2022


Natten går tunga fjät…

 

Lucia firades traditionsenligt i Kastlösa skola när ett långt Luciatåg med Lucian Wilma i spetsen för många barn från Kastlösa trädde in i stora salen där förväntansfulla föräldrar och andra kastlösabor satt vid kaffeborden. Samuel Wilén ledde sångstunden och ackompanjerade på piano. Lucian, flera tärnor, tomtar och pepparkaksgubbar underhöll publiken med kända Lucia-sånger. Stämningsfullt och vackert. Tack Cilla Olsson Karlsson i Kastlösa GoFF för alla förberedelser!

Image

 

Utflykt till Klovenhall 30/10 2022

Många barn  njöt av att få åka traktor och vagn när hembygdsföreningen anordnade en utflykt för lediga barn på höstlovet. Målet var Klovenhall där barnen fick ta del av sägnen om jätten som tröttnat på klockklockorna på fastlandet. Han kastade en gigantisk sten mot kyrkan men tog i så mycket att stenen i stället hamnade  söder om Risinge på Öland och sprack vid nedslaget. Efter lek och stoj var grillen glödhet, och korvarna gick åt som smör. En annorlunda aktivitet för barn som hembygdsföreningen arrangerade.

ImageImagefoto: Gunilla Karlsson

Njutbar musikafton med Sommarorkestret 20/8 2022

Sommarboende Lundabon David Sundström hörde av sig till hembygdsföreningen och ville  komma till Lundastugan den 20 augusti. Han erbjöd en musikkväll med sina kompisar i studentblåsorkestern Sommarorkestret. Detta tackade hembygdsföreningen naturligtvis inte nej till. Det blev en härlig kväll med underhållande musik och dråpligt mellansnack. Ett 30-tal åhörare njöt av musiken och den morotssoppa med hembakat bröd som hembygdsföreningen sålde till självkostnadspris.

ImageImageFoto: Staffan Arvegård

Sommarkvällar i Lundastugan 2022

• 26/7 Emma Rydnér, världsarvssamordnare

• 5/7 Julius Winberg Sääf, Kulturvård och bevarandet av gamla hus

• 19/7 Göran Lundquist, Spökerier i Kastlösa

 

Emma Rydnér inledde med att berätta om de 15 svenska världsarv som är utsedda av FN-organet UNESCO för dess unika kultur- och naturvärden. Ett av dessa världsarv är vårt i allra högsta grad levande Södra Ölands odlingslandskap där vi befinner oss.

Eftersom världsarven har stor betydelse för hela mänskligheten är världsfreden av oerhörd vikt. Detta känns mycket aktuellt under detta år då t ex statyer i Lviv i Ukraina plastas in, föremål plockas undan och göms i säkerhet av befolkningen som försöker skydda "sitt" världsarvet så gott det går. Även Sofiakatedralen och klosterområdet i Kiev är hotade av kriget.

Emma beskrev också några andra odlingslandskap som är världsarv bl a på Grönland och i Sydafrika, men också det strategiska Kuriska näset i Litauen. Föredraget var mycket tänkvärt och gav nya infallsvinklar om vikten att värna om och vårda våra världsarv.

Även denna ljumma sommarkväll serverades uppskattat tilltugg till äppeldrycken för de 30 personer som fanns på plats.

Image

 

Göran Lundquist drog ett 60-tal åhörare som lyssnade uppmärksamt på alla de spökhistorier som kastlösabon delade med sig av på berättarkvällen den 19 juli. Ett radioinslag med Lars Madsén från 1950-talet underströk äktheten i de mystiska händelserna hemma hos kantorn i Kastlösa. En trådrulle rakt i pannan på skräddaren som besökte kantorn, gafflar, knivar och teskedar flög genom luften, och en gång fick skräddaren en sko i skallen. Göran vet i vilket hus kantorn bodde (det finns fortfarande kvar), där spökerierna främst ägde rum. Som barn på 1940-talet fick Göran träffa några av människorna som bevittnat spökerierna. Kastlösa Hembygdsförening hade i den varma sommarkvällen laddat upp med mycket vatten och annat drickbart liksom vattenmelon till åhörarna när värmen och spänningen blev påtaglig.

Image
Imagefoto: Eva Sandblom

 

Julius Winberg Sääf, föreståndare på Ölands museum Himmelsberga  talade om hur vi kan tänka runt kulturvård och bevarandet av gamla hus. Han berättade att husens utseende och materialval var beroende av vad som fanns att tillgå i husens närhet, speciellt gällde det för de som inte var ekonomiskt välbeställda.

