Välkommen till vår hemsida!

I vårt arkiv finns ett stort antal artiklar m m. En del av detta kan du ta del av genom att klicka på länken:

Vårt arkiv för bilder och artiklar

Föreningsmöte och Husförhör 8 januari 2017

Så var det dags för Husförhör igen!

Vi inledde med ett kort föreningsmöte för ett andra beslut om nya stadgar för föreningen.

Efter ett ja till detta blev det  husför, kaffe och ostkaka, med grädde och hortronsylt.

Ulf Winter berättade om Martin Luther och ställde kluriga frågor. Harald Peterson spelade orgel till psalmer som skrivits av Martin Luther.

 

 

 

 

 

Julskyltning och julbock

Inför julskyltning tillverkade vi traditionsenligt
julbockar och kransar.

Och så var det dags för julskyltning.
Som vanligt ställde vi upp vårt bord med lotter
och chokladhjul på Köpmangatan.

Bocken vann Thomas Wilhelmsson.

Arkivens dag den 12 november 2016

Tema för årets ”Arkivens dag” var ”Välkommen hem”. Utställningen under ”Smålands kulturfestival” på kulturhuset med tema ”Hemlängtan” hade flyttats till biblioteket.


Besökarna kunde ta del av utställningen och också njuta av kaffe och Smålandskringlor.


Sävebos nye VD, Urban Blücher, berättade om sin bakgrund och om vad som var på gång på bostads- och industrifronten i Sävsjö.

Kyrkogårdsvandring i Hjärtlanda 7/8 2016


Ett 70-tal kom till Hjärtlanda kyrkogård för att lyssna på Bertil Zettergren och Inger Hörberg. Bertil och Inger berättade om Hjärtlandas historia, om många olika människoöden och om hur släkter hängde ihop.

Birgitta Andersson från byalaget tackade dem med Hjärtlandakrukor fyllda med blomster. Byalaget hade ordnat med kaffe i Hjärtlandagården.

Söndagscafé 31 juli 2016

Så var det dags för årets femte och sista söndagscafé och vilken succé! 60-70 personer, både barn och vuxna,  kom för att pröva på tovning


se på hur man spinner garn


se på får

lyssna på musik

äta ostkaka och mingla

Söndagscafé 24 juli 2016
Fjärde söndagen och äntligen utesittardags. Ett 50-tal lyssnade på dagens gäst, som berättade om bl a IM.

Söndagscafé 17 juli 2016

Åter en söndag med lynnigt väder. Ett 40-tal bänkade sig runt borden i Ljungastugan och intog till kaffet råmjölkspannkaka med sylt och grädde eller kakor.
Dagens gäst var Leif Sjöholm. Leif började med att berätta om sitt yrkesliv för att ge en bakgrund till varför han hade ett intresse för Sävsjö.

Han berättade sedan om sina släktingar med anknytning till Sävsjö – Kristina,barnmorska  i Sävsjö, Emma, som blev missionär i Kongo, och Ida Nicklasson, fotograf i Sävsjö. Han vände sig särskilt till Elna Nilsson, som genom sin bok om Sävsjö bidragit mycket till hans kunskaper om sina släktingar.

 

Resa till Västergötland

Vi var ett 40-tal, som anmält oss till resan, som var ett samarrangemang av Örsbyholms byalag och Hembygdsföreningen.
Vi åkte först till Skrivaregårdens ägor i Västergötland, guidades runt bland kossor och kalvar och intog medhavd fika.


Vi fortsatte sedan till Ryttmästarbostället utanför Skövde, där vi tillbringade fyra innehållsrika timmar i det gamla ryttartorpet och även intog en fin byffé. Vår guide berättade om byggnaden och ledde oss runt i det lilla torpet som innehöll idel överraskande passager.


Vi hann också med en kort visit på Falbygdens ost och med fyllda ostpåsar for vi vidare till Jönköpings stadspark där det var dags för kaffe och smörgås.

Söndagscafé 10 juli 2016

Vädret var även vår andra cafésöndag nyckfullt. Ett 60-tal trängde in sig i Ljungastugan för att lyssna på dagens gästtalare: Ulla Björk.


Ulla inledde med att ge en spännande genomgång av  skolväsendets framväxande från 1842 och till nutid. Vi fick höra om en del framträdande personer under den tiden.Ulla avslutade med att berätta om sin egen tid som lärare. Vi fick bl a ta del av några av  trevliga episoder med olika elever. Ulla skickade med några tänkvärda ord om hur vi bör behandla barnen.

Bertil tackade henne och överräckte bok och blomma.