Tusentalet besökare på midsommarfesten

Växlande molnighet och lite blåst men inget regn är tydligen ett bra midsommarväder för antalet besökare vid Hembygdsgården på midsommarafton är bland det högsta som noterats under de senaste åren.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Barbro, Margareta, Sten o Knut välkomnar besökarna vid grinden

Sjuhundrasextio vuxna betalar varsin tjuga i entré. Alla med krans i håret går in gratis (och det är många i år) och sedan tillkommer alla barn. Det blir tillsammans en bit över tusen personer. Det är en strid ström av besökare under flera timmar och många har gått lång väg från bilparkeringen och några kommer sjövägen. Veteranerna Sten Lindkvist och Knut ”Noppan” Segelbäck som båda växt upp i Sparreholm men flyttade till Stockholm på 40-talet välkomnar besökarna vid grinden medan Margareta Bernhardsson samlar in kontanter i en mjölkkanna och Barbro Ökvist hanterar en växlingskassa för de besökare som vill betala med swish.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Från scenen underhåller Spelorrarna

Spelorrarna med musikanter från Sparreholm och närliggande orter håller igång feststämningen med traditionell dragspelsmusik under den första timman. En av musikanterna bjuder också på ett sångnummer. Eva Larsson berättar att gruppen tidigare under dagen spelat på äldreboendet Åsen.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Familjen Munther med vänner har alla krans i håret

På midsommarafton har vi tidigare om åren kunnat se många besökare i folkdräkt. Den traditionen har minskat med åren men i stället ökar användningen av krans i håret och i år noterades ovanligt många kransar. Marielle Munther har försett sina vänner och hela familjen med blomsterkransar som förgyller midsommarstämningen. Alla med krans i håret går in gratis men hela familjen Munther deltar också som funktionärer.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Tennisklubbens bollkanon är populär hos alla generationer

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

…men det är bollplockarna Sigge Duan och Göran Lindberg som får mest motion

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Per Andersson (i solglasögon) låter sina engelsktalande vänner prova på svensk porslinskrossning

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Vid barnens bollkastning är det Ola Haglund som plockar upp bollar

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Klockan 15 är det dags att tåga in och resa stången

Midsommarstången kläs traditionsenligt kvällen före midsommarafton och när klockan blir 15 tågar ett gäng stolta funktionärer in med stången till dragspelsmusik. Stången reses inför en förväntansfull publik som visar sitt gillande med rungande applåder. Så är det då dags för ringdans under ledning av Kerstin Lindkvist Ekholm.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Så här gör flickorna……. Marianne Palmberg och Annika Larsson Berg niger för den yngre generationen

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

– Har ni hållit varann i öronen?    -Nej!    -Gör det!

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

-Har ni hållit varann på knäna?  -Nej!  -Gör det!

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Vid logen, som i år stått på samma plats i 50 år, är det Gun Dolk och Ulla Hock som säljer  kaffe med bröd till Stig Eriksson från Flen.
-En tia för kaffe, en tia för en bulle och en tia för en kaka blir 30 kronor.

Inne på logen i scenutrymmet står några personer och tittar på en filmaffisch från filmen ”Rusar i hans famn” från  1996 med Gunilla Nyroos och Reine Brynolfsson i huvudrollerna. En scen ur den filmen är inspelad just här på logen. Och vem är det då som står och tittar på affischen om inte självaste skådespelaren Gunilla Nyroos och maken regissören Lennart Hjulström som firar midsommar på hembygdsgården i Sparreholm.
– Vad trevligt ni har det här, säger Gunilla.  Roligt att se att ni har sparat affischen!

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

En bild ur publikhavet och mitt i bilden en glad Lennart Hjulström.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Hoppsan! Här passerar just markägaren Johan Lewenhaupt med hustrun Gendery

KARL PERSSON

Entré i markplan

Efter vårens mark- och byggjobb vid hembygdsgården kan man nu komma in i parstugan utan trappsteg. En ny handikappvänlig entré har öppnats upp på parstugans baksida. Samtidigt har också trappan till köket fått en annan sträckning och under alltihopa har det tillkommit lite mera förrådsutrymme.

Det är hembygdsföreningens byggnadskommitté med en grupp byggintresserade medlemmar som gjort markarbetet, byggt grunden till tillbyggnaden och slutfört inrednings- och måleriarbetet. Snickeriarbetet har utförts av professionella snickare från Granbacken Byggnads AB.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Grop för källare under hk-entré

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Sigge Duan murar källare

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Nisse o Lasse Johansson blandar murbruk

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Snickeriarbetet gör snickare från Granbacken Byggnads AB

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Köket får en ny trappa och ett nytt förråd

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Nu kan man komma in i parstugan utan trappa

 

Vårfest med trädplantering

Vårfest kombinerad med Äppelträdsplantering för årets Sparreholmare och Sparreholmsföretagare är nu inne på sitt fjärde år.

