Utbildningstillfällen 2017

Vi kommer att sätta fokus på skolan och hur vi jobbar med att nå dagens elever. Vad gäller? Hur fungerar skollagen? Vad ska vi tänka på när vi gör saker? Tre matnyttiga kvällar med Elin Ljungqvist.

Onsdag 18 oktober kl.18.30 i Eksjö anmälan senast den 8 oktober.
Onsdag 25 oktober kl.18.30 i Värnamo anmälan senast den 15 oktober.
Onsdag 22 november kl.18.30 i Jönköping anmälan senast den 18 november.

Läs mer här: Inbjudan till utbildningstillfällen hösten 2017 (PDF, 95 KB)

Ordförande– och funktionärsträff den 28 oktober

Välkommen till höstens viktigaste dag: ordförande- och funktionärsträff för alla föreningar lördagen den 28 OKTOBER kl. 09.15–15.45 på Jönköpings läns museum.

Läs mer genom att klicka här: Höstmöte 2017 (Öppnas som PDF, 104 KB)

Sommarläger 2017 i Vaggeryds kommun

För tredje året i följd har Jönköpings läns hembygdsförbund genomfört sitt sommarläger för elever som ska börja i sjätte klass. I år var det Hembygdsrådet i Vaggeryds kommun som var arrangör. Basen för lägret var friluftsgården Grönelund i Skillingaryd.

Soldatliv, torparliv och vikingaliv
På fredagen blev det militärhistoria med besök på Miliseum och torparliv på soldattorpet Lillemo. Lördagens program förlades till kommunens västra delar. På förmiddagen prövade vi på vikingarnas villkor i lajvbyn Basseberg och på eftermiddagen for vi till det autentiska torpet Braskabo som ligger långt, långt bort i skogen. Där bekantade vi oss med gamla hantverk och levde oss in i torparens strävsamma livsvillkor. Pannkakor gräddades över öppen eld och dagen avslutades i lillstugan med en samling kring elden. Sångarglädjen var stor och intresset på topp när Torild Bornetun berättade om den siste torparen Fredrik och hans liv på Braskabo.

Fyrkantiga hål
Söndagen ägnade vi år vagnshjulets historia. Ola Hugosson visade hur hjultillverkningen gick till i början av 1900-talet. Vid Stödstorpsån ligger en mycket välbevarad vagnshjulsverkstad. Här fick vi se att man kan svarva ”fyrkantiga hål”. I smedjan mötte vi Håkan Johansson och många krokar bankades fram i det glödgade järnet. Innan avslutningen med utlovad pizza i Byarums Hembygdsgård hann vi med att besökta en modern mjölkbonde: Patrik Forsberg i Södra Kulhult.

Text: Lars Erik Joakimson
Bild: Jönköpings läns museum

Evenemangskalendern

Evenemangskalendern läggs ner, istället utvecklas kartan

Förra året övergick vi till att enbart trycka kartan. Bilden på kartan kommer att kompletteras med hemsidaadress, alternativt telefonnummer. Kartan för 2017 finns nu hos närmaste hembygdsförening eller på de flesta turistbyråer i länet.

Vid frågor kontakta Carl Johan Stillström
[email protected]