Samtidigt som vi oftast vill bevara husens karaktär vill nutidens människor höja standarden i valda delar med det som finns att tillgå idag. Då kan det behövas en varsam hand och reflektion om hur vi ska göra för att det inte ska bli ett museum utan en levande miljö som också fungerar för oss idag. Julius betonade att det är människorna och deras levnadsöden som levandegör byggnaderna och den tidsepok de levde i. Samtidigt får vi inte glömma bort att vi berättar husens historia genom vår egen tolkning och med vårt tidsperspektiv.

Efter föreläsningen var vi många som njöt både av kycklingklubba, bröd med hummus och äppledrycken med ochså av en trevlig stund av samvaro där solen sakta gick ner över Lundastugans innergård.

Image
Image
 
 
 


Folkligt och festligt när Kastlösa firade 30/7 2022

Under pandemin inföll jubileer för flera av Kastlösas föreningar. Bygdeföreningen Kastlösa skola, Kastlösa Hembygdsförening, Ölands Ornitologiska förening och Kastlösa Goff fyllde alla jämnt. Detta resulterade i en gemensam jubileumsfest den 30 juli dit alla boende i Kastlösa var välkomna.

Alla bybor uppmanades att baka kakor för att bidra till ett riktigt generöst kaffebord, något som uppfylldes med råge!

Tillströmningen av fastboende och sommarboende var mycket god. Barn och vuxna ägnade sig åt ponnyridning, tipspromenader, fiskdamm, lotteri med priser från Kastlösas många hantverkare och butiker, lekar och ett sjusärdeles öländskt kaffekalas.

På kvällen invigdes den nya boulebanan som anlagts efter ett förslag av en Kastlösabo. Medan hugade boulespelare testade den nya banan, tändes grillarna. Snart lade sig en tät grillrök och förföriska dofter över hela Kastlösa. Festen pågick från tidig eftermiddag till långt in på natten. När lugnet till slut lade sig över Kastlösa hade lördagen övergått till söndag.

Image
Image
Image
foto: Eva Sandblom

 

Välbesökt Midsommarfirande 2022

Många kastlösabor och hitresande firade traditionell midsommar vid Kastlösa skola i strålande solsken på Midsommarafton. Stången kläddes och restes, jordgubbar och glass serverades, Samuel Wilén spelade dragspel som lockade barn och vuxna till både allsång och dans runt midsommarstången. Alla gladdes åt att sommaren nu äntligen är här. Styrelseledamoten Gunilla Karlsson låg bakom planeringen och införskaffandet av merparten av löv, blommor och förtäring. Johan Janzon sponsrade som vanligt med söta och goda jordgubbar.

Utifrån hur många som betalade för förtäringen och tillsammans med dem som hade med egen picknickkorg, uppskattade kassören Christina Wirsell att det var drygt 400 personer vid Midsommarfirandet i år.

Image
Image
Image

foto: Ove Kaneberg Fler bilder

Vingvändardag i Övra Västerstad 18/6 2022

I strålande sol och lagom frisk vind den 18 juni berättade kvarnreparatör Kennerth Gustafsson från Ölands Kvarnförening på ett engagerat och pedagogiskt sätt om Ölands 355 kvarnar. Med god hjälp av Erling Andersson och Anders Wahlström förklarade de hur en stubbkvarn som den i Övra Västerstad fungerar. Den sistnämnde är initiativtagare till vingvändardagarna.

Många hjälpande händer såg till att ta loss trellan inne i kvarnen, lossa bromsen från kronhjulet och ta bort luckan ovanför gångåsen. Därefter var det dags att vrida på vingarna och med hjälp på marken började rotera vingarna medsols. De knirkade och knakade innan de vreds 180 grader medsols under överinseende av Kastlösa Hembygdsförenings kvarnansvarige Janne Morssing.

Ett drygt 30-tal intresserade följde det som hände vid kvarnen och njöt av de förfriskningar som Kastlösa Hembygdsförening bjöd på. 

ImageImageImagefoto: Ove Kaneberg   Fler bilder

 
 
 

 

Vandring mellan Penåsa - Tingstad Flisor - Lundastugan - Penåsa 14/5 2022

 

Stort tack till Caroline och Peter från Stockholm som tillsammans med mig vandrade på den blomstrande alvarmarken med enormt antal orkidéer och många andra vackra vårblommor! Vi hade många trevliga samtal under vår samvaro när vi besökte de mäktiga flisorna. Vid vår fina malmstuga i Lunda intog vi vår medhavda matsäck. En mycket trevlig och lyckad dag i gott sällskap!/Ingrid

Image

Invigning av ny del av vandringsleden Lundastugan - Tingstad Flisor 13/5

Den nya sträckningen av vandringsleden, från Lundastugan, ansluter till  sträckan mellan Penåsa - Tingstad Flisor.

