Torsdagskvällen den 20 april bjöd på ett sällsynt vackert vårväder. Trots det valde 60-tal personer att söka sig till Kristinakyrkan för att lyssna till ett föredrag i hembygdsföreningens regi. Närmare bestämt kåserade advokat Lars Nordmark om forna tiders rättsskipning och om Lindesbergs tingsrätt. 
Lars Nordmark berättade bland annat att den första gemensamma lagboken för Sveriges rike utformades under kung Magnus Eriksson i mitten av 1300-talet och grunden var de landskapslagar som fanns tidigare. Därför kan man faktiskt även i dagens lagbok finna formuleringar om tvistefrågor som var högaktuella på medeltiden. 
Lars Nordmark gav också en del exempel på den äldre rättskipningen i Lindesberg. Det vill säga på den tiden det fanns två avrättningsplatser - en för stadens behov och en för illdådare i Linde socken. Det var dock vanligt att hovrätten omvandlade dödsdomar till långa fängelsestraff.

Under kvällen fick åhörarna även veta mer om Lindesbergs tingsrätt, dess centrala funktion för samhället och om de många duktiga människor som arbetat vid tingsrätten fram till dess nedläggning 2004. Mycket intressant och lärorikt.

 
 
 
 

Förening:

Lindesbergs Hembygdsförening

Skapad av: Göran Karlsson (2023-04-05 08:32:26) Kontakta föreningen
Ändrad av: Göran Karlsson (2023-04-21 08:58:56) Kontakta föreningen