Se om ditt hus – minska försäkringskostnaden

Missa inte konferensen den 16 september! En heldag fylld med information för er som vill säkra upp era byggnader och samtidigt minska försäkringspremien.
Inbjudan finns här

Tjäna pengar till din förening

Tidningen Sörmlandsbygden och Sveagruppen kommer med ett erbjudande till hembygdsföreningarna över sommaren.
Värva prenumeranter och få del av förtjänsten.

Erbjudande till föreningar
Prenumerera via din hembygdsförening

Österåker 2017Fotograf: Österåker 2017

Rättelser i sommarprogrammet

Ingen marknad den 3 juli

Den 3 juli är det ingen marknad i Bärbo kyrka. Denna marknad är av mystiskt ursprung och har aldrig ens existerat. Vi föreslår att ni gör något annat roligt den dagen.
Vi passar också på att meddela att Cykelturen den 15 juni i Stigtomta är flyttad till den 13 juni.

Enkät om era digitala arkiv

Genom att besvara enkäten bidrar du till ökad kunskap om föreningsarkiven , vilket är en viktig förutsättning för att kunna bevara er historia. Du får också möjlighet att göra en intresseanmälan för framtida medverkan i projektet. Läs mer under rubriken ”Digital arkivering” till vänster. Följ bloggen e-arkivera.nu genom den blå rutan till höger.

Du hittar enkäten här: https://sv.surveymonkey.com/r/YF9BHFJ

 

Gammaldags Malmköpings Marknad på lördag den 27 maj

Göran DahlbergFotograf: Göran Dahlberg

Under dagen kommer Bygdeband att visas upp. Bygdeband är plattformen som berättar om platser, företag, företeelser och personer runt om i de svenska hembygderna. De sörmländska hembygdsföreningarna är duktiga på att lägga upp material som visar och berättar.
Det är inte alltid lätt att veta vad man ska använda gamla prylar till. Kom till oss och gissa! Denna prylbricka har några år på nacken. Göran Dahlberg har fixat en ny för 2107.  Välkommen att lära dig mer!

Missa inte att söka bidrag senast den 15 maj

TIA- medel, Tidiga insatser för asylsökande m.fl.

Länsstyrelsen kan bevilja bidrag för tidiga insatser för asylsökande enligt förordningen om statsbidrag till verksamheter för asylsökande m.fl. (2016:1364). För 2017 förfogar Länsstyrelsen över 2,83 miljoner kronor.
Syftet med statsbidraget är att motverka passivisering under asyltiden, att underlätta målgruppens kontakter med den svenska arbetsmarknaden och att främja en framtida etablering för den som beviljas uppehållstillstånd.

Årets hembygdsbok?

För utmärkelsen Årets hembygdsbok har Södermanlands hembygdsförbund nominerat Bygdeberättelser 2016 från Gillberga-Lista hbf.
Bygdeberättelser 2016 är klassisk hembygdslitteratur när den är som bäst. Här blandas texter av medlemmar med de av akademiker, leksaker samsas med världskrig, byggnader och namnhistoria. Det är en skrift som visar på bredd av hembygdsforskning i så väl period, tema som metod. Det är just denna typ av texter som utgör ryggraden av den svenska hembygdsrörelsens litteraturproduktion.

Dags att anmäla till årsmötet

Välkomna till Pelles Lusthus den 22 april

Glöm inte att anmäla er till årsmötet den 22 april.

Program för årsmötet

BUS- Ett inspirerande möte om ”Barn, unga, skola”

Den 3 april är ni välkomna till ett inspirerande möte några timmar på Näshultagården utanför Eskilstuna.

Inbjudan som PDF

Anmälan senast den 27 mars.

Repslagning i Svärta. Kerstin Jonassons bidrag till fototävlingen ”Händer i hembygden” 2016