Inspiration


Många av våra medlemsföreningar har goda samarbeten med skolorna i närområdet. Här finns några av de samarbetena samlade, till inspiration för andra. Har ni något eget exempel som ni vill dela med er av? Kontakta oss gärna! 

Tidsresor i Fjälastorps småskola

Alla tredjeklasser i Höganäs kommun får tack vare Fjälastorp-Stubbarps byaförening uppleva en skoldag anno 1931. Eleverna får i förväg veta att de skall ha på sig gammaldags kläder, och att lunchen är egen medhavd smörgås. Sedan får de "nya" namn, och genom en tidsresa hamnar de i 1930-talet. Här finns en film som visar hur det går till.


Brandsläckning i Vinslöv

När skolorna i Vinslövs rektorsområde kommer på besök till Västergårda får de prova på många olika aktiviteter som man gjorde i början av förra seklet. Man hämtar vatten i bäcken, hugger ved, slipar knivar, bakar, gör luffarslöjd och mycket annat. Och när elden kommer lös får eleverna bilda en vattenkedja från bäcken och upp till den gamla vattensprutan - och gemensamt släcka den! Läs mer om Västergårda, och aktiviteterna i Vinslövs hembygdsförening på föreningens hemsida.

 


Skolan bjuds in till 1600-talet 

Föreningen Jöns Henrikssons minne förvaltar en 1600-tals park i Östra Sallerup. Parken anlades av prästen på orten, Jöns Henriksson, och är ett levande tidsdokument från den oroliga tiden då Skåne blev svenskt. Detta har föreningen tagit fasta på, och lyft fram i en inbjudan som skickat ut till Hörby kommuns lärare. Genom inbjudan, som riktar sig till årskurs 5 och 6, visar föreningen hur besöket kan vävas in i undervisningen och konkretisera det som eleverna läser om i skolan. Här kan man ta del av inbjudan, och se hur man kan presentera skolbesöket för lärarna.


Uppsatstävling i Knislinge

Varje år får åk 3 i Knislinge besöka Klockaregården bredvid kyrkan. Här visar Knislinge hembygdsförening sina samlingar, och berättar om bygden. Eleverna får även prova på olika praktiska aktiviteter, som att stoppa korv. Sedan skriver eleverna varsin uppsats om hembygden, och i samarbete med Knislinge byalag delas första, andra och tredje pris ut till klasserna. Pengarna går till klasskassan. Några av uppsatserna publiceras sedan i hembygdsföreningens årsbok. Läs mer om 2019 års uppsatstävling.


Arkeologi i Västra Ingelstad

I Västra Ingelstad gjorde Oxie härads hembygdsförening, den lokala skolan Framtidskompassen, Trelleborgs museer, Arkeologerna och Skånes hembygdsförbund ett gemensamt pedagogiskt projekt i samband med en stor arkeologisk utgrävning i byn. Här fick eleverna både prova på att vara arkeologer, och att guida sina egna familjer i byns yngre historia.


 

Förening:

Skånes Hembygdsförbund

Skapad av: Skånes Hembygdsförbund (2017-05-04 10:00:56) Kontakta föreningen
Ändrad av: Skånes Hembygdsförbund (2020-10-26 08:18:05) Kontakta föreningen