Om oss

Prästgårdsparken med bland annat Karl XI:s stenar är belägen i Östra Sallerup, en by i Mitt Skåne, Hörby kommun. Den skapades efter prästen Jöns Henrikssons idéer när de svensk-danska krigen pågick. Anläggningen är en av ett fåtal bevarade 1600-talsparker i Europa. Den är formad efter  renässansens stilidéal och av Riksantikvarieämbetet klassad...

Läs mer >

Föreningens guider tar med besökare för guidning dels vid vår utställningsmodell och dels på en vandring i parken. De berättar om prästen Jöns Henriksson, om hur det kan ha varit i byn när Skåne blev svenskt och om parken. Det är också möjligt att på egen hand besöka parken. Se Besök oss.

I år har Föreningen Jöns Henrikssons Minne fått bidrag från Region Skåne för att tillsammans med Kulturen i Lund öka på kunskapen om parken och prästen Jöns Henriksson. En rapport om hur man kan forska vidare skall tas fram.  Från Hörby kommun får vi både till vår verksamhet och investeringar.
Sedan 2013 har vi fått...

Läs mer >

Robert i arbete
Gunilla fikar med grupp
Spången blir klar

Aktiviteter

VÅRA ARRANGEMANG

1600-talsparken i Östra Sallerup - Guidning

4 juni 2023 14:00 - 4 juni 2023 16:00

Parken som finns i hjärtat av Skåne skapades av Jöns Henriksson. Han var präst under den oroliga tid när Skåne blev svenskt. Själva guidningen kommer att utföras vid vår fina utställningsmodell som utöver parken även gestaltar radbyn som fanns på 1600-talet. Samling sker vid Kulturhuset i Östra Sallerup, Hörby kommun.
Guidningarna sker...

Läs mer >

VÅRA BESÖKSMÅL

Besök 1600-talsparken!

Alltid tillgängligt.

Prästgårdsparken i Östra Sallerup är alltid öppen för besökare. Den skapades i renässansstil under den oroliga tid när Skåne blev svenskt. Jöns Henriksson prästvigdes 1648 i Köpenhamn till att verka i Östra Sallerup och Långaröd. Han hade växt upp vid Fredriksborgs slott på Själland där hans far var trädgårdsmästare hos Kristian IV. I parken lät han anlägga en...

Läs mer >

Kontakta oss

 GPS-koordinater 55°48′1.34″N, 13°41′12.70″E för parkering vid Kulturhuset i Östra Sallerup
 073 808 48 69[email protected]