Nyheter


Göran Hedin kommer och spelar upp gamla intervjuer som gjordes i början av 1960-talet med Karl Dalfors (1864-1964) från Dalbyn.


Visning av gamla filmer från Ore, Servering

Onsdag, 28 februari kl. 19:00 i sockenstugan

Välkommen till ett nytt år med nya förhoppningar och fina aktiviteter i Ore Hembygdsförening!

Snart dags för årsmötet lördag den 6 april kl 14.


Har du något förslag eller fråga som du vill ska behandlas på årsmötet? Alla medlemmar kan lämna in motioner senast 4 veckor före årsmötet. Välkommen...

Läs mer >

 

"Kungabesöket gav hembygdsföreningen vind i seglen".
Orden är Sven Floréns, mångårig sekreterare i Ore Hembygdsförening. Folkskollärare och legendarisk filmpionjär i Dalarna. Tack vare hans historieskrivning känner vi till turerna kring Ore Hembygdsförenings bildande 1927 och dess tidiga historia, där målsättningen var att rädda Gammelstan åt eftervärlden.
Det fanns ingen...

Läs mer >

Vi har nu sålt alla fasadflaggor som vi hade i lager. Men några har visat intresse och vill köpa fasadflagga men även flagga. Vi vill därför kolla om det är fler som önskar göra en beställning så vi vet om vi kan köpa in fler.

Senast den 1 oktober behöver vi...

Läs mer >

Den 13 september [1953] gick resan vidare till Borlänge. Först passerades Skattungbyn, kort men intensivt. Alla var i folkdräkt och kören sjöng 'Kristallen den fina. Norrboda visade upp sina två åldriga bondgårdar. Finn Anders Hansson i Finngården fick kungens namnteckning i sin gästbok, en ovanlig hedersbevisning*.

*Gustav VI...

Läs mer >

Den folkkäre Gustav VI hälsade på hos Finn Anders och Finn Mina och skrev vid besöket enligt en källa en autograf åt husbonden.

Gammelstan håller öppet 13.00 till 17.00 och välkomnar alla besökare till både Nissniss- och Finngården. I Finngården gestaltas ikonen Finn Anders och hans nära och käras historia. Han levde där från 1885 till sin död 1970.
Orekammarn håller öppet och där visas vår fina dräkt- och textilskatt.
Barnen hälsar vi särskilt välkomna...

Läs mer >

Finngårdens grönskande tun med parstugan i fokus under en svensk sommarhimmel.
Visa fler

Om oss

Ore Hembygdsförening är en ideell förening, med drygt 300 medlemmar, i Ore socken som utgör norra delen av Rättviks kommun. Huvudorten Furudal ligger 37 km norr om Rättvik. Föreningen bildades den 16 juli 1927.

Konstnären Gustaf Ankarcrona besökte i mitten av 1920-talet Gammelstan i Norrboda. Han ansåg att den säregna...

Läs mer >

Aktiviteter

Skicka meddelande

Jag samtycker till att föreningen sparar mitt namn och min e-postadress för att kunna svara på mitt meddelande.

Om du vill bli borttagen från vår lista, kontakta: [email protected]