Sandby-Gårdby Hembygdsförening visar bildarkivet

Lördagen sjunde juli visade Hembygdsföreningen sitt bildarkiv i Sockenstugan i Sandby. Besökarna guidades rätt av föreningens gula flagga med logga och namn. Ett stort antal pärmar och album med foton fanns för deltagarna att titta i. Föreningen förfogar över mer än 7000 foton. Bildsamlingen består av 4000 negativ, 3300 avfotograferingar av gamla bilder, 80-tal glasnegativ och 900 diapositiv. På väggarna ute i boden utnyttjades de nya råspontväggarna till att visa föreningens olika planscher med tema såsom motorfordon, resultat av studiecirkel av historiska lämningar i bygden, sammankomster som föreningen haft, dokumentation av kvarnrenoveringar och bilder av och med fotografen Blomqvist som verkade i bygden 1920 till 1960-talet. På en dataskärm visades ett bildspel med nytagna foton från Hembygdsföreningens sammankomster 2017-2018, även från midsommarfirandet. Det hade även smugit sig in foton från förra helgens cykelfest med över hundra deltagare.

Det kom ett trettiotal besökare från orten, både bofasta året runt och sommarboende. Till kaffet erbjöds bullar som Lotta Hemmingsson bakat.

Föreningen fick låna handlingar och foton av Ingemar Anderssons hus i Gårdby. Förutom diskussion över bilderna, gårdar, marker så var den kommande VM-matchen mellan Sverige och England ett samtalsämne. Torkan avhandlades också och trots regnet hängde i luften hela dagen blev det bara ynka stänk över våra socknar.

Ann-Marie Berglund

Vandring i världsarvet

En vandring från Vället vid östra landsvägen längs vägen till Ekelunda, ca 2,5 km. Samling och parkering öster om Vällgatan, se skylt.

Per-Åke Johansson berättar om mossar, källor och vattendrag i området. Om förekommande ortsnamn, om fårvaktarna som fanns och deras arbete. Om Pell-Gum och Tusenbäcks-Jon och om mordet som hände här på juldagsmorgonen 1873.

Ta med kaffekorg. Alla är välkomna.

Himmelsberga 16 juli

Måndagen den 16 juli är det Sandby-Gårdby Hembygdsförenings egen dag på Himmelsberga. Om du visar upp ditt medlemskort i entrén så går du in gratis.

Lars Alvarmo är på plats och berättar om våra socknar och  speciellt om två smultronställen, Sandby borg och Dröstorp. Per-Åke Johansson kommer att berätta om föreningen. Han kommer också prata om skiftesverk och vasstak. Detta sker kl. 13 i kaffestugan.

Välkomna!

Öppettider och övrig information hittar du här www.olandsmuseum.se

 

Midsommarfirande i Sandby-Gårdby

Sandby-Gårdby Hembygdsförening stod som vanligt för det traditionella midsommarfirandet vid Sandby kyrka på midsommarafton. Med tanke på torkan som hos oss varat sedan valborg undrade jag om vårt firande kunde trigga vädergudarna till regn, så som det gjort många gånger förr. Jag själv lockade fram regnet dagen innan med att hänga ut nytvättade lakan och det gav hela 7 mm regn. Men på midsommarafton fick vi en varm sol, lagom vind och flickorna slapp frysa i sina fina klänningar. Det var byarna Ekelunda och Södra Sandby som stod för arrangemanget i en liten men naggande god kommitté.

Stången kläddes redan kvällen innan och löven kom från Anders Eklöv i Ekelunda. Firandet inleddes kl 18.00 med att stången restes av några starka festdeltagare. Kyrkklockorna ringde samtidigt och det blev en högtidlig start på firandet. Weine Björklund på dragspel stod för musiken tillsammans med Pär Mård på gitarr. Gamla och unga deltog i de traditionella danslekarna under ledning av Johnny Karlsson, som följde upp förra årets debut som en fullfjädrad lekledare som kan dansa och sjunga samtidigt. Under tiden kunde vi andra besökare dricka kaffe, äta korv eller pröva lyckan i lotterierna. Vinsterna var skänkta av Eva och Per-Åke Johansson samt Gårdby bil och smide.

Firandet besöktes av ungefär tvåhundra besökare och jag räknade till tre flakvagnar med traktorer som förde dit deltagarna. Det var en härlig stämning, både sockenbor och sommarboende som möttes i firande av midsommar.

På väg hem kunde jag konstatera att våra norra grannsocknar fick regn och det unnade jag dem men att det skulle regna ute över Östersjön, det tyckte jag var onödigt.

Ann-Marie Berglund

Blomstervandring på Gårdby sandhed

Sandby-Gårdby Hembygdsförenings gula flagga ledde deltagarna rätt till samling norr om Gårdby lördagen 12 maj då föreningen arrangerade blomstervandring på Gårdby sandhed. Helena Lager var vår ledare, växtekolog och forskare som har jobbat 20 år med naturvård och hotade arter.

Vi var trettio deltagare som följde henne över stättan in på sandheden som är naturreservat sedan cirka tio år tillbaka. Det är en unik sandstäpp och den är i bra skick tack vare betning. Bönderna i Övre Ålebäck har släppt sina djur att beta där sedan medeltiden och det kallas lokalt för ”Flacket”. På heden finns två gravfält från äldre järnålder och i nordväst ligger ”Galgbacken”- en av Ölands gamla avrättningsplatser. Sandheden är sedan länge känd för sina unika insekter och har exklusiva växter som bara finns här och på enstaka andra platser i Sverige. Tofsäxing är sandhedens karaktärsart, den fick vi dock inte se denna dag.

Vi stannade vid en öppen sandhåla. Sanden här innehåller också kalk. Växterna är beroende av en speciell succession, de behöver sand fri från växter. Därför är det nödvändigt med nötkreatur som trampar fram öppen sand. En rolig detalj är att de växter som banades av i samband med att sandhålorna skapades för några år sedan flyttades till Ekerums golfbana. Där gjordes nämligen en stor restaurering av sandmarker samtidigt och på så sätt kunde ”rätt växter” sprida sig där. I sanden har många insekter sitt bo. Vi såg klittviol som är en variant av styvmorsviol. Foderbladens placering har givit namnet till styvmorsviolen med fem kronblad. ”Styvmodern” sitter på två foderblad. Två kronblad (döttrarna) har var sitt foderblad och de två styvdöttrarna får dela på ett. Karaktärsgräset i sanddynen heter borsttåtel. Ett halvgräs, sandstarren, binder sanden.

Lite längre fram där vegetationen täckte marken växte fältsippor, gullvivor och mandelblom. Fältsippan, vars blomma hänger ned finns främst på Öland och är brunviolett i färgen.

En av deltagarna frågade om arten taraxacum. Det lät ju som ett stiligt namn, men Helena log tvetydigt och jag förstod snart varför. Det handlade om maskros och för tillfället när det känns som maskrosjärnet är fastvuxet i högerhanden vill man inte höra mer om maskrosor och när Helena berättade det finns tusen arter av maskros fick jag bara bekräftat det jag länge misstänkt. Varianten sandmaskrosor växer bara på ogödslad betesmark och kan befrukta sig själva (skulle inte förvåna mig om de andra kan det också).

Förutom växter så fanns det speciella svampar på sandheden. Helena visade oss jordstjärnor, en liten röksvamp på en ”stjärna”, det finns 40 arter, de är nästan alla sällsynta och den färska fruktkroppen kommer upp i oktober/november. Vi fick också se stjälkröksvamp – små röksvampar på skaft.

Överallt arbetade flitiga bin i blommorna. Det finns 300 arter av bin. Vi känner tambiet som lever i samhällen men de flesta bin lever ensamma. 1/3 av bina är rödlistade, d.v.s. har en risk att utrotas. Flera arter av bina är specialiserade på en sorts växter t.ex. fibbla, blåklocka eller åkervädd. Om växten försvinner eller minskar i antal hotas den biart som lever av växten. Vilda bin har minskat i hela världen och det får stora ekonomiska konsekvenser. 70 % av världens grödor är beroende av bipollinering. Vildbinas arbete värderas till cirka en miljard kronor per år i Sverige. Humlorna är också ett slags vildbi och även de är viktiga för pollinering. Drottningen överlever vintern och sätter ett samhälle med först 10-15 arbetare(honor) och då kan drottningen ägna sig åt att lägga ägg. Arbetarna samlar nektar för regniga dagar då de inte kan flyga ur sitt bo.

Vandringen avslutades med att man drack sitt medhavda kaffe. Hembygdsföreningens ordförande Pelle Berglund tackade Helena för den intressanta och lärorika vandringen.

