Välkommen till Nyköpings Hembygdsförenings hemsida

Aktuella aktiviteter 2018:

  • 24 februari, kl. 14.00 Föredrag av Hans och Henrik Nilsson om sina OS-minnen och om kanotisten Gert Fredriksson. Plats: Stadsvakten. OBS! Fri entré för Nyköpings hembygdsförenings medlemmar. Mer info nedan
  • 25 mars, kl. 16.00 Nordiskt Gästabud, Föredrag av Stina Palmblad Eriksson: Min familj i Finlands historia. Mer info nedan

Program 2018, se nedanstående programblad

Program 2018 Nyköpings hbf

Kommande aktiviteter

 Hans och Henrik Nilsson berättar om sina OS-minnen och om Gert Fredriksson, lördagen 24 februari

Se affisch nedan.
De medlemmar som ännu inte fått sitt exemplar av ”Nyköping i våra hjärtan” är välkomna att hämta det i samband med föredraget.

Affisch-Olympiska-spel-Guld-Ära

 

Min familj i Finlands historia  — Nordiskt Gästabud, söndagen den 25 mars

Söndagen den 25 mars kl. 16.00 träffas vi på Nyköpingshus hos ”Erik på Slottet”, där vi bjuds på en härlig buffé ”Vildsvinet” en av Eriks favoriter, kaffe och kaka.

Vi har den stora glädjen att välkomna Stina Palmberg Eriksson, f.d. pedagog vid Sörmlands Museum och nu uppskattad föredragshållare och guide, till vårt Gästabud!
Stina tar oss med på en historisk resa i sitt första hemland Finland och dess dramatiska historia. Den hundraåriga nationen har stått emot Sovjetunionen, genomlevt ett uppslitande inbördeskrig och arbetat sig till ett modernt välståndssamhälle.
Stina väljer dock att mitt i dramatiken fokusera på enskilda människors öden i sin berättelse.

Att detta blir ett mycket intressant och välsmakande Gästabud är vi övertygade om!

Pris exkl. dryck 235:-. Receptionen öppnar 15.30 för betalning och inköp av dryck så kom gärna i god tid. Gästabudet arrangeras tillsammans med Nyköpings Hembygdsförening.

Anmälan (bindande) senast söndag 18 mars till

Eva Andersson tfn 073- 828 64 67 epost [email protected]
eller Bengt Sjögren tfn 070-454 40 05el epost [email protected]

 

Genomförda aktiviteter 2018

 Årsmöte, 10 februari

Lördagen den 10 februari höll Nyköpings hembygdsförening årsmöte och firade samtidigt avslutningen på föreningens jubileumsår, dvs föreningens 40-åriga verksamhet.

Årsmötet inleddes av ordförande för föreningen Eva Andersson, som hälsade välkommen. Därefter visade och berättade Bildgruppen, genom Assar Alexandersson, Ronny Sagebrand och Hasse Johnsson, ett antal historiska bilder från Nyköping.

En hälsning via telefon kom från grundaren Bibi Rosengren.

Sven Erik Ohlsson valdes till ordförande för årsmötet och Eva Rosell Henryson till sekreterare.

Därefter ajournerades årsmötet. Anledningen till detta var att  Nyköpings Hembygdsförenings nya utvalda hedersmedlem skulle presenteras. Nyköpings hembygdsförening är restriktiv med att välja hedersmedlemmar och har under 40 år endast valt två tidigare. På dagens årsmöte presenterades tredje hedersmedlemmen, som är Håkan Norén. Håkan var med och startade Nyköpings hembygdsförening och har under alla år samarbetat med Nyköpings hembygdsförening dels genom utgivning av böckerna Nyköpings historia del 1 och 2. Han skriver också kontinuerligt i Nyköpings hembygdsförening bok Nyköping i våra hjärtan och håller föredrag och mycket mer.

Vi förhandlingarna omvaldes omvaldes Eva Andersson som ordförande och samtliga styrelseledamöter och suppleanter  blev antingen omvalda på två år eller har ett år kvar på sitt mandat. Styrelseledamöter och suppleanter är: Bengt Sjögren, Eva Rosell Henryson, Lars Andersson, Carl Gedda, Mats Johnson, Siv Lindeborg , Gudrun Engquist och Hans Karlsson. Till revisorer omvaldes Ulla-Britt Larsson och Jan-Erik Carlsson.  Som valberedning omvaldes Fredrik Lindeborg och Eric Midfalk.

148 personer kom för att lyssna. Ett stort tack till alla som kom.