En smart digital höst

För att vi ska lyckas så bra som möjligt med höstens träffar om e-arkivering och digitalt arbete ber vi er säga vad ni vill i en enkät som finns i denna länk. Det går också att följa QR-koden här. Enkäten pågår fram till slutet av maj.

Sommar i hembygden

Senast den 25 april behöver vi ha ert underlag för årets sommarprogram.

Här finns mer information.

Årsmöteshandlingar

Senast den 9 april behöver vi er anmälning till årsmötet den 21 april. Årsmöteshandlingarna finns under rubriken Års- och höstmöten.

Inför den 1 april

Den 1 april får alla som använder hembygd.se en ny hemsida. Dags att spara och dokumentera våra sidor – om man inte redan gör det. Här i länken finns ett enkelt sätt att göra detta: Hur såg hemsidorna ut 2017 egentligen

Ny adress från den 26 mars

Den 1 mars 2018 överlämnades nycklarna till det nya länsmuseet till Sörmlands landsting. Nu har flyttbilarna börjat rulla och hembygdsförbundets kansli består i hög grad av kartonger.

Från den 26 mars har vi därför även en ny postadress: Tolagsgatan 6, 611 31 Nyköping. Jennie har också en ny mail: jennie.fornedal(at)dll.se

En skitsak på årsmötet

Välkomna till Safiren i Katrineholm den 21 april, då är det årsmöte för Södermanlands hembygdsförbund. Kallelsen finns i aktiviteten till höger. Efter årsmötet uppmärksammar Kalle Bäck Hemlighuset i föreläsningen:
Det svenska dasset – inte bara en skitsak

Ett smart digitalt föreningsliv – Kulturarvsforum den 6 mars

Inbjudan Kulturarvsforum 2018

Välkomna till en spännande & viktig dag kring hur vi på bästa sätt tar hand om & sparar vår tid för framtiden. Dagen riktar sig till dig som arbetar ideellt eller professionellt med museiverksamhet, arkiv, bibliotek eller folkbildning i länet. För dig som var med på föreläsningen den 21 november blir detta en fortsättning. Syftet med dagen är samverkan & kompetensutveckling inom kulturarvsektorn i Sörmland

Enkäten om ideellt arbete i hembygdsrörelsen

Ert svar behövs senast den 10 feb.

Svarstiden är förlängd.

Senast den 10 februari behövs era svar kring verksamheten. Glöm inte att fundera lite extra över era ideella timmar. Bara Södermanlands hembygdsförbunds förtroendevalda kom upp i nästan en heltidstjänst under 2017. Med 67 hembygdsföreningar som arbetar betydligt fler ideella timmar per år kan vi bara ana hur mycket som arbetas varje år. Hjälp oss att skapa ett redskap för att tydligt visa värdet av ert ideella arbete.

Har ni inte fått enkäten så kontakta [email protected] för att få en ny länk till just er förenings enkät. Vårt län har inga egna frågor till er. Är det något vi borde fråga om nästa år så hör gärna av er med synpunkter.

I Sörmland har vi en vana av att tillhöra det lilla gänget ”bäst i klassen”. Visst är det kul att vara bäst!

Bygdebandskurs

Nog kan man hitta något spännande på skärmen alltid!

Släktforskarnas hus bjuder in till grundkurs den 13 och 14 februari.

Bygdeband Arboga – Upplands Väsby 2018

Passa på att vara inne när det är kallt ute!

 

Medlemsåret 2018

Bild från 2006, foto Göran Dahlberg.

Verksamhetsplanen 2018 berättar mer om det Medlemsår som nu har börjat. I den lila rutan till höger finns de tankar vi fick med från höstmötet. Här kommer vår tipskatalog för medlemsvård och medlemsvärvning att växa fram.
Varför är du med i hembygdsföreningen? Vad lockar nya medlemmar och varför stannar de gamla medlemmarna? Dela med er av era tankar och erfarenheter.