Om oss

Finns det hembygdsföreningar i Stockholm? Alltför ofta får vi den frågan och svaret är, självklart! Stockholm är hembygd för väldigt många människor, och Stockholms län består av stad, landsbygd, glesbygd, förort, skärgård och allt där emellan. Stockholms läns hembygdsförbund är en paraplyorganisation för länets hembygdsrörelse och våra 121 medlemsföreningar erbjuder årligen...

Läs mer >

Nu finns ett aktuellt nyhetsbrev att läsa! När Ledungen inte längre ges ut så blir nyhetsbrevet en än viktigare informationskanal så om du känner någon du tror är intresserad av att få information om länets hembygdsrörelse får du gärna tipsa dem om att prenumerera. Det gör man genom att...

Läs mer >

Hej hösten! Nu finns ett nyhetsbrev från  Kulturväxtgruppen som innehåller massor av härliga tips på böcker, film och föredrag. Du kan prenumerera på nyhetsbrevet genom att skicka ett mejl till [email protected] men det går också att läsa nyhetsbrevet HÄR.

Men vi fortsätter att kommunicera med både medlemmar och omvärld. Förbundet har beslutat att sista numret av tidningen Ledungen ges ut i maj 2023. Bakgrunden till beslutet är vikande antal prenumerationer, höjda papperspriser och distributionskostnader. Läs sista numret digitalt Ledungen_nr 1-2_2023.pdf och läs mer om beslutet här.

Årets första nyhetsbrev från Skärgårdsgruppen. Här kan du läsa om vad som händer i Stockholms skärgård i sommar.

Under flera år har Stockholms läns hembygdsförbund tillsammans med fyra medlemsföreningar arbetat med projektet Kulturarvsstigar i skärgården. Projektet finansierades av Riksantikvarieämbetet och har resulterat i bland annat informationsskyltar, röjda stigar, en vacker karta och en bok. Som avslutning har vi tagit fram fyra korta filmer som presenterar de medverkande föreningarna.

Första...

Läs mer >

En av de vanligaste frågorna som landar hos kansliet är vad man ska göra med föreningens alla föremål. Det kan handla om allt från gallring, hur man värderar ett föremål och juridik kring gåvor. På den här sidan samlar vi information om detta och lite mer. Se sidan som en...

Läs mer >

I Ledungens nr 1:2021 kunde du läsa om Sture Wärlinders insamlande av ljud och visst vill du väl veta hur en diselross Fendt F12HL eller handmjölkning låter? Väntan är över för nu kan du lyssna här!

 

Aktiviteter

VÅRA ARRANGEMANG

Verksamhetsforum

11 oktober 2023 18:00 - 11 oktober 2023 20:30

Nu är det höst och det betyder Verksamhetsforum. Verksamhetsforum ersätter de tidigare ordförande-/föreningsträffarna och syftet med dessa möten är att förbundet och medlemsföreningarna får möjlighet att mötas och diskutera vad som är på gång inom hembygdsrörelsen, vi får byta erfarenheter med varandra och förhoppningsvis bli inspirerade.

(bilden kommer från Turinge-Taxinge hembygdsförening...

Läs mer >

Växternas symbolik - myter och nyttor

13 oktober 2023 15:00 - 13 oktober 2023 17:00

Vad symboliserade en ros i en vas på bordet i det antika Rom? Och vad betyder björkarna vi pyntar med till midsommar? Varför har vi vårdträd på gårdsplanen och finns det någon symbolik i en maskros?
Genom århundradena har vi människor hittat på betydelser och skapat myter och symbolik...

Läs mer >

Besiktningskonferens - Hembygdsförsäkringen

18 oktober 2023 10:45 - 18 oktober 2023 16:15

Stockholms läns hembygdsförbund, Upplands fornminnesförening och hembygdsförbund och Upplands Väsby hembygdsförening bjuder tillsammans med Hembygdsförsäkringen in dig som vill lära mer om att skadeförebygga, besiktiga och se om hembygdsgården samt få förståelse för hur försäkringen fungerar. Välkommen till en helt analog konferens där vi genom praktiska övningar lär oss...

Läs mer >

VISA MER

Skicka meddelande

Jag samtycker till att föreningen sparar mitt namn och min e-postadress för att kunna svara på mitt meddelande.

Om du vill bli borttagen från vår lista, kontakta: [email protected]