Följ med på hembygdsföreningens stadsvandringar i höst

Vandring i Vireberg

Lördagen den 15 oktober ordnar vi en vandring genom Vireberg – området som utvecklades från jordbrukssamhälle till modern stadsdel på tio år. Ciceron är Jörgen Mark-Nielsen. Vandringen avslutas med kaffe på Charlottenburg.

Samlingsplats: Utanför tvärbanans hållplats vid Solna centrum (Dallashuset). Tid: Kl. 11.00.

Vandring på Norra...

Läs mer >

Hembygdsföreningen 100 år - Köp den fina jubileumsboken

Nu kan du köpa den fina jubileumsboken Hundra år med Solna hembygdsförening 1921-2021. Den handlar om en av de äldsta hembygdsföreningarna i Sverige. Boken ger en bred historik över hembygdsföreningens verksamhet, program och aktiviteter. Särskilt lyfts föreningens samarbete med det omgivande samhället fram.

Läsaren får lära känna många färgstarka och intressanta personer och ta del av viktiga...

Läs mer >

Solna kulturmiljöpris 2021 till Ann-Katrin Hatje

Solna kulturmiljöpris 2021 gick till Ann-Katrin Hatje som skrivit boken "Hundra år med Solna hembygdsförening 1921-2021". Boken skildrar Solna hembygdsförenings första 100 år och är resultatet av ett omfattande forskningsarbete bland protokoll, verksamhetsberättelser, tidningsartiklar och allehanda skrifter, letande in bildarkiv, faktakontroller och intervjuer med ett flertal människor.

Ann-Katrin Hatje har...

Läs mer >

Ladugården på Överjärva blir kvar

Länsstyrelsen i Stockholms län beslutade den 7 december 2021 att upphäva byggnadsnämndens i Solna beslut att medge tillstånd att frångå förbudet att inom Igelbäckens naturreservat i Solna riva byggnader genom att bevilja rivning av ladugårdsbyggnaden på Överjärva.

Länsstyrelsens beslut är ett resultat av att byggnadsnämndens beslut överklagades av Solna...

Läs mer >

Solna hembygdsförenings första år

Solna hembygdsförening bildades den 1 november 1921 vid ett möte i Råsunda skola och är därmed en av Sveriges äldsta hembygdsföreningar. Här nedanför kan du läsa föreningens första verksamhetsberättelse som beskriver vad föreningen gjorde under sina första år - från bildandet 1921 och fram till den 5 mars 1924.

Berättelse över...

Läs mer >

Se historiska bildspel och filmer från Solna

Här kan du se flera historiska bildspel och filmer från Solna, vilka är tillgängliga på Youtube.

Vinter på Överjärva 3 minuter

Hagalunds idrottssällskap på 1940-talet 4 minuter

Orostider - om beredskapsåren i Solna 4 minuter

Läs mer >

Solna kulturmiljöpris 2020 till Elisabet Brömster och Ninni Reinebo Engström

Solna kulturmiljöpris 2020 gick till Elisabet Brömster och Ninni Reinebo Engström på Solna naturskola på Överjärva. Till naturskolan inbjuds klasser från Solnas skolor och förskolor på heldagsbesök. Flertalet elever besöker naturskolan en gång varje läsår, vilket blir totalt tio gånger under hela skoltiden. Naturskolan har allt sedan starten bedrivit en omfattande verksamhet...

Läs mer >

Utveckla Solna stationsområde men låt stinsbostaden stå kvar

Solna station är en av regionens största knutpunkter för kollektivtrafik. Arenastadens utveckling, den nya gula tunnelbanelinjen och utökad busstrafik gör att ännu fler människor dagligen kommer att passera genom området.

Solna stad har därför tagit fram en plan som syftar till att göra området till en effektiv, attraktiv och...

Läs mer >

Om oss

Solna hembygdsförening är en ideell förening. Uppgiften är att samla, förvalta och sprida kännedom om allt som rör hembygdens historia, nutid och framtid. Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden och har cirka 700 medlemmar. På Charlottenburgs gård finns Solna hembygdsmuseum och föreningens kansli. Föreningen är ansluten till Stockholms...

Läs mer >

Aktiviteter

Skicka meddelande

Jag samtycker till att föreningen sparar mitt namn och min e-postadress för att kunna svara på mitt meddelande.

Om du vill bli borttagen från vår lista, kontakta: [email protected]