Invigningen var välbesökt med drygt 50 personer. Den inleddes med fika i Lundastugans trädgård, invigningstal och därefter gemensam vandring för de som ville gå den nya leden. Under denna helg firas även Öland spirar och därför fanns också en del växter till försäljning.

Invigningstalet hölls av Per-Olov Johansson från Mörbylånga kommun som tillsammans med Ingrid Liesén klippte bandet för den 13:e vandringsleden i kommunen. Vandringsleden har kommit till stånd efter initiativ från Kastlösa Hembygdsförening som äger den gamla malmstugan som sannolikt är från början av 1800-talet (eller kanske t o m från 1700-talet). Ingrid berättade kort om den gamla malmstugan och vilka som har levt i den. Hembygdsföreningen är i färd att renovera fastigheten så som den såg ut då de sista permanentboende fanns här i början av 1930-talet. 

ImageImageFoto: Staffan Arvegård
Image

 

Valborgsmässoafton 2022 

Äntligen fick vi möjlighet att fira vårens ankomst tillsammans! Enl. tradtion i Kastlösa genomförs firandet med träff på skolgården, fackeltåg ut till majbrasan på alvaret, tal till våren och någon vårsång. I år samlades drygt 200 personer denna underbart vackra kväll som värmdes av solen strålar och tillsammans fick vi lyssna på Eva Sandbloms tal.

ImageImage

ImageImage

 

Fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten 29/1

Genomfördes i Penåsa av Ölands Ornitologiska Förening. Vi fick hjälp att bl a se grönfinkar, talgoxar, blåmesar, entitor, stenknäckar, bofinkar och bergfinkar. Hembygdsföreningen bjöd på grillad korv med bröd, kaffe  och toscakaka. Drygt 20 personer trotsade vädrets makter (kraftig blåst och en del regn), men det blev en trevlig stund tillsammans ändå!

 

Julgransplundring 9/1

Arrangemanget med dans kring granen till musik av Samuel genomfördes till stor belåtenhet tillsammans med ca 20 barn och lika många vuxna. Därefter blev det både fika och fiskdamm. Så nu är julen över för denna gång och vi kan se fram mot att ljuset återkommer alltmer!

 

Luciafirande 2021 i Kastlösa skola 5/12 

Vi som var på plats fick uppleva barnens luciatåg till Samuels ackompanjerande musik vilket uppskattades mycket! Under tiden som vi äntligen fick chans att träffas och prata med varandra fikade vi på både lussekatt, pepparkakor och saft/kaffe/te. För barnen blev det mycket lek i den stora skolan. Sammanlagt var vi omkring 60 personer, vilket är mycket glädjande!

Detta var en aktivitet som återuppväcktes för första gången på många år.

Tack så mycket Cilla för att du övade med barnen och genomförde denna aktivitet!

Känn Ditt Öland

är en frågetävling som ordnas av Ölands Hembygdsförbund varje år. Denna gång gick den av stapeln tisd 2/11 2021. Vi var 17 personer som samlades i Kastlösa skola för en trevlig kväll tillsammans samtidigt som vi svarade på de kluriga och utmanande 29 frågorna.

Efter vissa funderingar lyckades vi samla ihop hela 26 rätta svar, som räckte till en delad tredje plats (om än med sju hembygdsföreningar lyckades ännu bättre...)! Vi var väldigt stolta och nöjda med vårt resultat. 

Öppet Hus i Lundastugan 12/9 2021

Arrangemanget var en programpunkt i Kulturarvshelgerna. Ett 20-tal besökare tog del av våra visioner för malmstället ute på Alvaret. Representanter från de tre arbetsgrupperna som arbetar med upprustningen och renoveringen fanns på plats för att redogöra för det som gjorts och planer för vad som ska göras. Många intressanta och givande samtal med tips och synpunkter framkom vid kaffeborden i trädgården. Familjen Karlssons får betade på ängen norr om sommarköket till glädje för framför allt de yngre besökarna.

Berättarkväll i Lundastugan juli 2015.



Valborg 2015





Förening:

Kastlösa Hembygdsförening

Skapad av: (2016-02-10 14:40:58) Kontakta föreningen
Ändrad av: Kastlösa Hembygdsförening (2023-04-03 17:51:21) Kontakta föreningen