FRÄLSNINGSARMÉN FLYTTAR ÖVER TILL KORSKYRKAN


Första söndagen i advent inföll 2022 den 27 november och var en dag av uppbrott och nystart för Frälsningsarmén i Mölndal. Denna dag firades ”utflyttningshögtid och sista gudstjänsten i Mölndal”, det vill säga i gamla kårlokalen, Kvarnbygatan 6. Denna kommer att rivas under första kvartalet 2023. I stället skall bostäder och kontorslokaler byggas på området mellan villa Korndal och Kvarnbyskolan.

Hoppfull och ljus advent
Gudstjänsten började med psalmen ”Gå, Sion, din konung att möta”. Kören sjöng sången ”Hoppfull ljus advent”, och denna sång kan ses som en sammanfattning av utflyttningshögtidens och sista gudstjänstens innehåll. Man var visserligen ledsen för att man var tvungen att lämna sin kårlokal efter 111 år men samtidigt full av tillförsikt inför framtiden. Frälsningsarméns soldater och övriga medlemmar kämpar troget vidare. Denna söndag hade man glädjen att uppta två nya medlemmar och en ny soldat i kåren. Man har en barngrupp på 8-10 barn och en ungdomsgrupp på 8-10 ungdomar. De unga ger hopp om en framtid för kåren. Man ser framåt.

Centrumkåren firar tioårsjubileum
Denna söndag firade man samtidigt 10-årsjubileum. För tio år sedan gick kårerna i Haga och Mölndal samman efter ungefär två års överläggningar och förberedelser. Hisingskåren och Östra kåren ville inte gå utanför sina områden. Kvar stod Hagakåren och Mölndalskåren, som gick samman till en gemensam organisation. Både Haga och Mölndal ingick i kårnamnet, men från och med 2022 heter kåren kort och gott Centrumkåren. Frälsningsarméns kår i Mölndal har redan tidigare flera gånger blivit sammanslagen med kårer från Göteborg. Nytt för denna gång är att den nya kåren kommer att ha verksamhet både i Göteborg och i Mölndal. Fanans målsättning: ”Mölndal för Kristus” gäller även sedan kåren lämnat sin lokal vid Kvarnbygatan.

En hjälpmusikant
Frälsningsarmén skaffar fram rekryter, medlemmar och tillfälliga medarbetare. I musikkåren upptäckte jag en bekant utan uniform, alltså en tillfällig medarbetare och hjälpmusikant. Det var Dan van Ginhoven med kornett. Han rycker in för Frälsningsarmén ibland och spelar även i Wasa brass.

Flytt till Korskyrkan i Krokslätt
Frälsningsarméns företrädare uttalade som sin bestämda uppfattning att armén måste vara kvar i Mölndal. Fastighetsbolaget Mölndala, som skall utveckla Forsåkersområdet, köpte kårlokalen 2018 och lovade då att Frälsningsarmén skulle få ersättningslokaler i Kvarnbygatan 4 vid Gamla torget. På grund av Forsebrons om- och nybyggnad är det dock inte lämpligt eller möjligt att flytta in där i samband med utflyttningen. Frälsningsarmén har därför hört sig för hos andra samfund om att få hyra in sig i deras lokaler tillsvidare, vilket resulterat i att man kommer att börja på nytt i Korskyrkan i Krokslätt den 25 januari.

Soldatinvigning
Man har ett omfattande familjearbete och inriktar sig på ensamma mödrar. Soldatinvigningen var ett mycket högtidligt och rentav gripande inslag i gudstjänsten. Frälsningsarméns fana hölls upp över Amir, den nye soldaten, som lovade att avstå från tobak, alkohol, spel om pengar, pornografi och annat, som skadar oss till både kropp och själ. Medlemmarna i Frälsningsarmén är kallade att vara ”Jesu händer och fötter”, och detta gäller inte minst soldaterna. Amir stämde in i den kristna trosbekännelsen och läste en dikt om Guds ständiga närvaro i sina barns liv.

Appell på Gamla torget och kyrkkaffe i Götiska Förbundets skola
När Forsebron är färdigbyggd och trafikkaoset vid Gamla torget är borta, skall Frälsningsarmén flytta in i Kvarnbygatan 4. För att markera sin beslutsamhet att fortsätta arbetet i Mölndal, vandrade musikkåren och övriga gudstjänstdeltagare till Gamla torget, där musikkåren höll en appell. Musikkåren spelade och kårledaren berättade om kårens verksamhet. Därefter var det dags för kyrkkaffe i Götiska Förbundets skola längst ner i Mölndals Kråka, omedelbart ovanför Gamla torget. Här bjöds kaffe, lussekatt och pepparkaka. Götiska Förbundets skola ser inte stor ut, när man betraktar byggnaden utifrån, men här liksom i många andra fall gör huset ett helt annat intryck inifrån. Många av de församlade uttryckte sin förundran över salens storlek och sin förvåning över takhöjden. Här har många föreningar kommit samman under årens lopp. Mellan 1853 och 1887 firades gudstjänst här. Fässbergs gamla kyrka låg långt borta i väster, och kvarnbyns befolkning ville fira gudstjänst på närmare håll. Kvarteren runt Gamla torget är klassiska kvarter även vad gäller gudstjänster och andakt. Frälsningsarmén höll ofta appeller och möten på Gamla torget för 100 år sedan. Man återkommer förhoppningsvis om några år till sina gamla kvarter.

//Lars Gahrn

Bildtexter, foto Lars Gahrn

Frälsningsarméns kårlokal vid Kvarnbygatan.

Musikkåren spelar på Gamla torget.

Dan van Ginhoven spelar kornett, civilklädd.


Förening:

Mölndals Hembygdsförening

Skapad av: Bo Ridderbjelke (2023-01-14 07:44:11) Kontakta föreningen
Ändrad av: Bo Ridderbjelke (2023-01-14 07:44:11) Kontakta föreningen