Om oss

Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening arbetar för att sprida kunskap om kulturarvet i Västmanlands län. Vi är en partipolitiskt och religiöst obunden, ideell förening som fungerar som samarbetsorgan för länets hembygdsföreningar.

Tillsammans med Västmanlands läns museum ger vi ut en årsbok och tidskriften Spaning. Vi arrangerar kurser, seminarier, föredrag, utställningar och exkursioner...

Läs mer >

Nyheter

Inventering av hembygdslitteratur

Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening och Västmanlands läns museum gör nu en inventering av länets hembygdslitteratur. Detta för att få en uppdaterad bild av den litteratur ni tagit fram ute i länet, men också för att kunna hjälpa er med marknadsföring av er litteratur.

Mer information om inventeringen finns här:

Läs mer >

"Tryckort Arosia 1621-2021" - ett jubileumsföredrag


För 400 år sedan startades Sveriges första tryckeri i Västerås, något Västerås Stadsbibliotek nu uppmärksammar med utställningen ”Tryckort Arosia 1621 - 2021”. Utställningen kommer att pågå fram till den 31 december och den 1 december klockan 18.00 håller bibliotekarie Pia Letalick en föreläsning i Hörsalen på Västerås Stadsbibliotek, där...

Läs mer >

Karmansbo Bruksmiljö är Årets Arbetslivsmuseum 2022

Ett stort grattis till Hembygdsföreningen Karmansbo Bruksmiljö som är Årets Arbetslivsmuseum 2022. 

Juryns motivering lyder:
Mumblingshammarens pulserande hjärta levandegör järnbearbetningen på riktigt i Karmansbo Bruksmiljö. Tack vare föreningens hårda arbete kan järnhanteringen visas upp på samma sätt som för 250 år sedan, med det heta järnet i autentisk miljö.

Föreningen har genom...

Läs mer >

Visa fler