyorganisation för länets hembygdsrörelse och våra 121 medlemsföreningar erbjuder årligen...

Läs mer >

Många av våra medlemsföreningar har drabbats av höga elkostnader när elpriserna gått upp på grund av kriget i Ukraina och energibrist i Europa. Privata elanvändare kan redan nu söka om stöd medan näringsidkare och juridiska personer, däribland föreningar, får vänta lite till.

Klart är att Energimarknadsinspektionen har godkänt förslaget om elstöd...

Läs mer >

Men vi fortsätter att kommunicera med både medlemmar och omvärld. Förbundet har beslutat att sista numret av tidningen Ledungen ges ut i maj 2023. Bakgrunden till beslutet är vikande antal prenumerationer, höjda papperspriser och distributionskostnader. Läs sista numret digitalt Ledungen_nr 1-2_2023.pdf och läs mer om beslutet här.

Nu finns majs nyhetsbrev att läsa HÄR Det innehåller nyheter om riksstämman, information om den biologiska mångfaldens dag, möjlighet att dämpa din eventuella dräktpanik och tips på olika aktiviteter. Helt enkelt sånt du absolut inte vill missa! Om du prenumererar på nyhetsbrevet så får du det direkt in till din...

Läs mer >

Stockholms läns hembygdsförbund nominerar boken Ortnamn i Södertälje Stad skriven av Bo Lindwall och utgiven av Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje.

Juryns motivering lyder
Författaren Bo Lindwall har ett flertal böcker om Södertäljes historia på sin meritlista liksom ett antal verk och artiklar inom släktforskningsområdet. I samarbete med Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje...

Läs mer >

Hej våren! Nu finns ett nyhetsbrev från  Kulturväxtgruppen som innehåller massor av boktips, tips på föredrag, utställning och annat intressant. Du kan prenumerera på nyhetsbrevet genom att skicka ett mejl till [email protected] men det går också att läsa nyhetsbrevet HÄR.

Expeditionen görs i samarbete med Blidösundsbolaget med landstigning på Muskö. Ombord på m/s Sjöbris är det kapten och ciceron Göran P Sjödin som engagerar med spännande guidning under resan bland kobbar och skär. Det kommer bli en heldag med god mat, vackra vyer och intressanta berättelser!

I priset på 860 kr/person...

Läs mer >

Under flera år har Stockholms läns hembygdsförbund tillsammans med fyra medlemsföreningar arbetat med projektet Kulturarvsstigar i skärgården. Projektet finansierades av Riksantikvarieämbetet och har resulterat i bland annat informationsskyltar, röjda stigar, en vacker karta och en bok. Som avslutning har vi tagit fram fyra korta filmer som presenterar de medverkande föreningarna.

Första...

Läs mer >

En av de vanligaste frågorna som landar hos kansliet är vad man ska göra med föreningens alla föremål. Det kan handla om allt från gallring, hur man värderar ett föremål och juridik kring gåvor. På den här sidan samlar vi information om detta och lite mer. Se sidan som en...

Läs mer >

I Ledungens nr 1:2021 kunde du läsa om Sture Wärlinders insamlande av ljud och visst vill du väl veta hur en diselross Fendt F12HL eller handmjölkning låter? Väntan är över för nu kan du lyssna här!

 

Skicka meddelande

Jag samtycker till att föreningen sparar mitt namn och min e-postadress för att kunna svara på mitt meddelande.

Om du vill bli borttagen från vår lista, kontakta: [email protected]