Välkommen till Norra Billings Hembygdsförening

År 2009 firade Norra Billings Hembygdsförening 40 år som hembygdsförening.

Föreningens område innefattar socknarna Berg, Böja, Lerdala och Timmersdala belägna på det natursköna Billingens nordspets i Skövde kommun. Området är gammal kulturmark med oskiftade åkerlappar, långa gruvgångar och flera kalkugnar. Och i skogarna finns lämningar av backstugor, lönnkrogar, rövarkula, varggrop och två fornborgar – förutom fyra vackra kyrkor och två gamla stationshus. Att bygden har gamla anor märks i att flera ortsnamn har rötter i asatron.

Den vackra hembygdsgården heter Björkandersgården och ligger i Böja. Gården har funnits i föreningens ägo sedan 1982. Föreningen äger även Anna Karlgrens Backgården som inköptes 1997 som gränsar till Björkandersgården, och Lilla Bodarna som delvis flyttats från Klyftamon. Man har även dispositionsrätt till Gårdssmedjan på Sparresäter som ägs av Landstinget. I föreningens ägo finns många äldre intressanta artefakter, handlingar och fotografier.

Norra Billings hembygdsförening är en mycket aktiv förening med 255 medlemmar.

Ola Wirtberg. Föreningen har dispositionsrätt till smedan på Sparresäter. Varje höst utgör smedjan ett uppskattat utflyktsmål. Fotograf: Ola Wirtberg. Föreningen har dispositionsrätt till smedan på Sparresäter. Varje höst utgör smedjan ett uppskattat utflyktsmål.

 

Luciatåg 2016-12-13

LUCIATÅG.
Församlingshemmet i Timmersdala var fyllt till mer än sista plats när Norra Billings hembygdsförening hade bjudit in till luciafest. Ett långt luciatåg med elever från femte och sjätte klass i Timmersdala skola skred in i salen med lucian Amanda Leverin i spetsen. Efteråt kom pepparkaksgubbar sjungandes Tre gubbar, tre gubbar från pepparkakeland. Många kända advents- och julsånger, någon på engelska, framfördes. Staffansvisan sjungen av Otto Svantesson, de fyra tomtarna som framförde sin tomtevisa och stjärngossarna med sin sång, drog ner stora applåder. Att få lyssna och se glada och frimodiga ungdomar framföra sina sånger, var en höjdpunkt och applåderna blev många. Lärarna Annelie, Ingela och Maria, som stod bakom programmet, tackades med var sin blomma.
Efteråt följde kaffeservering och dragning på lotterier.

Myskväll 2016-11-10

En mörk höstkväll och tända marschaller på vägen in till Björkandersgården. Därinne var brasan tänd och ett 10-tal hembygdsvänner hade samlats för att se på bilder och film.
Kent Lundgren och George Lans visade bilder från Hembygdsföreningens aktiviteter. Därefter visades filmer från George Lans och Rune Gustafssons vandringsresa till Österrike. Det visade att Rune har mycket musikalitet och dans i sig.
Efter dessa trevliga filmer och bilder serverades korv och fika, som kommittén från Timmersdala hade gjort iordning.

Smidesdag 2016-09-03

Smidesdag.
Lördagen den 3 september hölls traditionsenligt en smidesdag vid Sparresäters smedja av Norra Billings hembygdsförening. Smeden visade de närvarande, hur man t. ex. tänder en ässja och hur en fjäderhammare fungerar.
På programmet stod även guidade turer på Motorsågsmuseet. Även ärtsoppa, grillad korv och kaffe fanns att tillgå.

Familjedag Gröna Lund 2016-08-21.

FAMILJEDAG.
Med anledning av att det i år är hembygdsföreningarnas jubileumsår, tog Norra Billings hembygdsförening tillfället i akt och visade upp sin verksamhet under familjedagen på Gröna Lund.
Hela dagen passerade en ström av besökande förbi hembygdsföreningens stånd, som fanns alldeles innanför entrén. Korv fanns att grilla på fältässja, olika hembygdsböcker fanns till försäljning och gamla bruksföremål kunde man gissa namnen på. Vidare kunde man prova på att spela kägla.

Sommarresa 2016-08-13

VÄRMLANDSRESA.
I år gick sommarens bussresa för Norra Billings hembygdsförening mot Värmland. Resan började i regntungt väder, men när vi nådde målet, Lars Lerins konsthall i Karlstad, sken solen. ”Sola i Kalsta” gav syn för sägen! Den stora konsthallen, Sandgrund, är välfylld av stora tavlor, alla utan ram. Detta för att betraktaren skall kunna se tavlan ostörd. Motiven är väldigt skiftande och ger ofta uttryck för en strimma av ljus inifrån.
Efter en god lunch på Karlstads museum förflyttade sig resenärerna till en brygga vid älven. Båtbussen Stina Stursk lade till och en timslång färd på vattnet genom Karlstad vidtog.
Resekommittén, Maj-Britt Lundgren och Barbro Pettersson, fick en välförtjänt applåd särskilt med tanke på att de hade med kaffe och hembakat bröd till förmiddagskaffet, som intogs på Stockens parkering.

Slåtter hos familjen Fransson på Törstorp 2016-07-19.

Det fina sommarvädret gjorde sitt till när ett 20-tal personer från trakten kring Lerdala besökte den gamla gårdsfastigheten Törstorp. På programmet stod slåtter med gamla metoder, lie, räfsa och hötjugor kom till användning när slåtterängen skulle fixas till.

Sedan ett 15-tal år har det varit en tradition att familjen Fransson bjuder in till slåtter på torpet Törstorp. Under tisdagen dök ett 20-tal personer upp för att delta i slåtterarbetet som utförs på det gamla sättet, med lie, räfsor och hötjugor.
– Jag och min bror Lennart äger torpet, berättar Yngve Fransson, det var vår far som bodde här en gång i tiden, men huset revs på 1930-talet, så nu står vår jaktstuga här i stället. Hembygdsföreningen vill gärna komma hit och det är viktigt för att hålla igång hantverket så därför är det en tradition nu att ha slåtter här, berättar Yngve.
Decirée Rydberg är en av dem som deltar i arbetet och hugger sig fram i det långa gräset med en lie.
– Det är ganska besvärligt att få det bra, men det är en rolig tradition också, säger hon.
Arbetet går snabbt framåt när nyslipade liar i mer eller mindre vana händer svischar av gräset. Det märks att flera varit med förr om slåtter och de står redo med träräfsor och tjugor och snart är två höhässjor klara.
Den största delen på ängen tar dock hästen Doris och Mats Reist hand om med slåttermaskinen. Efter några varv runt ängen för Doris och maskinen ligger höet redo att hängas upp på hässjestörarna.
Familjen Weicker besöker slåttern på Törstorp för andra gången och tycker det är en skojig tradition.
– Jag har liat gräs sedan jag var åtta år och det är speciellt med det nyslagna höet som luktar så gott, säger Lotta Weicker. Sedan har vi ju med våra tre barn som hjälper till också. Lillflickan Elsie har dock fullt upp med att plocka smultron och gosa med en padda som hon hittat.
Men ingen slåtter utan ett ordentligt fika och Marianne Fransson hade bullat upp med både smörgås, bondkakor och kokkaffe. Till kaffet kunde man även lyssna till Inger Widhja som berättade om frieri. och bröllopstraditioner från förr i tiden.

Grillkväll 2016-06-30

GRILLKVÄLL.
Norra Billings hembygdsförening bjöd in till en grillkväll vid Sportstugan på Billingen. Utsikten därifrån är vidunderlig, men denna kväll skymdes sikten något av regntunga skyar. De närvarande fick höra Georg Lans berätta om bakgrunden till att ett hus byggdes här vid klippkanten, uppskattningsvis 300 meter över havet.
Tekla Thunberg, som var rektor vid Skövde flickskola, ansåg att skolungdomar i Skövde behövde komma ut i naturen och lät bilda föreningen Skövde skolungdomars sportstugeförening. Den 28 april 1937 köptes stugan in för 400 kronor. Fram till slutet av 1990-talet använde skolor huset för lägerverksamhet. Så småningom avtog användandet – strapatserna kändes för stora eftersom det endast var en lång gångväg fram. År 2007 övergick huset i privat ägo.
På altanen intogs sedan den medhavda grillmaten i någon lätt regnskur.

Hemlig resa 2016-05-26

Vårresa.
På vindlande vägar brummade Ingemar Anderssons veteranbuss fram mot det okända resmålet. När bussen stannade i Stenstorp utanför Dalénmuseet var målet för Norra Billings hembygdsförenings resa nått.
Guiden Bo Köhler tog emot och berättade inlevelsefullt om bygdens son, Gustaf Dalén. Han föddes 1869 på Skräddaregården i Stenstorp med fyra syskon. Modern ivrade för att barnen skulle studera och alla blev akademiker.
När Gustaf Dalén var 13 år uppfann han en väckningsanordning, som slutligen välte sängen. Han stannade kvar på gården och hittade på olika hjälpmedel. Han började med biodling och startade mejeri och uppfann fettprovare för mjölk. Denna uppfinning förde honom till studier vid Chalmers, där han gick ut som kursetta.
För att vägleda sjöfarande uppfann Gustaf Dalén fyren och använde sig av acetylengas för att få ett stabilt och fast sken. Han gjorde en rad uppfinningar som helt revolutionerade fyrbelysningen, t ex klippapparaten, agamassan och solventilen. Härigenom sparades, dels stor gasåtgång, dels hindrades explosion och dels utnyttjades dagsljuset.
I september 1912 blev han blid genom en gasexplosion. Samma år tilldelades han Nobelpriset i fysik, då om 140.000 kr, som å hans vägnar brodern Albin fick motta.
År 1922 konstruerade han en ny sorts köksspis, vida överlägsen andra spisar. Den eldades med koks och var värmeackumulerande. Tillverkningen pågick i Sverige fram till år 1957 för att sedan fortsätta i England.
Under sin levnad erhöll han 118 olika patent, bland annat för konstruktion av spiropulsator, träkuvös, hjärt- och lungmaskin, lustgasapparat och nätansluten radio med högtalare.
Under första världskriget tillverkades i Tyskland en personbil, som efter tillstånd av Gustaf Dalén fick använda bilmärket AGA.
År 1937 blev Gustaf Dalén sjuk och i slutskedet fick han ta hjälp av sin egen lustgasap-parat. Hans valspråk ”Var optimist” bar han som kavajnåloch hade alltid flera att dela ut till dem han mötte.

