Nyheter

Söndagen den 2 juni genomför Lindesbergs Hembygdsförening en familjedag vid Munkhyttans skola. Under tre timmar, klockan 13-16, finns det möjlighet för både barn och vuxna att besöka vårt skolmuseum för att uppleva en skoldag för 100 år sedan. Det går också att upptäcka vandringsleder, hyttruiner och den spångade fjärilsstigen. Barnen...

Läs mer >

Kvarteret Bågen har väsentligt lägre kulturhistoriska värde än bebyggelsen i Lindesbergs stadskärna, och den värdering som gjorts av vissa byggnader i kvarteret verkar grundas på missuppfattningar eller direkta felaktigheter.

Det framhåller Lindesbergs Hembygdsförening i sitt yttrande över detaljplaneförslaget för kvarteret Bågen, vilket just nu är ute på samråd....

Läs mer >

Lördagen den 20 april gjorde Lindesbergs Hembygdsförening en utflykt till den historiska staden Järle. Ett 20-tal besökare fick lyssna till Jan Olsson från Järle Stadsförening. Han berättade livfullt och engagerat om ståthållaren Carl Bonde som på 1630-talet ville skapa en kanal som kunde användas för att transportera järn från Bergslagen...

Läs mer >

Visa fler

Om oss

Lindesbergs Hembygdsförening har till syfte att öka kunskapen om Lindesbergs-bygden och dess traditioner. I vår lokal i Blombergska gården (Kungsgatan 48) bygger vi en modell av Lindesberg som staden såg ut på 1920-talet. Föreningen driver också sedan flera år tillbaka ett skolmuseum i Munkhyttan.

Munkhyttans skola

Läs mer >

Aktiviteter

VÅRA ARRANGEMANG

Familjedag vid Munkhyttan

2 juni 2024 13:00 - 2 juni 2024 16:00

Familjedag vid Munkhyttan för både barn och vuxna. Upptäck Munkhyttans skolmuseum, hyttruiner, fjärilsreservat och en underbar natur. Gratis inträde.

Läs mer >

Nordens första bergsmän

22 augusti 2024 18:00 - 22 augusti 2024 20:00

Nordens första bergsmän. Leif Fredriksson från Riddarhyttans Hembygds- och intresseförening berättar om forntida järnframställning vid Röda Jorden. 

Läs mer >

Stadsvandring i Lindesberg

21 september 2024 10:00 - 21 september 2024 14:00

Följ med på stadsvandring i centrala Lindesberg och lär dig mer om händelser och personer ur stadens historia. Vi avslutar med ett besök i vår föreningslokal i Blombergska gården, där vi visar miniatyrutställningen av Lindesberg som staden såg ut på 1920-talet. Max 25 personer. Föranmälan till tfn 070-2837577.  

Läs mer >

VISA MER

VÅRA BESÖKSMÅL

Miniatyrutställning om Lindesberg på 1920-talet

2022-01-01 till 2024-12-31 Öppet helgfria lördagar klockan 11-14.

I föreningslokalen på Kungsgatan 48 (Blombergska gården) bygger Lindesbergs Hembygdsförening en miniatyr i skala 1:220 över Lindesberg som staden såg ut på 1920-talet. Miniatyrstaden innehåller vid det här laget drygt 400 byggnader av olika slag samt gator, trädgårdar, klappbryggor och ekor vid Lindesjöns strand och mycket annat. 
 

Läs mer >

Stadsvandra i Lindesberg

Alltid tillgängligt.

Historiska Lindesberg är en app som låter dig vandra runt i Lindesbergs centrum till nio intressanta platser som presenteras med text, ljud och bild. Du får även ta del av berättelser om viktiga personer och händelser i stadens historia samt följa med på en flygtur över en miniatyrutställning som...

Läs mer >

Skicka meddelande

Jag samtycker till att föreningen sparar mitt namn och min e-postadress för att kunna svara på mitt meddelande.

Om du vill bli borttagen från vår lista, kontakta: [email protected]