Om oss

INFORMATION
På grund av Coronapandemin ställer vi in våra aktiviteter under sommarsäsongen. För att kunna  möta intresset för Utös historia har föreningen tagit fram några filmer, som visar och berättar om gruvmuseets innehåll. Filmerna finns tillgängliga på YouTube. Sök på Utö Gruvmuseum.  Hoppas att ni blir nyfikna på att besöka vårt gruvmuseum när vi kan öppna igen. Filmerna är gjorda av Anna Blomlöf, Curre Forsmark och Eva Schröder som visar och berättar.   

Nedan kan du läsa allmän information om vår ö och hembygdsförening. Under MENY har vi samlat mer uppgifter om oss. Läs gärna där! 

Utö ligger i Stockholms södra skärgård och har anor långt tillbaka i tiden. Det är en intressant ö för geologer (bl.a.fyndplats för litium) och andra naturälskare. Den norra delen av ön är naturreservat och där ligger Gruvbyn, samlingsplatsen för semesterfirare, båtfolk, konferensgäster och hembygdsälskare. På den södra delen av ön ligger Utös hembygdsgård, kyrka och skola samt Utö skjutfält, där skyltar visar var de gamla torpen en gång låg. Ön trafikeras året runt av reguljär båtrafik från Årsta brygga i Årsta havsbad.

Utö hembygdsförening har ca 230 medlemmar och äger Hembygdsgården, ett 1700-talstorp, som flyttades från de marker som blev skjutfält under 1940-talet. Hembygdsföreningen ansvarar för Utö Gruv- och Hembygdsmuseum, som ligger vid Utö Värdshus, Gruvbryggan.  

GRUNDÄMNET LITIUM
fyllde 200 år 2018 och detta firade Svenska Mineralogiska Sällskapet (SMS) bl.a. med en jubileumsexkursion till Utö och Utö Gruvmuseum i juni 2018. Utö har en spännande historia av gruvbrytning och är fyndplats för mineralet petalit, där man år 1818 upptäckte grundämnet litium.

TILLGÄNGLIGT LANDSKAP ÅT ALLA
Samarbete mellan Stockholms läns museum och Sv. Hembygdsförbund för att öka tillgängligheten till vårt kulturarv. Läs mer på http://irismedia.se/uto.