Valborgsfirande 2016-04-30.

VALBORGSFIRANDE
Norra Billings hembygdsförening stod bakom valborgsmässoaftonens vårfirande vid bygdegården i Berg. Kyrkokören och Våga sjunga-kören tågade fram med facklor och tände elden. De härliga vårsångerna ljöd friskt och medryckande och inleddes som sig bör med Vintern rasat ut…
Hembygdsföreningens ordförande Ola Wirtberg hälsade alla välkomna och presenterade vårtalaren, folklivsforskaren Inger Widhja. Hon talade om ljuset och eldens betydelse i forna tider. Elden var kraft- och ljuskällan och lyktljuset i mörka fähus. Viktigt var att hålla elden på härden vid liv och ve den som lät den ”gå ut”. Man trodde att hemmets lycka låg i elden och därför ville ingen låna ut av sin egen. Det odöpta barnet fick inte ligga utan närhet till eld och ljus och det gällde även för en avliden och hans själ.
Elden har sedan vikingatiden använts i vårdkasar när fara var å färde. Ett sådant bud kunde föras från exempelvis Bohuslän till Stockholm på 24 timmar. Eldar tändes också innan betessläppet för att skrämma bort vilda djur. Tyska hantverkare förde med sig firandet av Valburgur, som i början av 1800-talet kom att bli vår svenska tradition med Valborgsmässoeldar.
Körsången applåderades flitigt av de närvarande och körens framträdande avslutades med att alla sjöng nationalsången. Därefter serverades fika och korv med bröd inne i bygde-gården.

Filmafton 2016-04-21

 

FILMAFTON.
Norra Billings hembygdsförening har bjudit in Leif Crona att visa några av sina bygdefilmer i Timmersdala församlingshem.

I filmen ”Nordbillingen längesen” fick publiken i den fullsatta lokalen följa med på en vandring över hela Billingen och se både nuvarande boenden och rester av de hus och torp, som har funnits.
Filmen tog sin början vid bland annat Ryds Grottor, som med stupande bergsskrevor har utgjort en bevakningsplats, fortsatte mot bebodda gårdar såsom det militära bostället Liden från år 1655, Björstorps Gård från början av 1700-talet, fornborgen Gråmur med vidunderlig utsikt mot norr, gården Klosterholmen från år 1447 invid Vallersjön och gården Olofstorp från mitten av 1700-talet. I filmen berättade nuvarande ägare om de bebodda gårdarna och bidrog med värdefull historik.
I en jordkula, Vallstorp, bodde en familj i slutet av 1800-talet i rum och kök och grisen hade egen kätte innanför. Sedan visades Missunnabäcken, gräns mellan Vadsbo och Valle härad; namnet härstammar från ordet missunnan eftersom boende å ömse sidor inte drog jämt, vidare mot Blängsmossen, som är en högmosse, viktig för vetenskaplig forskning och friluftsliv.
Nedanför finns Öglunda grottor med vid västlig utsikt mot bland annat Kinnekulle. Av Öglunda utsiktstorn, finns numera endast en järnring kvar i marken, det invigdes den 1 juli 1910 av landshövdingen med pompa och ståt; kanonskott, manskör och publik på 300 personer. Det var 20 meter högt men efterhand förföll det och revs år 1964. I närheten ligger ryttmästarbostället Torp. Galgbacken låg i Valle härad; år 1820 avrättades en piga där medelst yxa och sista avrättningen skedde år 1859 av en karl, som hade dränkt sin havande kvinna.

Korgavall. Fotograf Marianne Johansson

I filmen om Axel Linus Wall benämnd ”Korga Wall” visades hans stuga, som låg norr om Blängen. Stugan hade jordgolv täckt av granris. Han var en mytomspunnen och stor naturmänniska och bodde ensam där under 25 – 30 år. För att försörja sig flätade han korgar i olika storlekar. Dessa sålde han i bygden, några ur publiken uppgav att de köpt korgar av Wall när han gick omkring. Han gick också till stan för att sälja; då förbi Ryds grottor, genom Havstena och vidare till torget vid Strokirks hörna. Han sålde även plockade bär från skogen; bären rensade han genom att sänka ner dem i vatten. På äldre dar fick han komma till Aspö vårdhem. Vid något tillfälle gick han upp till sin stuga på Blängen. Då såg han till sin stora ledsnad att någon eldat upp stugan. Han byggde sig då en stuga i Ryds ängar och satt där och flätade korgar. Omgivningen ansåg att det inte kunde få vara så och han fördes till mentalsjukhus.
Wall var född år 1885 och dog 1960. I filmen gestaltades han av Sven Sterner, som själv har träffat Wall. Tilläggas kan att bilderna omramades av vackra blommor och njutbar musik.

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter