Söndagen den 2 april 2023 var det årsmöte i parstugan på Hembygdsgården. Det blev som vanligt en verksamhetsberättelse som presenterades genom en film från året som gått. Marielle Munter valdes till ny ordförande, Karl Persson och Göran Lindberg avtackades för sina uppdrag som ordförande i 24 år resp. sekreterare i 16 år. Under året har vi utöver det traditionella programmet med Valborg, Midsommar, Friluftsgudstjänst, Halloween och Julmarknad, haft en berättarkväll om Ukraina, ”Stadsvandring” i Sparreholm anno 1917 och firat föreningens 80-årsjubileum.

Årsmötet 2023 beslutade att höja hyresavgifterna för hembygdsgården inför 2024 års uthyrningar. Gamla priset har gällt sedan 2017 och höjs nu med 12-15% för att följa med i kostnadsutvecklingen. Ett 40-tal glada medlemmar var närvarande och lät sig väl smaka av den efterföljande kaffestunden.

Valborgsmässofirandet 30 april
Firandet startade redan kl 19 med tipspromenad inom området, kaffeservering i parstugan och korvförsäljning i kiosken. Efter kl 20:30 blev det prisutdelning fråntipspromenaden och när vår egen Hembygds- och Kyrkokör kom på plats blev det körsång medtraditionella vårvisor. Karl Persson höll vårtalet som innehöll några episoder ur föreningens 80-åriga historia och talet avslutades med ett fyrfaldigt leve för våren. Kvällen avslutades med en värmande vårbrasa i sjökanten bevakad av vår frivillige brandman Sigvard Duan. Conny Johansson avfyrade slutligen ett vackert fyrverkeri från udden.

Berättarkväll om kriget i Ukraina 24 maj
Med kort varsel fick vi en förfrågan om vi ville få information om kriget i Ukraina ur en svensk soldats perspektiv!   Ett 60-tal Sparreholmare hörsammade inbjudan och samlades på logen. En svensk soldat och hans pensionerade minröjarhund, som ville vara anonyma för att inte hittas av fientliga förföljare, hade själva varit på plats i Ukraina och utbildat soldater i anfall och självförsvar. Soldaten berättade med stor inlevelse om krigsskadade personer, förstörda hus och hela byar, sprängda vägar och broar.  Vi fick se bilder från soldaternas liv i skyttegravar och skadade soldater på fältsjukhus. Soldaten vädjade till publiken om bidrag till fortsatt hjälp till drabbade Ukrainare och Hembygdsföreningen bidrog med kvällens kaffekassa.

Midsommarfest i värmebölja lockade rekordpublik
Midsommarfesten lockade rekordpublik i värmen. Parkeringsplatsen blev snart full och den som körde bil fick gå långt för att parkera. Parkeringsvakterna hade aldrig sett så många bilar tidigare och uppskattade antalet besökare till minst 1200 personer. Uppskattningen kan dock inte verifieras eftersom vi inte räknat eller delat ut några entrébiljetter. Vi har stor parkering, men många bilburna gäster fick köra långt utefter vägen mot Stjärnhov eller Sparreholm för att kunna parkera. Aktiviteterna började med att Spelorrarna den första timman underhöll med sommarmusik från scenen innan Kerstin Lindkvist Ekholm tog vid med dragspelet och ledde dansen och lekarna kring midsommarstången. Porslinskrossning, chokladhjul och kaffeservering hade hela tiden långa köer och de som dansade kring stången fick vakta sina fötter för att inte bli trampade. Glassen gick åt som ”smör i solsken” och dunken med gratis vatten intill glasskiosken blev uppskattad. Publiken trivdes och spenderade mycket pengar på våra populära aktiviteter. En glad vinnare på chokladhjulet hoppade högt av lycka   medan förlorarna blev besvikna.

Våra flitiga medarbetare hade bakat i flera dagar och laddat upp ett stort lager av gott fikabröd. Då var det bra att vi hade en stor frys. Ett femtiotal av våra medlemmar jobbade med glädje helt gratis som funktionärer men blev i gengäld bjudna på hela kalaset vid föreningens 80-årsjubileum i september.

Historisk ”Stadsvandring” i Sparreholm efter en kartbild från 1917
Lördagen den 2 september genomfördes en "Stadsvandring" inom den gamla bebyggelsen i Sparreholm. Karl Persson har samlat på gamla bilder från orten och hade ställt ut skyltar med bildförstoringar på vyer där man kunde jämföra den gamla bilden med dagens verklighet. Det är mycket som förändrats från industrier, stationshus, järnvägsspår, vägar och broar, båthamn, hotell och gästgiveri, sågverk, lanthandel, torghandel, banklokaler, bagerier och badhus. Det är nästan bara Folkets hus som är sig likt även om verksamheten har förändratsunder de senaste 100 åren. Ett 40-tal av föreningens medlemmar mötte upp och tilldelades vid starten en kartbild över de tomter som var bebyggda 1917. Många av husen hade intressanta historier så det tog två timmar att vandra en kilometer. Guiderna Göran Lindberg och Karl Persson har många års erfarenheter av förändringarna och hade många intressanta detaljer att berätta och tackades med en varm applåd. Deltagarna fick med sig hem en illustrerad utskrift om det som berättats under vandringen. Ett bildspel med bilder på byggnader från tidigare delen av 1900-talet har också visat för deltagarna i församlingens tisdagsträffar.

80-årsjubileum med logdans
Hembygdsföreningens80-årsjubileum firades med mat och dans på den egna logen lördagen den 16 september 2023. Medlemmar som hade gjort någon insats för föreningen under det senaste året var hedersgäster medan övriga medlemmar betalade för maten. Totalt var vi nära 80 deltagare. Förutom mat från ett dignande jubileumsbord bjöds det på allsång med Kerstin Lindkvist Ekholm och Ingrid Nordahl Strazds. I sitt jubileumstal berättade Karl Persson om några episoder från sina egna upplevelser under mer än 40 år i föreningens styrelse. Där nämndes till exempel ett tidigare jubileumstal där han utklädd till tupp berättade om tuppens upplevelser från toppen av midsommarstången och vidare om föreningens teaterföreställningar 2008 - 2009 samt om hemliga resor och bygdevandringar. Kvällen avslutades med dans till Rogge Roll Duo och de som dansat flitigt under kvällen kvalificerade sig för lotter i ett danslotteri där några av de flitigaste dansarna belönades med fina vinster.

Halloween 28 okt
För våra yngsta besökare återkom den populära spökvandringen och disco på logen. Under spökvandringen dök det upp mörka figurer i skrämmande utstyrsel, mystiska ljudeffekter och en rebus som skulle lösas för att hitta vägen till en skatt innan man kom fram till målet. Där serverades popcorn med häxbål, men där fanns också godis, korv o kaffe. Sen blev det disco och prisutdelning för bästa halloweenkostym.
         
Julmarknad 2 dec

Första lördagen i december genomfördes återigen en julmarknad med egna och utomstående försäljare på logen och i parken. Tomten kom på besök och sitt följe hade han sina nissar som gömde sig på udden. Alla barn som hjälpte tomten att hitta nissarna belönades med en present och de som ville kunde också få bli fotograferade med tomten. Ute i kylan i parken såldes skinn, skyltar, korvar o andra godsaker. Fiskevårdsföreningen hade hängt upp en nätkorg med 3,8 kg julskinka att gissa vikten på. Magnus Elgås gissade närmast med bara 10 gram fel och kunde gå hem som lycklig vinnare. I korvkiosken serverades varmkorv, men också varm glögg och varm ärtsoppa. Utanför logen kunde man köpa lotter på inslagna julklappspaket och inne på logen dominerades försäljarnas bord av hemstickat och julpynt, men där fanns också möjlighet att spela på chokladhjulet. I värmen i hembygdsgårdens parstuga fylldes kaffeborden av många gäster som kunde välja fritt från ett bord med många läckra bakverk.

Ny gästbrygga på plats
De gamla bryggorna på udden var inte längre säkra att beträda och togs därför bort under 2022. Planen var då att ersätta dem med nya samma år. Men efter samråd med byggnadsnämnden fick vi vänta på länsstyrelsens uttalande om strandskyddet då vi inte hade någon handling som kunde bekräfta att det funnits bryggor på platsen före 1975. I början av sommaren 2023 kom ändå beskedet från Länsstyrelsen att vi får tillstånd att anlägga ny brygga. Den nya bryggan beställdes i byggsats från Sorselestugan och kom på plats i juli. Lars-Göran Klinthammar, Ali Ekström o Lars Johansson hjälptes åt att montera.
 
Hyltingekartan är en bok där alla namn på gårdar, torp, vägar, sjöar, berg och skogar inom Hyltinge socken finns förtecknade och i många fall en förklaring till hur de fått det namnet. Det är vår medlem Stellan Waldenström som sammanställt boken och den finns att köpa för 100 kr vid våra aktiviteter eller efter kontakt med Göran Lindberg eller någon i styrelsen.

Luftvärmepump och nya elinstallationer i parstugan
Vid vårstädningen konstaterades att vi varit lite för snåla med värmen under förra årets vinter. Detta orsakade fuktskador på en del av vårt arkivmaterial och av den anledningen har styrelsen investerat i en luft-värmepump som skall hålla lite underhållsvärme i parstugan undervinterhalvåret. Dessutom har vi bytt ut alla gamla el-ledningar, kontakter och de gamla direktverkande elementen till modernare oljefyllda paneler.

Uthyrning av lokaler
Elisabeth Klinthammar ansvarar för uthyrningen av våra lokaler medan Gun och Lars Johansson kvarstår som husvärdar. Hyresintäkterna under 2023 blev 51 000 kr och täcker en del av fastighetskostnaden.

Föreningens ekonomi är god
Det är värt ett stort tack till alla aktiva medlemmar som ställer upp som funktionärer på våra arrangemang där speciellt midsommarfesten ger det bästa inflödet till kassan. Därefter kommer hyresintäkterna. För att minimera utgifterna görs det mesta underhållet av park o byggnader också av aktiva medlemmar. Men el, vatten, tanktömning, sophantering och försäkring kostar mer än hyresintäkterna. Under 2023 var de totala intäkterna 201 000 kr och kostnaderna 287 000 kr vilket ger ett under-skott på 86 000 kr. Men oroas inte. Föreningen har en god kassabehållning från tidigare år. Medlemsavgiften höjdes från år 2023 till 100 kr/person och från 2024 gäller höjda hyresavgifter för hembygdsgården för att hänga med i kostnadsutvecklingen.

Hembygdsföreningen på sociala medier 
Föreningens hemsida hittar du på www.hembygd.se/hyltinge och där finns förutom aktuella programpunkter, rapporter och bilder från tidigare aktiviteter och en länk till ”Utforska platsen” där du kan söka och hitta en del av bygdens historia i text och bild. På facebooksidan  @hyltinge hittar du aktuella inbjudningar o korta notiser om vad som händer i föreningen.

Hembygdsföreningens styrelse
Styrelsen på elva personer har under året bestått av Marielle Munter ordförande, Ingrid Nordahl Strazds vice ordförande, Karl Persson sekreterare, Gudrun Gimåker kassör, samt ledamöterna Nils Erik Jacobsson, Conny Johansson, Berith Sunefjord, Lars-Göran och Elisabeth Klinthammar, Ali Ekström och Lotta Cederfeldt. Hälften av styrelseplatserna står nu till årsmötets förfogande för omval eller nyval. Valberedare är Lars Johansson och Nils Johansson.
Styrelsen tackar alla som med ideella arbetsinsatser och medlemsavgifter bidragit till föreningens fortsatta verksamhet.
 
Sparreholm i februari 2024
 
Hyltinge hembygdsförening
Styrelsen
 

 
 
 
 
 
 


Förening:

Hyltinge Hembygdsförening

Skapad av: Karl Persson (2024-03-09 21:39:20) Kontakta föreningen
Ändrad av: Karl Persson (2024-03-10 14:17:04) Kontakta föreningen

Kontakta oss

 c/o Karl Persson, Dalgatan 21, 64930 Sparreholm
 Hyltinge hembygdsgård, Sparreholm, väg 57 vid utfarten mot Gnesta.
 Ordförande Marielle Munter, 073 507 4988  Uthyrare: Elisabeth 073 565 74 49, [email protected][email protected]