Ann-Marie Berglund

 

Sandby Gårdbys dag på Himmelsberga

Den 16 juli är det Sandby Gårdbys dag på Himmelsberga.

Alla medlemmar går in gratis om man visar medlemskortet!

Så passa på att göra ett besök.

Extra föreläsning ”En liten lapp i kvarlåtenskapen”

Lördagen den 5 maj kl. 11 i Sockenstugan håller Anne-Marie Berglund sitt föredrag om ”En liten lapp i kvarlåtenskapen” igen. Alla är välkomna!

Så ni som missade förra gången får en ny chans, och även ni som vill ha en repris är välkomna!

 

En liten lapp i kvarlåtenskapen

Detta var titeln på det föredrag undertecknad höll i Sandby-Gårdby Hembygdsförenings regi söndagen 22 april i Sockenstugan intill Sandby kyrka. Ett trettiotal intresserade hade samlats för att få veta vad denna kryptiska titel betydde. För ett år sedan fick föreningen ett litet papper av Anita Rosengren i Gårdby. Det fanns i hennes far Sven Abrahamssons kvarlåtenskap. Överst stod året 1885 och sedan uppradat fakta om bybor i Norra Näsby och Södra Näsby, dödsfall, när olika hus byggts och strandningar. Bild av det skrivna papperet finns publicerad på vår hemsida. Jag satte igång att forska och ta reda på mer fakta och ville nu dels dela med mig men också visa vad som är möjligt att få fram i våra arkiv. Det gav mig också fler små pusselbitar till Norra Näsbys historia.

Först och främst, vem skrev detta papper? Eftersom Sven härstammade från Norra Näsby malm visade jag stilprov från olika personer som bott där och bilder på hus och människor. Vid föredraget lämnade jag frågan öppen men har i en senare eftertanke börjat tro att lappen är skriven i efterhand och inte 1885. Det nämns nämligen ”Klinths ägor” och Anton Klinth köpte gård i Norra Näsby först 1912. Alltså är Hubert Johansson(1882-1963) boende längst västerut på malmen en trolig kandidat och handstilen på det kvitto från 1929 när han byggde posthuset till en kostnad av 122,69 kr är lik.

Olika människoöden passerade revy. I kommentaren ”Alberga död 1885” avslöjade en dotter till en båtsman i Södra Näsby, gifte sig med en snickare i Torslunda, återvände till hembygden och står i husförhörslängden i Gårdby från 1861 som barnmorska. Frågorna inställer sig, hade hon formell utbildning, var hon ”hjälpgumma” eller hur fick hon denna titel?

I dokumentet anges tre strandningar utanför kusten. 1882 strandade ett engelskt barkskepp lastat med stenkol utanför Klinths ägor. Bybor säger att man fortarande kan hitta kol på ängen efter storm. Jag ville förstås veta mer om detta. I samband med ett släktforskarmöte fick jag tipset om att sjöförklaringarna hölls i Rådhusrätten. Vi for till Vadstena och med hjälp av min man fann vi två av tre aktuella strandningar. Arbatus hette det engelska barkskeppet och kapten John Steel var befälhavare. De lämnade Grangemouth med last av stenkol 26 september 1886. De hade oväder större delen av resan, citatet ”pumparna gingo ständigt” återkommer flera gånger i sjöförklaringen. De gick på grund 31 oktober och ”kl. 5 på morgonen kom en båt från stranden och vi fingo erfara att fartyget strandat vid Norra Näsby på Ölands ostkust”. Konkordia med sin tyska kapten Warnecke lämnade Riga 7 oktober 1886 och seglade förbi Gotland. Den tredje november ”fingo vi ett ljus i sikte, enligt utseende av ett segelskepp”. I sjöförklaringen beskrivs hur fartyget plötsligt står på grund. Vår lappskrivare skriver ” låg på kryss mot land, såg ett ljus framför sig, trodde det var ett fartyg, men det var ljus i Södra Näsby, hos Gustav Olsson, på vinden på morgonen, ty där var läsmötekalas”. Ur dessa rader får vi kontakt med en händelse 1887 som verkar helt bortglömd, man kan föreställa sig mörkret utanför kusten, man ser ett ljus på morgonen i en tid då det inte fanns gatlyktor och den belysning som finns idag.

Båtsman Gustav Rånock träder fram ur historien. Fortfarande finns en åker som bär hans namn, Rånock-horvan. Han kom hem 1886 från Nya Zeeland med 5550 kr. Det måste varit enorma pengar, värt att nämna i en skrivelse till eftervärlden.

