Välkommen till Lohärads hembygdsförening

År 2018

November/
Inte riktigt jul är det än. Även om butiker och tidningar låtsas det. Vi håller emot ett tag till.
Fotoeftermiddagen i Prästgården blev bra. Många frågetecken om vem, vad, hur eller varför blev besvarade av besökarna. Många minnen och ”kommer du ihåg” dök upp. Det var kanske hundra bilder, men vi orkade faktiskt igenom alla, utan att förtröttas. Skoj.
Nu får vi se vad som ska ske framöver med brasafton eller liknande. Vi hör av oss.
Tills dess – tänd ett ljus och låt det brinna.
Just det – vårt lotteri på julmarknaden i Bygdegården den 18 november väntar på dig.

Oktober/
Nu är det riktig höst. Om det inte blåst, har det fortfarande varit skönt att sitta med ansiktet mot solen på en av de kvarvarande stolarna i trädgården. Men nu åker stolar och bänkar in. Risk för lite snö till helgen.
Vår hembygdsgård är nu i vinterförvaring med hoprullade mattor, borttagna ljusstumpar, utsatta musfällor och tömt på vatten. Det var inte längesedan vi satt där i skymningen och åt surströmming med ljus tända.
Nästa gång vi ses blir i Prästgården med brasafton (kl 15!) första söndagen i november. Vi har lånat in gamla bilder härifrån Lohärad och fotograferat av dom. Så nu har vi möjlighet att titta tillsammans och försöka minnas namn, händelser och hur det var då. Vissa bilder är äldre – andra inte så gamla. Men eftersom allt ständigt förändras, kan det ändå kännas som svunna tider.
Sen är det jul!

Augusti/
Vandring i Nyckelby blev i regn! Ett av sommarens annars obefintliga väder. Alla kom i regnkläder och verkade mycket nöjda över att behöva använda sådana plagg. Det blev en hemtrevlig träff, som mest försiggick i salen i rusthållargården. Tack för det!
Musikkvällen gick att hålla i trädgården i Loskälva. Vädret var även vid detta tillfälle lite annorlunda mot det vanliga i sommar. Men det föll inget regn på oss. Trots en del riktigt kniviga frågor lyckades en grupp få så gott som alla svar rätt. Det firades med ”snällt” bubbel och choklad. De fyra musikanterna från Lohärad både spelade och sjöng och ställde frågor.
Också spelmansstämman har varit. Nästan 100 personer, varav drygt 40 spelemän, besökte Loskälva den dagen. Dagen avslutades i kyrkan.
I september har vi två evenemang. Under kulturarvsdagen den 8:e kommer föreningen att ha alla byggnader öppna för besök. Passa på att titta runt och ställ frågor.
Sen avslutas säsongen den 29:e i Loskälva med surströmmingsfest.

Juli/
Flera av våra programpunkter har redan passerat. Sommaren löper på med alltid lika stor hastighet. Den känns låång där före midsommar, men sen… Nu är det alltså snart mitten på juli.
Vår nya aktivitet – slåtter – var kul. Vi som inte kunde mycket innan, fick hjälp att slå med lie, räfsa och sätta upp hässjor. Två stycken blev det, trots att gräset var både gult och torrt redan innan vi slog. Dessutom blåste det ordentligt, så inte kort efter det att vi lämnat platsen, blåste det för året korta, torra gräset ned från den ena hässjan. Sen även en del från den andra. Men vi hann ta några bilder på både jobbet och resultatet. En av Lohärads fårägare fick ta hand om skörden.
Och så Lohäradsdagarna. Det blir för vår del två dagar, då loppisen på logen och utställningen i mangårdsbyggnaden får vara kvar även över söndagen. Mycket folk kommer och handlar och tittar och dricker kaffe i köket. Trevligt. Gamla vänner ses igen och nya träffas.
Veteranmopedrallyt har också varit. Tror att det var 176 som körde. Man känner sig lätt gasförgiftad, när man står där vid starten och tittar på alla ekipage som passerar. Det är häftigt och imponerande med tanke på alla timmar och all omtanke som dessa mopeder har fått.
Nästa punkt på programmet blir lite lugnare. Vi ska träffas och titta på Nyckelby.

Maj/
Vi har haft en ovanligt varm maj månad så här långt. Just nu blommar häggen och syrenen är igång snart. Så det blir inte mycket till seme

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter