Från resan ”Gårdarna runt sjön”

Tidigt onsdagen den 31 maj for 53 resenärer iväg mot Ulricehamn och ”Gårdarna runt sjön”.

Efter vi mött upp med vår guide och ätit lunch vid Åsundens strand i Ulricehamn for vi iväg runt Åsunden i vänstervarv.

Torpa Stenhus. Ett av Sveriges bäst bevarade  medeltidshus byggt under 1400-talet och tillbyggt under 1500-talet. Torpa var den Stenbockska ättens stamgods. Här hämtade Gustav Vasa sin tredje hustru, Katarina Stenbock 1552.

Modeller av Kristina Stenbock och Gustav Vasa.

En bild från Riddarsalen där förlovningen firades mellan Gustav Vasa och den då 17-åriga Katarina.

Middag serverades på Hofsnäs gård som är återuppbyggd efter brand 1924. Gården som är en av de äldsta i trakten är omtalad redan 1526.

Källebacka Säteri.

Efter vi lämnat Källebacka Säteri återvände vi till Ulricehamn där vi fick se den nya skidstadion mm.

Därefter påbörjades hemresan utan att vi sett något regn trots spådomarna om dåligt väder hela dagen.

 

Kvarnbygatan 13

Frölundagatan 13Fotograf: Frölundagatan 13

Efter Bildgruppens visning av gamla Mölndalsbilder söndagen den 2 april fick vi möjlighet att kopiera en bild tagen från trädgårdssidan av byggnaden som en gång låg på Frölundagatan 13 (nuvarande Brogatan).
Denna byggnad var ett bageri i bottenvåningen.
Jag ville passa på att visa hur det är möjligt att restaurera gamla bilder. Till och med ett avrivet hörn kan rättas till.

Frölundagatan 13(2)Fotograf: Frölundagatan 13(2)

 

Bildgruppen visar gamla bilder från Mölndal.

Bildgruppen visar gamla bilder från Mölndal.

Bildgruppen får ofta gamla bilder från Mölndal där givaren inte vet vad vi ser på bilden. Vägarbete pågår men var?  Och när? Med gemensamma krafter och minnen ska vi försöka lösa detta.


Denna bild är kanske lättare. Bildgruppen har vissa idéer men det vore bra att få detta styrkt av ”gamla Mölndalsbor”.

Välkommen till bildvisning av gamla Mölndalsbilder.

Plats: Kvarnbygården, Royens gata 8, Mölndal
Tid: Söndagen den 2 April klockan 13.30
Kostnadsfritt för alla.

Om du har egna gamla, intressanta bilder, ta gärna med dem så tar vi en kopia av dem för att kunna visa andra. Skriv gärna ner en text och vad bilden föreställer samt ditt namn och telefonnummer. Vi kan skanna av pappersbilder omgående i mindre antal , filmnegativ och glasplåtar behöver vi några veckor för att digitalisera.

Välkommen!

 

Mölndals historia i brev och vykort.

Bilder från invigningen av utställningen MÖLNDALS HISTORIA I BREV OCH VYKORT av Frode Lyngsaa.


Hembygdsföreningens ordförande Bo Ridderbjelke inviger utställningen.

Frode Lyngsaa visar sina bilder. Utställningen är öppen varje söndag kl. 13.00 – 16.00 fram till och med söndagen den 26 Mars.

Christina Halls Visbok

img894Fotograf: img894

Christina Hall
– en gustaviansk kulturpersonlighet och sällskapslivets drottning

Christina Hall (1749-1825) är Västsveriges kapitel i vår gustavianska kulturhistoria. Ni möter henne i boken: Lars Gahrn, Christina Hall: vänskapens och livsglädjens värdinna: Christina Hall på Gunnebo och i Hallska palatset, speglad i sin visbok, sina brev och andra efterlämnade källor: Källutgåvor och undersökningar utgivna av Mölndals Hembygdsförening (2016, 524 rikt illustrerade sidor).

Christina Hall, född Gotheen, var gift med John Hall den äldre (1735-1802), Göteborgs på sin tid rikaste köpman. Familjen hade råd med kultur, och tack vare Christina Hall kom familjen att betyda mycket för kulturen i Västsverige. Hon höll salong, och hos Halls fick göteborgarna träffas. Här musicerade och sjöng man. Här spelade man amatörteater. Göteborgs första teater var familjen Halls salong. Senare byggdes en regelrätt teater i en del av deras palats i Göteborg. Christina Hall samlade konst och läste mycket. Hon var mycket intresserad av heminredning. Familjen byggde som sommarnöje herrgården Gunnebo i Mölndal. Gunnebobygget blev stilbildande för Västsverige. Man tog efter Gunnebomöblerna i hela Västsverige. Christina Hall var Gunnebos första guide. Tack vare henne blev Gunnebo en sevärdhet redan från början. Huset var avsett för sällskapsliv i stor skala. Många gästrum fanns i huvudbyggnaden och i de andra boningshusen. Vänskapen betydde mycket för Christina Hall, som bjöd till sig sina vänner och ofta gav sig ut på resa för att hälsa på dem. I hennes brev möter vi en omtänksam, vänlig och skämtsam brevskriverska. I hennes visbok finner vi livsglada visor, som handlar om skämt, kärlek och fester. I boken finns alla visbokens sånger avtryckta jämte utförliga kommentarer, alla hennes nu kända brev och alla andra urkunder, som kan belysa Christina Halls levnadsöde.

Christina Halls siluett.

Boken beställs genom Mölndals Hembygdsförening. Priset är 250 kronor styck jämte paketkostnad.

