Valborgsfirande vid Öljevi

Klockan 10 Valborgsmässoafton påbörjade man under Anders Karlssons ledning bygga upp den imponerande mila av hopsamlat virke på Öljevi IP i Julita, som klockan 23 på kvällen hade förvandlats till en glödhög. Läs mer »

Bilutflykt 28 april

I sann bygdegemenskap fylldes ett antal bilar i Äsköping lördagen 28/4 för föreningens traditionsenliga programpremiär, bilutflykt.
I år var målet Sparreholms motormuseum och Sigridslunds Café & Handelsbod. Det var Lennart Olsson på Råd som planerat resan och han hade lagt in ett första stopp vid Stenhammars skans där det medhavda kaffet avnjöts i den härliga vårsolen. Läs mer »

Årsmötet

Torsdagen 22/3 var det årsmöte för föreningen i Lyan vid Julita skola som var fylld till sista plats, en bit över 80 medlemmar hade infunnit sig.
Kvällen inleddes med att utmärkelsen Julitas Eldsjäl utdelades för fjärde gången. I år var det inte en eldsjäl som uppmärksammades, utan elva, Nätverket Almgården som under många år förgyllt tillvaron för veteranerna på vårt äldreboende. Läs mer »

Film och berättarafton

Förkylningsepidemi, TV-s sändningar från OS och europacupfotboll i Östersund, skulle det kunna komma något folk till Hembygdsföreningens filmafton? Läs mer »

Jobbarfesten

 

I en aktiv hembygdsförening krävs många små och stora frivilliga insatser för att det ska fungera. Det är många våfflor som ska gräddas, notiser som ska klippas, traktorturer som ska köras, julkärvar som ska tillverkas, koppar kaffe som ska kokas, lotter som ska säljas, årsskriftsartiklar som ska skrivas,etc., etc. Läs mer »

Julmarknad 2017

Ännu en väl genomförd och välbesökt julmarknad kan läggas till handlingarna i Julita.
Det är svårt att hitta en finare inramning för ett evenemang av det här slaget än en 120-årig marknadsplats med lika gamla marknadsbodar. Dessa rustades redan under torsdagen för att stå redo klockan 11 dagen före första advent. Läs mer »

Kulturafton i Lida backe

Julita Hembygdsförening hade inbjudit till KULTURAFTON i Lidabacke den 12/10 och det var Julita gård som stod i centrum och specifikt tiden från 1527 till 1650, som brukar kallas Kungsgårdsperioden. Läs mer »

Familjefest i Julita

Kanske är det här en blivande skidskytt som instrueras av Gisela Meinhold i Springskjutning.

 

Att flera föreningar och organisationer i Julita går samman och arrangerar en familjefest på Öljevi idrottsplats, har blivit en mycket uppskattad tradition som lockar både stora och små.
I år var det osäkert in i det sista om vädrets makter skulle sätta käppar i hjulen, men när portarna slogs upp klockan 11 ljusnade himlen och fram till 14, när luften gick ur såväl hoppborgen som arrangörerna, höll vädergudarna tätt.
Läs mer »

Havren är skördad.

Läs Leif Thegles skildring av detta agrara stordåd.

Rapport från ett slagfält:

Sistliden tisdag var det då dags för årets skörd av den havre som sprider sådan glädje bland västra Sörmlands sparvar under den brutala årstid som kallas vinter.
Förre åkeriägaren B. Carlsson hade lyckats övertala allkonstnären pensionisten och Tunabon B. Andersson att montera och transportera det mekaniska underverket Självbindaren till slagplatsen vid härvarande Hillerstagatans mynning. Carlsson hade ävenledes engagerat hemmansägaren och lyxbilsförsäljaren R. Berglund att inkalla en lagom stor arbetsstyrka för det grannlaga resningsmomentet.
De som hörsammade kallelsen voro plåtslagarmästares A. Lundkvist, f. skogsarbetaren G. Knutsson, dessa båda ditkommo å bicykletas, medan nypensionisten T. Lenekrantz såsom varande närboende, kom fotledes. Godsägare G. Karlsson Källarboda, avdankade tidningskolportören Å Skytt och undertecknad hade valt det miljödestruktiva alternativet automobil.
Läs mer »

Grillkväll vid Krogkällaren i Äs

Vid dammen på Mo kvarn.

Vid dammen på Mo kvarn.

Julita Hembygdsförenings traditionsenliga grillkväll genomfördes i perfekt väder torsdagen 17/8.
Krogkällaren är av de få kvarvarade resterna av det styckebruk som Melchior von Wurmbrandt grundade här 1627 och vars mest kända produkt var de s.k. läderkanonerna. Kvällen inleddes med en kortare byavandring med start vid Aspåns nästan torrlagda ränna nedanför Nedre och Övre Kvarntorp. Läs mer »