Välkommen till Utö Hembygdsförening

SENASTE NYTT!

Nu har hösten kommit till skärgården och vi stänger vårt gruvmuseum under oktober  november för att åter slå upp portarna till julmarknaden under 2:a och 3:e december.   
     Under tiden fortsätter vi att samla, digitalisera och orda framtidsarvet. Någon eftermiddag i veckan försöker vi vara i hembygdsgården – ring om du vill komma och delta eller titta in! Alla pusselbitar är viktiga! Tel 0730620749.     
     I bokcirkeln läser vi vidare och diskuterar livligt och det öppnar ofta intressanta vinklingar på hur vi upplever det vi läser.
     Vi fortsätter att sammmanställa materialet från Ålöcirkeln och tar gärna emot tips om annan cirkel. Kom med förslag!
     Snart är det julmarknad på Utö och som medlem är du välkommen att lämna dina alster till försäljning. Det är hög tid att få fart på stickor, pensel, vävstol, hammare mm!

Oktoberhälsningar från Utö Hembygdsförening / Marianne Kajerdal.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

BOKRELEASE I UTÖ GRUVMUSEUM 26 AUGUSTI 2018
Författarinnan Sara Lövestam höll bokrelease på Utö Gruvmuseum för sin nya bok ”GRUVAN”, en fängslande bok för alla över 10 år, där handlingen är förlagd till Utö.

Ett 60-tal intresserade bokvänner invaderade gruvmuseet och böckerna såldes slut på kort tid. Sara berättade fängslande om bakgrunden till boken och avslutade med en promenad till gruvhålen och  kvarnen, som har stor betydelse för handlingen.

De besökare som inte hann köpa ett dedicerat exemplar av  boken under releasedagen kan köpa den i bokhandeln eller i Gruvmuseet (öppet lördagar 13-15.00 under september) eller beställa via Utö Hembygdsförening.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Överst: Utö Gruvmuseum. Från vänster: Sara Lövestam signerar sin bok. Sara Lövestam och förlagschef Erik Titusson från Lilla Piratförlaget. Besökarna står i kö för att köpa ett signerat ex av boken ”Gruvan”.
Bilder: Curre Forsmark. Text Ann Wallin.

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

UTÖ LIGGER I Stockholms södra skärgård och har anor långt tillbaka i tiden. Det är en intressant ö för geologer och andra naturälskare och den norra delen av ön är  naturreservat. Där ligger också Gruvbyn, samlingsplatsen för semesterfirare, båtfolk, konferensgäster och hembygdsälskare. På den södra delen av ön ligger Utös Hembygdsgård, kyrka och skola samt Utö skjutfält, där man har satt upp skyltar, som visar var de gamla torpen en gång låg. Ön trafikeras året runt av reguljär båttrafik till tre bryggor.
============================================================

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Smått och gott från Utö Hembygdsförening/Marianne Kajerdal
September 2018

Efter en varm och het sommar fortsätter vi att vårda, visa, samla och bevara Utös kulturarv. Nya möjligheter och nya tag! Vi har haft många intresserade besökare i vår hembygdsgård och på gruvmuseet och på Ålö har utställnigen om ”hus och händelser  på Ålö lockat många.

ÖVRIGT ARKIVARBETE med sortering av foton och kartor pågår och du är alltid välkommen att besöka oss. Hör av dig till Marianne, tel 0730 620749 och kolla när vi
är på plats.

I BOKCIRKELN fortsätter vi med glada och livliga diskussioner.

GRUVMUSEET  är öppet under lördagar mellan 13.00-15.00 fram till 29.9.

Styrelsen
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Grundämnet litium 200 år
Grundämnet litium fyller 200 år i år och detta firade  Svenska Mineralogiska Sällskapet (SMS) bl.a. med en jubileumsexkursion till Utö och Utö Gruvmuseum i juni i år.  Vår förening känner sig hedrad över att medlemmarna besökte vårt lilla gruvmuseum med de många mineralerna. Ön har en spännande historia av gruvbrytning och är fyndplats för mineralet petalit, där man år 1818 upptäckte grundämnet litium.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Bygdeband
Mer information och bilder från Utö finns på Bygdeband – Sveriges Hembygdsförbunds webbplats för lokalhistoria.
www.bygdeband.se/forening/435766/sverige/stockholms-lan/haninge/uto           
– – – – – — – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –  –
Tillgängligt landskap åt alla
Utö Hembygdsförening deltar i projektet ”Tillgängligt landskap åt alla”, som är ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Sveriges Hembygdsförbund för att öka tillgängligheten till vårt kulturarv för människor med olika funktionsnedsättningar. Läs mer om detta projekt på http://irismedia.se/uto.
            – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 
Utö Hembygdsförening 
har ca 230 medlemmar och äger Hembygdsgården, det gamla torpet Ramsvik, som i slutet av 1940-talet flyttades från södra ön till nuvarande plats i närheten av Spränga brygga. Hembygdsgårdens ena del är inredd som ett kök från början av 1900-talet och resten av huset används mest i föreningens egen verksamhet.
Hembygdsföreningen ansvarar också för Utö Gruv- och Hembygdsmuseum, som finns beläget mittemot Utö Värdshus vid Gruvbryggan.
Om vår hembygdsgård, gruvmuseum, föreningens aktiviteter, utflyktsmål mm  kan du läsa på flikarna till vänster eller kontakta gärna någon i styrelsen om du har några frågor.

Välkomna till Utö Hembygdsförening!
Styrelsen


Hitta aktivitet

Inga aktiviteter