Kalendariet för 2018 ute nu

Nu kan du se det fullständiga programmet för aktiviteterna på Norrbo hembygdsgård under 2018.

Du hittar info om nationaldagsfirande, midsommarfirande, kvällsstämmor och inte minst NORRBOSTÄMMAN 2018 i kalendariet eller under respektive rubrik.

Varmt välkomna!

En sommarhälsning från Gula Hjälmarna på Norrbo hembygdsgård

I somras gjorde Gula Hjälmarna ett bejublat framträdande på Norrbo hembygdsgård på säsongens sista kvällsstämma. Nu, mitt i den smällkalla vintern, kom ett mail från Olle Hillström att det finns en film på Youtube från detta tillfälle. Här kan ni se den och drömma er bort litegrann 🙂

Norrbostämman 2018 – en del av Musik vid Dellen

Nu är 2018 här! Vi är lite extra glada för vi har fått en stor del av de pengar vi har sökt för att kunna genomföra Norrbostämman 2018 med kvalitet och finess 🙂 Stort tack till Hudiksvalls kommun och till Region Gävleborg för detta.

Norrbostämman är en del av Musik vid Dellen, som 2018 börjar med invigning i Delsbo torsdag 28 juni. Delsbostämman är söndag 1 juli och Bjuråkersstämman (som avslutar Musik vid Dellen) är söndag 15 juli.

Varmt välkomna!

Julmys Norrbo hembygdsgård lördag 16/12 kl 14-17

Klicka på bilden så blir den större och lättare att läsa!

Norrbostämman söndag 9 juli

NORRBOSTÄMMAN 2017
– en del av Musik vid Dellen –
Söndag den 9 juli går självaste Norrbostämman av stapeln på ”gården med det vackraste läget” i de semi-centrala delarna av byn Gammelsträng! Inträde 100 kr (fritt upp till 16 år, spelmän, sångare, dräktklädda)
Dagen inleds med en dubbel smällkaramell kl. 11.00:
*Viskurs med Sofia Sandén
Arr: Studieförbundet Bilda GävleDala.
*Stämmogudstjänst OBS i Kulturkyrkan i grannbyn Bästdal
Gudstjänst med Lena Funge, Sonja Kroon Björgyll samt Norrbo spelmanslag.
Arr: Bjuråker-Norrbo församling.
Kl. 13.00 drar allspelet med Marita Sandberg igång efter sedvanligt marscherande från tallbacken.
Vid kl. 14 blir det allsång med Norrbostämmans husband HomeCraft och körer.
Ca kl. 15 är det Öppen Scen för alla sångare och musikanter.
Kl. 15 är det också barnföreställningen Långt bort i skogen för barn 5-10 år.
Kl. 15 börjar även visstugan där Nätverket för folklig sång i Gävleborg inleder.
Kl. 16.30 blir det stor konsert med de för Norrbostämman återförenade ikonerna från 70-och 80-talen: Folk och Rackare.
Därefter är det fritt spel, sång och dans på gården, i buskar och på campingen så länge ork och inspiration finns..!
Folk & Rackare var en av de mest inflytelserika grupperna inom svensk folkmusik under 1970-80 talet. Med intrikat stämsång och blandning av elektriska och akustiska arrangemang av främst medeltidsballader, har de kommit att bli den nya generationens folk och balladsångares stora förebilder. Carin Kjellman och Ulf Gruvberg gav ut sin första skiva Med rötter i medeltiden 1974. Något år senare bildade de kvartetten Folk & Rackare tillsammans med norrmännen Jørn Jensen och Trond Villa som tog med det norska
bordunsoundet in i gruppen.Brittiska folkrockband som Fairport Convention och Pentangle blev en stor influens för bandet, liksom tidig musik. Genom sina nyskapande arrangemang har de nått en bred svensk, och internationell publik.

Norrbostämmans värd Emma Härdelin Emma tillhör den fjärde generationen yrkesutövande folkmusiker i sin familj och har främst gjort sig ett namn på folk- och världsmusikscenen som frontsångerska i grupperna Garmarna och Triakel.

Hon är flerfaldigt Grammis-nominerad och vann även en Grammis i kategorin ”Årets folkmusik” för albumet ”Guds spelemän” 1996. Har blivit belönad med guldskiva i Sverige och en Impala Award i Europa, turnerat världen över, samt prytt omslaget till amerikanska Billboard magazine.

Norrbostämmans allsångsledande husband HomeCraft består i år av Johanna Karlsson, fiol och Markus Räsänen på dragspel som vickar för ordinarie gitarrist Johannes Berndalen. Tillsammans med Emma Härdelin utgör de trion HomeCraft.HomeCraft är bandet som vill låta som jammet på efterfesten.

Med gemensam glöd för det roliga i musiken kommer de att uppmuntra Norrbopubliken till munter allsång helt i folklig stil. Kärleksfullt och okonstlat tar sig HomeCraft an allt ifrån från de simplaste kärleksvisor till de ösigaste fiolmelodierna och förmedlar känslan av just det där intima samspelet som kan uppstå i någons kök eller vardagsrum en sen kväll i glada vänners lag.

©Fotograf Heléne, Falun Denna bild får publiceras utan kostnad för Sofia Sandén och Maria Jonssons egen marknadsföring, förutsatt att byline: Fotograf Heléne är utsatt alt. Heléne Sjöstrand eller www.fotografhelene.se. Uteblir byline faktureras aktuellt arkivpris. Bilden får ej säljas vidare!Fotograf: ©Fotograf Heléne, Falun Denna bild får publiceras utan kostnad för Sofia Sandén och Maria Jonssons egen marknadsföring, förutsatt att byline: Fotograf Heléne är utsatt alt. Heléne Sjöstrand eller www.fotografhelene.se. Uteblir byline faktureras aktuellt arkivpris. Bilden får ej säljas vidare!

Långt bort i skogen är en audiovisuell folkmusikföreställning för barn ca 5-10, av och med Sofia Sandén och Maria Jonsson. Temat är fäbod- och vallmusik och i föreställningen får publiken ta del av livet på fäboden som hur man lockar på djuren eller kokar messmör. Vallvisor blandas med svängiga låtar. Musiken liveloopas och integreras med publiken. På filmduken visas dels gamla arkivfilmer och dels filmer från Karl Tövåsens fäbod utanför Rättvik.

Långt bort i skogen har spelats sedan 2015 både som skol- och offentlig föreställning över hela Sverige och nominerades till årets folkmusik på Dalecarlia Music Awards 2016.

Marita Sandberg, Norrbostämmans allspelsledare, är utbildad fiolpedagog och bosatt i Norrbo. Hon har startat och leder Norrbo spelmanslag och Norrbokören.

Sofia Sandén är en sångerska och folkmusiker från Leksand som efter studier vid Kungliga Musikhögskolan etablerat sig som en av den nya generationens folksångerskor. Hon har rönt stora framgångar med bland annat folkmusikgruppen Ranarim och har gjort flertalet skivinspelningar och turnéer i Japan, USA och Europa. Nu är hon aktuell i folkmusiktrion Sandén-Nygårds-Carr.
Om det inte är för blåsigt så eldar våra stekare för kolbullar. Vi har även varm korv, ostkaka, mackor och gofika i serveringen.
Ta med alla dina vänner, kläder efter väder, filtar/stolar att sitta på i backen mot scenen (det finns en uppsättning bänkar) och ditt allra bästa humör så skapar vi tillsammans en minnesvärd stämma.
www.hembygd.se/norrbo
Foto Marita Sandberg: Bodil Nylander
Foto Emma Härdelin: Karin Alfredsson
Foto Folk och Rackare: Joakim Strömholm
Foto Långt bort i skogen: Fotograf Heléne
Foto HomeCraft: Joakim Brolin

Konsertkväll ”Röster vid Dellen” lördag 8 juli

NORRBOSTÄMMAN 2017
-en del av Musik vid Dellen-
 
Varmt välkomna lördag 8 juli på Norrbostämmans konsertkväll, som vi kallar för ”RÖSTER VID DELLEN”. För 150 kr (gratis upp till 16 år) får ni en härlig mix av olika sång-genres med flera finfina artister från vår bygd.
 
Vi börjar kl. 18 med duon Bölja/Härdelin som kular och sjunger folkvisor.

Johanna Bölja är folksångerska och pedagog, utbildad på Kungliga Musikhögskolan. Hon har turnerat med band som Kapten Bölja, Ranarim och Rallarnas Visor och sjungit verk av tonsättaren Karin Rehnqvist. Emma Härdelin Norrbostämmans musikaliska ledare och värdinna tillhör den
fjärde generationen yrkesutövande folkmusiker i sin familj och har gjort sig ett namn på folk och världsmusikscenen som frontsångerska i grupperna Garmarna och Triakel. Tillsammans bjuder de på visor om glädje, längtan, förtvivlan, björnar, huldror och kärlekskranka skitstövlar. Allt levereras
med en kombination av styrka, humor och ömhet.

 
Vid 19.15 följer opera av Ann-Marie Backlund, ackompanjerad av Rune Broberg (piano).
 
Och om jag förstår saken rätt så kommer Emma Härdelin att, tillsammans med Ann-Marie, smyga in här och leta efter den röda tråden mellan folkvisor och opera.

Ann-Marie Backlund är operasångerskan som är född och uppvuxen i Bjuråker. Efter avslutade studier vid operahögskolan i Stockholm debuterade Ann-Marie i en tv-sänd konsert från Värmland Classic festival. Operadebuten var Mimi i La Boheme på Folkoperan i Stockholm. Efter det har Ann-Marie arbetat både i Sverige och utomlands bl.a. I Göteborg, Frankfurt am Main, Barcelona,Wien, Santiago de Chile. Hon har bl.a. sjungit titelrollerna i Tosca, Madama Butterfly och Elektra. Ann-Marie uppträder ofta och gärna på hemmaplaneftersom ”man kan ta stinta ur Hälsingland men man kan inte ta Hälsingland ur stinta”.

Till Norrbo kommer hon tillsammans med Rune Broberg som arbetat som organist och körledare i Hudiksvall i närmare 40 år. Han har också varit, och är fortfarande, verksam som ackompanjatör i olika konstellationer.

 
Avslutningen kl 20.30 blir visa med Dan Viktor som framför både Dan Andersson och egenkomponerat material.

Dan Viktor Andersson, född 18 november 1977 i Västmanland, är en av de flitigast turnerande artisterna i landet genom tiderna. Han är en mångfaldigt prisbelönad liveartist och låtskrivare; upphovsman till ca 400 låtar och har släppt 9 album i eget namn sedan –99.

Han har belönats med Fred Åkerström-priset, Ted Gärdestad-stipendiet, Skap-stipendiet, Stim-stipendiet, Abf’s stora litteraturpris, grammisnominering, m.m. 2007 kom det kritikerrosade albumet “Dan Andersson sjunger Dan Andersson” med Dan Viktors tonsättningar och nya arrangemang av sin namne Dan Anderssons dikter, vilket blev en stor succé.

©Photographer Peter Knutson cell +46 7 0734 60 02 The photographers name must always be printed when publishing!Fotograf: ©Photographer Peter Knutson cell +46 7 0734 60 02 The photographers name must always be printed when publishing!

 
Om det inte är för blåsigt så steker vi kolbullar under kvällen. Vi har även varm korv, ostkaka, mackor och gofika i serveringen.
 
Gården och campingen är öppen för fritt spel och sång hela natten lång 🙂
 
Ta med kläder efter väder, filtar/stolar att sitta på i backen mot scenen (det finns en uppsättning bänkar) och ditt allra bästa humör så skapar vi tillsammans en minnesvärd afton vid Dellens strand.
 
www.hembygd.se/norrbo
 
Foto Bölja/Härdelin: Börje Dahrén
Foto Backlund: Peter Knutsson
Foto Dan Viktor: Emilia Österberg

Affisch Norrbostämman 2017

Dräktonsdag och Körven

Nu är vi inne i vår stämmovecka och vi värmer upp med sedvanlig kvällsstämma på hembygdsgårn ikväll onsdag 5 juli från 18.30.

Det blir spel i buskar och byggnader.

Det blir Dräktonsdag då alla med Norrbodräkt eller annan dräkt är inbjudna att visa upp sig lite extra. Spana även in utställningen om Norrbodräkten.

Det blir minikonsert på logen kl. 19.30 med Körven, musiker, låtskrivare, revyförfattare och underhållare från Hälsingland, känd t.ex. för sin ”Linblomman”. Arne Holmberg är också med.

Det blir fika.

Det blir skön gemenskap.

Det blir kul!

Norrbostämman – ett Musik vid Dellen-evenemang!

Strålande sol på midsommarafton

Midsommarfirandet på Norrbo hembygdsgård blev mycket lyckat. Vädret var helt perfekt och besökarna strömmade till festplatsen. Barn och vuxna hjälptes åt att klä stången och sedan var det dags för Maria Bergström, Arne Holmberg och bröderna Nilsson att leda lekarna kring stången.

Start för kvällsstämmorna 2017 och firande av 500:e gången

Onsdag den 7 juni kl. 18.30 drar vi igång de traditionsenliga kvällsstämmorna på Norrbo hembygdsgård (varje onsdag under juni, juli och augusti)!

Sedan 1970-talet har dessa kvällsstämmor genomförts under sommarmånaderna, utan ett enda avbrott. När vi nu har räknat efter så visar det sig att det är dags att fira den 500:e kvällsstämman! Detta gör vi nu på onsdag då vi har säsongspremiär, och det gör vi genom att bjuda alla på tårta (så långt lagret räcker).

Som vanligt är det bara att komma till ”gården med det vackraste läget”, med eller utan instrument, för att ha en trevlig stund i musikens, naturens och gemenskapens tecken. Buskspelet pågår så länge spelmännen orkar spela, och ju fler i publiken som applåderar, desto fler låtar spelar de ur sin sällan sinande låtskatt.

I år kör vi återigen konceptet med minikonsert på logen kl. 19.30. Först ut är Bjuråkers Mats Skoog och Musikanterna som bjuder på visor från olika håll.

(Foto: Lars Larson)

Vi har den finfina ostkakan från Forsa i serveringen även i år.

Varmt välkomna!