Besök på Västergårda

 

Kristina ForsanderFotograf: Kristina Forsander

I förfädrens spår

Denna veckan har vi haft besök från Upsala (stavas med ett p) i Minnesota, USA. Det var tre generationer ättlingar till Jöns Nilsson och Anna Nilsdotter Rickard, som emigrerade till USA från Vinslöv. Innan Jöns och Anna emigrerade gifte de sig i Vinslövs kyrka och vigselförrättare var prosten Bergman.

Annas far hette  Nils Svensson Rickard och var skomakare i Vinslöv. Jöns Nilssons farfar hette Per Nilsson och var under en period gästgivare på gästgiveriet i Vanneberga. Den äldre mannen på bilden är 86 år och han är barnbarn till Anna och Jöns.

Besökarna visade stort intresse för våra samlingar och hade många frågor. Ingrid Hallefält Sjöholm och Kristina Forsander guidade och berättade historier från svunna tider i Vinslöv.

 

 

 

Allsång på Västergårda

På Malin Fredrikssons initiativ och med hjälp av Anna Renud kunde det även i sommar hållas allsång på Västergårda. Måndagen den 9 juli var det dags i den vackra sommarkvällen. Det blev mycket populärt och ca 150 personer deltog.

Förutom Malin och Anna medverkade tre begåvade sångerskor: Klara Cervin och Laya Nilsonius, båda från Vinslöv samt 16-åriga Vera Kronbäck från Viby. Dragspelaren Fredrik Andersson, som medverkat vid många av Röda Korsets allsångskvällar, spelade och spexade.

Stort tack till Sparbanksstiftelsen Vinslöv som bidragit med medel så att denna allsångskväll har kunnat genomföras.

Växtmarknad

 

Årets växtmarknad, som är ett samarrangemang med Göinge Trädgårdssällskap, gick av stapeln i strålande högsommarvärme. Många besökare gjorde fynd bland otaliga växter. Man köpte grillkorv och åt våfflor och njöt av den vackra dagen.

Skolverksamhet

 

I slutet av maj hade vi fint besök på Västergårda. Alla trejdeklassarna i Vinslövs rektorsområde, i år tre klasser, fick under var sin dag känna på det hårda livet att växa upp på bondgård under början av förra seklet.

Man bykade, högg ved, slipade knivar, gjorde luffarslöjd mm. och i slutet av dagen fick man släcka en eldsvåda med hjälp av den gamla brandsprutan som finns på Västergårda.

I år blev vi uppmärksammade av lokaltidningen Norra Skåne, som gjorde ett fint reportage. Radio Kristianstad kom också en av dagarna och sände live från Västergårda. Det blev mycket uppskattat av barnen. Detta är ett stort arrangemang för Hembygdsföreningen och sysselsätter över 20 personer under tre dagar.

Ny hemsida

Hembygdsrörelsen har fått en ny hemsida, så även Vinslövs Hembygdsförening. Vi har inte publicerat den ännu, arbetet med att lära in den nya programvaran och få allt att fungera pågår. Det kommer att ta lite tid, det här ramlade ju över oss just som sommaren kom – och oj, vad litet tid det blev över att sitta vid datorn.

Tills vidare ligger hemsidan ”i träda” men till hösten lovar jag att ni kan läsa allt vad vi har haft för oss under sommaren. Då skall vår nya, fina hemsida vara igång. Våra aktiviteter hittar ni på https://hassleholms-evenemangskalender.hoodin.com/

 

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter