Hembygdsföreningens Höstfest i Vårt Hus

Leksaker och eldsjälar i centrum

I Lördags passade Hembygdsföreningen i Östra Fågelvik på att bjuda in till fest i det tunga novemberdiset. Vårt Hus i Skattkärr fylldes snabbt, många hade sett fram emot att få plocka fram minnen om gamla leksaker med hjälp av barnkulturforskaren Folke Bäck, som förde ett intressant och medryckande samtal om gamla tider. Som pedagog han varit, lade han sig vinn om direktkontakt med dina åhörare. Och visst inspirerades gästerna att berätta om leksaker runt kaffeborden som var generöst uppdukade med hembakta godsaker.

Föreningen utser en gång om året eldsjälar. De som utses ska vara personer som på olika sätt bidragit till att utveckla föreningens verksamhet. I år var turen kommen till Gunnar Olsson samt makarna Maj-Britt och Bertil Gustafzon vilka alltsedan 1960-talet, när föreningen startade, har varit engagerade och aldrig dragit sig för att bidra med eget arbete och kunnande för föreningens bästa, Utan eldsjälar klarar sig ingen hembygdsförening.

 

Gunnar  Olsson har inte tvekat att ställa upp när hembygdsföreningen behövt råd och dåd i svåra frågor och belönades med utnämning som ”Årets eldsjäl”

 

 

 

 

 

Bertil och Maj-Britt Gustafzon utsågs till årets eldsjälar för sitt hängivna arbete i hembygdsföreningen alltsedan 1960-talet.

 

Hembygdsföreningen i Östra Fågelvik ser nu fram emot nästa verksamhetsår och har redan siktet inställt på valborgsfirandet vid det älskade Kälktorpet, ett stenkast från kyrkan i Östra Fågelvik.

Text Lena Fries

Foto Lena Fries och Birgitta Andersson

 

Sommarfest 2018

Hembygdsföreningens sommarfest ägde rum i söndags, 11 augusti, och den förlades inomhus i kyrkans församlingshem, eftersom den rekordvarma och soliga sommaren gjorde ett kort uppehåll över just denna helg. Ett välsignat och välkommet regn föll både lördag och söndag.

Den musikaliska underhållningen stod re ”proffs” för, nämligen Kerstin Andeby, Göran Hultgren och Janne Johansson. De valde att bjuda på ett mycket allsidigt musikprogram med melodier av Evert Taube, Gustaf Fröding, Sven-Ingvars och många andra, till exempel den norska visan som översattes av Ture Nerman och på svenska kom att heta Små nära ting; en visa som betonar vikten av att vi ser och uppskattar just de små och nära tingen som omger oss varje dag.

 

 

 

Redan vid festens start kunde den oemotståndliga kakbuffén beskådas för att reta smaklökarna inför fikapausen. Den var magnifik, inget saknades, alla tänkbara smaker erbjöds. En snabb blick över buffén visade minst sju sorters mjuka kakor, åtta sorters småkakor och så bullar med wienerbrödskaraktär, allt hembakat. Inte undra på att trängtande blickar kastades åt kakhållet, även när musikanterna helhjärtat förgyllde stämningen.

 

 

Och, vad vore sommarfesten utan lotterier? Vinster fördelades till dem som haft tur i det stora sommarlotteriet och en alldeles vanlig gammaldags lotteriring med hemliga vinster lockade många till att pröva turen ytterligare.

Text och foto Lena Fries

Öppet hus lockade många intresserade

I söndags (22 juli) stod dörrarna vid hembygdsgården Kälktorpet på vid gavel och många hade hörsammat inbjudan till ”öppet hus”. En strid ström av kort-och långväga besökare kom för att ta sig en titt på alla de ting som ryms i gårdens byggnader.

Föreningens ordförande Bengt Lagerberg fick vid rundturerna ta del av berättelser om gamla tider i socknen. Många minnen väcktes till liv, när man fick syn på husgeråd och verktyg från förr.

Vid kaffeborden där våfflor med grädde och hemlagad jordgubbssylt bjöds, kom samtalen att röra sig om såväl gamla som nya tider. Erfarenheter utbyttes och goda råd förmedlades om hur föreningens verksamhet skulle kunna utvecklas; en ständigt aktuell fråga för styrelsen.

