Lyktor seglar över Båven

Rislyktor släpps upp från gästhamnen

Första söndagen på nya året var det åter dags att släppa upp rislyktor. Det är en tradition som startades av kommunen 2011 för att fira 40-årsjubileét av Flen som ”storkommun”.
Läs mer på Lyktuppsläpp vid småbåtshamnen

Jul i Sparreholm 2017

Hembygdsföreningen visade historiska bilder och teaterkulisser på boulehallen när Sparreholms föreningar samsades med hantverkare om Jul i Sparreholm
Läs mer på Jul i Sparreholm 2017

Hembygdens eldsjälar

– Det är så roligt att träffa alla glada människor, säger Gun Johansson, stugvärd och bokningsansvarig för Hembygdsgården i Sparreholm. Jag känner alla här, skrattar hon. Gun och hennes man Lasse Johansson är eldsjälarna som ser till att allting fungerar när hembygdsgården ska hyras ut.  Läs mer om Gun och Lasse

Höstfest med straffsparksturnering

Det är livat på fotbollsplanen i Sparreholm när ortens föreningar bjuder in till höstfest. Där pågår straffsparksturnering med gamla fotbollsspelare, lekar för yngre och underhållning i partytältet. Läs mer på Hostfest med straffspark

Hemliga resan gick till Vikbolandet

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Yvonne Sandmark uppvaktades av nyfikna strutsar på Vikbolands Struts

Medlemmar som aktivt medverkat i hembygdsföreningens aktiviteter under året bjöds på hemlig resa till en strutsfarm på Vikbolandet, lunch med grillad struts och ett besök på Zarah Leandermuseet.  Läs mer om föreningens hemliga resor.

Cykelvärldsmästare deltog i årets Båven runt

Stor cykelfest med totalt 260 cyklister i årets cykellopp Båven runt. Två timmar och 29 minuter räckte för de tio snabbaste cyklisterna att köra 82 km med Peter Lind från Åre i täten. Några minuter senare kom en världsmästare i linjelopp 2002 och 2003 Susanne Ljungskog från Nykvarn som första kvinna i mål.

Joacim WäpplingFotograf: Joacim Wäppling

Susanne Ljungskog placerade sig i täten inför starten på 82 km

Läs mer

 

Tusentalet besökare på midsommarfesten

Växlande molnighet och lite blåst men inget regn är tydligen ett bra midsommarväder för antalet besökare vid Hembygdsgården på midsommarafton är bland det högsta som noterats under de senaste åren.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Barbro, Margareta, Sten o Knut välkomnar besökarna vid grinden

Läs mer

 

 

Entré i markplan

Efter vårens mark- och byggjobb vid hembygdsgården kan man nu komma in i parstugan utan trappsteg. En ny handikappvänlig entré har öppnats upp på parstugans baksida. Samtidigt har också trappan till köket fått en annan sträckning och under alltihopa har det tillkommit lite mera förrådsutrymme.
Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Nu kan man komma in i parstugan utan trappa

Läs mer

 

Vårfest med trädplantering

Vårfest kombinerad med Äppelträdsplantering för årets Sparreholmare och Sparreholmsföretagare är nu inne på sitt fjärde år.

Fortfarande lite kalla vårvindar men solen och deltagarna lyste upp Familjeparken på lördagseftermiddagen när pristagarna fick ta emot sina priser för värdefulla insatser för orten. Priset till Årets Sparreholmare bestod av ett äppelträd med flera äppelsorter som i år delades av sex personer i den Skolgrupp som jobbat hårt för att starta en ny privat skola. Företagarpriset delades av fyra personer från Sigridslunds Café o handelsbod för att de startat upp ett café i en tidigare avvecklad skola.
För fjärde året i rad planteras äppelträden i den f.d. Industriparken där det en gång i tiden varit torkplats för stabbar med nysågat virke från sågverket. Vinnarna fick själva plantera sina träd efter instruktioner från Uno Gustavsson i Bygderådet.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Uno Gustavsson och Magnus Erixon håller i äppelträdet när Oxana Erixon slår ner stödstolpar

Efter trädplanteringen kunde deltagare och åskådare följa en tipsfrågebana till Hembygdsgården där det vankades bollkanontävling och gemensam grillning av det som deltagarna själva hade med sig. Inne på logen väntade sedan underhållning av den lokala musikgruppen Björn-Christers med Per-Yngve som också ackompanjerade allsången.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Gästerna samlas runt grillarna intill logen

Efter Valborg kommer Vårfest

Nu har vi klarat av Valborgsmässofirandet med allt som hör till med körsång, vårtal, brasa och fyrverkeri. Magnus Svensson höll ett tal till våren och gladde sig åt all den positiva respons som visats för jobbet som nedlagts för att få till en bra friskola i Sparreholm. Magnus är en av sex personer i den skolgrupp som nyligen tilldelades utmärkelsen Årets Sparreholmare.

Entré i markplan på parstuganFotograf: Entré i markplan på parstugan

Entré i markplan på parstugan

Entré i markplan på parstugan
Under tidig vår har det väsnats en del bakom parstugan. Ett nytt förråd har byggts till i anslutning till köket i källarplanet och ovanpå förrådet har det tillkommit en ny entrébyggnad i markplan. Där slår man flera flugor i samma smäll genom att också bygga en ny trappa mellan kök och samlingslokaler. Byggnadsarbetet är nästan klart men en del markarbete återstår för att rullstolsburna lättare skall kunna komma in i parstugan.

Logen vid hembygdsgårdenFotograf: Logen vid hembygdsgården

Logen vid hembygdsgården

Till Vårfesten den 13 maj får vi fira ett nytt jubileum för då är det 50 år sedan logen invigdes. Logen byggdes för att kunna hålla dansbana under tak efter ett antal år med flera ”regndanser”. Logen är Hembygdsföreningens största och mest utnyttjade lokal. Här firas varje sommar ett flertal bröllopsfester och andra större samlingar. Tack vare den stora grupp frivilliga medarbetare som ställer upp varje gång Göran eller Nisse kallar till arbetsträffar så kan vi glädjas över att kunna visa upp mycket välvårdade lokaler.