Årets vårutflykt gick till de norra delarna av socknen till Holvarbo, Kisberg och Kolbo med omnejd. Kenneth Persson ledde en stor skara intresserade i en konvoj med ett tjugotal bilar. Vi började i Holvarbo där ägaren Åsa Gislason berättade om sina upprustningsprojekt av de gamla husen, en av dem från 1600-talet. Vi fick också lära känna Jakob Faggot, mannen bakom de stora skiftesreformerna i Sverige och Finland på 1700-talet.  Han var nämligen född på gården 1699. 

Nästa anhalt var Kisberg där ägarsläktens representant Ann-Sofie Persson berättade om sin gård. Här fanns både affär och postkontor i en gammal byggnad på gårdsplanen. Därefter tog oss Kenneth oss till sin gård, Kolbo. Som namnet antyder finns det en stor kolbotten i närheten och resterna av en intilliggande kolarkoja. Här fick vi veta hur man bygger en kolmila. Efter fika i gårdens maskinhall fick vi också besöka en plats i skogen där man hade tillverkat tjära i en tjärdal. 
Tack för en mycket intressant och givande rundtur i Vendels skogsbygd. Den uppskattades mycket av alla som var med. Vi fick lära oss mycket om kol- och tjärframställning och om livet för arrendatorerna under skogsbolagen.

Flera bilder finns här.

 


Förening:

Vendels Hembygdsförening

Skapad av: Hans Eklund (2024-04-07 08:40:59) Kontakta föreningen
Ändrad av: Hans Eklund (2024-04-17 16:23:08) Kontakta föreningen