Om tre veckor, söndagen12 augusti, väntar årets stora sommarfest på Kälktorpet.

 

Eskil Johansson. ordförande i Värmlands Hembygdsförbund. låter sig väl smaka på kaffe med nygräddade våfflor efter rundvandring på Kälktorpet

 

 

 

 

Bengt Lagerberg, hembygdsföreningens ordförande, i samspråk med besökare vid kaffeborden vid Kälktorpet

 

 

 

 

Denna vackra natursten har fungerat som dopfunt, berättar en besökare för Lena Fries

 

 

 

Dessa ”tre trallande jäntor” såg till att alla gäster serverades kaffe med nygräddade våfflor, från vänster Iris Söder, Inger Lagerberg och Birgitta Andersson

 

Text och foto Lena Fries

 

Midsommar på Kälktorpet

Plötsligt var vi fler än 220 vuxna och barn som väntade på att dansen kring majstången skulle resas så att dansen kunde börja.. Och så restes den björklövsklädda stången som många barn hade bidragit med blommor till och dansen kunde starta.

Till taktfast dragspelsmusik som Anki från Skoghall stod för, började Kerstin sjunga och instruera den ringlande skaran av stora och små som ställt upp kring majstången; några barn så små att de satt på pappas arm. Och där sjöngs och sågs både små grodor utan både öron och svansar, små gummor på väg till Nora och både Andersson, Pettersson och Lundström och jag dansade karusell.

Familjer med sina rötter i Östra Fågelvik och Skattkärr återvänder hem inför storhelgen. Där i gröngräset på Kälktorpet sågs flera familjer i flera generationer, från gammelfarmor till minsta barnbarnsbarn, och återseendets glädje ”gamla” vänner emellan gick inte att ta miste på.

 

 

Det krävdes starka armar för att resa den med björkris och blommor prydda majstången.

 

Det krävdes lite knåp för att få majstången på säker fot.

 

 

 

 

 

På plats straxt innan barn

och vuxna samlades i ringar runt omkring

 

 

 


 

 

 

Glatt samspråk vänner emellan i gröngräset.

 

 

Text och foto Lena Fries

 

Brandskydd förr och nu

Ett femtiotal barn och vuxna hade mött upp vid Vårt Hus i Skattkärr för att lära mer om brandhistoria och brandskydd. Det blev en eftermiddag som väckte många till eftertanke och som kändes mer än lovligt aktuell efter denna regnfattiga och solrika försommar.

Skattkärrsbon Jan-Erik Pettersson berättade om sina upplevelser som deltidsbrandman under 1960-talet,om hur han ibland fick bege stt från sin ordinarie arbete hals över huvud för att delta i släckningsarbete när brand brutit ut i Östra Fågelvik.

 

 

Ställföreträdande räddningschef Hans Berged betonade vilket ansvar vi själva har för att hindra att brand bryter ut, men också öm hur vi bäst utrustar våra hem för att vara beredda om olyckan är framme. Goda råd delades ut om utrustning som bör finnas i varje hem.

 

 

F.d. brandingenjören  och företrädare för Värmlands Brandhistoriska Klubb Björn Arvidsson informerade om bränder i Östra Fågelvik och Skattkärr från 1300-talet till våra dagar, bl a om hur kyrkan brann ner i början av 1700-talet och om hur Skattkärr förlorade sin ICA-butik 1998.

 

Per-Yngve Larsson med artistnamn PYL och Thomas Wainio bidrog med eldfängd och gnistrande sång och musik till publiken stora förtjusning.

 

Text och foto: Lena Fries

Det brinner vad gör vi?

Varje eldsvåda, stor som liten, drabbar hårt, ibland extremt hårt. Det varma och regnfattiga väder som rått under försommaren, har vållat stora skogsbränder. Inte en vecka utan nya rapporter och tillbud. Bränder är förödande. Vi har inte mycket att sätta emot, om olyckan skulle vara framme. Därför måste vi göra allt vi kan för att förhindra att det börjar brinna.

Alla som varit med om en brand vet hur fasansfullt det känns, när det egna hemmet eller kanske grannens hus fattar eld. Skattkärrsbor minns exempelvis mycket väl hur den gamla och omtyckta ICA-butiken brann ner till grunden i påskhelgen 1998. Mycket tydde på att en felriktad påskraket orsakat elden. ICA-butiken byggdes inte upp igen. Nu finns en obemannad bensinmack på samma plats. Men Björkhallen är saknad och ortens välsorterade konsumbutik har inte längre någon konkurrens i närheten.

Värmlands Brandhistoria Klubb, Östra Fågelviks Hembygdsförening och Förr i tia har tagit fasta på vilka konsekvenserna av en eldsvåda kan bli och bjuder in till en eftermiddag där man berättar om hur det brunnit i Östra Fågelvik och Skattkärr genom tiderna och om hur vi bäst kan skydda oss så att eld inte flammar upp. Räddningstjänsten finns på plats med brandbil, brandsprutor och annan gammal och ny utrustning.

Informationen, som vänder sig till såväl unga som gamla, äger rum lördagen 16 juni klockan 14 – 17 på och vid Vårt Hus i Skattkärr, strax öster om Karlstad.

Lena Fries

Valborgsfirande 2018

Våren hälsades med brasa, tal och sång Våren välkomnades traditionsenligt i Östra Fågelvik på valborgsmässoafton.

Brasa, tal till våren och Fågelvikskören som sjöng Vintern rasat ut. Litet kylslaget väder men de första regndropparna föll inte förrän kaffe- och korvborden skulle packas ihop. Många hade valt att komma till kyrkan och hembygdsgården Kälktorpet, säkerligen en bra bit över 200 personer

Också i år samverkade kyrkans kantor med Hembygdsföreningen. Gemensamt tema för firandet var tid för kalas, eller som det heter på nysvenska Kalaztajm. I kyrkans vårkonsert sjöng och spelade Birdbay choir, Birdsingers och Electric Bird Bay Band under kantor Björn Fredrikssons proffsiga ledning en lång rad melodicr vi känner igen från Trazan och Banarne.

Bird Bay choir, eller som de oftast heter Fågelvikskören, sjöng sedan vid den sprakande brasan alla de vårsånger som gör att våren verkligen känner sig välkommen. Vårtalet som hölls av Lena Fries fångade upp kalastemat genom att hylla de årstidsbetingade fester som just valborgsmässofirande och gökottor utgör. Man fick bland annat höra om gökens magiska kraft när man hör honom för första gången på våren.Till kalas hör självfallet ”nattamat” i form av korv med bröd, tycktes de drygt 200 besökarna ha ansett, när de lät sig väl smaka av det samt kaffe med hembakt bröd.

Ett stort tack

En särskild eloge bör riktas till alla de ideella krafter som ser till att våren kan firas. En brasa samlas inte ihop av sig själv, åtminstone inte en så stor och präktig brasa som tändes på vid Kälktorpet; mycket av riset var ihopsamlat från hembygdsgårdens egen skog där stora granar måst fällas. Det går inte heller att erbjuda fika och korv med bröd utan stora insatser i förväg. Och, när alla gäster drar iväg hemåt efter festligheterna ska brasan passas och all köksutrustning packas ihop. Ett stort hjärtligt tack till alla i hembygdsföreningen som bidrog till firandet!


 

Eftermiddagskaffe på Andstigen

Det blev god stämmning på Andstigens äldreboende, när hembygdsföreningen skulle stå för veckans ”underhållning” vid eftermiddagskaffet i dag, den 8 februari.

Programmet bestod i tre delar: Bengt Lagerberg visade filmer som hembygdsföreningen tagit vid aktiviteter i Skattkärr och Östra Fågelvikl under de senaste trettio åren. Lena Fries berättatde om gamla ord och uttryck som nästan är bortglömda i dag. Inger Lagerberg och Birgitta Andersson stod för serveringen av fika med underbart gott hembakat kaffebröd.

Filmsnuttarna väckte många minnen till liv, när gamla vänner från hembygden flimrade förbi kameran, trettiotalet år yngre då än nu, Ingvar Hellberg recenserade en fotbollsmatch på Skattkärrsdagen 1989, ortens folkdanslag dansade vid Kälktorpet och så firades Birgit Johansson på sin 75- årsdag 1992 med tal och sång. Gamla ord som förklarades och diskuterades var bland andra dagsmeja, fika och mota Olle i grind.

Samtalen kring fikaborden antydde att det var goda vänner och bekanta som mött upp, Kaffebrödet som Inger Lagerberg bakat fick en strålande åtgång och lovorden haglade över toscakakan, morotskakan, hallongrottorna och kolasnittarna.

När gästerna skildes åt, yrde snöflingorna i luften och för dem som promenerade till Andstigen för eftermiddagskaffe gällde det att ta det försiktigt på vägen hemåt.

Lena Fries

Årets Höstsamkväm 2017

Höstsamkväm: Eldsjälar korades

Det var god stämning redan från starten av festen som hembygdsföreningen i Östra Fågelvik bjudit in till helt nyligen. Det blir så när gamla goda vänner träffas och har sett fram emot att ”samkväma”.

Hembygdsföreningen hade valt att uppmärksamma föreningens förgrundsfigur Birgit Johansson som deltagit i bildandet av föreningen 1961 och som sedan donerat sitt eget torp, Kälktorpet, som med åren utvecklats till socknens hembygdsgård, Birgit skulle ha fyllt 100 år i augusti månad.

Föreningens första styrelse hade stora ambitioner. Man initierade flera projekt som krävde enorma arbetsinsatser. Det startades arkeologiska utgrävningar för att man ville utröna om det verkligen hade stått en gammal kyrka på en åker 500 meter från nuvarande kyrka. Man lade ner ett stort utvecklingsarbete med syfte att utveckla en folkdräkt för socknen Östra Fågelvik. Båda projekten blev lyckosamma. Redan efter första sommarens utgrävningar hade man frilagt grunden till den medeltida kyrkan. Och folkdräkten kunde högtidligen invigas på sommarfesten 1974.

Byggnader runt omkring i bygden erbjöds till hembygdsföreningen. Men dessa gåvor skulle först plockas ner stock för stock, fraktas till Kälktorpet och där byggas upp igen. Bland annat fick man ett rymligt magasin från Busterud strax utanför Skattkärr som efter åtskilliga arbetstimmar kunde invigas 1985.

Det var oftast Birgit Johansson, själv barnfödd på Björka i Östra Fågelvik, som förde föreningens talan, såväl skriftligt som muntligt. Hon fick till och med ta emot medalj och diplom för sin hängivna entusiasm och sitt målmedvetna arbete för hembygden.

Olle Johansson

Vid årets höstsamkväm berättades detta och mycket mer om föreningens första årtionden Bland gästerna fanns flera medlemmar som deltagit i detta intensiva arbete för att föreningen skulle bli det den är i dag. Två av gästerna, Olle Johansson och Ann-Marie Nilsson, uppmärksammades som eldsjälar, för sina enormt stora arbetsinsatser under föreningens drygt femtioåriga historia. De fick ta emot vackra blomster som synbara bevis på beundran och uppskattning.

Anne-Marie Nilsson

 

 

 

 

 

 

 

 

Många minnen väcktes till liv när filmsnuttar från gamla tider visades. Bland annat spelades en pjäs upp som Birgit Johansson skrivit till en sommarfest. I pjäsen kunde vi se hur en skolexamen i riktigt gamla tider kanske kunde ha utspelat sig, där elever hamnade i skamvrån, där nämndemannens son hölls om ryggen av läraren som tilltalades ”mamsell” och där föräldrarna gav läraren nyvärpta ägg och hemlagad korv som av en händelse. Bland gästerna på höstsamklvämet fanns flera av ”skådespelarna”, nu med flera år på nacken än då.

Lena Fries

Höstsamkväm

Lördag  11 November i Vårt Hus Skattkärr kl. 15.00

Servering av smörgåstårta och dryck samt kaffe med dopp

Då vår Birgit Johansson skulle fyllt 100 år detta år

K. Röhs

och folkskolan 175 år visar vi filmer och läser några dikter med detta i förgrunden.

Lotteri på blomgrupper  m.m.

Entré 40 kr. inkl. servering

Om möjligt, anmälan senast söndag 5 November till Bengt/Inger Lagerberg 860563/0703 384866

Välkomna

Östra Fågelviks Hembygdsförening

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter