Välkommen till Utö Hembygdsförening

UTÖ LIGGER I Stockholms södra skärgård och har anor långt tillbaka i tiden. Det är en intressant ö för geologer och andra naturälskare. På grund av den kalkrika jorden trivs många blommor här och för att så många som möjligt skall få njuta av detta är norra delen av ön naturreservat. Där ligger också Gruvbyn, samlingsplatsen för semesterfirare, båtfolk, konferensgäster och hembygdsälskare. På den södra delen av ön ligger Utös Hembygdsgård, kyrka och skola samt Utö skjutfält, där man har satt upp skyltar, som visar var de gamla torpen en gång låg. Ön trafikeras året runt av reguljär båttrafik till tre bryggor.
============================================================
I Utös egen tidning Utö Kontakt, utgiven av Utö kontakt och intresseförening,  skriver Marianne Kajerdal varje månad en krönika om det som händer inom föreningen.
Smått och gott från Hembygdsföreningen oktober 2017
Redaktör: Marianne Kajerdal

I Utö Hembygdsgård fortsätter vi att samla, digitalisera och vårda framtidsarvet. Någon eftermiddag i veckan är vi där – ring om du vill komma och delta eller titta in!
Tel 07306207491.

Bokcirkeln fortsätter med ändrad dag. Vi träffas lördag 21.10 kl 13.00.

Vi kommer at fortsätta med  studiecirkeln om Ålös historia – vill du vara med eller har du någon önskan om annan cirkel? Kom med förslag!

Snart är det julmarknad! Den 1:a och 2:a advent slår vi upp portarna till Gruvmuseet där vi dukar upp öns fina hantverk. Passa på att inhandla lite julklappar. Som medlem i föreningen är du välkommen att lämna in dina alster till försäljning så det är hög tid att få fart på stickor, pensel, vävstol, hammare m.m.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Bygdeband
Mer information och bilder från Utö finns på Bygdeband – Sveriges Hembygdsförbunds webbplats för lokalhistoria.
www.bygdeband.se/forening/435766/sverige/stockholms-lan/haninge/uto/

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Tillgängligt landskap åt alla
Utö Hembygdsförening deltar i projektet ”Tillgängligt landskap åt alla”, som är ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Sveriges Hembygdsförbund för att öka tillgängligheten till vårt kulturarv för människor med olika funktionsnedsättningar. Läs mer om detta projekt på http://irismedia.se/uto.
            – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 
Utö Hembygdsförening 
har ca 230 medlemmar och äger Hembygdsgården, det gamla torpet Ramsvik, som i slutet av 1940-talet flyttades från södra ön till nuvarande plats i närheten av Spränga brygga. Hembygdsgårdens ena del är inredd som ett kök från början av 1900-talet och resten av huset används mest i föreningens egen verksamhet.
Hembygdsföreningen ansvarar också för Utö Gruv- och Hembygdsmuseum, som finns beläget mittemot Utö Värdshus vid Gruvbryggan.
Om vår hembygdsgård, gruvmuseum, föreningens aktiviteter, utflyktsmål mm  kan du läsa på flikarna till vänster eller kontakta gärna någon i styrelsen om du har några frågor.

Välkomna till Utö Hembygdsförening!
Styrelsen