Solna i konsten – konsten i Solna

KoppartaltFotograf: Koppartalt

Söndag den 12 februari är det vernissage för vårens utställning på Charlottenburg: Solna i konsten – konsten i Solna. Vernissagen pågår kl. 13-16.

Konstnären Erik ”Kulan” Wennberg, född och uppvuxen i Hagalund, inviger utställningen som innehåller såväl konst med Solnamotiv som annan konst som finns i vår stad.

 

Solna kulturmiljöpris 2016 till Annika Malmsten

Jörgen Mark-NielsenSolna hembygdsförening delar varje år ut ett pris till en person som gjort en betydelsefull insats för stadens kulturmiljö. Med kulturmiljö avses den  miljö som genom historien ständigt formas av människorna. Insatsen skall ha bestått i att på ett positivt sätt bevara, forma, utveckla, förändra eller dokumentera kulturmiljön.

I år gick priset till Annika Malmsten för hennes långvariga och framgångsrika arbete med att utveckla Kafé Sjöstugan till ett kulturellt centrum i Bergshamra. Priset delades ut på Charlottenburgskvällen den 2 juni.

Läs mer »

Charlottenburgskväll i solsken

Solen sken från en klarblå himmel och flaggan vajade i topp när hembygdsföre-ningen firade sommarens ankomst på Charlottenburgskvällen torsdagen den 2 juni.  Den enda skuggan som föll över Charlottenburg denna kväll kom från Besqabs nybygge alldeles intill.

Läs mer »

Se historiska bildspel från Solna

I Solnakanalen på Youtube kan du se flera historiska bildspel från Solna. Bildspelen bygger fotografier från Solnastads bildarkiv.

Hagalunds Idrottssällskap på 1940-talet

Orostider – om beredskapsåren i Solna

Varför sa Mark- och miljööverdomstolen nej till nya bostäder vid Råstasjön?

Den 22 februari beslutade Mark- och miljööverdomstolen att upphäva Kommunfullmäktiges i Solna kommun beslut från juni 2014 att anta detaljplan för del av Arenastaden, stadsdelarna Järva och Råsunda. Efter att Solna stad bestämt sig för att inte överklaga domen står det nu klart att det inte kommer att byggas några fler bostäder vid Råstasjön. Men varför sa domstolen nej till nya bostäder?

Läs mer »

Hembygdsföreningens 95:e årsmöte

Tisdagen den 15 mars hölls hembygdsföreningens 95:e årsmöte på restaurang Asplund i Huvudsta. Mötet samlade 85 deltagare.

Läs mer »

Missade de Hagalundsutställningen?

Missade du utställningen om gamla Hagalund på Charlottenburg våren 2015?
Nu kan du se din igen – hemma.

Läs mer »

Lär känna stadens alla parker

Ungefär en tredjedel av Solnas yta består av park och natur. Dividerar man denna yta med antalet invånare blir det drygt 100 kvadratmeter per person.

Läs mer »

En filmrapsodi från gamla och nya Solna och om det nya stadshusets tillkomst

Solna stads bildarkiv presenterar en 15 minuter lång färgfilm från Solna stad, producerad 1965.

Läs mer »