Välkommen till Förlösa-Lindsdals Hembygdsförenings hemsida

Här på hemsidan vill vi att Du ska få insyn i vår verksamhet, och inbjudan till våra aktuella evenemang.
Ta dig tid att öppna sidoflikar till vänster och upptäck, Förlösa och Lindsdals historia.
Ansvarig för hemsidan är ordf. Kjell Juneberg. Jag träffas på tel 070 – 633 21 30. Jag är lite dyslektiker, hoppas att ni har överseende med lite dålig svenska och felstavningar. 

Väderkvarnsrenovering

Kvarngruppen håller på att renovera trälager i ek som ska sitta i kvarnstenen, det nya lagret som ska ersätta det gamla till höger börja få rätt form nu.

 

 

Anders Johanssons nya bok ”Förlösa i Världen”

Boken ”Förlösa i Värden” skriven av Anders Johansson är nu färdigtryckt. Det är en fin bok med 200 sidor och många finna bilder. Förlösa-Lindsdals Hembygdsförening har köpt hela upplagan på 500 exemplar.
Boksläpp och premiärförsäljningen var på vår berättaafton den 22 oktober kl. 18.00 i Lindsdalsskolan. Anders Johansson presentera sin bok ”Förlösa i Värden”.
Boken kostar 250 kr, Om fler ex köps vid samma tillfällen blir priset 200 kr för de övriga exen.
Anders Johansson kommer också att presentera och signera boken.
Vid en kulturkväll på Lindsdals Bibliotek den 2 nov kl 19.00.
Vid SPFs månadsmöte i Lindsdals Folkets Hus den 13 nov kl. 13.30.
Vid PROs möte i Lindsdals Folkets Hus den 5 dec kl. 13.00.
Vi kommer också att sälja den i Magneten på några torsdagar- och fredagsförmiddagar under senhösten. Vilka dagar det bli meddelar vi här på vår hemsida senare.
Efter den 22 oktober kommer styrelsemedlemmarna i Förlösa-Lindsdals Hembygdsförening att ha boken till försäljning.
Vi kan skicka boken med Post Nord mot en portokostnad på 69 kr. Ring eller mejla till ordförande Kjell Juneberg tel. 070 633 21 30, e-post. [email protected]

Kulturkväll anordnades av Biblioteket i Lindsdal den 2 nov kl 19.00

Vid kulturkvällen på biblioteket presenterade Anders Johansson sin bok ”Förlösa i Värden”. Det är en fin bok med 200 sidor och många finna bilder som signerades av Anders Johansson. Förlösa-Lindsdals Hembygdsförening sålde signerade böcker.
Hembygdsföreningen har också gjort en utställning med material och upplevelser från bygden i biblioteket som att stå kvar en vecka efter kulturkvällen.

 

 

Berättarafton med boksläpp i Lindsdalsskolan den 22 oktober

 

Anders Johansson

Det kom ca 70 besökare till boksläpp och premiärförsäljningen av boken ”Förlösa i Värden”.  Vi sålde 60 st böcker som Anders Johansson signerade  under kvällen. Det är en fin bok med 200 sidor och många finna bilder.

Axel Svensson har digitaliserat Sven Engmans filmer från 1940 – 1970 talet med anknytning till Förlösa och Lindsdal som Axel visade, Ronny Simonsson och Mats Jonsson berättade lite om händelserna och personerna på filmerna.

Vi lovade att lägga ut länkar till filmerna här på vår hemsida, men det tar kanske en vecka innan jag klara det.
Hälsningar Kjell Juneberg!

 

Fredsmilstenen

Efter tre års påtryckningar från Hembygdsföreningen har nu äntligen Länsstyrelsen renoverat frimilstenen vid Nils Holgersons Väg, den har blivit jättefin med tydlig text. Men inte milstenen alldeles invid.
Stenen är rest 1673. Frimilsten kan även benämnas Fredsmilsten. Den innebar att frälsebönder (arrendatorer) inom en mils omkrets från Kalmar slott var befriade från skjutsning, gästning och krigstjänstgöring för att dom skulle kunna stå till Adelns (jordägare) förfogande. Milsten var en sten för att markera avstånd längsmed större landsvägar. Stenarna står på Nils Holgersons väg i närheten av Östra Gösbäcksvägen.

Sven Engmans filmer från ca år 1950 – 2000

Hej!
I dag fick jag en plastpåse med ett värdefullt innehåll från Sven Engmans sterbhus, hans filmer ca 30 st, och lite fotografier.  Han har filmat många händelser i Förlösa och Lindsdal. Alla filmerna är inte från Förlös-Lindsdal. Det står inte några årtal på filmerna, jag tror att de är kanske från år 1950 – 2000. De borde läggas över till digital form, kan någon göra det? En del filmer har vi haft tidigare.
Bild med filmerna är tagen på mitt köksbord.
Hälsningar Kjell!

Kvarngruppens välförtjänta sommarfest 2017

Kvarngruppen med respektive. Sedan föra året har Kvarngruppen bl. a. malt mjöl på väderkvarnen och återställt Tingsbacken.

Trivselkvällen den 27 juli

På grund av de dåliga väderförutsättningarna flyttades trivselkvällen till Anitas och Mats loge i Vedby. Underhållningen utfördes av lokala förmågor med anknytning till bygden. Boris Oskarsson spelade och sjöng, Helena Juneberg var allsångsledare, Kalle Jacobsson från Runsten läser dikter, ordf. barnbarn Olle Juneberg 14 år trollade och Bengt Jonsson hade ordnat en intressant tipsrunda i Anita och Mats trädgård.

Med sin fingerfärdighet trollar Olle med säker hand utan att bli avslöjad, till allas förvåning.

Olle trollade också vid fikat.

Olles mamma Helena sjöng och lede allsången.

Publiken stortrivdes i Anita och Mats finna loge

Tingsbacken är nu färdigåterställd

Kvarngruppen har i dag blivit färdiga med återställandet av den gamla Tingsbacken med 12 dommarringar och många stensättningar. Nu med trappa över stängslet framme vid vägen, så att man kommer upp lättare till Förlösas absolut finaste naturupplevelse, en kilometer utanför Lindsdal mot Förlösa kyrka.

Förlösas absolut finaste naturupplevelse

Trappans nya läge, den närmaste domarringen liger bara ca 10 meter uppom Trappan

Bosse Johansson manövrera sin grävmaskinen vid parkeringen

Den finna bron vid Tingsbacken