Östgötadagarna – Prova på gamla hantverk

Östgötadagarna 1-2 september

Tryserums Hembygdsförening är öppen båda dagarna kl. 10-16. Vi visar folkkonst bland våra samlingar.

Prova på att spinna, väva tillverka smörkniv och måla den. Program, se nedan.

Unika gamla gravkors visas i Tryserums kyrkas vapenhus kl. 14-15 av Sven Bråkenhielm.

Passa på att fika och gå på loppis på Ekbacken, arrangerat av Tryserums Intresseförening.

Prova på gamla hantverk 1-6 september

Program i Tryserums Hembygdsgård – ingen avgift eller föranmälan.

Lör 1 & Sön 2 september Kl. 10-12: Prova att spinna ullgarn under ledning av Lilian Nilsson och Marianne Kindkvist.

Kl. 10-12: Designa och tillverka smörkniv under ledning av Olle Nilsson.

Kl. 11-13: Måla dekoration på din smörkniv eller på papper under ledning av den ukrainska konstnären Mariya Petronko.

Kl. 13-16: Prova att väva trasmatta under ledning av Lilian Nilsson och Marianne Kindkvist.

Måndag 3 sep kl. 9.00  Kulturvandring i Västertryserum. Vi samlas vid Siverska flygeln och går 2,5 km till Gamlebyn tillsammans med Tjejlunken. Håkan Svensson guidar oss i Gamlebyn. Kl. 12.00 serverar Svenska Kyrkan smörgåslunch i Siverska flygeln.

Tisdag 4 sep kl. 18-20  Prova att spinna ullgarn och väva trasmatta under ledning av Lilian Nilsson och Marianne Kindkvist.

Onsdag 5 sep kl. 11-15  Prova att baka bröd i vedugn under ledning av Marie Carlsson, Sven Bråkenhielm och Anders Kindkvist.

Torsdag 6 sep kl. 10-12  Prova att spinna ullgarn och väva trasmatta under ledning av Lilian Nilsson och Marianne Kindkvist.

Evenemangen sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Kulturarvsdagen lör 8 september

Välkomna till gammaldags gudstjänst kl. 11.00 under bar himmel i Tryserums kyrkoruin i Västertryserum. Erik Gruvebäck leder gudstjänsten. Ta med egen stol och fikakorg. Efter gudstjänsten berättar Sven Bråkenhielm om de sista 40 åren i Tryserums gamla kyrka.

I samarbete med Svenska Kyrkan

Nytt tak på Siverska flygeln

Siverska prästgårdsflygeln i Västertryserum från 1700-talet har under hösten fått sitt tak reparerat genom projektstöd från landsbygdsprogrammet. Syftet med projektet är att bevara kulturhistorisk värdefull byggnad.

Arbetet med att lägga om taket med gammalt tegel och montering av ny läkt har utförts av Tryserums Bygg. Antikvarie Ann-Charlotte Hertz har varit behjälplig under den varsamma renoveringen.

Läs om projektet i Länsstyrelsens tidning Grödan.

Årsboken

I årets bok handlar det största avsnittet om den gamla kyrkan och socknens församlingsliv under senare hälften av 1700-talet. Detta stycke historia har sitt särskilda intresse eftersom Hembygdsföreningen nyligen blev ägare till ruinen och kyrkogården.

För övrigt får vi läsa om en båtsman i 1700-talets örlogsflotta och minnen från socknen, bl a om en nytillträdd arrendator för 50 år sedan. Vi får veta hur det var att få vägbelysning i Västertryserum och att komma från Stockholm och bosätta sig i Tryserum. I boken finns ytterligare ett bidrag om böcker med anknytning till Fågelvik samt ett avsnitt om alla sjösänkningar i socknen, där gamla och nya kartor kunnat jämföras.

Boken säljs i Järnaffären, Samelius Ur & Guld, Halling Interiör, Vångströms Golv, Turistcenter i Valdemarsvik och genom föreningens styrelsemedlemmar.