År 2022

December/
Ett par/tre veckor kvar. Sen vänder det. Puh! Skönt. Tänk, redan vid tre-tiden sänker sig mörkret. Klockan tre på sommaren - då har vi kanske sju, åtta timmar kvar av dagen. Det blir helt enkelt olika liv nu och då.
Vi har haft vår sista programpunkt för 2022, då vi träffades uppe i prästgården och lyssnade på Carina Johansson. Hon visade bilder och berättade om bland andra Lohäradsbor, som åkte till Svalbard i fullpackad skuta och jobbade under nog så tuffa förhållanden i kolgruvan där. Sveagruvan. Bland oss som lyssnade, fanns flera släktingar till de på bilderna som var där. 
Nu firar vi snart jul och nyår och trettonhelg. Sedan stundar årsmöte i mitten på mars. Vi återkommer om detta. Vilsam helg!

Oktober/
I affärerna börjar dom redan plocka fram julsaker! Så bråttom behöver vi väl inte ha. Än är det några löv kvar på träden och den sista utesoffan står kvar - om det blir en varm dag i lä.
I hembygdsgården har vi dock vinterbonat, det vill säga plockat bort stearinljus och rullat ihop mattorna, satt ut musfällor och tömt vattentunnorna. Innan dess åt vi surströmmingen, som var sånt bekymmer att få tag på i år. Vi hade lyckats och även om fiskarna var ovanligt små, så smakade dom gott - som vanligt.
Den del av grunden under köksfönstret, som var skadad, har nu renoverats med hjälp av proffs. Putsen har knackats ner och ersatts av en ny, som överensstämmer så fint med hur det var gjort tidigare.
Myrangrepp på södersidan har åtgärdats av saneringsfirma. Före återställd panel är nu stockarna lerklinade och panelen oljad inför kommande ommålning.
Nästa gång kanske vi ses och får höra om Svalbard - och Lohärad?

 Augusti/
Midsommar känns som länge sedan nu. Nästa vecka är det höstmånad - september. Men det är fortfarande varmt, riktigt varmt. 
Vårt program för den här säsongen går mot sitt slut. Vi har en loppis till den första lördagen i september. Liksom övriga loppisar här i Lohärad. Vi drar publik åt varandra.
Sedan är det surströmmingskalas. I år var det inte lätt att hitta burkar. Strömmingen försvinner från våra kuster, in i de stora trålarnas garn. Elände. Vi får se hur det ser ut nästa år. Men med lite envishet och kontakter har vi samlat på oss, som vi hoppas, tillräckligt för denna gång. 
Förmodligen som sista punkt för hösten kommer vi att ha en brasafton med Carina Johansson med ämnet lohäradsbor till Svalbard. Vad kan detta månne innebära? 

Juni/
Tänk vad det är vackert, så här kring midsommar! Blommorna avlöser varandra och gräset växer så gräsklipparna får gå varma. Snart är det dans och fest vid bygdegården. Känns som det är längesen. Och det är det ju. Som vanligt undrar man - blir det regn, eller?
På midsommardagen "lånar vi ut" hembygdsgården till kyrkan, som där har traditionsenlig gudstjänst i trädgården kl 15.
Vid Norrgården förbereds för Lohäradsdagarna. Inlämning till loppisen är måndag - tisdag 27 -28/6. Nog har du något bra, som du ändå inte vill ha kvar? 
Helgen efter är mangårdsbyggnaden och uthus öppna, om du vill hälsa på där. Utställning av träarbeten. Kaffe och kakor finns att tillgå i trädgården. Om det - i värsta fall - skulle regna, har vi gott om plats inomhus. 
Och loppisen förstås!!
På söndagen är det också veteranmopedrallyt, som startar vid bygdegården kl 11, med samling kl 10. Brukar vara kul att stå där mitt bland avgaserna och se alla stolta moppeägare dåna förbi, på deras väg runt om i bygden.
Senare i juli - lördag den 23:e - går vi en sväng i Österhållsta och tittar. Har du några minnen därifrån, hör gärna av dig. 

Maj/
Våren har varit torr. Inte just något regn. "Torrare än normalt" står det i NT. Nåja, står det inte så nästan varje år? Vad är normalt? Vårt hörn på Sveriges karta har en förmåga att "slippa" mycket regn. Det har försvunnit på vägen. Till sorg för bönder och glädje för turister.
Vid Norrgården ser det nu fint ut, när man åker förbi och tittar ditåt. Huset är vackert - som vanligt, gräset klippt, rabatterna rensade, staketet mot vägen lagat och målat, anslagstavlan rengjord och äppelträden blommar.
På andra sidan vägen är ledstängerna på uppfarten nytjärade och gräset även där putsat. Därinne pågår nu målning av gamla, lite rustade utemöbler. 
Inne är städat och rena, nymanglade dukar inlagda i skåpet.
Allt för att vi ska ha det bra och trivas i och kring hembygdsgården, nu när det är dags igen.
Vi ses. 

April/
Solen skiner. Tranor, svanar, gäss, tofsvipor och lärkor har kommit på besök till våra åkrar och hagmarker igen. Kvällarna blir allt ljusare - och längre. Snart är det valborgsmässoafton.
Men först ska vi städa ute och inne vid Norrgården. Dags att vifta ut döda flugor. Kanske någon råttlort? Skaka mattor och dammsuga golv. Plocka bort döda grenar på gården. Det har blåst mycket sen sist. Rensa rabatten. Måla på utemöblerna?
Ja - nu hälsar vi "våren i friska naturn".

Februari/
Nytt år. Nytt årsmöte. I år blir det inget digitalt möte, utan ett riktigt!
Vi träffas i prästgården kl 10 och inleder, som vi brukar, med en kopp kaffe.
Därefter årsmötesförhandlingar.
Sedan kommer Amelie Lindhagen från Länsstyrelsen i Gävleborg och berättar om varför prästgårds kohage ska bli naturreservat.
Är du medlem sedan tidigare, kommer du att få kallelse per brev på posten. Får du inte det, hör av dig. 
Årsavgiften för år 2022 är fortsatt 200:- per person. Vårt bg är 5506-6351.
Du kan nuförtiden också betala via swish 123 365 1965.
I båda fallen - glöm inte att skriva för vem/vilka du betalar för.
Sen går våren igång och vi med den.

År 2021

December/
I år var det riktigt mycket folk i Bygdegården på julmarknaden. Roligt. Våra lotter gick åt nästan allihop. 
Det var den sista begivenheten från vår sida för året 2021.
Nej, inte riktigt. Ett litet inslag - en frågestund på plats - om Norrgården direktsändes i SR Stockholm P4 under en morgon i december.
Lite oväntat, men skojigt. Heja Lohärad!
Nu ser vår närmsta framtid lite oviss ut igen vad gäller planering. Men - om ett par dagar vänder det och himlen ovanför oss blir allt ljusare. Gott nog.
Vi hör av oss, när vi vet mer om hur våren och sommaren gestaltar sig.
Från oss till dig - en God Helg!   

November/
Jubilerade igår kväll uppe i prästgården! Försenat 40-årskalas. Skulle ha varit förra året, men .......
Bubbel och snittar mötte oss i hallen redan. Sedan vackert dukade bord med tända ljus och blommor. Vi såg många, många bilder och lyssnade till minnen kring dom under en och halv timme! Sen drogs draperierna bakom filmduken undan och den uppdukade buffén väntade. Därefter kaffe och tårta.
Sorl är ett understatement. Ljudnivån var hög, då så många personer med så många minnen, släktband och gemensamma historier möttes på ett ställe. Fyrtio personer i ett rum. Roligt att det äntligen blev av!
Nu avslutas årets program med ljusstöpning i Norrgården lördagen den 20 november. Vi blir bara en handfull, som kan hålla på med det. Men du är välkommen att titta in och se hur det går för oss. 
Nej, en sak till. Vi är också med på julmarknaden söndagen den 21 november i bygdegården med lotteri. Missa inte det. Många vinster blir det.

September/
I natt var det ordentlig frost. Visst är det väl lite tidigt. Trädgårdsmöblerna står kvar och likaså krukor med pelargoner och annat känsligt. På något sätt känns det igen?
Tur är då att surströmmingskalaset är planerat att vara inomhus. Vi får sätta på lite el i de rum som så har. Kanske någon kamin i ett annat. Tända ljus och många varma kroppar ger också mycket värme.
Annars är de flesta utemöblerna - faktiskt - inställda i Norrgårdens uthus och gräsytorna fint klippta inför vintersäsongen. Efter strömmingsfesten stängs vattnet av och mattor rullas ihop. Ljus plockas undan från mössens framfart. Huset går till vila. 
Vi ska dock stöpa lite ljus i köket i slutet på november. Men då kan vi bara vara en handfull och håller till i köket. Det är tänkt att du ska kunna titta förbi och ser hur det går till, om man är lite nyfiken på gamla traditioner. 
Men först - surströmming!!
 

Juli/
Solen gassar. Vilket sommarväder! Lite regn har räddat gräsmattorna någorlunda.
Lohäradsdagen var inget undantag. Många dröjde vid borden i trädgården vid Norrgården under äppelträdens skugga efter att har fyndat på loppisen. Vi sålde även en del Tonic Water från Brenneriet och skrifter som kommunen gett ut om Kulturmiljöer - en om Estuna/Lohärad och en om Kristineholm.
Nu stundar byvandring i Västerhållsta samt i augusti musik i trädgården i Loskälva. 

Juni/
Vid årsmötet hade vi tre medlemmar med oss digitalt. Lite svårt att höra varandra mellan varven, men det gick bra. Vi har nu en ny sekreterare, Dan Grylling, och Per Olof Johansson är nu suppleant.
Den 18-19/6 kan du lämna sånt du inte längre vill ha, men tänker att kanske någon annan skulle tycka om, inför loppisen 3-4/7. Lördagen 3/7 är Lohäradsdagen med aktiviteter på olika ställen i vår socken.
På Sveriges nationaldag tågade vi efter gudstjänsten till musik upp till prästgården i solen. Du gamla, du fria och hurrarop för vårt land - allt för att känna att vi hör ihop, du och jag.
På midsommardagen kan du vara med på gudstjänst kl 15 vid Loskälva.
Sommaren är här! 
 

Maj/
Årsmötet lördag den 29 maj blir i år digitalt. Vill du vara med, läs hur du ska göra under rubriken "Aktiviteter".
För övrigt har vi haft två fixardagar. Båda med tråkigt väder. Ändå blev mycket gjort, bland annat städning inomhus, målning av körbron vid ladugården, klippande av nedåthängande grenar och annat för årstiden aktuellt. 
Det som skulle ha varit vår valborgsbrasa, eldades upp några dagar senare. Det gick fort. Vi har alla varit duktiga med att enbart lämna ris och grenar. Skönt. 
Gökottan blev dock av i desto bättre väder. De närvarande njöt av sol och sång under gudstjänst samt efterföljande tipspromenad i den alltid lika vackra naturen i Kohagen.

April/
Nu börjar vi kvickna till? Lite sprutor hit och dit, sol och ljusa kvällar och mornar. Vad mer kan vi begära just nu.
Alltså - nu är det dags för att vårfixa i Norrgården och utanför. På lördag mellan kl 10 och 13 kommer vi att vara där. Du är också välkommen. Vi städar inomhus och rensar rabatter utomhus. Säkert finns det också en del att göra med hus, staket och övrig mark runtomkring.
Om årsmötet återkommer vi. 
En liten påminnelse bara: från och med i år är medlemsavgiften 200 kr. Lätt att glömma. 
Vi ses.  

 

Februari/ 
Vid vårt styrelsemöte häromdagen beslutade vi att skjuta upp årsmötet till framåt maj. Detta så att vi eventuellt kan ha mötet utomhus och kunna vara flera närvarande. 
I år gör vi enbart ett utskick till er medlemmar. Det kommer att bli inför årsmötet. Utskicket innehåller då även programmet för hela år 2021. Så, kära medlem, du har väl plats på kylskåpet ?
Om du har möjlighet att skriva ut det förstås.
En sak vill vi påminna om: årsavgiften är nu från och med 2021 200 kr per person. Lätt att glömma, då vi inte ofta höjer vår avgift. Ingen större skillnad, men ändå.
När årsmötets datum är bestämt, kommer vi - förutom via utskick - att sätta ut annons i Norrtälje Tidning samt meddela det här på hemsidan.
På återhörande alltså.  

År 2020

December
Egentligen är december nästan över. Idag är det söndag efter julhelgen. Tänk att snön föll - åtminstone i de här trakterna - just över juldagarna. Lyste upp och gjorde trädgården riktigt vacker. Dolde vissna löv och växtrester. Men nu är det vita borta igen. Underbart är kort. 
Vår hembygdsförening vilar den här delen av året, nu som under "vanliga" år. Ännu vet vi inte mycket om hur månaderna framöver blir. Vi hör av oss, när det åter blir dags att träffas. Då får du se hur fin spisen i salen i Norrgården har blivit efter renoveringen. Och kanske prova det nyrustade utedasset bakom ladugården. Något att se fram emot!
Gott Nytt År och på återseende!

Oktober/
Jaha - andra vågen gör att vi nu ställer in Brasafton den 1/11 och Ljusstöpning den 21/11.
Om Brasafton - 40 år med Lohärads hembygdsförening - återkommer vi med datum efter nyår. 
Ljusstöpningen får vi väl se hur det blir med nästa år vid den här tiden.
Så får det bli. För övrigt har vi rullat in mattor och tagit undan ljus. Det är dags att stänga av vattnet och tömma vattentunnan vid knuten. 
Men - före dess har det planterats en rad med syrener längs staketet mot fägatan år söder. Äpplena har plockats upp och gräset klippts en sista gång för säsongen. Musfällorna är på plats i Norrgården. Har vi glömt något? Jo - det pågår renovering av rörspisen i salen. Det hoppas bli klart till nästa gång du besöker gården. Då det är vår. 

September/
Höstkänning. Skolor och - i viss mån - aktiviteter av olika slag har gått igång igen. Semestrar generellt är slut. Kvällarna dunklare. Åkrarnas aktiviteter har avtagit. Lite halmbalar ligger fortfarande och väntar på att få komma på plats. Äpplena trillar med ett dunk ner på gräset, som snart ska klippas en sista gång inför den riktiga hösten. Det känns lugnt efter sommarens rörliga liv, men också igång igen med vardagens lunk. Så gott det nu går i dessa tider.
Vårt hembygdsföreningsliv drar sig inåt. Det fina lilla dasset, som ligger för sig bakom logen, är nyrenoverat och väntar på besök till våren. Loppisarna på skullen är slut för i år. Byvandringen, i år i Gribby, drog många - som vanligt. Vid höstfesten klarade vi äppelmustningen och att sitta ute och att äta god inlagd strömming och sill och äppelkaka och vaniljsås och prata. Sen kom regnet.
Nästa gång vi ses tillsammans blir först i november i Prästgården på brasafton. Sedan i december planerar vi för lite ljusstöpning. Det blir dock i Loskälva. Vi kan inte vara så många just att stöpa, men man kan komma förbi och se hur det går till. Kanske ta en mugg glögg eller så. 

Augusti/
Det är varmt och torrt och eldningsförbud i hela Stockholms län. Vi ska spara på vattnet. Sommar alltså. För övrigt pågår verksamheten inom vår förening i stort sett enligt planerna. Våra två stiliga hässjor har kor och kvigor fått att mumsa på. Vilket de gjorde. 
Utflykten till Karlösa kvarn och Hammartorps trädgård med Henning Bohne bestod av cirka 15 bilar. Parkering löste sig med hjälp av snälla grannar i Risslingby.
Musikquiz drog många till den vackra sommarkvällen i Norrgårdens trädgård. Omväxlande musik och frågor. Spel på såg!
Trädgården fick besök av spelmän igen - den här gången spelmansträff med inledande kulning och avslutning i kyrkan. 
På lördag får vi möjlighet att veta mer om Gribby under förmiddagens byvandring där.
Augusti avslutas för vår del med höstfest med äppelmustning, sill och strömming. 
Mycket nu. 

Juni/
Idag är det dagen före midsommarafton, som är tidig i år. Vädret är strålande. Synd är det då, att inte få fira helgen vid Bygdegården, som brukligt är.
Vi upplåter på lördag Norrgården åt kyrkan, som liksom tidigare har gudstjänst i trädgården där på midsommardagen.
På nationaldagen den 6 juni tågade ett följe upp, med flaggan i täten, till Prästgården. I år var det - trots läget - cirka 30 personer, som firade Sverige i Lohärads kyrka och prästgård.
Nästa möjlighet vi har att träffas inom hembygdsföreningen är på Lohäradsdagen 3 juli. Vi har loppis på logen och planerar att servera kaffe i trädgården både på lördagen och söndagen. Däremot blir det ingen utställning inne i Norrgården i år. Håller sig vädret? Insamling av grejer till loppisen sker den 27 och 28 juni. Kolla hemma. Du har säkert saker som har ligger lite här och där och väntar på att få ett nytt hem. Ibland är det så skönt, att det äntligen blir av göra sig av med grejerna - och kanske få hem något nytt?
Vi planerar att ha en "liten" slåtter även i år - den 11 juli. Du har haft ett helt år på dig, att öva med lien och räfsan. Så det kommer att gå som en dans.
Resten av sommarens och höstens program kommer med ett utskick i juli. Vi planerar bland annat en eventuell liten utflykt, musikkväll, byvandring med mera.
Trevlig midsommar!
 

Maj/
Vårt gemensamma firande på valborgsmässoafton ställdes in i år. Rishögen eldades upp i veckan efter och åter kom skylten om "inget ris före mars" upp. Den som nyss tagits ner. Vårtalaren är dock beredd att återkomma nästa år.
Två s k fixardagar har passerat. Under den första städades i hus och ris och sly lades på den, som vi trodde, kommande valborgselden. Den andra fixardagen blev kall och med ihållande regn. Så efter styrelsemöte och en kopp kaffe i Norrgården, skildes vi åt.
Men gräset klipps och en viss rensning i rabatten framför huset har pågått som vanligt. Och det i höstas planterade lilla äppelträdet såg piggt ut med några blommor på grenarna. Inga spår av hare eller rådjur där. 
I kohagen hade vi gökotta med gudstjänst, kör och tipspromenad som vanligt. Vi fick se en cirka två meter lång käpp, innan start. Den såg lång ut! Vi var runt 30 personer, som fick glädjen att gå i den underbart vackra hagmarken, som röjts så ordentligt inför detta. Till vår glädje fanns ett styck barn med. 12 rätt där!!
Nu stundar snart nationaldagen den 6 juni.   

April/
På lördag den 18 april skulle vår första gemensamma aktivitet på vårprogrammet gå av stapeln - Fixardag. Nu är det som det är och därför blir det ingen extra annonsering inför detta. Vi i styrelsen väljer var och en, vad vi tycker ska och kan göras vid Norrgården. Kanske på lördag, kanske på en annan dag, som kan passa oss. 
Nästa programpunkt är Valborgsfirandet. Vi återkommer lite längre fram hur det blir med det.
Ack ja, våren utanför våra fönster låtsas som ingenting och kör på som vanligt. En tröst.
På återhörande alltså. 

Mars/
Vårdagjämningen har passerat. Dagarna blir längre. Tofsvipa, lärka, trana, svan och gås är tillbaka över åkrarna i Lohärad. Ja - ni vet - våren. 
I år blev det ändå annorlunda med ett extra vemod över allting. Men vi kan inte göra mer än att förhålla oss på bästa sätt till detta. Nästa år blir en ny vår och förhoppningsvis en mer lik de vi haft förut.
Vår vårprogram står kvar tillsvidare. Här på hemsidan och på vår anslagstavla vid Norrgården, Loskälva meddelar vi eventuella ändringar.
Så - gå ut i naturen, och kanske kommer du i år att hinna uppleva mer av den. Kanske får du mer tid att ta tag i sådant hemma, som bara har har legat och väntat. Passa på.
 

Februari/
Denna vinter blev mild. Skönt för bilåkande och ryggar som slipper snöskottning. Säkert saknad för många barnfamiljer och skidåkare. Men än är det knappt mitten på februari, så Kung Bore kan fortfarande ha något i bakfickan.
Det är årsmötenas tid. Vårt årsmöte äger rum den 22 februari upp i Prästgården. Vi ses kl 10 och tar en kopp kaffe. Årsmötesförhandlingarna startar vid 10.30. Vid 11-tiden får vi sedan lyssna till Jonathan Lindström, som berättar om Sveriges historia och mycket annat. Han är bland annat arkeolog och författare. Om du någon gång lyssnar på Spanarna på P1 på fredag em eller lördag fm, dyker han upp där mellan varven. Har också varit programledare i SVT:s De första svenskarna. Så - att han har tid att hälsa på oss, är inte illa.
Vi har skickat ut programmet för vår och försommar tillsammans med årsmöteshandlingarna. Skulle du inte ha fått något brev inom de närmaste dagarna, hör av dig till oss. Posten kan dröja nu för tiden, men ska väl ändå komma fram. 

År 2019

November/
Idag har det snöat - två dagar före första advent. Nåja, snön ligger på gräsmattan, men på vägarna är det mest blött. Ändå känns det bättre att hänga upp stjärnorna och placera ut ljusstakarna i fönstren. Så grannarna ser att vi finns där i mörkret. 
Lotteriet vi hade på julmarknaden i bygdegården gick bra. Mycket folk i rörelse och många goda skinkmackor gick åt.
Annars ägnar vi oss nu mest åt att tömma musfällorna i Norrgården. Att det är ett speciellt musår i år verkar alla vara överens om. Även det ska väl gå över.
 

Oktober/
Det är så vackert nu med höstens alla färgvarianter på träd, buskar och fält. En tid till. Sedan blir det vackert på ett annat sätt. Det böljande landskapet blir än mer synligt och de bara träden avtecknar sig mot himlen, som är ständigt närvarande .
Om drygt tre veckor avslutar vi det här årets program med en Erken-träff uppe i prästgården. Förra gången blev det inställt på grund av sjukdom. Nu hoppas vi verkligen att allt ska gå i lås, för Upplands största sjö har spelat, och spelar fortfarande, en stor roll för oss här i Lohärad.
Norrgården stängs för säsongen. Arbetena med snickeri, målning, gräsklippning, loppis, utställning, fest och annan aktivitet avslutas - tillfälligt. Till dess att våren kommer. 
Helt slut är det inte. På årets julmarknad i Bygdegården deltar vi med ett lotteri. 
 

Augusti/
Nu regnar det. När det börjar bli tid för tröskning. Typiskt.
För vår del har vädret fortsatt varit tillmötesgående vid faktiskt alla våra evenemang. Det senaste var spelmansstämman tillsammans med församlingen. Litet nervöst att locka till sig musikanter för all- och buskspel om regnet kommer. Men - vi klarade även den dagen. Med fin avslutning i kyrkan med in- och uttågande spelemän och fantastiska rikskändisarna Emilia Amper, världsmästare på nyckelharpa samt Anders Löfberg på fiol och cello. Tack för det!
Kommande begivenheter är byvandring i Undra, äppelmustning och till sist surströmmingsfest i hembygdsgården. Sen är säsongen i Loskälva slut. Men vi siktar på en brasafton upp i Prästgården i november. Så håll ögonen fortsatt öppna.

Juli/
Vi hade faktiskt tur med vädret - både på gökotta och nationaldagsfirande. Fotona blir vackrare då också. Våra minnen.
Just nu står två granna hässjor på plats vid Norrgården. Vi hade slåtter i lördags med mest äldre liemän. Det är dom som kan. Det gick bra, men är både svettigt och tar på oanvända muskler. Och ny, lång flaggstång ståtar på gården. Den kom upp med hjälp av traktor, många armar och goda råd. Knoppen lyste som guld mot den blå himlen. Invigningen - i form av tårta - skedde i samband med midsommardagens friluftsgudstjänst på gårdsplanen.
Så var det rekord igen vid veteranmopedträffen vid Bygdegården. Tvåhundra startande!  Förtäringen i form av ansjovismackor bland annat räckte ändå till.
Till helgen stundar Lohäradsdagen - för vår del dagarna två med loppis på skullen, kaffe och korv i köket och - framför allt - lapptäcksutställning.
Till slut i juli får vi besöka bigården i Vik för att se och höra om allt som följer med att ha bin och göra honung.   

Maj/
Det blev inte Kurt Pettersson som invigde vårens begivenheter. Han blev sjuk. Hoppas få återkomma till honom eventuellt till hösten. Bengt Eriksson, Estuna, ryckte in och räddade den så kallade brasaftonen med att visa och prata kring 1930-talsfilmer från framför allt Norr Malma. Där dök lite kräftfiske upp trots allt. 
Trevligt nog blev vi många som for runt och jobbade med hus och utejobb på fixardagen. En hel del blir på så sätt gjort under relativt kort tid. Vi måste hinna med att äta Janssons Frestelse och dricka kaffe också. Med visst prat. Bland annat röjdes runtomkring brunnen på andra sidan vägen. Där hade det med tiden blivit en massa sly och stora träd. Träden får vara kvar. För skönhets skull. Den av Alfrida nedblåsta flaggstången styckades upp och fraktades bort. En ny är redan beställd. Mangårdsbyggnaden städades och likaså rabatten utanför huset. Två trasiga fönster på baksidan av lagården togs ur och är nu inlämnade för glasning. Ja - litet utav varje blev gjort, som annars blir mycket, när det läggs på hög. 
På tal om hög - Valborgselden tog våra stora rishög nog så snabbt under kvällen. Före och efter Valborg var vädret inte lockande, men det blev en fin och lugn kväll. Inte så varmt, men allt kan vi inte begära. 80 - 90 personer såg på elden, lyssnade till talet och sångerna, åt varmkorv, drack kaffe och grillade marshmallows. Och pratade.
Tyvärr fanns det mycket metallrester i den avsvalnade askan. Nog vet vi väl att metall - i år bland annat bestick och metallfjädrar till säng - inte brinner upp. För att traktorn med sina gummidäck ska våga köra fram och ta bort resterna av brasan, måste all spik och annat vasst plockas upp för hand. Det blev två flyttkartonger. 
På gång nu är besök på Erikskulle den 18 maj, gökotta 30 maj och nationaldagsfirande 6 juni.
Läs mer under Aktiviteter. 
 

Mars/
Ja, nu är det nytt år och en bra bit på väg dessutom. Årsmötet var avklarat i februari. Inför det även ett brev till dig som är medlem. Där fanns bland annat verksamhetsberättelse och programmet för vår och försommar 2019.

Som du ser har hemsidan nytt utseende. Det är Sveriges Hembygdsförbund som har lanserat den. Innehållet står vi för själva. Bläddra runt lite och bekanta dig med hur det nu är upplagt. Scrolla ner, så hittar du Om oss, Nyheter, Aktiviteter och Skicka meddelande. Läs mer gör att du kan komma åt mer av texterna. Menu uppe till vänster för att välja bland innehållet.
Skulle du ha glömt att betala medlemsavgiften till exempel, så finns information om det under Kontakta oss en bit ner.

Nu är det snart dags för den första begivenheten för det här året. Det blir Kurt Pettersson som ska berätta om sina 38 år som föreståndare för Uppsala universitets fältstation Erkenlaboratoriet. Det kommer säkert att handla en hel del om kräftor!? Se Aktiviteter, så får du fakta om träffen.

År 2018

November/
Inte riktigt jul är det än. Även om butiker och tidningar låtsas det. Vi håller emot ett tag till.
Fotoeftermiddagen i Prästgården blev bra. Många frågetecken om vem, vad, hur eller varför blev besvarade av besökarna. Många minnen och ”kommer du ihåg” dök upp. Det var kanske hundra bilder, men vi orkade faktiskt igenom alla, utan att förtröttas. Skoj.
Nu får vi se vad som ska ske framöver med brasafton eller liknande. Vi hör av oss.
Tills dess – tänd ett ljus och låt det brinna.
Just det – vårt lotteri på julmarknaden i Bygdegården den 18 november väntar på dig.

Oktober/
Nu är det riktig höst. Om det inte blåst, har det fortfarande varit skönt att sitta med ansiktet mot solen på en av de kvarvarande stolarna i trädgården. Men nu åker stolar och bänkar in. Risk för lite snö till helgen.
Vår hembygdsgård är nu i vinterförvaring med hoprullade mattor, borttagna ljusstumpar, utsatta musfällor och tömt på vatten. Det var inte längesedan vi satt där i skymningen och åt surströmming med ljus tända.
Nästa gång vi ses blir i Prästgården med brasafton (kl 15!) första söndagen i november. Vi har lånat in gamla bilder härifrån Lohärad och fotograferat av dom. Så nu har vi möjlighet att titta tillsammans och försöka minnas namn, händelser och hur det var då. Vissa bilder är äldre – andra inte så gamla. Men eftersom allt ständigt förändras, kan det ändå kännas som svunna tider.
Sen är det jul!

Augusti/
Vandring i Nyckelby blev i regn! Ett av sommarens annars obefintliga väder. Alla kom i regnkläder och verkade mycket nöjda över att behöva använda sådana plagg. Det blev en hemtrevlig träff, som mest försiggick i salen i rusthållargården. Tack för det!
Musikkvällen gick att hålla i trädgården i Loskälva. Vädret var även vid detta tillfälle lite annorlunda mot det vanliga i sommar. Men det föll inget regn på oss. Trots en del riktigt kniviga frågor lyckades en grupp få så gott som alla svar rätt. Det firades med ”snällt” bubbel och choklad. De fyra musikanterna från Lohärad både spelade och sjöng och ställde frågor.
Också spelmansstämman har varit. Nästan 100 personer, varav drygt 40 spelemän, besökte Loskälva den dagen. Dagen avslutades i kyrkan.
I september har vi två evenemang. Under kulturarvsdagen den 8:e kommer föreningen att ha alla byggnader öppna för besök. Passa på att titta runt och ställ frågor.
Sen avslutas säsongen den 29:e i Loskälva med surströmmingsfest.

Juli/
Flera av våra programpunkter har redan passerat. Sommaren löper på med alltid lika stor hastighet. Den känns låång där före midsommar, men sen… Nu är det alltså snart mitten på juli.
Vår nya aktivitet – slåtter – var kul. Vi som inte kunde mycket innan, fick hjälp att slå med lie, räfsa och sätta upp hässjor. Två stycken blev det, trots att gräset var både gult och torrt redan innan vi slog. Dessutom blåste det ordentligt, så inte kort efter det att vi lämnat platsen, blåste det för året korta, torra gräset ned från den ena hässjan. Sen även en del från den andra. Men vi hann ta några bilder på både jobbet och resultatet. En av Lohärads fårägare fick ta hand om skörden.
Och så Lohäradsdagarna. Det blir för vår del två dagar, då loppisen på logen och utställningen i mangårdsbyggnaden får vara kvar även över söndagen. Mycket folk kommer och handlar och tittar och dricker kaffe i köket. Trevligt. Gamla vänner ses igen och nya träffas.
Veteranmopedrallyt har också varit. Tror att det var 176 som körde. Man känner sig lätt gasförgiftad, när man står där vid starten och tittar på alla ekipage som passerar. Det är häftigt och imponerande med tanke på alla timmar och all omtanke som dessa mopeder har fått.
Nästa punkt på programmet blir lite lugnare. Vi ska träffas och titta på Nyckelby.

Maj/
Vi har haft en ovanligt varm maj månad så här långt. Just nu blommar häggen och syrenen är igång snart. Så det blir inte mycket till semester för skomakaren som sades sätta upp en skylt med "Stängt mellan hägg och syren" på sin dörr. Ack ja!
Fixardagen vid Loskälva har passerat. En hel del blev gjort enligt arbetsschema som spikades upp inför dagen och Janssons Frestelse blev belöningen.
Vi har också hunnit elda ordentligt på gärdet utanför på Valborgsmässoafton. Då var det minsann inte någon värmebölja. Men med hjälp av sång, vårtal, korv, kaffe och varm äppelglögg gick det bra ändå. Och så årets begivenheter  för barnen - i alla åldrar? - att sprida vatten med den gamla brandsprutan och att grilla marshmallows på korvgrillens glöd.
Vildsvinen hade plöjt ordentligt i Prästgårdens Kohage när vi kom dit på gökotta på Kristi Himmelsfärdsdagens morgon. Men vädret var härligt och kören sjöng gudomligt. Den traditionsenliga tipsrundan, som går genom hagmarkerna, var inte lika illa ansatt som den öppna plats där vi först samlats till friluftsgudstjänsten.

April/
Nu har det hunnit bli den andra april, så inga skämt härifrån!
Tydligen finns det redan nu funderingar från mopedveteraner i riket om när Lohärads årliga rally blir av. Därför lägger vi in en box om detta här på sidan så här långt i förväg.
Annars kommer vår hemsida att förnyas från Sveriges Hembygdsförbund. Datum är satt till den 18 april. Vi får se. Ibland kan det hända mycket i samband med sådana här "uppgraderingar".
Närmast på schemat för oss här i vår förening är säsongens första fixar/städdag. Det finns något för var och en att bidra med. Faktum är att det brukar vara en trevlig tillställning, med förtäring som vi bjuder på. Varför inte pröva?
En dryg vecka senare firar vi Valborgsmässoafton - förmodligen  samtidigt med de flesta andra hembygdsföreningar här i landet. Icke desto mindre är det en härlig kväll! Hur än vädret blir.

Februari/
Idag är det riktig vinter med kalla vindar och snö som yr. Äntligen! tycker en del. Är detta nödvändigt? tycker en del. Nåja - februari är februari med både vinterns mörker och vårens kommande ljus trots allt.
Snart är det mars och årsmöte i vår hembygdsförening. Det blir - som vanligt - uppe i prästgården. Det är inte säsong för vår hembygdsgård än. Det är tur att vi har prästgården kvar i församlingens tjänst. En viktig mötesplats för många olika grupperingar och aktiviteter. När det inledande kaffet med smörgås och därefter kommande årsmötesförhandlingar är klara, får vi i år lyssna till Göran Ulväng. Göran är docent vid ekonomiska institutionen i Uppsala. Han kommer att berätta för oss om herrgårdar bland annat i Uppland. För vår del är den närmaste Kristineholm, som vi säkert får höra något om. Det ska bli intressant.

Januari/
Nu ska vi vänja oss vid att skriva 2018. Det är alltid en liten inkörningsperiod med det nya årtalet - och sen när vi är vana, så är det över.
Nåja, så fort kanske det inte går. Lite ska vi väl hinna med i alla fall.
I vår hembygdsförening här i Lohärad börjar vi med en så kallad brasafton uppe i prästgården. Den här gången blir det för att titta på gamla kartor, som vi tar oss dit.
Det blir främst om Råby och Gribby vid detta tillfälle. Sen är det tänkt att vi fortsätter med andra byar inom vår socken.
Vi bjuder på kaffe med bröd och önskar dig hjärtligt välkommen på söndag 21/1 kl 14!

Förresten - det gick jättebra med lotterna på julmarknaden i Bygdegården. Dom sålde slut på ett litet kick!

År 2017

November/
Snart är det första advent. Det brukar vara då vi är med i Bygdegården med ett lotteri från hembygdsföreningen. Men - i år är julmarknaden i Bygdegården på lördag den 25 november. Så då är du välkommen att komma dit och pröva lyckan vid vårt lotteribord.

..................................................................................

September/
September månads festande är över. Vi har ätit strömming och sen strömming igen - men den sista gången faktiskt surströmming. Tänk vad det är roligt att så många kommer till en kväll med sånt stinkande innehåll. Och inte bara norrlänningar, nej även folk ifrån Hammarby, Råby, Kragsta, Gribby, Hållsta, Vik, Söderby  - och till och med såna som härstammar från Stockholm. En underbar kväll blev det med lyktor som lyste utanför i skymningen och de tända stearinljusen på borden glimmade genom de vackra gamla fönstren i vår Loskälva gård. Ett glatt sorl hördes ifrån de fyra folkfyllda rummen. Tack alla ni som ordnat så vackert och gott!
Nu stängs husen åter för vintervila. De under säsongen renoverade uthusen har besiktigats och godkänts innan vi kan få bidraget från Länsstyrelsen. Råttfällorna ställs på plats och mattorna rullas ihop. Vattnet stängs av. Och snart är det jul - nej, inte riktigt. Men fort går det.
Vi återkommer om eventuell brasafton i höst eller kanske snarare efter helgerna. Lev väl!

.............................................................................

Augusti/
Fyra aktiviteter i juli, en i augusti och två i september med vår förening. Sommaren är en tid då almanackan är fylld av kom-ihåg-texter. Och så har vi inte bara - trots allt - hembygdsföreningar att hålla reda på. Även våra privata liv är innehållsrika denna tid. Guskelov kommer snart vardagen tillbaka - eller? Men uppmärksamma ändå våra tider för fest här i september. Det kommer att bli trevligt att ses igen.

................................................................................

Juni/
Idag är det måndag efter midsommarhelgen. Just här där vi bor i Lohärad blev midsommarafton en fin dag. Fullt med folk vid bygdegården och kvällen tillät säkert även grillning och mer klassisk SOS - smör ost och sill - i våra trädgårdar. Sen har vädret fortsatt sitt ostadiga program med sol, vind som plötsligt tar i och spridda skurar.
Men regnet ska vi bara vara glada åt, så det så. Det behövs som vi alla vet.
Nu ser vi fram emot Lohäradsdagen - eller kanske dagarna - till helgen, med en varje gång lika imponerande lapptäcksutställning, loppis på logen och veteranmopedrally.
Det ska bli kul alltihop.
I mitten på juli gör vi en byvandring genom Himmine. Ett trevlig sätt att lära känna en del av din bygd - Lohärad.

......................................................................................

Maj/
Just idag skiner solen så vackert och det blåser inte. Annars har det varit både blåsigt och kallt under hela april. Svårt att få fröna i backen. Men idag ska det bli av.
Vid vårstädningen i Loskälvagården var vi femton personer som jobbade både ute och inne - trots blåsten. Fint blev det.
Valborg blev däremot en vacker och relativt stilla kväll. Mycket folk och många möjligheter att träffa släkt, vänner och grannar. Solnedgången lyste lika stiligt eldfärgad som brasan, kören sjöng och Britt-Marie både roade och gjorde oss rörda med sitt vårtal.

Framöver kommer vi nu att träffas i det fria - i naturreservat, i kohage, framför flaggstång och i trädgård.

.........................................................................................

April/
Nu skulle vi påta i trädgården så här under påskdagarna.
Men då får vi ta till snöskyffeln först. Idag på påskdagen snöar det ymnigt utanför fönstren. Måtte lärkor, tofsvipor och scilla vara vana!
Hur som helst är det ändå ljusare tider med planer inför rustning av Loskälvagården och Valborgsmässofirande.

...........................................................................................

Februari/
Februari - en av årsmötesmånaderna. För vår del är det mars.
Uppe i Lohärads prästgård träffas vi kl 10 lördagen den 11 mars för kaffe och smörgås.
Sen följer årsmötesförhandlingarna.
Ungfär kl 11 kommer Sofi Piehl, journalist och skribent från bland annat Norrtelje Tidning, och besöker oss.
Programmet för vårens aktiviteter till och med den 2 juli är spikat.
Skulle du som är medlem i Lohärads hembygdsförening inte ha fått ett brev med kallelse, dagordning, verksamhetsberättelse och program senast i veckan före årsmötet, hör av dig till någon i styrelsen.

..............................................................................................

Januari/
Hoppsan vad det gick fort! Men nu är det faktiskt ett nytt år. Det är inte längre lika självklart, som när man var ung, att få vara med om en årsväxling. Vi som läser det här har klarat det den här gången också.
Vi i Lohärads hembygdsförening har vår första aktivitet redan nu i januari. Det är Sture Wärlinder som kommer till prästgården på söndag den 22/1 kl 16. Han har besökt oss en gång tidigare med sina ljudinspelningar från gångna tider. Det är med ljud som med dofter - dom får oss att minnas sånt som vi inte visste att vi mindes. Det ska bli spännande att få vara med än en gång och att vi tillsammans kan hjälpas åt att minnas.
Hoppas att du har tid och möjlighet att dyka upp.

................................................................................................

År 2016 

Oktober/
Nu har vi bokat igen hembygdsgården i Loskälva för vintern. Mattorna är hoprullade och borttagna. Ljus och annat för möss lockande är också lagda åt sidan. Vattentunnorna tömda. Äpplen upplockade från gräsmattan. Luckor i kakelugnar och spisar öppna för ventilation och genomluftning. Ja - nu återkommer vi dit när vårljuset strömmar in genom fönstren och vi ser att det är dags att städa efter den mörka årstidens eventuella härjningar.
Som aktivitet återstår lotteri i - obs - bygdegården den första advent.
Vi hör av oss om brasafton, när det är spikat. I så fall blir den i Lohärads prästgård, där den öppna spisen i församlingssalen just invigdes nu söndagen den 9 oktober med pompa och smörgåstårta.
Vi hörs vidare.

................................................................................................

Augusti/
Jaha, det var sommaren 2016! Med sol och regn, mycket och lite värme, blåsigt mellan varven och ..... Hur var det nu? Dagarna flyr undan och med blicken riktad framåt hoppas vi på en härlig höst. Just september kan vara helt ljuvlig med stillhet, alla varma toner över åkrarna, lite disigt och en vänlig sol. Det är också dags att plantera perenner, plocka äpplen och musta kanske. Som nu på höstfesten vi ska ha strax. Äta surströmming, mmmmm - eller?
Välkommen till alla våra septemberaktiviteter!

..................................................................................................

Juni/
Midsommarhelgen har kommit och gått. Kyrkoherde Fredrik och kyrkomusiker Barbro Strid hade gudstjänsten vid Loskälva på midsommardagens eftermiddag. Nu ser vi fram emot Lohäradsdagen, då alla föreningar har aktiviteter men på lite skilda håll. Och så veteranmopedrallyt som brukar vara en upplevelse, att - om man inte deltar själv - beundra och minnas gamla moppar från gångna tider. Sen ska vi titta på en väderkvarn, som verkar ha fått möjlighet att överleva, och delta i en musikkväll i Loskälvas trädgård. Allt under juli månad.

......................................................................................................

Maj/
Just nu är det så varma dagar! Det blev bråttom att få fröerna i jorden. Bigarråträdet blommar plötsligt för fullt och humlorna surrar. Valborgselden var svårflirtad i år. Men med lite extra diesel gav den med sig och brann så grannt mot den vackra vårhimlen. Nytt för i år var värmd glögg från Norrtälje Brenneri. Den gick åt utan bekymmer. Roland vårtalade om olika tidskalendrar genom historien. April till exempel firar 2000-årsjubileum i år. Tala om att tiden är ur led!

Även gökottemorgonen i Prästgårdens kohage blev vacker. En stor kör sjöng för oss, Fredrik höll i gudstjänsten och vi höll i tipsrundan. Roligt att så många barn var med i år.
Också utflykten till Bokullen vid Erken har passerat i det vackraste väder. Vi kunde fantisera kring resterna av de torp som ligger långt från dagens bosättningar.
Förutom ytterligare städ/arbetsdag vid Loskälva - som annonseras vid vägen - är nu firandet av nationaldagen den 6 juni på gång. Det sker tillsammans med kyrkan och annonseras under kyrkliga underrättelser. Det firandet avslutas med gemensam vandring upp till prästgården, där vi får oss något till livs ute på backen.
.......................................................................................................
April/
Vårstädningen i och kring vår gård i Loskälva är över för den här säsongen. Nu flaggar vi för tre kommande evenemang: Valborg, gökotta och vandring till Bokullen. Läs om plats och tid i boxarna här till höger om denna text. Funderar du över något, tveka inte att höra av dig. Det ska bli roligt att träffas igen!.
........................................................................................................
Mars/
Årsmötet är nu avklarat. Så även nästa programpunkt: "Brasafton" den 19 mars, som annonserades nedan och med nu borttagen så kallad box till höger.
Vad som nu står på lut är årets första fixardag. Ett par sådana har vi varje år. På våren öppnar vi huset med att städa ur vinterns döda flugor från fönster och vrår. Vi skakar och lägger på trasmattorna samt tittar till rabatterna utanför och annat som behöver ses över. Sen dricker vi kaffe i köket tillsammans. Alltid lika trevligt.
Vi ses!
.................................................................................................................
Februari/
Nu börjar aktiviteterna med ljusets återkomst.
Först ut är årsmötet den 5 mars.
Dit kommer allas vår Michael Blum. För dig som kanske är ny i Norrtälje kan vi presentera Michael som Albert Engström-tolkare, stadsguide, skärgårdsguide, kock mm, mm.
Sedan blir det så kallad "Brasafton" den 19 mars.
Hur det blir med brasan  hos oss, låter vi vara osagt. Berättelsen om Edsbro masugn får räcka som värmekälla.
Väl mött!

.................................................................................................................

År 2015

Oktober/
Det sista mötet med gänget är över. Vi har nu haft vår andra träff kring inspelningar från 60-talet av gamla Lohäradsröster. Köket i Loskälva blev helt fullt. Vi lyssnade på berättelser om politisk kamp, turerna kring prästtillsättning, spöken och kärlek.  Vad mer kan man önska sig av underhållning. Många minnen dök upp och köket genljöd av ytterligare berättelser av de nu levande och närvarande. Sen drack vi kaffe ur koppar som vi fått från EFS, från deras missionshus här i Lohärad, när verksamheten stängdes ner på 80-talet. Vi snaskade på gott kaffebröd och pratade vidare.
Nu har vår hembygdsgård gått i vinteride. Vattnet är avstängt, textilier hoprullade, stearinljusen bortplockade, råttfällor utsatta och skullen är i malpåse till nästa år.
I år återstår för hembygdsföreningens del endast julmarknaden på första advent i Lohärads Bygdegård.
Om eventuell brasafton återkommer vi i början av det nya året 2016.
...............................
September/
Sommarens aktiviteter har varit många och välbesökta.
Inte bara mopedisterna nedan, som tydligen körde så långt som närmare 5 mil - inte 4,  var många. Lapptäcksutställningen uppskattades ha besökts av cirka 200 personer. Vid utflykten till den mystiskt försvunna Markslättsjön i Hammarby ville 25 personer gå med.
Också till spelmansstämman i augusti vid Loskälva kom många både spelmän och åhörare.
Stämman avslutades traditionsenligt med mycket musik i kyrkan.
Bara en knapp vecka senare hördes annan musik från gården vid Loskälva. Då var det
"the RoslagsQuiz" - en lättsam lagtävling i sommarkväll med Git Persson som sångerska och frågeledare.
I början av september lyckades vi få en vacker dag för höstfesten med äppelmustning och sillmåltid. På eftermiddagen och kvällen hopade sig molnen igen.
På det gamla gårdsbränneriet från husbehovsbränningens tid har renoveringarna fortsatt med de blyinfattade fönstren bland annat. På en gård med många byggnader är det alltid mycket som är på gång.
..................................
Juli/
I år var det rekordmånga åkare vid Veteranmopedrallyt - drygt 160 förare. Det är roligt att så många kommer långväga ifrån för att träffas kring cyklarna och fara den cirka 4 mil långa rundan i Lohärad  med omnejd .
Lohäradsdagen - för vår förening blir det två dagar - med allt man kunde se och göra här i bygden, gick också fint. Till och med vädret uppförde sig. Många kvinnor jobbade hårt med loppis på logen, servering och den otroliga lapptäcksutställningen i huvudbyggnaden i Loskälva. Och så Ivan där nedanför logen förstås.
Men vi har också hunnit besöka den stora staden Norrtälje och blivit guidade vid Skvallertorget i färghandlare Nordströms våning.
Juli är en hektisk månad - när nästan alla är lediga och ska ta det lugnt!
.....................................
Juni/
Trots att maj i år har varit ständigt blåsig och gråtyngd, har vi haft tur med vädret. Både vid gökottan i Kohagen och då vi vandrade upp till prästgården igår, efter den så fina konserten i kyrkan, sken solen och allt var vackert. Det blir som finare minnen att ta med sig - både inom sig och med hjälp av kameran.
.......................................
Maj/
Solen sken på vår fixardag. Huset dammsögs, mattor skakades, fönster tvättades, gammalt virke hämtades från grannladan - för framtida byggjobb - rabatter och buskar rensades, vindsbjälkar började saneras, allt av ett tiotal volontärer. Men vi fick vår lön i form av Jansssons frestelse, rabarberpaj med vaniljsås och kakor!
.......................................
Maj/
Igår brann den stora brasan ut så vackert i kvällningen. Säkert över 100 var vi där, som lyssnade till Lohäradskören och det spännande talet av Kickan Anerfält om vårt doftsinne och dess betydelse för val och minnen i livet.
.........................................
April/
Bandinspelningarna från 60-talet var faktiskt riktigt spännande att lyssna på. Och det var trångt och varmt i köket - vi var över 30 personer där.  Mycket prat och funderingar både mellan och efter lyssnandet.
.........................................
April/
Vi börjar vårens aktiviteter med att på söndag den 12 april träffas i Loskälva och lyssna till bandinspelningar från 60-talet. Det är gamla Lohäradsbor som kommer till tals och som intervjuas av bland andra Kurt Jonsson.
..........................................
Mars/
Nu har det varit årsmöte. Klicka här - och du kan läsa verksamhetsberättelsen för 2014.
.........................................
Mars/
Jaha – så var det dags för årsmöte igen.
Det blir den 14 mars uppe i Lohärads prästgård. Vi börjar med kaffe och smörgås kl 10.
Därefter har vi årsmötesförhandlingar.
Efter mötet kommer Ann-Kristin Hult, som berättar och visar bilder från den stora hantverksutställningen i Norrtälje 1922. Utställarna kom i huvudsak från socknar i Roslagen. Utställningslokal var Norrtälje samskola. Såväl gammal insamlad slöjd som nytillverkad och möblerade miljöer visades i tre våningar. På grund av det stora publikintresset – 25 000 besökare – förlängdes utställningen en vecka.
Ann-Kristin är hemslöjdskonsulent i Uppsala län och ordförande i SöderbyKarls hembygdsförening.
...........................................
Januari/
Årsskiftet 2014-2015 är passerat. Nytt år och nya möten, träffar och arbeten väntar. Härligt att få vara med ett varv till! Nästa gång vi har möjlighet att ses är på årsmötet i mars. Det blir uppe i Lohärads prästgård, som tidigare. Vi återkommer om dag, tid och program.

...............................................................................................................................................

År 2014

Nu är det slutet av oktober och både fixardagen och husförhöret är över. Vi stänger ner gården, tömmer vattentunnor, rullar ihop mattor och städar på logen. Det här året med Loskälvagården är över. Det sista snickeriarbete som utförts är golvet i bränneriet.

Första advent kommer föreningen att delta med ett lotteri i samband med julmarknaden i Lohärads bygdegård.

Vid höstfesten i september var vi cirka 35 personer som mustade äpplen, åt sill och strömmingsflundra. Många dröjde länge kvar i den sommarljumma eftermiddagen.

Sommarkvällen i augusti med musik i trädgården blev till en allsångsstund, då den inbjudna gästen insjuknat i förkylning. Gunilla, Tuve och Per Olof tog hand om oss istället. Vi sjöng och drack kaffe med gott hembakat till, medan skymningen föll så sakteliga över trädgården vid Loskälva.

Vi hade den årliga spelmansstämman första veckan i augusti i strålande sol - som många gånger den här sommaren. Det kom ungefär 40 spelmän och lika många lyssnare. Dagen avslutades med spelmän också i kyrkan. Som sista punkt fick vi av mästaren Harald Pettersson lyssna till och se hur det går till att spela vevlira.

Den varma julimånaden avslutades med två skogsvandringar. Den ena gick till Brudberget och offerkasten där. Vid den andra besökte vi Sjurån i Gölveden. De många gränsstenarna  kan fascinera, men där har även en grav-och kultplats från bronsåldern konstaterats. Arkeologiskt grävdes området ut i två omgångar för tio år sedan. Historierna från senare tider är många. Det  gäller gränstvister, skrönor om rövare och avrättningar vilka beskrivs i protokoll under sexton-sjuttonhundratalen. Det är också en intressant plats där kolning och timmerkörning pågick under lång tid för Skebobruks och Edsbro masugns behov.
Tidigare på försommaren hade vi inte tid att fantisera om tider som flytt. Då tvingades vi till mera handfast underhållsarbete. Avloppet i huvudbyggnaden upptäcktes läcka och behövde bytas. Det visade sig också vara ett brott på elkabeln under vägen. Cirka 150 m ny kabel grävdes ner genom trädgården under vägen och till ladugården. Vi har flera hus och det finns alltid behov av reparationer eller underhåll någonstans.                                                                                           

Kalle och Ivan gräver för kabel.

Bertil renoverar källartaket

 

----------------------------------------

Lohärads hembygdsförening bildades 1980.

Vår hembygdsgård ligger i Loskälva. De senaste ägarna av Norrgården 2:2 var de ogifta systrarna Linnea och Märta Eriksson. Linnea avled 1982 och Märta 1990. Då det inte fanns något testamente tillföll gården Allmänna Arvsfonden. Alla inventarier såldes på en auktion pingstdagen 1991.

Hembygdsföreningen ansökte om att få överta gården. Arvsfonden sade nej. Efter ett mycket omfattande arbete från föreningens sida upphävde slutligen regeringen 1994 arvsfondens beslut. Det stora boningshuset och alla ekonomibyggnader med intilliggande mark tillföll föreningen. Mangårdsbyggnaden uppfördes 1846 men bränneriet och visthusboden är kvar efter den tidigare kringbyggda gården. Visthusboden är från 1600-talet och därmed Lohärads äldsta träbyggnad.

Förutom att ständigt jobba med hus och trädgård vid Loskälvagården ordnar föreningen utflykter och vandringar i bygden med omnejd. Årliga aktiviteter är Valborgsmässofirande, gökotta, loppis och hantverksutställning, spelmansstämma och höstfest.


Förening:

Lohärads Hembygdsförening

Skapad av: (2018-05-17 19:00:38) Kontakta föreningen
Ändrad av: Lohärads Hembygdsförening (2023-05-30 12:13:22) Kontakta föreningen