Tanter på Tur

Onsdagen den 17 oktober samlades närmare 90 personer i Museet i Kaxholmen. De fick lyssna till Gunilla Sundberg och Kajsa Albrecktsson, som på ett mycket intressant och medryckande sätt berättade om och visade bilder från en vandring de gjort genom västra USA från Mexikos gräns i söder till Kanadas gräns i norr. Totalt vandrade de 430 mil under fem månader. Det var ett vandringsäventyr som gick igenom tre delstater Kalifornien, Oregon och Washington, 7 nationalparker och 25 nationalskogar. Som högst vandrade de på en höjd strax över 4 000 meter. Själva säger Gunilla och Kajsa att de var de första svenska tjejerna som vandrat hela vägen från Mexiko till Kanada.

 

Skärstafesta

Ingemar Svensson demonstrerar gjutning

Skärstad Hembygdsförening i samarbete med Röda Korskretsen arrangerade årets Skärstafest söndagen den 19 augusti kl 14-17.

 

Bo E Karlsson kåserade över ämnet: Att resa genom Skärstadalen i äldre tid.

Ett gammalt tröskverk demonstrerades. Lokala hantverkare sålde sina produkter.

Dragspelskompaniet spelade och naturligtvis fanns både lotteri och kaffeservering.

Skärstadboken 2018 ute nu

Nu finns Skärstadboken 2018 att köpa. Den ingår i medlemsavgiften. Icke medlemmar kan köpa den för 150 SEK.

Den innehåller litet av varje. Bland annat kan nämnas en utförlig beskrivning av Flättinge by, intervjuer med förre ordföranden Lars-Göran Johansson och med Ann-Britt Björnlinger, mångårig lärare på Landsjöskolan och även dess föregångare Giseboskolan.

Anna Pernveden, prästfru i Skärstad på 1960-70-talet, har på ett humoristiskt sätt tecknat några minnen från sin tid i Skärstad.

En resa med Jönköping-Gripenbergs Järnväg år 1930 beskrivs i en artikel. En hälsning från Nian, Skärstad Hembygdsförenings lok, finns med i boken och mycket annat.

Julmarknad i Skärstad Hembygdsmuseum

Lördagen den 3 december 2017 arrangerades julmarknad i Museet av Skärstad Hembygdsförening i samarbete med Skärstad Röda Korskrets. Som vanligt kom det ett stort antal besökare till Museet i Kaxholmen. Museets granne, Grafitgrå, hade öppet samma dag och dit kom många barnfamil jer. En rad med marschaller mellan dem och Museet bidrog till att många besökte båda ställena. Handeln i Museet blev livlig, bl a såldes egentillverkade ostkakor, matbröd och småkakor samt julkransar av lingonris, gran, en, blåbärsris och annat grönt slut redan första timmen. Även julkärvar såldes. De var framtagna med hjälp av en självbindare på Drättinge gård för några månader sedan. Förutom allt närproducerat hantverk såldes naturligtvis även julgranar. Nytt för i år var kluriga knep- och knåpgrejer. En jultomte gick runt och bjöd barnen på skumtomtar och det fanns även kaffeservering och lotteri.

Arbetsgrupp ”Torp och torplämningar” bildad

Inom Skärstad Hembygdsförening har bildats en arbetsgrupp ”Torp och torplämningar”. I gruppen ingår Annica Björk, Margareta Fridén, Anders Johansson, Lars-Göran Johansson, Alf Larsson, Gull-Britt Lundell, Carina Strömberg, Ingemar Svensson (sammankallande) och Ingrid Svensson. Arbetsgruppen har som målsättning att dels dokumentera information om torp och torplämningar i Skärstad, dels i naturen märka ut platsen för dessa.

Arbetsgruppen träffades för första gången den 2 oktober 2017. Då informerades om vad som tidigare gjorts inom området. Man enades om att under våren 2018 starta ett arbete med uppsättning av nya skyltar vid torp och torplämningar. Vidare skall fortsatt information inhämtas och dokumenteras om torpen och torplämningarna i Skärstad.

För att få så fullständig dokumentation om torpen och torplämningarna som möjligt behöver vi Din hjälp. Har Du information kontakta gärna någon i arbetsgruppen. Kanske vill Du vara med i Arbetsgruppen, i så fall hör av Dig till Ingemar Svensson, tel 036 – 50 456.

