Välkommen till Förlösa-Lindsdals Hembygdsförenings hemsida

Här på hemsidan vill vi att Du ska få insyn i vår verksamhet, och inbjudan till våra aktuella evenemang.
Ta dig tid att öppna sidoflikar till vänster och upptäck, Förlösa och Lindsdals historia.
Ansvarig för hemsidan är ordf. Kjell Juneberg. Jag träffas på tel 070 – 633 21 30. Jag är lite dyslektiker, hoppas att ni har överseende med lite dålig svenska och felstavningar. 

Gammla flygfoton och fotografier på nätet från Förlösa och Lindsdal

Googla på: Kalmar län Museum
– Samlingar,
– Fotodata.
– Sök: Förlösa:
– Visa fler bilder.

Googla på: WWW.flygfotohistoria.se/landskap/20
– Småland.
– Sydöstra.
– Välj by.

Årsmöte i Lindsdalsskolans matsal

Trots snöoväder kom det ca 45 besökare till vår årsmöte. Ny i styrelsen blev Hasse Petersson från Lindsdal vi hälsar honom välkommen i styrelsearbetet. Under året har föreningen fått 31 st nya medlemmar, medlemsantalet är nu 259 st.

Hembygdsföreningen uppmärksammade och takade Lennart Karlsson för allt hans arbete under många år med att tolka gamla texter från 1700 – 1800 talet. ICA Magneten hade sponsrat en ICA kasse med specerier och Knutssons Blommer en fin tulpanbukett till Lennar för allt hans arbete.

Lennart Karlson blir hyllad med blommor av ordf. Kjell Juneberg

Sigrid Oldenburg berättar skrönor från gamla tid i bygden. Det var knäpptyst i matsalen under hennes fängslande berättelse om småfolket.

Sigrid Oldenburg

 

 

 

 

Vinterbilder från Tingsbacken 2018 01 23

Vi har nu både vår vatten- och väderkvarn i malbart skick. Är det någon annan Hembygdsförening som har det?

Innan jul provkörde Kvarngruppen vår vattenkvarnen i Årtebäck. Det var bra vattenflöde och det gick mycket bra, ja över våra förväntningar. För oss i Kvarngruppen var det en mycket rolig dag efter allt arbete med upprustningen i form av nya tak, målning, dikesrensningar, nya dammluckor, delvis nytt vattenhjul och centrering av vattenhjulet.

Här några bilder från olika skeden.

År 2017

 

År 2016

 

År 2016

 

År 2015

 

År 2015

 

Simon Petersson gjorde en stor upprustning 1985 då Hembygdsföreningen övertog kvarnen.

Nedanstående bilder är tagna mellan 1954 – 1976 innan Förlösa Hembygdsförening övertog kvarnen. I början 1950-talet skänktes kvarnen av markägarna till Kalmar läns fornminnesförening, som i sin tur överlät den till Förlösa Hembygdsförening år 1981.  Nedanstående bilder är tagna mellan 1954 – 1976 innan Förlösa Hembygdsförening övertog kvarnen.

God Jul och ett Gott Nytt År

Jag vill önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År, med ett bifogat vintrigt fotografi från Tingsbacken.
Tingsbacken i Förlösa med sin natur och  kulturella historia, ger kanske den finaste naturupplevelse man kan få i Kalmar Kommun om man fråntar kustområdena i kommunen.
Lite som har hänt i Hembygdsföreningen under år 2017.
Vi har återställt Tingsbacken. Vi har gjort i ordning vattenkvarnen i Återbäck, den är i maldugligt skick nu, i måndags dämde vi upp vattnet i dammen, efter två timmar släppte vi på vattnet mot kvarnhjulet och då gick kvarnen igång med full kraft. Vi har filmat det hela, filmerna ska klippas ihop för att den ska kunna visas på vårt årsmöte.
Förlösa-Lindsdals Hembygdsförening har nu både en vatten- och väderkvarn som det går att mala på, jag undra om det finns fler hembygdsföreningar som har det. Vi får tacka Kvarngruppen för deras arbete. I väderkvarnen finns det två kvarnstenar, den ena har varit iordningställd för ett år sen. Den andra kvarnstenen är snart återställd till maldugligt skick den också.
Jag vil tacka alla för hjälpen att sälja ”Förlösa i Världen” vi har nu sålt 250 stycken böcker. Det är över vår förväntan.
Julhälsningar från ordf. och hemsideredaktören Kjell Juneberg!

 

Årets Julklapp i Förlösa och Lindsdal, boken ”Förlösa i Världen” för 250 kr, det är en billig julklapp.

Boken finns till försäljning i Magnetens förbutik, på Lindsdals Bibliotek och Dillbergs Bokhandel.

Boken ”Förlösa i Världen” med 200 sidor är skriven av författaren Anders Johansson. Det är en fin bok, med många finna bilder. Den kostar 250 kr, om fler ex köps vid samma tillfällen blir priset 200 kr, för de övriga exen.

Vi kan skicka boken med Post Nord mot en portokostnad på 69 kr. Ring eller mejla till ordförande Kjell Juneberg tel. 070 633 21 30, e-post. [email protected]

Hembygdsföreningen har nu en Facebooksida

Jag har nu börja att lägga in fler mindre nya händelser på Facebooksida ”Förlösa-Lindsdals Hembygdsförening”
Hälsningar ordf. Kjell Juneberg!

Tingsbacken är nu ännu mer synlig efter kvarngruppen senaste röjning av buskar och träd

Förlösa-Lindsdals Hembygdsförenings styrelse


Hembygdsföreningen har haft styrelsemöte hemma hos ordf. och planerat nästa års verksamhet.
Från vänster på bilden, Berit Johansson, Pia Rydberg, Johan Henriksson, valberedningens Bo Johansson var närvarande, Stig Karlsson, Tommy Ågren, Anneli Ågren, Wiola Hägglöf och ordf. var bakom kameran.