Om oss

Prästgårdsparken med bland annat Karl XI:s stenar är belägen i Östra Sallerup, en by i Mitt Skåne, Hörby kommun. Den skapades efter prästen Jöns Henrikssons idéer när de svensk-danska krigen pågick. Anläggningen är en av ett fåtal bevarade 1600-talsparker i Europa. Den är formad efter  renässansens stilidéal och av Riksantikvarieämbetet klassad...

Läs mer >

Föreningens guider  tar med besökare på en vandring runt om i parken. De berättar om prästen Jöns Henriksson, om hur det kan ha varit i byn när Skåne blev svenskt, och om parken. Årets guidesäsong är avslutad. För mer information se Besök oss.

Studiecirkeln ´En skånsk by på 1680-talet, exemplet Östra Sallerup`  har pågått med två parallella grupper under vintern 2021-2022. Vi har lärt oss mer om tiden generellt i Skåne, men också speciellt om byn. Detta har följts upp med olika arrangemang.

Årets stora händelse har varit att vi högtidlighållit att det är 400...

Läs mer >

Modellen på plats i Östra Sallerup

I år har Föreningen Jöns Henrikssons Minne fått bidrag från Region Skåne för att tillsammans med Kulturen i Lund öka på kunskapen om parken och speciellt om ön där prästen Jöns Henriksson enligt källorna hade ett lusthus. Från Hörby kommun får vi både till vår verksamhet och investeringar.

Sedan 2013 har vi fått fått medel från länsstyrelsen....

Läs mer >

Robert i arbete
Gunilla fikar med grupp
Spången blir klar

Aktiviteter

VÅRA BESÖKSMÅL

Besök 1600-talsparken!

Alltid tillgängligt.

Prästgårdsparken i Östra Sallerup är alltid öppen för besökare. Den skapades i renässansstil under den oroliga tid när Skåne blev svenskt. Jöns Henriksson prästvigdes 1648 i Köpenhamn till att verka i Östra Sallerup. Han hade växt upp vid Fredriksborgs slott på Själland där hans far var trädgårdsmästare hos Kristian IV. I parken lät han anlägga en hyllning i...

Läs mer >

Kontakta oss

 GPS-koordinater 55°48′1.34″N, 13°41′12.70″E för parkering vid Kulturhuset i Östra Sallerup
 073 808 48 69[email protected]