Välkommen till Utö Hembygdsförening

UTÖ LIGGER I Stockholms södra skärgård och har anor långt tillbaka i tiden. Det är en intressant ö för geologer och andra naturälskare. På grund av den kalkrika jorden trivs många blommor här och för att så många som möjligt skall få njuta av detta är norra delen av ön naturreservat. Där ligger också Gruvbyn, samlingsplatsen för semesterfirare, båtfolk, konferensgäster och hembygdsälskare. På den södra delen av ön ligger Utös Hembygdsgård, kyrka och skola samt Utö skjutfält, där man har satt upp skyltar, som visar var de gamla torpen en gång låg. Ön trafikeras året runt av reguljär båttrafik till tre bryggor.
============================================================
I Utös egen tidning Utö Kontakt skriver Marianne Kajerdal varje månad en krönika om det som händer inom föreningen. Här är några klipp:

Smått och gott från Hembygdsföreningen under maj och juni månader 2017
Redaktör: Marianne Kajerdal
BOKCIRKELN gör ett uppehåll under sommarmånaderna och återkommer efter sommaren.
UTÖ FRAMTIDSARV är berättelser, livsöden, foton, dokument m.m. Lämna gärna ditt ”strå till stacken” genom att berätta din historia. Vi hjälper till med utskrift.
DIGITALISERING AV DOKUMENT
Arbetet med att digitalisera föremål och dokument fortsätter. Det är ett stort och viktigt projekt. Snart är samtliga Utö Kontakt från första utgivningen 1977 scannade och sökbara i vår dator. Övrigt arkivarbete med sortering av foton och kartor pågår också under vintern och du är alltid välkommen att besöka oss. Hör av dig till Marianne på tel 0730-620749 och kolla när vi är på plats!
=============================================================

SÄSONGEN 2017
Utö Gruvmuseum öppnar för säsongen 10 juni 2017 och vi hälsar alla gamla och nya besökare välkomna till vårt museum, där sommarens tema är folkskolan som firar 175-årsjubileum i år. Detta uppmärksammar vi med en utställning i Gruvmuseet och en fotoutställning i Utös Hembygdsgård 16.7 – 30.7.  Mer info under resp. flik.

Utö Hembygdsgård  öppnar 16.7 med start för den årliga flakloppisen lördagen den 15.7. Mer om detta under fliken ”Utö Hembygdsgård”.

Utställning om Ålö.  Från den 17 juni  finns en utställning om Ålö i den gamla sjöboden invid krogen Båtshaket på Ålö.   Titta in där och upplev en levande skärgårdsö i ord och bild! Öppet samtidigt som Båtshaket.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Tillgängligt landskap åt alla
Utö Hembygdsförening deltar i projektet ”Tillgängligt landskap åt alla”, som är ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Sveriges Hembygdsförbund för att öka tillgängligheten till vårt kulturarv för människor med olika funktionsnedsättningar. Läs mer om detta projekt på http://irismedia.se/uto.
            – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 
Utö Hembygdsförening 
har ca 230 medlemmar och äger Hembygdsgården, det gamla torpet Ramsvik, som i slutet av 1940-talet flyttades från södra ön till nuvarande plats i närheten av Spränga brygga. Hembygdsgårdens ena del är inredd som ett kök från början av 1900-talet och resten av huset används mest i föreningens egen verksamhet.
Hembygdsföreningen ansvarar också för Utö Gruv- och Hembygdsmuseum, som finns beläget mittemot Utö Värdshus vid Gruvbryggan.
Om vår hembygdsgård, gruvmuseum, föreningens aktiviteter, utflyktsmål mm  kan du läsa på flikarna till vänster eller kontakta gärna någon i styrelsen om du har några frågor.

Välkomna till en ny säsong 2017! Välkomna till Utö Hembygdsförening!
Styrelsen


Hitta aktivitet

Inga aktiviteter