Ny hemsida

Vår förening har  fått en ny hemsida. Allt som registreras efter den 31 augusti finns bara på nya sidan. Den här gamla hemsidan försvinner den 31 december.
För att komma till Nya hemsidan klicka här:
https://nya.hembygd.se/runtuna-lids-hembygdsforening

Hembygdsdagen

Föreningen anordnade en hemvändardag söndagen den 12 augusti. Efter sommarens långa värmeperiod längtade många efter regn. Varför behövde det komma just denna söndag?

Ett stort tack till alla besökare som kom trots regnet. Även ett stort tack till alla funktionärer och underhållare som gnetade på oförtrutet.

Eva WockatzFotograf: Eva Wockatz

Två av våra tappra besökare Elsa Gustavsson och Torborg Johansson. Den senare med sin lottvinst.

Rätt rad på tipspromenaden: X2X 12X 2X1 121 Skiljefrågan 55 st. Sören Helgesson hade 12 rätt. Anna Helgesson och Gunilla Helgesson hade 11 rätt. Lars Karlsson var närmast med 54 st på skiljefrågan. Dessa fyra har fått varsitt presentkort i pris.

Friluftsgudstjänsten

Söndagen den 1 juli hölls en friluftsgudstjänst vid Grenadjärtorpet Löfåsen. Svenska kyrkan och Skälbykyrkan stod som anordnare med vår förening som värd. 26 personer fanns på plats.

Leif Marmgård höll i gudstjänsten för Svenska kyrkan. För Skälbykyrkan skulle Bengt Sundqvist hålla i gudstjänsten, men tyvärr avled han med väldigt kort varsel på midsommarafton. Bengt har varit med på dessa friluftsgudstjänster hos oss i flera år. Elisabeth Sandberg tog därför över i Bengts ställe. Man försökte tända ett ljus för Bengt, men blåsten i det för övrigt goda vädret lät inte detta ske.

Efter andakten serverade vår förening kaffe med dopp, vilket fick stort beröm av besökarna.

Midsommarfirandet i Runtuna

Vår förening och Runtuna Bygdegård anordnade tillsammans midsommarfirandet vid Runtuna Bygdegård. Trots ett par smärre regnskurar kom det väldigt mycket folk som i omgångar dansade runt majstången till sång och musik av Glenn Adolfsson och Sven-Åke Börjesson. Det var vid några tillfällen fullsatt med fikagäster i båda salarna. Barnlekar och fiskdamm ingick i programmet. Ett hjärtligt tack till alla funktionärer som gjorde denna dag lyckad.

Föreningen på picknick

Vår förening har varit på picknick den 26 maj. Under de senaste fjorton åren, som föreningen har arrangerat gökotta, har vi inte hört göken en enda gång. Därför nöjde vi oss bara med picknickdelen i år. Samling skedde vid backstugan eller torpet Branthäll i Runtuna där sommargästerna firade 200-årsminne av stugans tillkomst och 25 år som de själva varit där. 27 personer fanns på plats.

En av familjemedlemmarna informerade om Branthäll. Hon har genom släktforskning konstaterat att de på långt håll var släkt med avskedade korpralen-grenadjären-ryttaren Lars Brantberg som troligen har byggt stugan.

Efter kaffepaus ur de medhavda fikakorgarna vandrade de flesta deltagarna till platsen där båtsmanstorpet Hagen legat. Det revs troligen i början av 1900-talet. Därifrån fortsatte man till grenadjärtorpet Västerbergalöt. Där finns idag en sommarstuga i st f torpet. Sista grenadjären bodde i torpet till år 1899. Mer om alla torpen finns att läsa i bygdeband.se

Tack vare en väldig tur med vädret och all information om torpen blev dagen väldigt lyckad enligt mångas förmenande.

Eva WokatzFotograf: Eva Wokatz

Jan Hylander guidar besökarna till de tre torpen o torpgrund

Valborgsmässofirandet

Vår förening anordnade Valborgsmässofirandet vid Alby gård i Runtuna. Cirka 100 personer deltog i fackeltåget från Alby gård upp till höjden där brasan fanns. Totalt fanns drygt 150 personer på plats varav många köpte fika samt varm korv. Åsa Ingårda höll ett kort men kärnfullt tal om bl a våren och skolan. Tio personer ingick i kören som sjöng in våren.

Årsmöte

Vår förening höll sitt årsmöte den 18 mars i Runtuna Bygdegård. Hela 19 medlemmar var närvarande. Mötesordförande var Sören Larsson.

Till ordförande för föreningen valdes Yngve Lundholm och vice ordförande Bernt Axelsson. Som ny styrelsesuppleant invaldes Maria Gustafsson. I övrigt är styrelsen oförändrad.

Underhållningen sköttes av Göran Bjarnegård och Carina Johansson från Kvarsebo med en väldigt varierad repertoar till de närvarandes förtjusning.

Ett stort tack till arbetsgruppen som stod för kaffeserveringen med gott fikabröd.

Dagen avslutades med dragning på lotterierna. Ett stort tack även till våra sponsorer ICA Supermarket i Oppeby och Jysk i Påljungshage.

Årsmöte

Kom gärna till vårt årsmöte och passa på att bli medlem samtidigt, om du inte redan är det.
Det här är föreningen som såg till att en majoritet av hushållen i Lid och Runtuna har fått bredband med fiberkabel.

Nyår

Runtuna-Lids Hembygdsförening tillönskar alla ETT GOTT NYTT HEMBYGDSÅR 2018

Grötfesten

Föreningen arrangerade söndagen den 26 november en grötfest för sina medlemmar i Runtuna Bygdegård. 38 personer fanns på plats.

Joe EklöfFotograf: Joe Eklöf

 

Efter god gröt o skinkmacka underhölls församlingen av Kristina Alm o Ingemar Jungekrans med sång, fiol o gitarr till allas belåtenhet.

Joe EklöfFotograf: Joe Eklöf

 

Efter kaffet avslutades festen med lottdragning. Många vinster drogs i de tre lotterierna.