Välkommen till Utö Hembygdsförening

UTÖ LIGGER I Stockholms södra skärgård och har anor långt tillbaka i tiden. Det är en intressant ö för geologer och andra naturälskare. På grund av den kalkrika jorden trivs många blommor här och för att så många som möjligt skall få njuta av detta är norra delen av ön naturreservat. Där ligger också Gruvbyn, samlingsplatsen för semesterfirare, båtfolk, konferensgäster och hembygdsälskare. På den södra delen av ön ligger Utös Hembygdsgård, kyrka och skola samt Utö skjutfält, där man har satt upp skyltar, som visar var de gamla torpen en gång låg. Ön trafikeras året runt av reguljär båttrafik till tre bryggor.
============================================================

 

 


Smått och gott från Utö Hembygdsförening/Marianne Kajerdal

DECEMBER MÅNAD. Mörka dagar men adventsljus och stjärnor i fönstren bidrar till att sprida värme och glädje.
UNDER JULMARKNADSDAGARNA, 1:a och 2:a advent, kom många besökare till ön och tittade in i vårt gruvmuseum, där vi visar öns historia och lokalt hantverk.
HEMBYGDSFÖRENINGEN efterlyser filmer: Singel-8, dubbel-8, super-8, 16 mm och videofilmer med innehåll från Utö, Ålö, Norrö, Aspö och Nåttarö. Händelser, stora som små och annat som kan  intressera nutid och framtid!
ÅRET I UTÖ Hembygdsförening har varit aktivt med studiecirklar, utställning, öppet hus, forskning, kulturvandring, arkivarbete, flakloppis, öppethållande i gruvmuseet, vård av hembygdsgården (gräsklipning, lövblåsning, slyröjning, snöskottnning), digitalisering av föreningens föremål  och dokument.
NU NÄRMAR VI oss ett nytt år med nya möjligheter och positiva tankar! Vill du hjälpa oss i vår verksamhet? Välkommen att höra av dig!

Till sist- men inte minst – sänder vi ett
VARMT TACK TILL alla som genom medlemsavgift, gåva eller olika insatser hjälper oss i vårt arbete med att vårda, visa och bevara Utös framtidsarv.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR! 
Önskar Styrelsen

 

 

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Bygdeband
Mer information och bilder från Utö finns på Bygdeband – Sveriges Hembygdsförbunds webbplats för lokalhistoria.
www.bygdeband.se/forening/435766/sverige/stockholms-lan/haninge/uto/

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Tillgängligt landskap åt alla
Utö Hembygdsförening deltar i projektet ”Tillgängligt landskap åt alla”, som är ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Sveriges Hembygdsförbund för att öka tillgängligheten till vårt kulturarv för människor med olika funktionsnedsättningar. Läs mer om detta projekt på http://irismedia.se/uto.
            – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 
Utö Hembygdsförening 
har ca 230 medlemmar och äger Hembygdsgården, det gamla torpet Ramsvik, som i slutet av 1940-talet flyttades från södra ön till nuvarande plats i närheten av Spränga brygga. Hembygdsgårdens ena del är inredd som ett kök från början av 1900-talet och resten av huset används mest i föreningens egen verksamhet.
Hembygdsföreningen ansvarar också för Utö Gruv- och Hembygdsmuseum, som finns beläget mittemot Utö Värdshus vid Gruvbryggan.
Om vår hembygdsgård, gruvmuseum, föreningens aktiviteter, utflyktsmål mm  kan du läsa på flikarna till vänster eller kontakta gärna någon i styrelsen om du har några frågor.

Välkomna till Utö Hembygdsförening!
Styrelsen


Hitta aktivitet

Inga aktiviteter