Ny hemsida

Vi har en ny hemsida! Välkomna.

https://nya.hembygd.se/sandby-gardby

Vandring i Södra Sandby i John Larssons fotspår

John Larsson talade till oss där vi stod i Södra Sandbys södra del utanför det hus där bröllopet mellan Anelia och Albin Johansson stod år 1901. Per-Åke Johansson som var vår guide hade spelat in John 1962 och vi fick nu höra en liten del av den inspelningen. Det var intressant att höra John berätta på äkta öländska och när han berättade om buset med att samla ”mää-flåå” i en tändsticksask och släppa in under damernas långa kjolar förstod jag inte vad som menades. Alf Ohlsson var turligt nog med och han kunde berätta detta var en sorts flugor som höll till under hästarnas svansar, de hade den egenheten att de gick på tvären. Först när jag bad Alf bokstavera hur det stavades förstod jag att insekterna kallades märrflugor.

Vi var ett tjugotal personer som samlats i Sandby-Gårdby Hembygdsförenings regi för att höra Per-Åke Johansson berätta om John Larsson som levde i Södra Sandby 1895 till 1963. Per-Åke bodde som barn granne med honom och de umgicks ofta. Vi förflyttade oss till innergården till det hus John Larsson bodde i och hälsades välkomna av Annica och Rolf Bennesved som ägt huset sedan 2001.

John Larssons föräldrar hette Mathilda och Gustav Larsson. Gustav arbetade i Amerika och drunknade när han arbetade vid ett sågverk i Kalifornien. Mathilda blev kvar och hade ett litet jordbruk som försörjde henne och sönerna Axel född 1893 och John född 1895. Mathilda dog 1927 och Axel for till Amerika 1911. John började arbeta 1930 med plantering, besprutning och ympning av fruktträd på uppdrag av medlemmarna i en fruktodlarförening och han fick 50 öre per timme. Ett annat försörjningssätt var att måla, tapetsera och att arbeta på tröskan. Han skojade med maskinisten Leonard Rylander, som hade den egenheten att strypa oljetillförseln till tröskan att den gick ned i varv och då passade John på att mata på ordentligt med nekar.

John var också tillsammans med Nisse Rosengren och fiskade vid Hålnäs. En gång när de kokte kaffe på sumpen tyckte de att kaffet smakade väldigt illa. Det visade sig att det var tvestjärtar i sumpen. John passade Nisses hund Sippan när Nisse gjorde militärtjänst. Hunden blev kvar hos John, fast han i början benämnde den ”hundkräket”. Historien hade en annan vinkling från Nisses synpunkt, berättad av sonen Lennart som menade att John lockade hunden med god mat.

John hade många strängar på sin lyra. Han kände många konstnärer, både målare och författare. Han fotograferade, hade kontakter med Hemslöjden, sålde lotterier och ordnade blomsteruppsatser vid uppvaktningar. Han arrangerade även resor såsom till Rikslantbruksutställningen 1946. Sällskapet åkte med Sveabåtarna till Stockholm och bodde över hos släktingar och bekanta. John var en kär granne för Per-Åkes familj och han blev alltid inbjuden på lördagskvällarna för att äta kroppkakor. Som Landsantikvariets ombud bevakade han fornlämningar som dök upp vid grävningsarbete och han skrev 1960 ned sina minnen från bygden på 22 A4-sidor, dessa finns nu i Hembygdsföreningens arkiv.

Hans trädgård hölls i perfekt ordning med grusgångar och han var tidigt ute med gräsklippare. Dock låg det enligt den tidens sed skräp i syrenbuskarna och Per-Åke visade delar av en porslinshöna som han hittat där.

Axel kom hem från Amerika 1957, medförandes en amerikansk bil och andra dryckesvanor än de John hade. Hans tidigare besök i hemlandet lever kvar i minnet. Han hade lovat sina vänner i landet i väster att på Öland körde de fortfarande med oxar. Han måste åka ända till Persnäs för att hitta ett par oxar. Med Roys taxi åkte Axel upp till norra Öland med sin bror och två vänner. De bevittnade hur han spände för oxarna, körde dem i ett potatisland och såg till att foto togs för att sedan uppvisa för vänner i Amerika. Alf Ohlsson var en av de medföljande vännerna och intygar att hans hantering av oxarna var skicklig och att barndomstakterna satt i. Axel hade ett tvåradigt dragspel som nu är i Per-Åkes ägo och kvällens berättare avslutade sitt föredrag med att spela Polkett från Åland.

Värdparet Bennesved bjöd på kaffe och kaka. Föreningens ordförande Pelle Berglund tackade värdparet och Per-Åke för en trevlig och intressant kväll.

Ann-Marie Berglund

OBS! Datumet på fornlämningsvandringen

Tryckfelsnisse har varit framme och på affischerna står det fel dag. Forlämningsvandringen äger rum ONSDAGEN den femte september och inget annat.

 

 

EXTRA AKTIVITET – Fornlämningsvandring

Den femte september genomför vi en vandring genom de fornlämningar som finns kring landsborgskanten mellan Bygdegården och skolan.

Den som guidar oss är Linus Johnsson, Ullevi. Vi samlas kl. 18 vid Bygdegården. Medtag kaffekorg.

Det här är ett ypperligt tillfälle att få veta mer om det som vi har omkring oss dagligen, om sånt vi är vana att se utan att riktigt förstå vad det är!

Alla är välkomna.

Inställd grillkväll vid Hembygdsstugan i Gårdby

Styrelsen för Sandby-Gårdby Hembygdsförening var före det generella eldningsförbudet och ställde in sin grillkväll den 26 juli pga. brandrisken men konverterade den till allsångskväll med tävling och trevlig samvaro istället. Vi var trettiofem personer som satt i medtagna stolar i skuggan under den stora hasselbusken och njöt av en förunderlig sommarkväll som bara sommaren 2018 kan erbjuda.

Ordförande Pelle Berglund hälsade välkommen och introducerade kvällens försångare Johnny Karlsson och Bertil Sannestam på gitarr. Han spelade ”unplugged” vilket fungerade utmärkt och deltagarna deltog antingen i Taubekavalkaden med att sjunga, trumma takten eller bara lyssna. Klassikerna passerade revy och det kändes dock en aning kluvet att sjunga om sommar och sol, vilda blommor som inte setts på länge och jag saknade Taubevisan om ett härligt sommarregn. Johnny skapade ett nytt odödligt citat med ”jag sjunger inte fel, jag bara sjunger en annan text”.

Det blev paus för medhavd matsäck som förtärdes under trevligt samtal. Anitha Eklöf introducerade årets fototävling. Hon följde upp tidigare tema som träd, byggnader, stenmurar i våra socknar med foton med ledmotiv vatten. Precis som tidigare år utbröt livliga diskussioner, bilderna granskades noga efter ledtrådar och vissa använde psykologisk krigsföring genom att kasta en blick på bilden och säga ”det där var lätt, det känner jag igen”. Den röda tråden ”vatten” innehålla mycket, allt från badplats, vippbrunn, tappkran, brunn, kanal, mjölkbrygga och årets bilder präglades av klarblå himmel men gräs i bruna och gula färgtoner. Svårast var bilden på en ganska nyanlagd brunn med ett brunt plank i bakgrunden som analyserades noga. Det visade sig vara från Gårdby kyrkogård. Anitha presenterade sina foton och de tre som hade alla rätt. Det var P-A Måhlgren, Irene Måhlgren och Bertil Sannestam. Lotten avgjorde till P-A:s fördel och han tog hem priset, en DVD producerad av Smedby Hembygdsförening som heter ”Kyrkan och bygden”.

Vi roade oss men våra matproducenter arbetade in i sena kvällen och tröska och traktorer for fram och tillbaka på vägen utanför. Kvällen avslutades med att vi sjöng resten av låtarna i sånghäftet och avslutningsvis tackade ordföranden gitarrist, försångare och tävlingsproducent och de fick publikens applåd.

Ann-Marie Berglund

 

Hembygdsstugan städad

En lördagsförmiddag i juli samlades delar av styrelsen för att städa Hembygdsstugan i Gårdby. Det putsades fönster, dammades och dammsögs. Och mattorna vädrades som synes.

Sandby-Gårdby Hembygdsförening visar bildarkivet

Lördagen sjunde juli visade Hembygdsföreningen sitt bildarkiv i Sockenstugan i Sandby. Besökarna guidades rätt av föreningens gula flagga med logga och namn. Ett stort antal pärmar och album med foton fanns för deltagarna att titta i. Föreningen förfogar över mer än 7000 foton. Bildsamlingen består av 4000 negativ, 3300 avfotograferingar av gamla bilder, 80-tal glasnegativ och 900 diapositiv. På väggarna ute i boden utnyttjades de nya råspontväggarna till att visa föreningens olika planscher med tema såsom motorfordon, resultat av studiecirkel av historiska lämningar i bygden, sammankomster som föreningen haft, dokumentation av kvarnrenoveringar och bilder av och med fotografen Blomqvist som verkade i bygden 1920 till 1960-talet. På en dataskärm visades ett bildspel med nytagna foton från Hembygdsföreningens sammankomster 2017-2018, även från midsommarfirandet. Det hade även smugit sig in foton från förra helgens cykelfest med över hundra deltagare.

Det kom ett trettiotal besökare från orten, både bofasta året runt och sommarboende. Till kaffet erbjöds bullar som Lotta Hemmingsson bakat.

Föreningen fick låna handlingar och foton av Ingemar Anderssons hus i Gårdby. Förutom diskussion över bilderna, gårdar, marker så var den kommande VM-matchen mellan Sverige och England ett samtalsämne. Torkan avhandlades också och trots regnet hängde i luften hela dagen blev det bara ynka stänk över våra socknar.

Ann-Marie Berglund

Vandring i världsarvet

En vandring från Vället vid östra landsvägen längs vägen till Ekelunda, ca 2,5 km. Samling och parkering öster om Vällgatan, se skylt.

Per-Åke Johansson berättar om mossar, källor och vattendrag i området. Om förekommande ortsnamn, om fårvaktarna som fanns och deras arbete. Om Pell-Gum och Tusenbäcks-Jon och om mordet som hände här på juldagsmorgonen 1873.

Ta med kaffekorg. Alla är välkomna.

Himmelsberga 16 juli

Måndagen den 16 juli är det Sandby-Gårdby Hembygdsförenings egen dag på Himmelsberga. Om du visar upp ditt medlemskort i entrén så går du in gratis.

Lars Alvarmo är på plats och berättar om våra socknar och  speciellt om två smultronställen, Sandby borg och Dröstorp. Per-Åke Johansson kommer att berätta om föreningen. Han kommer också prata om skiftesverk och vasstak. Detta sker kl. 13 i kaffestugan.

Välkomna!

Öppettider och övrig information hittar du här www.olandsmuseum.se

 

Midsommarfirande i Sandby-Gårdby

Sandby-Gårdby Hembygdsförening stod som vanligt för det traditionella midsommarfirandet vid Sandby kyrka på midsommarafton. Med tanke på torkan som hos oss varat sedan valborg undrade jag om vårt firande kunde trigga vädergudarna till regn, så som det gjort många gånger förr. Jag själv lockade fram regnet dagen innan med att hänga ut nytvättade lakan och det gav hela 7 mm regn. Men på midsommarafton fick vi en varm sol, lagom vind och flickorna slapp frysa i sina fina klänningar. Det var byarna Ekelunda och Södra Sandby som stod för arrangemanget i en liten men naggande god kommitté.

Stången kläddes redan kvällen innan och löven kom från Anders Eklöv i Ekelunda. Firandet inleddes kl 18.00 med att stången restes av några starka festdeltagare. Kyrkklockorna ringde samtidigt och det blev en högtidlig start på firandet. Weine Björklund på dragspel stod för musiken tillsammans med Pär Mård på gitarr. Gamla och unga deltog i de traditionella danslekarna under ledning av Johnny Karlsson, som följde upp förra årets debut som en fullfjädrad lekledare som kan dansa och sjunga samtidigt. Under tiden kunde vi andra besökare dricka kaffe, äta korv eller pröva lyckan i lotterierna. Vinsterna var skänkta av Eva och Per-Åke Johansson samt Gårdby bil och smide.

Firandet besöktes av ungefär tvåhundra besökare och jag räknade till tre flakvagnar med traktorer som förde dit deltagarna. Det var en härlig stämning, både sockenbor och sommarboende som möttes i firande av midsommar.

På väg hem kunde jag konstatera att våra norra grannsocknar fick regn och det unnade jag dem men att det skulle regna ute över Östersjön, det tyckte jag var onödigt.

Ann-Marie Berglund

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter