Välkommen till Lohärads hembygdsförening

År 2018

Augusti/
Vandring i Nyckelby blev i regn! Ett av sommarens annars obefintliga väder. Alla kom i regnkläder och verkade mycket nöjda över att behöva använda sådana plagg. Det blev en hemtrevlig träff, som mest försiggick i salen i rusthållargården. Tack för det!
Musikkvällen gick att hålla i trädgården i Loskälva. Vädret var även vid detta tillfälle lite annorlunda mot det vanliga i sommar. Men det föll inget regn på oss. Trots en del riktigt kniviga frågor lyckades en grupp få så gott som alla svar rätt. Det firades med ”snällt” bubbel och choklad. De fyra musikanterna från Lohärad både spelade och sjöng och ställde frågor.
Också spelmansstämman har varit. Nästan 100 personer, varav drygt 40 spelemän, besökte Loskälva den dagen. Dagen avslutades i kyrkan.
I september har vi två evenemang. Under kulturarvsdagen den 8:e kommer föreningen att ha alla byggnader öppna för besök. Passa på att titta runt och ställ frågor.
Sen avslutas säsongen den 29:e i Loskälva med surströmmingsfest.

Juli/
Flera av våra programpunkter har redan passerat. Sommaren löper på med alltid lika stor hastighet. Den känns låång där före midsommar, men sen… Nu är det alltså snart mitten på juli.
Vår nya aktivitet – slåtter – var kul. Vi som inte kunde mycket innan, fick hjälp att slå med lie, räfsa och sätta upp hässjor. Två stycken blev det, trots att gräset var både gult och torrt redan innan vi slog. Dessutom blåste det ordentligt, så inte kort efter det att vi lämnat platsen, blåste det för året korta, torra gräset ned från den ena hässjan. Sen även en del från den andra. Men vi hann ta några bilder på både jobbet och resultatet. En av Lohärads fårägare fick ta hand om skörden.
Och så Lohäradsdagarna. Det blir för vår del två dagar, då loppisen på logen och utställningen i mangårdsbyggnaden får vara kvar även över söndagen. Mycket folk kommer och handlar och tittar och dricker kaffe i köket. Trevligt. Gamla vänner ses igen och nya träffas.
Veteranmopedrallyt har också varit. Tror att det var 176 som körde. Man känner sig lätt gasförgiftad, när man står där vid starten och tittar på alla ekipage som passerar. Det är häftigt och imponerande med tanke på alla timmar och all omtanke som dessa mopeder har fått.
Nästa punkt på programmet blir lite lugnare. Vi ska träffas och titta på Nyckelby.

Maj/
Vi har haft en ovanligt varm maj månad så här långt. Just nu blommar häggen och syrenen är igång snart. Så det blir inte mycket till semester för skomakaren som sades sätta upp en skylt med ”Stängt mellan hägg och syren” på sin dörr. Ack ja!
Fixardagen vid Loskälva har passerat. En hel del blev gjort enligt arbetsschema som spikades upp inför dagen och Janssons Frestelse blev belöningen.
Vi har också hunnit elda ordentligt på gärdet utanför på Valborgsmässoafton. Då var det minsann inte någon värmebölja. Men med hjälp av sång, vårtal, korv, kaffe och varm äppelglögg gick det bra ändå. Och så årets begivenheter  för barnen – i alla åldrar? – att sprida vatten med den gamla brandsprutan och att grilla marshmallows på korvgrillens glöd.
Vildsvinen hade plöjt ordentligt i Prästgårdens Kohage när vi kom dit på gökotta på Kristi Himmelsfärdsdagens morgon. Men vädret var härligt och kören sjöng gudomligt. Den traditionsenliga tipsrundan, som går genom hagmarkerna, var inte lika illa ansatt som den öppna plats där vi först samlats till friluftsgudstjänsten.

April/
Nu har det hunnit bli den andra april, så inga skämt härifrån!
Tydligen finns det redan nu funderingar från mopedveteraner i riket om när Lohärads årliga rally blir av. Därför lägger vi in en box om detta här på sidan så här långt i förväg.
Annars kommer vår hemsida att förnyas från Sveriges Hembygdsförbund. Datum är satt till den 18 april. Vi får se. Ibland kan det hända mycket i samband med sådana här ”uppgraderingar”.
Närmast på schemat för oss här i vår förening är säsongens första fixar/städdag. Det finns något för var och en att bidra med. Faktum är att det brukar vara en trevlig tillställning, med förtäring som vi bjuder på. Varför inte pröva?
En dryg vecka senare firar vi Valborgsmässoafton – förmodligen  samtidigt med de flesta andra hembygdsföreningar här i landet. Icke desto mindre är det en härlig kväll! Hur än vädret blir.

Februari/
Idag är det riktig vinter med kalla vindar och snö som yr. Äntligen! tycker en del. Är detta nödvändigt? tycker en del. Nåja – februari är februari med både vinterns mörker och vårens kommande ljus trots allt.
Snart är det mars och årsmöte i vår hembygdsförening. Det blir – som vanligt – uppe i prästgården. Det är inte säsong för vår hembygdsgård än. Det är tur att vi har prästgården kvar i församlingens tjänst. En viktig mötesplats för många olika grupperingar och aktiviteter. När det inledande kaffet med smörgås och därefter kommande årsmötesförhandlingar är klara, får vi i år lyssna till Göran Ulväng. Göran är docent vid ekonomiska institutionen i Uppsala. Han kommer att berätta för oss om herrgårdar bland annat i Uppland. För vår del är den närmaste Kristineholm, som vi säkert får höra något om. Det ska bli intressant.

Januari/
Nu ska vi vänja oss vid att skriva 2018. Det är alltid en liten inkörningsperiod med det nya årtalet – och sen när vi är vana, så är det över.
Nåja, så fort kanske det inte går. Lite ska vi väl hinna med i alla fall.
I vår hembygdsförening här i Lohärad börjar vi med en så kallad brasafton uppe i prästgården. Den här gången blir det för att titta på gamla kartor, som vi tar oss dit.
Det blir främst om Råby och Gribby vid detta tillfälle. Sen är det tänkt att vi fortsätter med andra byar inom vår socken.
Vi bjuder på kaffe med bröd och önskar dig hjärtligt välkommen på söndag 21/1 kl 14!

Förresten – det gick jättebra med lotterna på julmarknaden i Bygdegården. Dom sålde slut på ett litet kick!

År 2017

November/
Snart är det första advent. Det brukar vara då vi är med i Bygdegården med ett lotteri från hembygdsföreningen. Men – i år är julmarknaden i Bygdegården på lördag den 25 november. Så då är du välkommen att komma dit och pröva lyckan vid vårt lotteribord.

……………………………………………………………………….

September/
September månads festande är över. Vi har ätit strömming och sen strömming igen – men den sista gången faktiskt surströmming. Tänk vad det är roligt att så många kommer till en kväll med sånt stinkande innehåll. Och inte bara norrlänningar, nej även folk ifrån Hammarby, Råby, Kragsta, Gribby, Hållsta, Vik, Söderby  – och till och med såna som härstammar från Stockholm. En underbar kväll blev det med lyktor som lyste utanför i skymningen och de tända stearinljusen på borden glimmade genom de vackra gamla fönstren i vår Loskälva gård. Ett glatt sorl hördes ifrån de fyra folkfyllda rummen. Tack alla ni som ordnat så vackert och gott!
Nu stängs husen åter för vintervila. De under säsongen renoverade uthusen har besiktigats och godkänts innan vi kan få bidraget från Länsstyrelsen. Råttfällorna ställs på plats och mattorna rullas ihop. Vattnet stängs av. Och snart är det jul – nej, inte riktigt. Men fort går det.
Vi återkommer om eventuell brasafton i höst eller kanske snarare efter helgerna. Lev väl!

…………………………………………………………………..

Augusti/
Fyra aktiviteter i juli, en i augusti och två i september med vår förening. Sommaren är en tid då almanackan är fylld av kom-ihåg-texter. Och så har vi inte bara – trots allt – hembygdsföreningar att hålla reda på. Även våra privata liv är innehållsrika denna tid. Guskelov kommer snart vardagen tillbaka – eller? Men uppmärksamma ändå våra tider för fest här i september. Det kommer att bli trevligt att ses igen.

……………………………………………………………………..

Juni/
Idag är det måndag efter midsommarhelgen. Just här där vi bor i Lohärad blev midsommarafton en fin dag. Fullt med folk vid bygdegården och kvällen tillät säkert även grillning och mer klassisk SOS – smör ost och sill – i våra trädgårdar. Sen har vädret fortsatt sitt ostadiga program med sol, vind som plötsligt tar i och spridda skurar.
Men regnet ska vi bara vara glada åt, så det så. Det behövs som vi alla vet.
Nu ser vi fram emot Lohäradsdagen – eller kanske dagarna – till helgen, med en varje gång lika imponerande lapptäcksutställning, loppis på logen och veteranmopedrally.
Det ska bli kul alltihop.
I mitten på juli gör vi en byvandring genom Himmine. Ett trevlig sätt att lära känna en del av din bygd – Lohärad.

…………………………………………………………………………..

Maj/
Just idag skiner solen så vackert och det blåser inte. Annars har det varit både blåsigt och kallt under hela april. Svårt att få fröna i backen. Men idag ska det bli av.
Vid vårstädningen i Loskälvagården var vi femton personer som jobbade både ute och inne – trots blåsten. Fint blev det.
Valborg blev däremot en vacker och relativt stilla kväll. Mycket folk och många möjligheter att träffa släkt, vänner och grannar. Solnedgången lyste lika stiligt eldfärgad som brasan, kören sjöng och Britt-Marie både roade och gjorde oss rörda med sitt vårtal.

Framöver kommer vi nu att träffas i det fria – i naturreservat, i kohage, framför flaggstång och i trädgård.

……………………………………………………………………………..

April/
Nu skulle vi påta i trädgården så här under påskdagarna.
Men då får vi ta till snöskyffeln först. Idag på påskdagen snöar det ymnigt utanför fönstren. Måtte lärkor, tofsvipor och scilla vara vana!
Hur som helst är det ändå ljusare tider med planer inför rustning av Loskälvagården och Valborgsmässofirande.

……………………………………………………………………………….

Februari/
Februari – en av årsmötesmånaderna. För vår del är det mars.
Uppe i Lohärads prästgård träffas vi kl 10 lördagen den 11 mars för kaffe och smörgås.
Sen följer årsmötesförhandlingarna.
Ungfär kl 11 kommer Sofi Piehl, journalist och skribent från bland annat Norrtelje Tidning, och besöker oss.
Programmet för vårens aktiviteter till och med den 2 juli är spikat.
Skulle du som är medlem i Lohärads hembygdsförening inte ha fått ett brev med kallelse, dagordning, verksamhetsberättelse och program senast i veckan före årsmötet, hör av dig till någon i styrelsen.

………………………………………………………………………………….

Januari/
Hoppsan vad det gick fort! Men nu är det faktiskt ett nytt år. Det är inte längre lika självklart, som när man var ung, att få vara med om en årsväxling. Vi som läser det här har klarat det den här gången också.
Vi i Lohärads hembygdsförening har vår första aktivitet redan nu i januari. Det är Sture Wärlinder som kommer till prästgården på söndag den 22/1 kl 16. Han har besökt oss en gång tidigare med sina ljudinspelningar från gångna tider. Det är med ljud som med dofter – dom får oss att minnas sånt som vi inte visste att vi mindes. Det ska bli spännande att få vara med än en gång och att vi tillsammans kan hjälpas åt att minnas.
Hoppas att du har tid och möjlighet att dyka upp.

……………………………………………………………………………………

År 2016 

Oktober/
Nu har vi bokat igen hembygdsgården i Loskälva för vintern. Mattorna är hoprullade och borttagna. Ljus och annat för möss lockande är också lagda åt sidan. Vattentunnorna tömda. Äpplen upplockade från gräsmattan. Luckor i kakelugnar och spisar öppna för ventilation och genomluftning. Ja – nu återkommer vi dit när vårljuset strömmar in genom fönstren och vi ser att det är dags att städa efter den mörka årstidens eventuella härjningar.
Som aktivitet återstår lotteri i – obs – bygdegården den första advent.
Vi hör av oss om brasafton, när det är spikat. I så fall blir den i Lohärads prästgård, där den öppna spisen i församlingssalen just invigdes nu söndagen den 9 oktober med pompa och smörgåstårta.
Vi hörs vidare.

……………………………………………………………………………………

Augusti/
Jaha, det var sommaren 2016! Med sol och regn, mycket och lite värme, blåsigt mellan varven och ….. Hur var det nu? Dagarna flyr undan och med blicken riktad framåt hoppas vi på en härlig höst. Just september kan vara helt ljuvlig med stillhet, alla varma toner över åkrarna, lite disigt och en vänlig sol. Det är också dags att plantera perenner, plocka äpplen och musta kanske. Som nu på höstfesten vi ska ha strax. Äta surströmming, mmmmm – eller?
Välkommen till alla våra septemberaktiviteter!

……………………………………………………………………………………..

Juni/
Midsommarhelgen har kommit och gått. Kyrkoherde Fredrik och kyrkomusiker Barbro Strid hade gudstjänsten vid Loskälva på midsommardagens eftermiddag. Nu ser vi fram emot Lohäradsdagen, då alla föreningar har aktiviteter men på lite skilda håll. Och så veteranmopedrallyt som brukar vara en upplevelse, att – om man inte deltar själv – beundra och minnas gamla moppar från gångna tider. Sen ska vi titta på en väderkvarn, som verkar ha fått möjlighet att överleva, och delta i en musikkväll i Loskälvas trädgård. Allt under juli månad.

…………………………………………………………………………………………

Maj/
Just nu är det så varma dagar! Det blev bråttom att få fröerna i jorden. Bigarråträdet blommar plötsligt för fullt och humlorna surrar. Valborgselden var svårflirtad i år. Men med lite extra diesel gav den med sig och brann så grannt mot den vackra vårhimlen. Nytt för i år var värmd glögg från Norrtälje Brenneri. Den gick åt utan bekymmer. Roland vårtalade om olika tidskalendrar genom historien. April till exempel firar 2000-årsjubileum i år. Tala om att tiden är ur led!

Även gökottemorgonen i Prästgårdens kohage blev vacker. En stor kör sjöng för oss, Fredrik höll i gudstjänsten och vi höll i tipsrundan. Roligt att så många barn var med i år.
Också utflykten till Bokullen vid Erken har passerat i det vackraste väder. Vi kunde fantisera kring resterna av de torp som ligger långt från dagens bosättningar.
Förutom ytterligare städ/arbetsdag vid Loskälva – som annonseras vid vägen – är nu firandet av nationaldagen den 6 juni på gång. Det sker tillsammans med kyrkan och annonseras under kyrkliga underrättelser. Det firandet avslutas med gemensam vandring upp till prästgården, där vi får oss något till livs ute på backen.
………………………………………………………………………………………….
April/
Vårstädningen i och kring vår gård i Loskälva är över för den här säsongen. Nu flaggar vi för tre kommande evenemang: Valborg, gökotta och vandring till Bokullen. Läs om plats och tid i boxarna här till höger om denna text. Funderar du över något, tveka inte att höra av dig. Det ska bli roligt att träffas igen!.
…………………………………………………………………………………………..
Mars/
Årsmötet är nu avklarat. Så även nästa programpunkt: ”Brasafton” den 19 mars, som annonserades nedan och med nu borttagen så kallad box till höger.
Vad som nu står på lut är årets första fixardag. Ett par sådana har vi varje år. På våren öppnar vi huset med att städa ur vinterns döda flugor från fönster och vrår. Vi skakar och lägger på trasmattorna samt tittar till rabatterna utanför och annat som behöver ses över. Sen dricker vi kaffe i köket tillsammans. Alltid lika trevligt.
Vi ses!
…………………………………………………………………………………………………..
Februari/
Nu börjar aktiviteterna med ljusets återkomst.
Först ut är årsmötet den 5 mars.
Dit kommer allas vår Michael Blum. För dig som kanske är ny i Norrtälje kan vi presentera Michael som Albert Engström-tolkare, stadsguide, skärgårdsguide, kock mm, mm.
Sedan blir det så kallad ”Brasafton” den 19 mars.
Hur det blir med brasan  hos oss, låter vi vara osagt. Berättelsen om Edsbro masugn får räcka som värmekälla.
Väl mött!

…………………………………………………………………………………………………..