Telefon direkt till Lars Gahrn 031-872076

Hissen ”Kråkfoten” är igång.


Nu har avstängningen av hissen upphört.

Hissen är klar och kan användas.

Utsikten är hisnande.

Johanneberg i centrum av bilden.

Centrum börjar ta form.

Hissen är öppen dagtid. Övrig tid krävs passerkod.
Prova själva en klar dag.

Kaj Johansson till minne.

 

Kaj Johansson till minne

Mölndals Hembygdsförenings ordförande Kaj Johansson (1938-2016) har hastigt och oväntat avlidit. Han lämnar ett stort tomrum efter sig. Han tog på sig många sysslor. Han var museivärd, tidvis ansvarig för den ekonomiska redovisningen, föreningens representant och förhandlare gentemot arbetsmarknadsmyndigheterna, ansvarig för uppvaktning av föreningens jubilarer, initiativtagare till föreningens föredragsverksamhet, föreningens representant vad gäller fastigheterna, programansvarig och så vidare. Han blev ordförande 2009 och blev omtyckt av alla för sin vänlighet, sitt gemyt och sin erkännsamhet mot andra. Han såg värdet i alla grenar av verksamheten och uppmuntrade alla. Han ledde föreningen med vänlighet, hjälpsamhet, kamratlighet, diplomatisk smidighet och stor vana att leda en förening. Flera större projekt kunde genomföras under hans tid. År 2013 kunde Dan Kristenssons Papyrus-film ”Bruket berättar” premiärvisas. Kaj var finansminister bakom denna storsatsning, som byggde på bidrag från flera håll och krävde stora insikter inom den administrativa ekonomin. Han såg genast värdet i detta filmarbete. Det var självklart för honom att göra allt vad han kunde. År 2016 utgavs Lars Gahrns bok om Christina Halls visbok, hennes brev och andra efterlämnade urkunder. Kaj hade genast insett utgivningens värde både för Mölndal och för hembygdsföreningen. Kajs insatser är desto mer imponerande som han hade många politiska förtroendeuppdrag inom arbetarrörelsen och många andra uppdrag inom föreningslivet.

Kaj Johansson var ordförande i kommittén, som utser mottagare av Mölndals Hembygdsförenings kulturpris Hembygdsapplåden. Som sådan kunde han inte själv få priset, men efter hans död beslöt den övriga styrelsen att postumt utse honom till kulturpristagare. Föreningen beslöt likaså att instifta en hembygdsfond till Kajs ära. (Var och en kan bidra till denna fond genom att sätta in en summa på plusgiro 24 45 50-0. Ange, att detta är ett bidrag till Kaj Johanssons minnesfond.) Hembygden och hembygdsföreningen låg Kaj varmt om hjärtat. Av hälsoskäl var han tvungen att minska sitt arbete för andra föreningar och organisationer, men ordförandeskapet för hembygdsföreningen ville han ha kvar. Han efterlämnar minnet av en kunnig, vänlig, engagerad och mångsidig ordförande.

 

Bildidentifiering #7

S14MH_MHBA_001021Fotograf: S14MH_MHBA_001021

Denna bild kommer från glasplåt fotograferad av Knut Kjellman 1937. Bakgrundens högerkant avslöjar för många Mölndalsbor var den är tagen. Där regerar nu en svensk mästare. I vad då?
Har du minnen från platsen så berätta om utvecklingen fram till dagens nybyggnation. Mycket gärna med egna bilder fram till idag.

Följ utvecklingen på Facebook https://www.facebook.com/Mölndals-Hembygdsförening-1425997857612108/

Egen vandring i Forsåker.

P1030979
Fotograf: P1030979Stilla flyter Mölndalsån.

P1030978
Fotograf: P1030978Ihåligt träd i äppelträdgården

Förslag på vandring i Forsåker finner du här.

Promenadstig med historisk tillbakablick

 

Bildidentifiering #6

S14MH_MHBA_000789 (3)Fotograf: S14MH_MHBA_000789 (3)

Återigen en gammal bild från glasplåt donerad av fotograf Knut Kjellman. Inga direkta kännetecken förutom den gamla stenbron men det räcker kanske så.

Någon kanske kan berätta om bilden.

Följ även identifieringen på vår Facebook sida:  Till Facebooksidan.

Konstnären Knut Berg har målat samma bild.

2007_0580Fotograf: 2007_0580

Samma vy fast i motsatt riktning, nu norrut avslöjar platsen – Skedebron vid Åbro.

S14MH_MHBA_000787Fotograf: S14MH_MHBA_000787

Stenbron med Brännås i bakgrunden.
0Fotograf: 0

2036 SAM_5495 (3)Fotograf: 2036 SAM_5495 (3)

 

Slutligen en nästan dagsfärsk bild.
11061247_10153272068208923_1833467323266722250_nFotograf: 11061247_10153272068208923_1833467323266722250_n

 

I boken ”MÖLNDAL Lantbruk och trädgårdsstad under omvandling” finns svaret på sidan 335.
Huset och ladorna tillhörde Forsåkers tegelbruk. En gammal karta från 1826 visar att tegelbruket låg vid den krök som Mölndalsån bildar där Kålleredsbäcken flyter samman med Mölndalsån.

Om du tycker det är spännande med gamla Mölndalsbilder, passa på att besöka Hembygdsgården den 11 september kl. 13.30.

Bildgruppen visar då bilder från första halvan av 1900 talet. Vi visar också den teknik vi använder för att visa och bevara Mölndals Hembygdsförening bilder. Du hittar mer information under Aktiviteter.