Sandby-Gårdby Hembygdsförening deltog i årets Skördefest med sin traditionella Oxmarknad. För sjätte året i rad arrangerades den vid Bygdegården på Sandgårdsborg. Det var kallt med en sydlig vind som pinade speciellt försäljarna som stod vid södra delen av gårdsplanen.

På gårdsplanen samsades försäljningen av skördeprodukter och med producenter från Tävelsrum och Norra Kvinneby. Från Norra Kvinneby såldes hemodlad bladselleri och kålrot utöver hemstickade produkter och lagerblad i knippen. Vid en vagn erbjöd potatis, gul och röd lök.  En stor kärra med pumpor i olika former och färger kom från Tävelsrum. Från Skarpa Albys bord erbjöds en mängd hemproducerade varor.  Sex syskon har slagit sig ihop och tillverkat hemsslöjdsartiklar såsom stickade plagg, grytlappar och ljusstakar, hemlagad ostkaka, sylt, pajer och bröd.  Från Kåtorp kom en säljare som hade fårskinn till försäljning, både långhåriga och med mer kort ull. 

Hembygdsföreningen erbjöd sitt utbud av böcker, årsskrifter och årets almanacka till försäljning. Årets almanacka innehöll bilder som speglade händelser i socknarna på 2000-talet. Två världsunika händelser fanns med såsom utgrävningen av Sandby borg och renoveringen av Gårdby kyrka. Vid den utgrävningen hittades ”Hallonmannen” som tros vara kyrkans grundare. Vi fick också minnas vintern 2010 med en iskall bild av de höga snövallarna vid Torp. Bilden av kungens välpolerade bil från Kungsrallyt där åskådarna speglas i plåten var ett kärt återseende.  

Hembygdsföreningen sålde också  ärtor och bönor. Utöver bruna bönor fanns nya sorter till försäljning såsom svarta bönor, soldatböna, gråärtor, borlottoböna och ying yang. En klassisk våg och köp av valfri mängd bidrog till köpupplevelsen. 

Traditionellt erbjöds också kakförsäljning från ett dignande kakbord. Många köpte kakor och gick vidare till Hembygdsföreningens försäljning av kaffe. Vi erbjöd också pumpasoppa och smörgåsar. ”Inkastaren” talade sig varm för det hembakade brödet, lokalproducerade äggen och det kryddgröna från täppor inom egna socknen. Styrelsemedlemmar och frivilliga Kerstin Rosberg bemannade köket.  Borden var vackert dekorerade av Kerstin och många besökare kommenterade just de vackra blomsterarrangemangen.
Efter en intensiv dag kunde styrelsen, underhållskommittén och frivilliga plocka ihop, städa och stuva undan bord och annat material till nästa år. 
Ann-Marie Berglund


Förening:

Sandby-Gårdby Hembygdsförening

Skapad av: Stefan Ahlgren (2021-10-06 07:53:35) Kontakta föreningen
Ändrad av: Stefan Ahlgren (2021-10-06 07:53:35) Kontakta föreningen