En skitsak på årsmötet

Välkomna till Safiren i Katrineholm den 21 april, då är det årsmöte för Södermanlands hembygdsförbund. Kallelsen finns i aktiviteten till höger. Efter årsmötet uppmärksammar Kalle Bäck Hemlighuset i föreläsningen:
Det svenska dasset – inte bara en skitsak

Ett smart digitalt föreningsliv – Kulturarvsforum den 6 mars

Inbjudan Kulturarvsforum 2018

Välkomna till en spännande & viktig dag kring hur vi på bästa sätt tar hand om & sparar vår tid för framtiden. Dagen riktar sig till dig som arbetar ideellt eller professionellt med museiverksamhet, arkiv, bibliotek eller folkbildning i länet. För dig som var med på föreläsningen den 21 november blir detta en fortsättning. Syftet med dagen är samverkan & kompetensutveckling inom kulturarvsektorn i Sörmland

Enkäten om ideellt arbete i hembygdsrörelsen

Ert svar behövs senast den 10 feb.

Svarstiden är förlängd.

Senast den 10 februari behövs era svar kring verksamheten. Glöm inte att fundera lite extra över era ideella timmar. Bara Södermanlands hembygdsförbunds förtroendevalda kom upp i nästan en heltidstjänst under 2017. Med 67 hembygdsföreningar som arbetar betydligt fler ideella timmar per år kan vi bara ana hur mycket som arbetas varje år. Hjälp oss att skapa ett redskap för att tydligt visa värdet av ert ideella arbete.

Har ni inte fått enkäten så kontakta [email protected] för att få en ny länk till just er förenings enkät. Vårt län har inga egna frågor till er. Är det något vi borde fråga om nästa år så hör gärna av er med synpunkter.

I Sörmland har vi en vana av att tillhöra det lilla gänget ”bäst i klassen”. Visst är det kul att vara bäst!

Bygdebandskurs

Nog kan man hitta något spännande på skärmen alltid!

Släktforskarnas hus bjuder in till grundkurs den 13 och 14 februari.

Bygdeband Arboga – Upplands Väsby 2018

Passa på att vara inne när det är kallt ute!

 

Medlemsåret 2018

Bild från 2006, foto Göran Dahlberg.

Verksamhetsplanen 2018 berättar mer om det Medlemsår som nu har börjat. I den lila rutan till höger finns de tankar vi fick med från höstmötet. Här kommer vår tipskatalog för medlemsvård och medlemsvärvning att växa fram.
Varför är du med i hembygdsföreningen? Vad lockar nya medlemmar och varför stannar de gamla medlemmarna? Dela med er av era tankar och erfarenheter.

God Jul och Gott Nytt År

Nu stänger kansliet och öppnar igen den 8 januari. Tack för ännu ett år av fantastiskt hembygdsarbete.

 

Föreningskvällar 2018

Föreningskvällar med Vuxenskolan. För er som vill utvecklas och få nya idéer.

Att öka och behålla engagemang 25 jan

Roligare möten 7 feb

Kassör i ideell förening 12 april

Vad vill du med Dymlingen?

2018 kommer Dymlingen i sin 30e upplaga. Det är dessutom det första året utan årsbok för Södermanlands hembygdsförbund. Ett lättat höstmöte konstaterade att inte så stora förändringar är planerade. Men kanske du har den idén som kan styra Dymlingen i en bra riktning, som kan komplettera och utveckla innehållet eller utformningen. Hör av dig med dina idéer till [email protected] 

Arkivseminarium den 21 november

Hur ska föreningslivet kunna bevara sin ”digitala historia”? Idag producerar vi mängder av digitala foton, webbsidor och andra elektroniska handlingar. Går det att bevara denna information till framtiden? Är det över huvud taget viktigt?  Inbjudan 21 november  Välkomna!

 

Höstmöte den 18 november

Glöm inte att anmäla er till höstmötet där vi tar upp Dymlingen och Medlemsvärvning/medlemsvård.

Kallelse HM 17