Berättarkväll om gamla Sparreholm lockade stor publik

Torsdagen den 17 oktober 2019 var det "berättarkväll" på eftermiddagstid i Hyltinge hembygdsgård i Sparreholm. 50 personer fyllde alla stolarna i hembygdsgårdens parstuga när föreningens ordförande Karl Persson visade bilder och berättade vad som skrivits om byggnader där det förr bedrivits service, handel eller annat företagande och bilder på några av företagarna. Allt började när järnvägen kom 1862 och det byggdes en järnvägsbank över viken framför Sparreholms slott och en station på udden. Järnvägen möjliggjorde transporter från sågen och snickerifabriken. Landsvägen mot Stockholm kom först när man också byggde en vägbro över viken 1932.

Möjligheten att handla varor från butik kom när handlare Lennmalm i Malmköping byggde en filial till sin affär i närheten av järnvägsstationen 1886. Mejerister, ölbryggare, öltappare, bagare och caféidkare satte fart på orten och föreningslivet blomstrade. Folkets hus-föreningen samlade ihop bygdens folk och sålde andelar för att 1904 inviga ett hus med stor samlingslokal och ett mejeri i källarplanet.  En konsumtionsförening bildades i början av seklet men man hade bara lagerförsäljning från ett förråd de första åren innan första riktiga KONSUM-affären invigdes 1912 och strax därefter kom också andra privata handlare till orten.    

Många av besökarna hade egna minnen från olika byggnader som visades på bild och när det dök upp bilder från Folkets Park blev det riktig fart på publiken som mindes danser och populära artister som besökt parken under åren. 

Karl har samlat bilder tagna av Gerhard Lanninger från hans tid som ordförande i föreningen 1943-1966 och blandat dem med egna nyare bilder. Berättelserna till bilderna kommer delvis från Birger Erikssons böcker om gamla tiders Sparreholm och skrifter om de numera nedlagda järnvägsstationerna, sågen och snickerifabriken. En del av materialet kommer förhoppningsvis att kunna samlas på en egen sida i Hembygdsportalen. /KARL PERSSON 


Förening:

Hyltinge Hembygdsförening

Skapad av: Karl Persson (2019-10-20 20:37:27) Kontakta föreningen
Ändrad av: Karl Persson (2020-12-06 15:18:56) Kontakta föreningen