Skolplanscher spelade under flera generationer en viktig roll i undervisningen. I vinterns utställning på Charlottenburg visar hembygdsföreningen upp ett flertal av våra gamla skolplanscher. Utställningen pågår till och med 9 april.

Solna växer och för att staden ska byggas vidare på ett estetiskt tilltalande sätt har ett arkitekturprogram tagits fram med riktlinjer för stadens arkitektur vid planering av nybyggnadsprojekt.

Programmet beskriver Solnas hållning i arkitektur- och gestaltningsfrågor och ger vägledning för hur staden bör utvecklas för att säkerställa god arkitektur, tilltalande...

Läs mer >

Solna hembygdsförening bildades den 1 november 1921 vid ett möte i Råsunda skola och är därmed en av Sveriges äldsta hembygdsföreningar. Här nedanför kan du läsa föreningens första verksamhetsberättelse som beskriver vad föreningen gjorde under sina första år - från bildandet 1921 och fram till den 5 mars 1924.

Berättelse över...

Läs mer >

Här kan du se flera historiska bildspel och filmer från Solna, vilka är tillgängliga på Youtube.

Vinter på Överjärva 3 minuter

Hagalunds idrottssällskap på 1940-talet 4 minuter

Orostider - om beredskapsåren i Solna 4 minuter

Läs mer >

Nu kan du köpa den fina jubileumsboken Hundra år med Solna hembygdsförening 1921-2021. Den handlar om en av de äldsta hembygdsföreningarna i Sverige. Boken ger en bred historik över hembygdsföreningens verksamhet, program och aktiviteter. Särskilt lyfts föreningens samarbete med det omgivande samhället fram.

Läsaren får lära känna många färgstarka och intressanta personer och ta del av viktiga...

Läs mer >

Solna station är en av regionens största knutpunkter för kollektivtrafik. Arenastadens utveckling, den nya gula tunnelbanelinjen och utökad busstrafik gör att ännu fler människor dagligen kommer att passera genom området.

Solna stad har därför tagit fram en plan som syftar till att göra området till en effektiv, attraktiv och...

Läs mer >

Om oss

Solna hembygdsförening är en ideell förening. Uppgiften är att samla, förvalta och sprida kännedom om allt som rör hembygdens historia, nutid och framtid. Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden och har cirka 700 medlemmar. På Charlottenburgs gård finns Solna hembygdsmuseum och föreningens kansli. Föreningen är ansluten till Stockholms...

Läs mer >

Aktiviteter

VÅRA ARRANGEMANG

Så ska Solna bli vackrare – nytt arkitekturprogram

7 februari 2023 18:00 - 7 februari 2023 20:00

Solna växer och för att staden ska byggas vidare på ett estetiskt tilltalande sätt har ett arkitekturprogram tagits fram med riktlinjer för stadens arkitektur vid planering av nybyggnadsprojekt.

Programmet beskriver Solnas hållning i arkitektur- och gestaltningsfrågor och ger vägledning för hur staden bör utvecklas för att säkerställa god arkitektur, tilltalande rumsbildningar och...

Läs mer >

Skicka meddelande

Jag samtycker till att föreningen sparar mitt namn och min e-postadress för att kunna svara på mitt meddelande.

Om du vill bli borttagen från vår lista, kontakta: [email protected]