Om oss

Prästgårdsparken med bland annat Karl XI:s stenar är belägen i Östra Sallerup, en by i Mitt Skåne, Hörby kommun. Parken skapades efter prästen Jöns Henrikssons idéer när de svensk-danska krigen pågick. Anläggningen är en av ett fåtal bevarade 1600-talsparker i Europa. Den är formad efter  renässansens stilidéal och av Riksantikvarieämbetet klassad...

Läs mer >

Föreningens guider tar med besökare för guidning dels vid vår utställningsmodell och dels på en vandring i parken. De berättar om prästen Jöns Henriksson, om hur det kan ha varit i byn när Skåne blev svenskt och om parken. Det är också möjligt att på egen hand besöka parken. Se Besök oss.

I år har Föreningen Jöns Henrikssons Minne fått bidrag från Region Skåne för att tillsammans med Kulturen i Lund öka på kunskapen om parken och prästen Jöns Henriksson. En rapport om hur man kan forska vidare skall tas fram.  Från Hörby kommun får vi både till vår verksamhet och investeringar.
Sedan 2013 har vi fått...

Läs mer >

Robert i arbete
Gunilla fikar med grupp
Spången blir klar

Aktiviteter

VÅRA ARRANGEMANG

Gunnar Wetterberg om 1600-talets präster

22 oktober 2023 14:00 - 22 oktober 2023 16:30

Gunnar Wetterberg kommer till Pärups Bygdegård och föreläser om präster och då speciellt om deras roll på 1600-talet. Hur var det för Jöns Henriksson med utmaningar i form av krig, snapphanar och svält.
I priset 100 kr för dig som medlem och 200 kr för övriga ingår fika. Mötet avslutas med...

Läs mer >

VÅRA BESÖKSMÅL

Besök 1600-talsparken!

Alltid tillgängligt.

Prästgårdsparken i Östra Sallerup är alltid öppen för besökare. Den skapades i renässansstil under den oroliga tid när Skåne blev svenskt. Jöns Henriksson prästvigdes 1648 i Köpenhamn till att verka i Östra Sallerup och Långaröd. Han hade växt upp vid Fredriksborgs slott på Själland där hans far var trädgårdsmästare hos Kristian IV. I parken lät han anlägga en...

Läs mer >

Kontakta oss

 c/o Ann-Sofie Haraldsson Henset 7354, 242 91 Hörby
 GPS-koordinater 55°48′1.34″N, 13°41′12.70″E för parkering vid Kulturhuset i Östra Sallerup
 073 808 48 69[email protected]