Julita Hbf bussresa 180721

Lördagen den 21 juli steg ett 50-tal förväntansfulla medlemmar på bussen i Äsköping för en dagsutflykt till Bergslagen.  Dagens första mål skulle visa sig bli än mer brinnande aktuellt än när programmet gjordes, nämligen besök vid Hälleskogsbrännan i Västmanland där den stora skogsbranden härjade 2014. Läs mer »

Cykelutflykt

Sedan 2005 har föreningen genomfört över 20 cykelturer så de centrala delarna av socknen är nu väl genomtrampade och genomguidade. Kvällsturen torsdagen 12 juli blev därför till stor del en repetition för de 20 cyklisterna och de tio som valt det något skumpigare alternativet att åka i föreningens traktorvagn. Läs mer »

Torgdagen

Värmen dallrade över torgplatsen i Äsköping redan halv åtta lördagen 2 juni, dagen för den traditionella Torg- och Hemvändardag. Nu var det dags att öppna luckorna till de nyskurade torgbodarna. Skulle människorna vilja ägna en stund åt en marknad i den förväntade hettan? Fram till klockan tio fylldes bodarna med hemsnickrat, hemstickat, hembakt, hemkokt och diverse annat högklassigt hantverk. Läs mer »

Julita Hembygdsförening på cykelutflykt

Knappt hade de tävlande i Öljaren runt kommit i mål förrän nästa cykelevenemang drog igång från ICA i Äsköping lördagen 26 maj. Nu var det Hembygdsföreningens första guidade cykeltur för året, som gav sig av med traktorvagnen i täten. Läs mer »

Valborgsfirande vid Öljevi

Klockan 10 Valborgsmässoafton påbörjade man under Anders Karlssons ledning bygga upp den imponerande mila av hopsamlat virke på Öljevi IP i Julita, som klockan 23 på kvällen hade förvandlats till en glödhög. Läs mer »

Bilutflykt 28 april

I sann bygdegemenskap fylldes ett antal bilar i Äsköping lördagen 28/4 för föreningens traditionsenliga programpremiär, bilutflykt.
I år var målet Sparreholms motormuseum och Sigridslunds Café & Handelsbod. Det var Lennart Olsson på Råd som planerat resan och han hade lagt in ett första stopp vid Stenhammars skans där det medhavda kaffet avnjöts i den härliga vårsolen. Läs mer »

Årsmötet

Torsdagen 22/3 var det årsmöte för föreningen i Lyan vid Julita skola som var fylld till sista plats, en bit över 80 medlemmar hade infunnit sig.
Kvällen inleddes med att utmärkelsen Julitas Eldsjäl utdelades för fjärde gången. I år var det inte en eldsjäl som uppmärksammades, utan elva, Nätverket Almgården som under många år förgyllt tillvaron för veteranerna på vårt äldreboende. Läs mer »

Film och berättarafton

Förkylningsepidemi, TV-s sändningar från OS och europacupfotboll i Östersund, skulle det kunna komma något folk till Hembygdsföreningens filmafton? Läs mer »

Jobbarfesten

 

I en aktiv hembygdsförening krävs många små och stora frivilliga insatser för att det ska fungera. Det är många våfflor som ska gräddas, notiser som ska klippas, traktorturer som ska köras, julkärvar som ska tillverkas, koppar kaffe som ska kokas, lotter som ska säljas, årsskriftsartiklar som ska skrivas,etc., etc. Läs mer »

Julmarknad 2017

Ännu en väl genomförd och välbesökt julmarknad kan läggas till handlingarna i Julita.
Det är svårt att hitta en finare inramning för ett evenemang av det här slaget än en 120-årig marknadsplats med lika gamla marknadsbodar. Dessa rustades redan under torsdagen för att stå redo klockan 11 dagen före första advent. Läs mer »