Hur många kan göra en hässja?

Så här fin blev hässjan

Ett glatt gäng hembygdsvänner framför hässjan

Skärstad Hembygdsförening hade slåttergille vid sitt torp Hägnen på onsdagskvällen den 21 juni. Det var ett antal medlemmar i föreningen som ställde upp och slog gräset med lie, räfsade och gjorde en hässja precis som man gjorde förr i tiden. Vädret var vackert och knotten var ettriga.

När hässjan var klar bjöds alla på grillad korv med dricka och därefter kaffe med Toscatårta. Sedan kunde alla gå därifrån och känna att de förflyttats tillbaka i tiden minst ett halvsekel.

Nationaldagsfirande med rekordstort deltagande

Traditionsenligt arrangerade Skärstad Hembygdsförening i vackert sommarväder nationaldagsfirande vid museet. I år var deltagarantalet rekordstort, över 150 personer. Föreningens ordförande Bengt Stener hälsade de närvarande välkomna. Speciellt vände han sig till de medverkande och föreningens hedersmedlem Lars-Göran Johansson.

Konferencier under det fortsatta firandet var Anders Åberg. Högtidstalet hölls av Maria Liljenberg som underströk vikten av gemenskap i nationen. Skärstad – Ölmstad kyrkokör medverkade med flera sånger under ledning av Yvonne Fritsell. För musik under firande svarade Wetterbrasset under ledning av Lars-Göte Löfdal. Mellan de olika programpunkterna informerades om hembygdsföreningens kommande aktiviteter, bl a en bussresa till museijärnvägen i Mariefred och färd med hembygdsföreningens lok JGJ 9. Under firandet bjöds på kaffe med en härlig blågul nationaldagstårta.

Ordförandebyte vid årsmötet 2017

Vid Skärstad Hembygdsförenings årsmöte en 22 mars 2017 valdes Bengt Stener till ny ordförande då Lars-Göran Johansson avböjt omval efter 20 år som ordförande. Peter Björk valdes till ny styrelsemedlem. För övrigt blev det omval av styrelseledamöter. Lennart Levinsson hade avböjt omval som revisor. Jan-Olof Eriksson omvaldes och Lars-Gustav Haag nyvaldes som ordinarie revisorer med Anders Kragner som suppleant.

Lars-Göran Johansson avtackades som ordförande och utnämndes till Hedersmedlem i Föreningen. Han fick även motta en hedersnål med lagerkrans från Hembygdsförbundet.

Efter årsmötesförhandlingarna bjöds alla på kaffe med tilltugg. Det var lotterier och som avslutning visade Bengt Stener en film från 1940-talet, som hans far hade filmat.

På Spåret

Även denna sista omgång, som vi spelade ”På Spåret” skedde det för utsålda hus. Tyvärr tvingades vi svara många som ville komma och se föreställningen: Alla biljetter är slutsålda. Det är fantastiskt med ett sådant gensvar, men tråkigt att behöva neka någon.

Nu har ca 1 200 personer sett föreställningen. Förutom nio utsålda tillfällen i Museet i Kaxholmen och tre i ÖIS-gården i Ölmstad har vi spelat för alla 4:or, 5:or och 6:or i Landsjöskolan och en busslast Ölmstadelever samt vid två tillfällen på Skärstadal.

Många bilder och några korta videofilmer från teatern finns på facebook under rubriken ”Du vet att du är från Skärstad om du…”

Vill Du vara en aktiv del av Skärstad Hembygdsförening?

Vi söker Dig som har intresse för Skärstad som hembygd och som gärna vill jobba för att vår hembygdsförening ska leva vidare och utvecklas. Detta har Du möjlighet att påverka bl.a. genom att vara med i föreningens styrelse eller någon arbetsgrupp. Kanske är det Du eller någon Du känner som är just den person vi söker.

Är Du intresserad eller har tips på någon annan intresserad så kontakta någon av följande styrelsemedlemmar:

Ordförande Bengt Stener, 070 644 32 93, [email protected]
Vice ordförande Anders Åberg, 070 618 95 77, [email protected]
Sekreterare Ingemar Svensson, 036 – 504 56, [email protected]

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter