Om oss

 
 
 
 
 
 
 
Image
 

 

Välkommen till föreningens hemsida 2021!

 

Säsongen 2021 har föreningen haft en begränsad verksamhet på grund av rådande pandemiläge. 

 

Hembygdsgården är nu stängd för säsongen

Gruvmuseet har öppet helgerna, 4-5, 11-12 december samt lördagen den 18 december, i samband med att julbord severas på Utö Värdshus

Öpetttider: Lördag 10-15, söndag 11-15

 

Flakloppisen

På grund av det rådande pandemiläget tvingades vi även i år att ställa in flakloppisen. Vi återkommer med nya tag nästa sommar.

Styrelsen
Utö Hembygdsförening  

 

                      - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Intresset för Utös historia och Utö Hembygdsförening har ingalunda avmattats och föreningen  har tagit fram några filmer, som visar och berättar om gruvmuseets innehåll och platsen kring järnmalmsgruvorna.. Filmerna finns tillgängliga på YouTube. Sök på Utö Gruvmuseum.  Hoppas att ni blir nyfikna på att besöka vårt gruvmuseum när vi kan öppna igen. Filmerna är gjorda av Anna Blomlöf, Curre Forsmark och Eva Schröder som visar och berättar.   

Utö ligger i Stockholms södra skärgård och har anor långt tillbaka i tiden. Det är en intressant ö för geologer (bl.a.fyndplats för litium) och andra naturälskare. Den norra delen av ön är naturreservat och där ligger Gruvbyn, samlingsplatsen för semesterfirare, båtfolk, konferensgäster och hembygdsälskare. På den södra delen av ön ligger Utös hembygdsgård, kyrka och skola samt Utö skjutfält, där skyltar visar var de gamla torpen en gång låg. Ön trafikeras året runt av reguljär båtrafik från Årsta brygga i Årsta havsbad.

Utö hembygdsförening har ca 230 medlemmar och äger Hembygdsgården, ett 1700-talstorp, som flyttades från de marker som blev skjutfält under 1940-talet. Hembygdsföreningen ansvarar för Utö Gruv- och Hembygdsmuseum, som ligger vid Utö Värdshus, Gruvbryggan.  

GRUNDÄMNET LITIUM
fyllde 200 år 2018 och detta firade Svenska Mineralogiska Sällskapet (SMS) bl.a. med en jubileumsexkursion till Utö och Utö Gruvmuseum i juni 2018. Utö har en spännande historia av gruvbrytning och är fyndplats för mineralet petalit, där man år 1818 upptäckte grundämnet litium.

Image