Fortfarande lite kalla vårvindar men solen och deltagarna lyste upp Familjeparken på lördagseftermiddagen när pristagarna fick ta emot sina priser för värdefulla insatser för orten. Priset till Årets Sparreholmare bestod av ett äppelträd med flera äppelsorter som i år delades av sex personer i den Skolgrupp som jobbat hårt för att starta en ny privat skola. Företagarpriset delades av fyra personer från Sigridslunds Café o handelsbod för att de startat upp ett café i en tidigare avvecklad skola.
För fjärde året i rad planteras äppelträden i den f.d. Industriparken där det en gång i tiden varit torkplats för stabbar med nysågat virke från sågverket. Vinnarna fick själva plantera sina träd efter instruktioner från Uno Gustavsson i Bygderådet.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Uno Gustavsson och Magnus Erixon håller i äppelträdet när Oxana Erixon slår ner stödstolpar

Efter trädplanteringen kunde deltagare och åskådare följa en tipsfrågebana till Hembygdsgården där det vankades bollkanontävling och gemensam grillning av det som deltagarna själva hade med sig. Inne på logen väntade sedan underhållning av den lokala musikgruppen Björn-Christers med Per-Yngve som också ackompanjerade allsången.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Gästerna samlas runt grillarna intill logen

Efter Valborg kommer Vårfest

Nu har vi klarat av Valborgsmässofirandet med allt som hör till med körsång, vårtal, brasa och fyrverkeri. Magnus Svensson höll ett tal till våren och gladde sig åt all den positiva respons som visats för jobbet som nedlagts för att få till en bra friskola i Sparreholm. Magnus är en av sex personer i den skolgrupp som nyligen tilldelades utmärkelsen Årets Sparreholmare.

Entré i markplan på parstuganFotograf: Entré i markplan på parstugan

Entré i markplan på parstugan

Entré i markplan på parstugan
Under tidig vår har det väsnats en del bakom parstugan. Ett nytt förråd har byggts till i anslutning till köket i källarplanet och ovanpå förrådet har det tillkommit en ny entrébyggnad i markplan. Där slår man flera flugor i samma smäll genom att också bygga en ny trappa mellan kök och samlingslokaler. Byggnadsarbetet är nästan klart men en del markarbete återstår för att rullstolsburna lättare skall kunna komma in i parstugan.

Logen vid hembygdsgårdenFotograf: Logen vid hembygdsgården

Logen vid hembygdsgården

Till Vårfesten den 13 maj får vi fira ett nytt jubileum för då är det 50 år sedan logen invigdes. Logen byggdes för att kunna hålla dansbana under tak efter ett antal år med flera ”regndanser”. Logen är Hembygdsföreningens största och mest utnyttjade lokal. Här firas varje sommar ett flertal bröllopsfester och andra större samlingar. Tack vare den stora grupp frivilliga medarbetare som ställer upp varje gång Göran eller Nisse kallar till arbetsträffar så kan vi glädjas över att kunna visa upp mycket välvårdade lokaler.

 

Nytt år och nytt byggprojekt

Hembygdsföreningens styrelse har i flera år pratat om att göra parstugan bättre tillgänglig för rörelsehindrade. Nu är det på gång.
Grundläggningsarbetet för en ny entré utan trappsteg på sidan mot toaletthuset har just påbörjats och tack vare den milda inledningen på vintern har det gått bra att gräva. Men det finns en liten bergklack i botten på gropen som måste behandlas med hårdhandskar för att man ska kunna bygga en stadig bottenplatta och ett förrådsutrymme under entréplanet. Byggkommittén hoppas att arbetet kan göras klart under våren så att entrén kan utnyttjas när det är dags för sommarens aktiviteter. Entrén kommer att byggas in i en ny hall där det också blir plats för en mindre brant trappa till köket i källarplanet. Sprängskissen nedan visar hur det kommer att se ut.

Bygglovshandlingar_0004Fotograf: Bygglovshandlingar_0004

 

Berättarkväll med Åke, Sten och Noppan

Berättarkväll Åke, Sten o NoppanFotograf: Berättarkväll Åke, Sten o Noppan

Tre glada gossar Åke Carlsson, Sten Lindkvist och Knut ”Noppan” Segelbäck, som alla är födda på 1920-talet, berättade om sin uppväxt i Sparreholm för ett 50-tal medlemmar i hembygdsföreningen vid en av föreningens berättarkvällar.
Läs mer om hur Åke blev cowboy och Noppan körde lastbil vid 13 års ålder.

