Välkommen till Utö Hembygdsförening

UTÖ LIGGER I Stockholms södra skärgård och har anor långt tillbaka i tiden. Det är en intressant ö för geologer och andra naturälskare och den norra delen av ön är  naturreservat. Där ligger också Gruvbyn, samlingsplatsen för semesterfirare, båtfolk, konferensgäster och hembygdsälskare. På den södra delen av ön ligger Utös Hembygdsgård, kyrka och skola samt Utö skjutfält, där man har satt upp skyltar, som visar var de gamla torpen en gång låg. Ön trafikeras året runt av reguljär båttrafik till tre bryggor.
============================================================

 

BOKRELEASE SÖNDAG 26 AUGUTI, KL 13-15, PÅ GRUVMUSEET PÅ UTÖ!

Kom och fira Sara Lövestams nya bok Gruvan! En fängslande bok för alla över 10 år, som utspelar sig här på Utö. Vi bjuder på läskande fika, sännande bokprat och säljer signerade böcker till specialpris.
Varmt välkomna!
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Smått och gott från Utö Hembygdsförening/Marianne Kajerdal
Sommaren  2018

I föreningen fortsätter vi att vårda, visa, samla och bevara Utös kulturarv. Nya möjligheter och nya tag!

Flakloppisen vid Utö Hembygdsgård den 14 juli samlade mycket folk och under några soliga timmar bytte många prylar ägare. Hembygdsgården har varit öppen mellan 15 – 29 juli och lockade  många intresserade besökare.  Bilder, filmer och hantverk lockade och  hembakade bullar och rulltårtor hade strykande åtgång.

CIRKELN ”Hus och händelser på Ålö” fortsätter och vi letar fakta och intressanta saker som visar Ålös historia. Hör gärna av dig till Marianne Kajerdal, tel 0730-620749 om du har något du  kan bidra med om Ålö.
ÖVRIGT ARKIVARBETE med sortering av foton och kartor pågår och du är alltid välkommen att besöka oss. Hör av dig till Marianne, tel 0730 620749 och kolla när vi
är på plats.
BOKCIRKELN har sommaruppehåll  och vi träffas igen i höst med glada träffar och livliga diskussioner.
GRUVMUSEET  är öppet varje dag mellan 13.00 – 16.00. Därefter mellan 25.8 – 29.9 endast lördagar mellan 13.00-15.00.

Styrelsen
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Grundämnet litium 200 år
Grundämnet litium fyller 200 år i år och detta firade  Svenska Mineralogiska Sällskapet (SMS) bl.a. med en jubileumsexkursion till Utö och Utö Gruvmuseum i juni i år.  Vår förening känner sig hedrad över att medlemmarna besökte vårt lilla gruvmuseum med de många mineralerna. Ön har en spännande historia av gruvbrytning och är fyndplats för mineralet petalit, där man år 1818 upptäckte grundämnet litium.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Bygdeband
Mer information och bilder från Utö finns på Bygdeband – Sveriges Hembygdsförbunds webbplats för lokalhistoria.
www.bygdeband.se/forening/435766/sverige/stockholms-lan/haninge/uto           
– – – – – — – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –  –
Tillgängligt landskap åt alla
Utö Hembygdsförening deltar i projektet ”Tillgängligt landskap åt alla”, som är ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Sveriges Hembygdsförbund för att öka tillgängligheten till vårt kulturarv för människor med olika funktionsnedsättningar. Läs mer om detta projekt på http://irismedia.se/uto.
            – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 
Utö Hembygdsförening 
har ca 230 medlemmar och äger Hembygdsgården, det gamla torpet Ramsvik, som i slutet av 1940-talet flyttades från södra ön till nuvarande plats i närheten av Spränga brygga. Hembygdsgårdens ena del är inredd som ett kök från början av 1900-talet och resten av huset används mest i föreningens egen verksamhet.
Hembygdsföreningen ansvarar också för Utö Gruv- och Hembygdsmuseum, som finns beläget mittemot Utö Värdshus vid Gruvbryggan.
Om vår hembygdsgård, gruvmuseum, föreningens aktiviteter, utflyktsmål mm  kan du läsa på flikarna till vänster eller kontakta gärna någon i styrelsen om du har några frågor.

Välkomna till Utö Hembygdsförening!
Styrelsen