Mölndals Hembygdsförening hade sitt första arrangemang efter uppehållet under Corona-pandemin söndagen den 12 september:
EN KVARNBYVANDRING.

Som vanligt var det Lars Gahrn som vandrade runt och berättade om vår  kära Kvarnby. Det har han gjort sedan 1976! Nu deltog ett femtio-tal personer trots att regnet hängde i luften. Lars var i sitt esse och underhöll på sedvanligt vis med stor kunskap och små historier!

Kvarnbygården byggdes 1805 av skotten John Roy. Han tillhörde klanen Robertsson och kom till Göteborg i slutet av 1700-talet. Hustrun Margareta Sofia var född i Kvarnbyn och de bosatte sig på Kvarnbygården, där sonen Charles uppförde Tegelhuset på 1840-talet. Släkten Roy innehade Kvarnbygården i 130 år. Trapporna ner till forsen och kvarnen fanns redan på den tiden och utnyttjades av de boende på Fäberget/Kvarnbyn. Det var ett oskyldigt nöje för folket i Kvarnbygården att sitta inne i huset och betrakta de passerande.
Gården hade också en ladugård och ett litet jordbruk. Vatten leddes till gården från Grevedämmet.
Kvarnbyparken däremot var den privata oasen för familjen Roy.

Forsen har en fallhöjd på 48 m och är 13 m högre än Trollhättefallen – som dock har ett vattenflöde som är 100 gånger så stort. Vattenkraften utnyttjades tidigt och 1621 donerade Gustav II Adolf 17 kvarnar till Göteborg, tillsammans med 4 hemman och ålfisket i forsen.

Här har funnits mjölkvarnar, textilindustrier och pappersbruk som alla drevs av vattenkraften. Vattenflödet reglerades i två rännor, för södra och norra sidan av forsen. Vid sidan av Nymans bevarade kvarn längst ner i Götaforsliden sköljde man tvätt så sent som på 1940-talet.
Nyman innehade också en speceriaffär, vilken han 1881 flyttade till det då öde Mölndalsbro. Den var alltså första etableringen i det som senare skulle bli Centrum i Mölndal.

Götiska Förbundets skola byggdes 1823-1824 av boktryckaren Samuel Norberg och var en friskola, dvs. en gratisskola, som donerades till Götiska Förbundet. Hans porträtt hängde inne i skolsalen och blev utsatt för ärtskjutning, när läraren inte var uppmärksam. Porträttet hänger nu i Stadshuset och man kan fortfarande se ärtträffarna!

På Gamla Torget bedrevs torghandel till 1925. Gamla Stadshuset byggdes i början av 1900-talet som Mölndals Samlingshus, men blev inte klart i utsatt tid – det kallades därför Långsamheten. Stadshuset användes till 1960-talet.
På andra våning fanns biografen Lorry, men lokalen användes även för bl.a. boxningsmatcher.
Tegelhuset vid Gamla Torget byggdes 1868 av Viktualieföreningen och var från 1935 till 1955 Brandstation. Därefter hade Polisen garage för sina bilar där.

Kråkan har för övrigt fått sitt namn efter den lilla bergknallen uppe i forsen som kallades Kråkeberget.

Den äldsta bebyggelsen i Kvarnbyn var kvarnbyggnaderna på 1200-talet. Fäberget började bebyggas i mitten på 1800-talet av anställda på Korndals pappersbruk. Husen stod på ofri grund och byggdes i terrasser istället för att spränga ut berget. Det innebar att det stack upp en liten bergknalle inne i Roten K28! Till andra våningen kom man via landgångar utifrån. I vissa hus kunde det bo upp till 50 personer!

Stockeliden/Royens gata har fått sitt namn från de timmersläpor som man drog fram där, eftersom man inte kunde låta stockarna flyta ner i forsen. De lades tillbaka i Mölndalsån nere vid Mölndalsbro – om de inte skulle köras ut till Frölunda.
Mölndalsån betydelse för flottningen minskade, när Boråsbanan färdigställdes 1894. Det förekom dock flottning in på 1920-talet och ån var klassad som flottningsled ända till 1950-talet. 

Det fanns inga gatunamn i gamla Mölndal. Kvarnarna hade adress Kvarnfallet 1 etc., och övriga hus delades in i kvarter, som kallades roten A, B osv. Dock var det enklare att kalla husen efter ägarens namn.

Detta och mycket annat berättade Lars under vandringen, som varade 1½ tim. Nya vandringar kommer under hösten, i Helenedal och Lackarebäck.   

//Bo Ridderbjelke

Bildtext: Lars pekar ut vandringen i Kvarnbyn. Fotograf Håkan Magnusson


Förening:

Mölndals Hembygdsförening

Skapad av: Bo Ridderbjelke (2021-09-15 06:38:24) Kontakta föreningen
Ändrad av: Bo Ridderbjelke (2021-09-15 06:47:04) Kontakta föreningen