Hembygdsresa till Skansen


Leif Jacobssons berättelser på Göddestenen och lunchen på Solliden var några fasta punkter på programmet när ett 40-tal aktiva medlemmar bjöds på utflykt till en dag på Skansen i samband med Hembygdsförbundets 100-årsjubileum.

Läs mer på Hemliga resor

 

 

 

 

Många cyklister höll ihop ända in i mål på årets Båven runt

Förra årets snabbaste cyklister på Båven runt kunde inte göra om bravaden i år.
K-G Welin höll täten men blev frånkörd strax före målet på 44 km-rundan.
Magnus Linehag åkte ifrån klungan fram till första kontrollen på långa banan på 82 km men hade för bråttom förbi avfarten mot Kleva och fick vända om när han upptäckte att han var på fel väg.

Läs mer på Båven runt 2016

Traditionellt midsommarfirande utan regn

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Veteranen Henrik Karlsson 91 tillsammans med ytterligare sex Spelorrar underhåller från scenen

Det kom några enstaka regndroppar när portarna öppnades för årets midsommarfirande vid Hembygdsgården. Men så fort Spelorrarna drog igång dragspelsmusiken på scenen kom solen fram igen och publiken strömmade till.

Klockan 14 öppnades firandet med dragspelsmusik från scenen och samtidigt öppnades alla spelaktiviteter, lotterier, försäljning och kaffeservering. Efter en timma bars stången in och restes varefter det blev ringdanser under ledning av Kerstin Lindkvist Ekholm.

Här följer några bilder från årets firande.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Inga-Lisa Rundkvist fanns i publiken

Yvonne Sandmark och Nils Erik Jacobsson säljer glass och korv, men glass-skylten saknas

Klockan 15 bärs stången in och reses

Kerstin Lindkvist Ekholm bjuder upp till dans

Många kom med krans i håret medan folkdräkterna kunde räknas på ena handens fingrar

Fotograf Karl PerssonFotograf: Fotograf Karl Persson

Porslinskrossningen roade många och hade kö hela eftermiddagen

Bollkanonen behöver man bara styra i rätt vinkel

Vårfest(ival) med grillkväll

SparreholmarnaFotograf: Sparreholmarna

Sparreholmarna

 

Unga och gamla, proffs och amatörer ställer upp på scenen när Sparreholms föreningar i samverkan arrangerar musikfestival på hembygdsgården.

Årets Vårfest vid Hembygdsgården är inte bara en grillfest utan en Musikfestival med sex olika scenframträdanden under tre eftermiddagstimmar som avslutas med grillning och allsång på logen i ytterligare några timmar.
Alla medverkande har någon anknytning till Sparreholm även om några är inflyttade och andra utflyttade. Syskonen Hedenvind har växt upp i Sparreholm men flyttat ut för arbete och studier på andra orter medan Ingrid och Mårten Falk och Robert Persson har flyttat till Sparreholm på senare år.

Lena Vistrand är konferencier för musikprogrammet och intervjuar artisterna inför varje framträdande och ställer bland annat frågan om vad som är det ultimata instrumentet.
– Gitarren är det ultimata instrument där känslan kommer direkt från hjärtat och via fingrarna överförs till gitarrsträngen utan omvägar via stråke eller tangenter, säger Mårten Falk som är professionell gitarrist och har spelat på många scener i flera världsdelar.

Robert Persson tycker att fiolen är det ultimata instrumentet. Han visar upp tre olika typer av fioler på vilka han visar upp sina färdigheter. För att få kalla sig riksspelman har han fått lov att spela upp inför en kräsen jury.

Sparreholmarna, som för dagen är en trio, börjar festivalen med några gamla godingar på dragspel och gitarr där en av de välkända låtarna är Sparreholmsvalsen. Kvartetten Yngves combo avslutar festivalen med att systrarna Ann och Barbro bland annat sjunger en visa som handlar om att bli gammal.

Omkring 150 besökare lyssnar och njuter framför utescenen, men kyliga vindar från sjön gör att somliga söker vindskydd vid hembygdsmuseet och andra hämtar extra ytterkläder för att kunna sitta kvar framför utescenen. Vid hembygdsgårdens kiosk kan man dock värma sig inombords med att köpa färdiglagade grillspett eller nybryggt kaffe.

En exklusivt dekorerad tårta bakad av Marielle Munter är huvudvinst på ett lotteri bland besökarna. Vinnare blir tårtbagarens egen far som frikostigt delar med sig av godbitarna till kaffegästerna vid den avslutande grillfesten inne på logen. Där får gästerna själva visa sina röstresurser när bygderådets egen underhållningsgrupp med Christer Jönsson som mandolinspelande försångare drar igång allsången.

KARL PERSSON

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter