Nya hemsidor för hembygdsföreningar

Hembygdsrörelsen utvecklar under 2018 hemsidorna för Riksförbundet, Distrikten och lokalföreningarna.

Oxelösunds hembygdsförenings nya hemsida öppnades den 1 oktober. Den finns på nya.hembygd.se/oxelosund  och nås från vår webbadress http://www.oxhembygd.se

Vår gamla hemsida hembygd.se/oxelosund finns kvar t o m december 2018

Lämna gärna förslag och synpunkter till [email protected] eller på telefon 0155-30068

Christer Marklund
Ordförande
Oxelösunds hembygdsförening

Årsmöte med berättarcafé om busspionjären Ivan Thor

Vi tackar Folke Berglund för mångåriga insatser i styrelsen med boken om ThorBuss. Clas Thor berättar om sin farfar busspionjären Ivan Thor

Oxelösunds hembygdsförening hade den 22 mars årsmöte samt berättarcafé om pionjärföretaget Thor buss. Hembygdsföreningens verksamhet har under 2017 omfattat öppna hus och kulturvandringar i Gamla Oxelösund, Ålö skärgårdshemman, torpet Öster Femöre, Brannäs Gård och Stjärnholms Gård med Stjärnsholms station. Släkt- och arkivforskning vid Oxelösundsrummet och Lotsarkivet på Mästerlotsen. Samarbetet med Historikgruppen på SSAB gav nya kontakter och berättelser. Ett sådant exempel är boken om Thor Buss. Historikgruppen fick en förfrågan och kunde verifiera uppgiften om att Ivan Thor hade arbetat på Oxelösunds Järnverksaktiebolag under några år runt 1920.

Notera gärna nästa Arkivcafé, Släktforskning och lokal historia den 12 april på Oxelösundsrummet.

I föreningens styrelse för 2018 är
Christer Marklund ordförande, Karin Henriksson kassör, Fredrik Derefeldt sekreterare med ledamöterna Margareta Johnsson och Berry Karlsson. Ständigt inbjudna ersättare är Mariana Karlsson och Christer Sandström.
Föreningens ordinarie revisorer är Thorbritt Bökman och Rolf Zetterström

Då Folke Berglund lämnar styrelsen överlämnade vi boken om BussThor som tack för mångåriga insatser i föreningen och för skärgården.

På årsmötet kunde vi även presentera att de första delarna av ”Sven Zetterströms arkiv” nu kan nås i Oxelösundsrummet och på länken www.oxelosundsrummet.se

 

Connys sista dag på jobbet – Vi var där

Den 31 januari var det Conny Zetterlunds sista arbetsdag som chef på Kultur och Fritid i Oxelösund kommun. Oxelösunds Hembygdsförening framförde genom Karin Främling, Conny Adolfson och Arne Gustafsson vårt tack för all den hjälp och stöttning som Oxelösunds Hembygdsförening fått under åren.

Karin Främling berättade hur det kom sig att Conny hamnade på Oxelösunds bibliotek. För ca 30 år sedan ville Biblioteket ha en barnbibliotekarie. Tjänsten annonserades ut. Det kom in en hel del svar bl.a. ett från Mörbylånga, det var en manlig sökande.
Karin och en hennes medarbetare tyckte att det var ett intressant svar. De tyckte också att det skulle vara bra att få in en manlig medarbetare i personalgruppen. De bestämde sig för att göra en bilutflykt till Mörbylånga för att träffa den sökande. De träffade, enligt Karin, en mycket trevlig ung man.

Fotograf Kersti Johansson, alla bilder

När de sedan satt i bilen, under hemfärden, diskuterade honom och tillsättningen av tjänsten var de helt eniga: ”Honom måste vi ha”.
Karin avslutade med att säga: Tänk så många kramar det blivit, mellan oss, under alla de år Conny varit här.

Årsmöte och berättarcafé med lokal historia

Välkomna till årsmötet torsdagen den 22 mars kl 18.30 i Eventsalen, Koordinaten Oxelösunds bibliotek.
Sedvanliga årsmötesförhandlingar Handlingarna finns tillgängliga samt på medlemssidan.

Efter årsmötet blir det berättarcafé med lokal historia.

Det är aldrig försent att upptäcka historien. Thor Buss – ett pionjärföretag 1921–1969.

Reportern och författaren Clas Thor, Örebro, berättar och visar bilder ur nya bussografin om sin farfars företag.

Boken finns till försäljning under kvällen.

Till vänster, Clas Thor på skroten i Vingåker där han hittade en gammal Thorbuss.

Ta gärna med egna bilder och berätta om dina egna upplevelser.

Vi tittar också i Oxelösundsarkivets bilder och dokumentation om busstrafiken i Oxelösund.
________________________________________________________

Föranmälan senast söndagen den 18 mars till telefon 0155-30068 eller med epost [email protected]

Kostnad 30 kronor. Föreningen bjuder föranmälda medlemmar på kaffe och smörgås.

Välkomna!
Styrelsen för Oxelösunds hembygdsförening

Punkthusen i våra hjärtan

Det kom över 90 personer till Berättarcafé om ”Punkthusen i våra hjärtan” den 21 februari på Koordinaten i Oxelösund. Berättelser och bilder gav igenkännande skratt och kommentarer under kvällen. Många vittnade om den betydelse som Punkthusen hade för dem som barn och under ungdomsåren. Leken, kamratskapen, skolan och Mammorna som hade uppsikten från balkongerna. Det återkom också i en hyllning till civilkuraget i Oxelösund i sången ”Besvärliga härliga tanter” som Lasse Lindberg skapat för denna nostalgikväll för premiären av Per Sjögrens film om Punkthusen i Oxelösund.

Per Sjögren hade kameran i handen när han vid ett besök i hemstaden 1999 upptäckte att Punkthusen revs. Han kom då i kontakt med den sista hyresgästen och filmade rivningen från rum i huset och från marken. Filmen mottogs med både glädje och sorg och med långa applåder.

Per Sjögren och Oxelösunds hembygdsförening fortsätter samtalen om hur detta tidsdokument kan användas och bevaras för framtiden.

 

 

 

Berättarcafé: Punkthusen i våra hjärtan

Berättarcafé: Punkthusen i våra hjärtan

Per Sjögren hade kameran i handen när han vid ett besök i hemstaden 1999 upptäckte att Punkthusen revs. Han kom då i kontakt med den sista hyresgästen och filmade rivningen från rum i huset och från marken. Filmen har aldrig tidigare visats.

Vi tittar också i Oxelösundsarkivets bilder och dokumentation om Punkthusen.
Koordinaten den 21 februari 2018 kl 18.00 – 20.30

Kostnad 30 kronor för fika.

Anmälan för fika:
[email protected] / 0155-30068

Ta gärna med egna bilder och berätta om dina egna upplevelser.

Välkomna!
Oxelösunds Hembygdsförening

Släktforskningens dag på Koordinaten – Hitta i lokala arkiv och handlingar

Till Släktforskningens dag på Koordinaten den 20 januari 2018 kom ett 20-tal personer. Medlemmar i Oxelösunds Hembygdsförening guidade i hur man hittar i pappershandlingar och databaser i Oxelösundsrummet, Släktforskarrummet och Lotsarkivet.

Många besökande vill göra en nystart i sin släktforskning och är intresserade av lokala källor och historia. Vi kommer nu att inbjuda till IT-caféer på Koordinaten och Lotsarkivet. Det blir ”Fritt SVAR i släktforskningen” från 1 februari då Riksarkivet slopar avgifterna.

Skicka intresseanmälningar, frågor och förslag till:
[email protected]           telefon 0155-30068
www.oxhembygd.se

Infiltration, sabotageförsök och spionfall 1939 – 1940 i Oxelösund

Infiltration, sabotageförsök och spionfall 1939 – 1940 i Oxelösund var temat under Arkivens dag på Lotsarkivet i Gamla Oxelösund. Genom att sekretessen släppts och med tillgång till digitala arkiv har nya uppgifter kunnat läggas till tidigare kända uppgifter. Vi var ett 20-tal intresserade lyssnare och berättare som fick veta mera om hur nära det var att två kranar i Oxelösunds hamn hade sprängts 1940. Bilen med sprängmedel hade vid något eller några tillfällen fått ”vända på vändplanen där bussarna vände i Gamla Oxelösund”. Den engelske agenten hade fått tydliga order att sprängningen av kranarna bara kunde göras om det inte förorsakade personskador. Det framgår av protokollen från polisförhören med Alfred Rickman. Händelserna har också bekräftats av hamnarbetare som arbetade i hamnen.

Dubbeltullaren – roddbåt för fritidsboende på Fisklösen 1940 – 2010

Fredagen den 27 oktober transporterades ”dubbeltullaren” till båtbyggarlinjen vid Stensunds Folkhögskola. Målet är att den repareras och underhålls så att den kan användas som roddbåt och fiskebåt vid Ålö skärgårdshemman.
Preben Möller, som är ansvarig ledare på båtbyggarlinjen, konstaterade att båten är byggd i ek, välbyggd med smala bord och fina former. Båten kommer att förvaras på Stensund för uppmätning, underhåll och reparationer inom båtbyggarlinjens program/schema.
Dubbeltullaren har använts, från 1940-talet, för att ta sig till och från Gamla Oxelösund och sommarstugor på ön Fisklösen (Fiskelösa). I början rodde man, senare använde man en liten motor. Man fraktade ut det mesta till byggnationen i båten. Under senare år har båten används som roddbåt vid fiske och roddturer. De sista åren låg den kvar på land.
Båtens ursprung är okänd, kontakta gärna Oxelösunds Hembygdsförening 0155-30068 har du information om var den har byggts eller tidigare användning.

Oxelösunds Hembygdsförening – Dubbeltullaren från Fisklösen, var är den byggd?

Berättarcafé – Dalgången – kvarter med historia

Burt Adolfsson har med kameran i handen vandrat runt i Dalgången, hans ungdoms kvarter. Bilder och minnen har han samlat i ett album. En inbjudan med denna information samlade på torsdagskvällen den 12 oktober ett 40-tal personer till vårt berättarcafé i Eventsalen. Burts berättelse med bilder och anekdoter väckte minnen hos deltagarna som gärna fyllde i med egna upplevelser och frågor. ”När kommer Håkansson i Prästgården” frågade en deltagare. Lugna dej, han kommer om en stund blev svaret. Andra tydliga minnen var Konsumbutiken, Heden med bollspelen, AIF-s fotbollsplan, Cykelaffären, Fyrmannavillan….
Och så Burts minne av Håkansson: ”Han gav mig till alla förvåning vid ett tillfälle en eloge! Som han uttryckte det. I mitt fall en sällsynthet. Tyvärr vågade jag inte glädja mina föräldrar med detta då jag inte visste vad ordet betydde…..”

Många minnen väcktes till liv under kvällen. Monica Höglin presenterade bilder och tidningsurklipp över Erikslund det hus som byggdes 1923 men revs 1971 då motorvägen, cykelbron och Björntorpsvägen hade byggts.

Wallins cykelaffär förd oss också tillbaka till 1881 då Oxelösunds första skeppshandel startade i Brevikslund. Efter skiftande användning som bostadshus och affärshus revs huset 1962 då en ny sträckning av Femörevägen byggdes.

Bilder, minnen och anekdoter kommer att visas i Oxelösundsrummet samt i Oxelöbygden även i digital form.

Stort tack till alla som bidrar till att hembygdens berättelser blir en del av vårt gemensamma kulturarv.