Kaffe vid Hembygdsstugan

När det syns en ”öppet” skylt vid vägen Gistad-Skärkind, så är det ett bra tillfälle att titta in! Då finns det någon där som kan fixa kaffe, och visa vårt fina museum. Och man kan ha en fin stund inne i skyttepaviljongen (vårt lilla café), sitta på nybyggda verandan eller under trädskugga i sköna trädgården.

Om ni är ett litet eller större sällskap som vill besöka hembygdstugan, så kan ni även få en guidning om ni ringer ordförande Sören Karlsson och bokar. Mobilnr: 070 339 1065

Välkommen!

Välkommen till hembygdsföreningens aktiviteter 2017!

Årets aktiviteter i kort sammandrag. Se utförligare information här till höger under aktiviteter.

Årsmöte 11 mars med föredrag av arkeolog Marita Sjölin!

Vårvandring 20 maj, Hagelstad gård, strax utanför Skärkind by.

Kyrksöndag 4 juni, en friluftsgudstjänst vid Hembygdsstugan. Läs mer här till höger under aktiviteter.

Förra årets trevliga Grillafton blir även i sommar 5 augusti. Se mer till höger under aktiviteter.

Nytt för i år! Grötfest 9 december, för alla våra medlemmar.

Vill du vara med i vår trevliga arbetsgemenskap? Hör av dig till ordförande Sören Karlsson på 0703391065 eller harpass@telia.com

 

Årsavgift för familj 200 kr, enskild 100 kr.                         Bg 645-5851

Skärkinds Hembygdsförening är en idéell förening, vars syfte är att bevara och visa bygdens historia, och är helt beroende av medlemmarnas intresse och engagemang.
Gåvor mottages tacksamt.

Nationaldagsfirande i solsken

Trots lite regn på förmiddagen så blev det en mycket fin dag för att fira svenska flaggans dag (lagom frisk vind) och inviga den fina utställningshallen!

Ordförande hälsar alla välkomna

Efter gudstjänst i Skärkinds kyrka gick en kortege med trumslagare och fanbärare till hembygdsstugan vid Lilla Skävid en kilometer bort. Vid hembygdsstugan var det mer musik; fantastisk fin sång av Maria Tillberg, dragspel och självklart trumpet då flaggan hissades. Bygdens dotter, tillika kommunalråd, Karin Jonsson höll fint tal och klippte bandet – så nu är utställningshallen ordentligt invigd! Strax över hundra personer kom och firade tillsammans med oss i Skärkind, och det fanns kaffe med tilltugg och glass till alla!

Vårvandringen

Nu har årets vårvandring gått av stapeln i sol och vårvärme, mellan två gamla skolhus; Halleby  Lund och Halleby gamla skolhus, se bilder och lite historik på sidan här till vänster.

Välkommen till ett nytt spännande år 2015

 Nu står den nybyggda utställningshallen färdig! Ska fixas till lite på insidan nu under våren och ska vara klart till invigningen på Svenska Flaggans dag, lö den 6/6.Sören KarlssonFotograf: Sören Karlsson

Det ska bli ett litet café i gamla skyttepaviljongen och cafémöbler är redan inköpta, tack vare beviljade bidragspengar för landsbygdsutveckling. Paviljongen ska målas och fixas till invändigt, byggas en bänk, köpas in ett kylskåp och en kokplatta, termosar, kaffebryggare, porslin..mm En del kanske med fördel kan finnas på något Loppis (porslin och bänk/skåp tex) eller om du har något hemma, du tror kan passa, och som du vill bli av med? Trädgården ska skötas och utvecklas med fler rabatter och gärna en örtagård! Har du några perenna växter att dela med dig av? Växter, idéer och lite arbetsinsats är mycket välkommet. Och matjord! Fortfarande är alla medlemmar och eventuella blivande medlemmar välkomna att delta i vår arbetsgemenskap – vid ett eller flera tillfällen. Hör av dig till ordförande Sören Karlsson!

Ingången till utställningshallenFotograf: Ingången till utställningshallen

Ingången till utställningshallen

Ett varmt tack för alla stora och små gåvor under 2014, i form av materiel, arbete och pengagåvor! Det är tack vare det som nu Skärkind har en utställningshall för bygdens gamla pärlor.

 

Gåvor mottages fortfarande tacksamt.
Bg 645-5851 (om du vill kan du öronmärka din gåva genom att skriva ”café”, ”trädgård”, ”byggnader” , ”utställningshall”, ”skyltar”, ”glasskåp/monter” etc)

Skylten med Skärkinds kyrka i bakgrundenFotograf: Skylten med Skärkinds kyrka i bakgrunden

Skylten med Skärkinds kyrka i bakgrunden

Dukat för fest i hembygdstuganFotograf: Dukat för fest i hembygdstugan

Dukat för fest i hembygdstugan

2014

Nu är bygget av utställningshallen klar.

Allt var förberett i höstas; väg och parkering, paviljongen flyttad, taktegel fixat, virke uppsågat, ritningar och bygglov klart.
Så tidigt i våras satte vi igång att gjuta (lö 29:e mars) och arbetet har fortsatt hela våren. Lördag 5:e april restes takstolarna och vi hann precis få råspont och takpapp på innan oväder.
Nu står den där – vårt museum/utställningshall! Utvändigt är den klar, invändigt återstår väggar och att göra en fin utställning med våra gamla föremål.
Klicka på sidan till vänster ”Följ arbetet med nya utställningshallen” för att se bilder.

Vill du vara med och spika, såga, vara hantlangare, måla mm? Eller hjälpa till vid olika arrangemang såsom loppis, caféverksamhet? Du är också välkommen att hjälpa till med den framväxande trädgården. Ring ordförande Sören och tala om!

Sören Karlsson
tel: 011-56265
mobil: 0703391065
e-post: harpass@telia.com

Råsponten på!Fotograf: Råsponten på!

Råsponten på!

Sören KarlssonFotograf: Sören Karlsson

2013 gjordes ca 854 timmars ideellt arbete i vår lilla förening, varav 483 är arbete med hus och gård. Hur mycket blir det i år?

Nyhet för 2013

Nybygge av utställningshall

Framtidens vindar blåser och Skärkinds Hembygdsförening står inför ett nytt spännande steg.
Nu då hembygdstugan,och marken den står på, äntligen ägs av föreningen så öppnar sig nya möjligheter.

Skärkinds Hembygdsförening har flera intressanta gamla ting som vi gärna vill visa upp. Vi planerar att bygga en utställningshall vid hembygdstugan under våren och sommaren 2013. Bygglov är beviljat! Se ritningar här till vänster under fliken ”Vår nya utställningshall”.
Nu försöker vi få tag i gamla fönster, enkupigt (eventuellt tvåkupigt) taktegel och annat byggmaterial.

Hembygdsföreningen behöver din hjälp!
Har du möjlighet att vara med och bidra med arbete, material eller ekonomiskt?

Har du något material till utställningshallen som du kan sälja billigt eller skänka? Se materiallista:
Materiallista Utställningshall April 2013

Se bild på den nyanlagda vägen förbi Hembygdstugan mot parkeringen bakom huset:
Nya vägen maj 2013

Nu är även paviljongen flyttad och här ska nya utställningshallen stå:
Paviljongen flyttad 2 maj 2013

Paviljongen där den stod innan flytten:
Paviljongen