Pastor Hallonlöf – levnadsöde och tonsatta dikter på Torgestagården, 28 september 2017

Nedan artikel publicerades i Enköpings-Posten den 11 oktober 2017.

Halloween – en kuslig kväll på Torgestagården den 4 november

HALLOWEEN – EN KUSLIG KVÄLL PÅ TORGESTAGÅRDEN
I år var det mörkt och minusgrader när vi samlades till godisjakt på Halloween eller Allhelgonaafton som det heter på svenska. Det här var femte gången som Sparrsätra-Breds Hembygdsförening ordnade jakten. Femton barn och unga fick var sin påse att samla godis i. De som inte hade egen ficklampa fick låna så alla hade var sin. Sedan bar det ut i det stora mörkret! Banan var lagd i terräng där inte ett enda ljus från omgivningen syns, och ingen snö hade fallit, så det var helt mörkt! Och här skulle man hitta godis!
I små grupper med flera minuters mellanrum lämnade alla Hembygdsgården. Signalgula band och någon enstaka reflex som hängde i träd och buskar ledde fram till godisgömmorna, som markerades med gravljus. Det gick jättebra att hitta alla gömmorna, utom den tredje. Lurigt nog låg den snett uppför en backe istället för rakt fram, som det var lätt att tro. Det var några som fick gå tillbaka och leta extra länge. Precis som förra året skulle man kombinera ihop ett ord av bokstäverna som också låg i godisgömmorna. Årets ord var SPÖKE. Godiset räckte till efter extra påfyllning.
Väl inne brann brasan och alla fick korv med bröd, dryck med sugrör och kaka med orangea spindelben. Vuxna kunde välja kaffe. Ingången och salen var dekorerade med spindelnät, benrangel, och små otäcka djur. Slutligen hämtades överblivet godis in från banan och placerades i en skål. Skålen vaktades av en hand som då och då högg efter den som vågade förse sig med mera. Men alla vågade!
En hellyckad kväll!

  

 

 

 

 

 

 

 

Berättarkväll om lanthandeln i Åsunda 19/10, 2016.

Tillsammans med Tillinge och Teda hembygdsföreningar höll vi en berättarkväll i Mälbygården. Tillställningen var välbesökt med cirka 90 personer. Kvällen hade ett mycket innehållsrikt program.

Klicka här för att läsa artikeln i Enköpings-Posten

Se gärna filmen om handlare i Breds socken på nedan länk:

https://www.youtube.com/watch?v=eGK-shjapAQ

Mer material kommer att publiceras inom kort.

Veterantraktorplöjning i Hässelby Sparrsätra 1/10, 2016

Sparrsätra-Breds Hembygdsförening blev ombedda att sköta serveringen i Hässeby.
Vi sålde varm korv med bröd, kaffe, läsk, hembakta bullar m.m. Kommersen var god och nettot gav ett välkommet tillskott till vår kassa. Vi är också inbjudna att ställa upp nästa år.

             

Trevlig tillvaro på knytkalas med kräftor på Torgestagården 13 augusti 2016.

          Tarja BergqvistFotograf: Tarja Bergqvist

Torgestagårdens museum

Klicka här för att läsa artikel i Enköpings-Posten

Hembygdsvandring i Bred 14 Maj

Klicka här för att se en film från dagen
Inspelning och redigering av Börje Öhrling

Bladhsboken ”Två sockenkrönikor”

Vi har glädjen att kunna sälja (200 kr/st) ett antal exemplar av Bladsboken ”Två sockenkrönikor” som berättar om Sparrsätra och Breds sockenområde från forntid till nu tid. Om tidiga vattenleder, markhöjning, befolkandet och fornlämningar. Gårdar och folk som bebott och bebor trakten.

Skriv eller mejla:

Elisabeth Torsner

Sparrsätra Torgesta 5

745 95 Enköping  

Mejl: [email protected]


Hitta aktivitet

Inga aktiviteter