Nästa grej: Kvarnenloppis

Den 24 maj öppnas portarna för årets loppis på Kvarnen. Missa inte det.

Radiosportprofil gästar årsmötet

Mats Strandberg. Foto: Calle Eklund

Den 22 mars hålls årets årsmöte, på Åbäcksholm. Kvällens gäst är Mats Strandberg, mångårig profil på Radiosporten, som dessutom är känd för sina imitationer av kända personer, inte minst politiker som Anders Björck och Carl Bildt. Deltog i På Spåret tillsammans med bland andra Björn Hellberg, och vann till råga på allt fyra gånger.

Välkommen till en trevlig kväll. Passa gärna på att ventilera dina tankar om föreningens framtid, om årets program och om ingredienser som kan stärka oss.

Luciafirande vid Kvarnen

Luciafirandet 2016 vid Kvarnen.

Luciafirandet 2016 vid Kvarnen.

Årets luciafirande vid Kvarnen lockade 100-150 personer och befäste fjolårets succé som en tradition att bevara. Vädrets makter var dock inte lika medgörliga som då, men Hilda Karlsson och hennes tärnor värmde gott med vacker sång.

 

Om Valdemarsviks rika idrottshistoria

Carla testar Nils Liedholms motionscykel.                             Foto: Kajsa Magnusson

 

I september hölls ett idrottskafé i Kvarnen i anslutning till den idrottshistoriska utställning som föreningen samlat ihop i samarbete med Östergötlands idrottshistoriska sällskap. På plats fanns bland andra journalisten Magnus Höjer och Carlo Liedholm, som delade med sig av minnen av ortens – och hela Sveriges – store fotbollsspelare. Sven-Åke ”Carla” Carlström hade med sig många tavlor och böcker med bilder, vilket var uppskattat av många som kunde hitta sig själva eller bekanta på bild. Dessutom testade ”Mr WIF” Nils Liedholms motionscykel och kom upp i 40 km/h.

Utställningen lockade drygt 200 besökare till Kvarnen under de tre dagar man höll öppet. Den berättade om idrottslag och idrottsutövare från såväl kommunens olika delar som från andra delar av länet.

Arrangörerna Mats Fredriksson, Hembygdsföreningen, och Sven Hagman från Östergötlands idrottshistoriska sällskap, flankerar Carlo Liedholm.

Fler föreningar i kommunen

Valdemarsviks kommun har sex hembygdsföreningar.
Här är länkar till de andra föreningarnas hemsidor:

Gryt

Östra Ed

Ringarum

Gusum

Tryserum

Årsmöte!

Den 22 mars kl 19 är det årsmöte för Hembygdsföreningen på Åbäcksholm. Passa på att träffa styrelsen och påverka verksamheten. Efter mötet kommer vi att ha en öppen diskussion i syfte att komma fram till nya mål och aktiviteter som kan gagna föreningen i framtiden. Kaffeservering.

 

Oj, va många vi blev!

Söndagens Luciafirande vid Kvarnen annonserades som något som skulle kunna bli en ny tradition. Och Valdemarsviksbornas svar blev: JA!

Vilket gensvar! Över 300 personer slöt upp. Många redan på Sparbankstorget för att med facklor följa i luciatågets släptåg till Kvarnen.

Fotograf Alfred Emanuelsson Vretander, tillika ledamot i Hembygdsföreningen, förevigade arrangemanget i en serie bilder. Håll till godo.

Valdemarsviks lucia 2015

Valdemarsviks lucia 2015

Teresia Karlsson hälsade välkommen och berättade om vilken hektisk men samtidigt oerhört glädjande och berikande fredag som luciagänget fått vara med om, med lussande från morgon till kväll.

 

Hembygdsföreningens Lars Beckman serverade varm glögg i det krispiga vintervädret.

 

Tomtens godispåsar.

Till sin hjälp hade tomten en tomtenisse som samlade in pengar bland besökarna. Pengar som ska komma kommunens funktionsnedsatta och psykiskt sjuka till glädje.

Tomten tog emot barnens önskelistor, och bjöd på godispåsar.

Luciafirande på Kvarnen

Söndagen den 13 december kl 15 sker det som förhoppningsvis blir starten på en fin och stämningsfull tradition. Vi arrangerar nämligen i samarbete med Teresia Karlsson och Madeléne Forsberg årets Luciafirande. Det blir hästskjuts och fackeltåg, från Sparbankstorget till Kvarnen, där det bjuds på musikunderhållning, glögg, tal, med mera.

Valdemarsviks lucia lussar, och de yngre barnen kan lämna sin önskelista till tomten.

Välkommen!

 

Välkommen Lasse och Alfred!

Vi välkomnar Lars Beckman och Alfred Vretander som nya ledamöter i hembygdsföreningens styrelse. De valdes av årsmötet tisdagen den 24 mars.

Om fåglar på årsmötet

Tisdagen den 24 mars är det som tidigare aviserats årsmöte för föreningen. Då kommer också Jimmy Adolfsson att medverka och berätta om sitt intresse för att fotografera fåglar. Flera har säkert sett hans bilder i samband med utställningen på Sjöhuset då han medverkade tillsammans med Jan Aronsson och Ulf Hjulström. Läs mer om den utställningen här. Väl mött på årsmötet!’ /Styrelsen