Välkommen till sommaren på Gästgivargården.

 

Timjan

Välkomna till vårt våffelkafé lördagen den 19 aug kl 15.00-17.30. Denna dag visar några av våra medlemmar upp sina gamla traktorer – Grålle, Victor och någon till.
Se sommarens utställning Tidernas Timmele – några nedslag i vår historia.

Kl 18.00 bjuder kyrkan in till musik med bandet Notfritt.

Lördagen den 26 aug medverkar vi i Arkeologirundan och har öppet våffelserveringen kl 13.00-17.30. Dessutom har vi guidade visningar vid bronsåldersröset i Kroken och vid hålvägarna i centrala Timmele kl 13.00-17.00.

Träffas och trivs i en kulturhistorisk miljö. Våfflan och kaffet kan avnjutas såväl ute som inne. Slå dig ner på ljugarbänken och upplev hur det doftar och prunkar i Örtagården.
Besök gärna våra rumsmiljöer och museiföremål en trappa upp.

 

Lars NeumanFotograf: Lars Neuman

Minibyn

Besök även våra grannar Minibyn (utomhus) som alltid är öppen, Timmele kyrka som bjuder in till musikkvällar vissa lördagar och Ulricehamnsbygdens Motormuseum (öppet vissa lördagar).

 

 

 


 

 

TIMMELE HEMBYGDSFÖRENING

Lars NeumanFotograf: Lars Neuman

Gästgivargården Timmele

Timmele ligger i den natursköna kulturbygden Ätradalen ca 1 mil norr om Ulricehamn i hjärtat av Västergötland. I vår levande landsbygd är det lätt att känna historiens vingslag.  Hålvägar, hällkistor, domarringar, bronsåldersrösen, skålgropar, den unika bronsåldersstatyetten Timmelegudinnan, gravfält från järnåldern, torpstugor och mycket mer finns i närheten.

Hembygdsföreningen arbetar aktivt med att värna om vårt kulturarv genom att levandegöra våra traditioner och vår historia och att göra fornlämningarna lätt tillgängliga för allmänheten.

Väghållningssten utanför Gästgivargården.

Den gamla Gästgivargården är numera hembygdsgård med bl a örtagård, museiföremål, utställningar, samlingslokal och kafé. Föreningen äger och vårdar också två gamla stugor i samhället, Mor Lundgrens stuga och Långebrostugan.

Besök i Örtagården

Hembygdsföreningen är en ideell förening som är partipolitiskt och ideologiskt obunden. Föreningen bildades i mitten av 1970-talet och har drygt 340 medlemmar.

Vårt arbete och program är en mötesplats för kunskapsutveckling och gemenskap för gammal som ung. Vi välkomnar nya medlemmar, men medlemskap är inget krav för att delta i våra aktiviteter.

Lars NeumanFotograf: Lars Neuman

Minibyn

Ett stenkast från Gästgivargården ligger Timmele kyrka med anor från 1100-talet och ca 200 m norrut är de gamla hålvägarna – ridvägarna väl synliga.
Vi rekommenderar också ett besök i Minibyn mittemot kyrkans östra sida. Där ligger en skalenlig modell av Timmele Kyrkby före laga skiftet i slutet av 1800-talet. Tillgängligt året runt.

Text: Ann-Britt Gard-Börjeson

Ansvarig för Timmele Hembygdsförenings hemsida är
Ann-Britt Gard-Börjeson. Tel 0709-73 33 36.
[email protected]
Hemsidans bilder är tagna av Ann-Britt Gard-Börjeson om ej annat anges.