Min tacksamhet är stor för de nya fakta jag fått lära mig i mina efterforskningar och avslutade med att be publiken att titta efter vad de hade hemma i sina gömmor.

Ann-Marie Berglund

 

 

 

 

En liten lapp i kvarlåtenskapen

Den 22 april kommer Ann-Marie Berglund hålla ett föredrag om en liten lapp hon fått från en medlem. Platsen är Sockenstugan i Sandby, tiden är kl. 18 och det kommer att finnas kaffeservering.

Så här skriver Ann-Marie själv om sitt föredrag:

Hembygdsföreningen fick ett litet papper våren 2017 av en medlem i föreningen med anor i Norra Näsby. Läs gärna igenom dokumentet och kom sedan på föredraget och hör berättelserna om människorna som nämns i detta dokument och vilka forskningsmöjligheter som finns att ta reda på historien bakom namnen.

Årsmöte i Sandby- Gårdby Hembygdsförening år 2018

Om årsmötet är en förenings ”högtidsdag” så firade Sandby-Gårdby Hembygdsförening sin sextionde söndag 18 mars då föreningen hade sitt årsmöte. Ordförande Pelle Berglund hälsade välkommen och undrade om någon varit med på alla årsmöten. Alf Ohlsson var den enda i sällskapet som kunde ståta med detta ovanliga rekord.

Kvällen inleddes med att Per-Åke Johansson, föreningens arkivarie, berättade om de fotoaffischer som PeO Larsson i Södra Näsby med hjälp av fotogruppen sammanställt av bilder från föreningens bildarkiv men även nytagna bilder som jämförde platser då och nu. Han öste ur sina kunskapsbrunnar och berättade om människorna på bilderna, om motorhistoria i socknarna och namngav jordbruksredskap med namn och funktion. Forna sockenbor trädde fram från bilderna med namn och vilken by de kom ifrån samt delar av sin livshistoria.

Därefter följde årsmötesförhandlingar. Till mötets ordförande valdes Lars Alvarmo. Pelle Berglund blev omvald som Hembygdsföreningens ordförande. Till styrelseledamöter för två år omvaldes Helena Lager, Johnny Karlsson och Lena Sundin. Till styrelseledamot, fyllnadsval efter Tore Andersson, som avsagt sig, valdes Kent Johansson, Gårdby. Till styrelsesuppleant för två år omvaldes Ann-Marie Berglund och Kenneth Laago. Det blev omval på samtliga övriga funktioner inom föreningen, förutom nyval på posten byombud Gårdby nordost där Jonas Andersson ersatte Gilbert Lövgren. Föreningen tackar avgående styrelsemedlem och byombud.

Ur verksamhetsberättelsen kunde deltagarna på mötet läsa att kvarnen i Skarpa Alby blivit målad och vingarna på kvarnen i Gårdby blivit reparerade. Fotogruppen bestående av Pelle Berglund, Anders Waldenström och PeO Larsson har jobbat med ovan nämnda fotoutställning. Under året har sjutton olika aktiviteter ordnats, traditionell midsommarfirande, lucia, fågel- och blomstervandring, föreläsningar och visning av bildarkivet. Sextonde årgången av almanackan utkom till Oxmarknaden. Föreningen fick i början av detta år av stiftelsen långvarigt sjuka en penninggåva avsedd för anpassning av Sockenstugan i Sandby för funktionshindrade. Sammanlagt har ledamöter, suppleanter och övriga invalda i kommittéer jobbat ideellt 1651 timmar. Medlemsantalet var vid årsskiftet 415 st.

Lars Alvarmo framförde sitt tack från Ölands hembygdsförbund som hade sitt årsmöte i Bygdegården i arrangemang av Sandby-Gårdby Hembygdsförening. Vi fick också en rapport om fiberutbyggnaden av Anders Waldenström. Han efterlyste också foton som avbildar landskapet runt oss och att föreningen önskar fotografera av sådana foton.

Medan vi drack kaffe visades årets foton tagna av Pelle Berglund i ett bildspel. Det skildrade i fotoform det som verksamhetsberättelsen ovan återberättade. Det fanns möjlighet att beskåda fotoutställningen eller ta del av tidningsreferaten från föreningens verksamhet. Mötet avslutades med vinstdragningen i lotterierna och ordföranden Pelle Berglund tackade alla för en trevlig kväll.

 

Ann-Marie Berglund