År 2015

Oktober/
Det sista mötet med gänget är över. Vi har nu haft vår andra träff kring inspelningar från 60-talet av gamla Lohäradsröster. Köket i Loskälva blev helt fullt. Vi lyssnade på berättelser om politisk kamp, turerna kring prästtillsättning, spöken och kärlek.  Vad mer kan man önska sig av underhållning. Många minnen dök upp och köket genljöd av ytterligare berättelser av de nu levande och närvarande. Sen drack vi kaffe ur koppar som vi fått från EFS, från deras missionshus här i Lohärad, när verksamheten stängdes ner på 80-talet. Vi snaskade på gott kaffebröd och pratade vidare.
Nu har vår hembygdsgård gått i vinteride. Vattnet är avstängt, textilier hoprullade, stearinljusen bortplockade, råttfällor utsatta och skullen är i malpåse till nästa år.
I år återstår för hembygdsföreningens del endast julmarknaden på första advent i Lohärads Bygdegård.
Om eventuell brasafton återkommer vi i början av det nya året 2016.
………………………….
September/
Sommarens aktiviteter har varit många och välbesökta.
Inte bara mopedisterna nedan, som tydligen körde så långt som närmare 5 mil – inte 4,  var många. Lapptäcksutställningen uppskattades ha besökts av cirka 200 personer. Vid utflykten till den mystiskt försvunna Markslättsjön i Hammarby ville 25 personer gå med.
Också till spelmansstämman i augusti vid Loskälva kom många både spelmän och åhörare.
Stämman avslutades traditionsenligt med mycket musik i kyrkan.
Bara en knapp vecka senare hördes annan musik från gården vid Loskälva. Då var det
”the RoslagsQuiz” – en lättsam lagtävling i sommarkväll med Git Persson som sångerska och frågeledare.
I början av september lyckades vi få en vacker dag för höstfesten med äppelmustning och sillmåltid. På eftermiddagen och kvällen hopade sig molnen igen.
På det gamla gårdsbränneriet från husbehovsbränningens tid har renoveringarna fortsatt med de blyinfattade fönstren bland annat. På en gård med många byggnader är det alltid mycket som är på gång.
…………………………….
Juli/
I år var det rekordmånga åkare vid Veteranmopedrallyt – drygt 160 förare. Det är roligt att så många kommer långväga ifrån för att träffas kring cyklarna och fara den cirka 4 mil långa rundan i Lohärad  med omnejd .
Lohäradsdagen – för vår förening blir det två dagar – med allt man kunde se och göra här i bygden, gick också fint. Till och med vädret uppförde sig. Många kvinnor jobbade hårt med loppis på logen, servering och den otroliga lapptäcksutställningen i huvudbyggnaden i Loskälva. Och så Ivan där nedanför logen förstås.
Men vi har också hunnit besöka den stora staden Norrtälje och blivit guidade vid Skvallertorget i färghandlare Nordströms våning.
Juli är en hektisk månad – när nästan alla är lediga och ska ta det lugnt!
……………………………….
Juni/
Trots att maj i år har varit ständigt blåsig och gråtyngd, har vi haft tur med vädret. Både vid gökottan i Kohagen och då vi vandrade upp till prästgården igår, efter den så fina konserten i kyrkan, sken solen och allt var vackert. Det blir som finare minnen att ta med sig – både inom sig och med hjälp av kameran.
…………………………………
Maj/
Solen sken på vår fixardag. Huset dammsögs, mattor skakades, fönster tvättades, gammalt virke hämtades från grannladan – för framtida byggjobb – rabatter och buskar rensades, vindsbjälkar började saneras, allt av ett tiotal volontärer. Men vi fick vår lön i form av Jansssons frestelse, rabarberpaj med vaniljsås och kakor!
…………………………………
Maj/
Igår brann den stora brasan ut så vackert i kvällningen. Säkert över 100 var vi där, som lyssnade till Lohäradskören och det spännande talet av Kickan Anerfält om vårt doftsinne och dess betydelse för val och minnen i livet.
…………………………………..
April/
Bandinspelningarna från 60-talet var faktiskt riktigt spännande att lyssna på. Och det var trångt och varmt i köket – vi var över 30 personer där.  Mycket prat och funderingar både mellan och efter lyssnandet.
…………………………………..
April/
Vi börjar vårens aktiviteter med att på söndag den 12 april träffas i Loskälva och lyssna till bandinspelningar från 60-talet. Det är gamla Lohäradsbor som kommer till tals och som intervjuas av bland andra Kurt Jonsson.
……………………………………
Mars/
Nu har det varit årsmöte. Klicka här – och du kan läsa verksamhetsberättelsen för 2014.
…………………………………..
Mars/
Jaha – så var det dags för årsmöte igen.
Det blir den 14 mars uppe i Lohärads prästgård. Vi börjar med kaffe och smörgås kl 10.
Därefter har vi årsmötesförhandlingar.
Efter mötet kommer Ann-Kristin Hult, som berättar och visar bilder från den stora hantverksutställningen i Norrtälje 1922. Utställarna kom i huvudsak från socknar i Roslagen. Utställningslokal var Norrtälje samskola. Såväl gammal insamlad slöjd som nytillverkad och möblerade miljöer visades i tre våningar. På grund av det stora publikintresset – 25 000 besökare – förlängdes utställningen en vecka.
Ann-Kristin är hemslöjdskonsulent i Uppsala län och ordförande i SöderbyKarls hembygdsförening.
…………………………………….
Januari/
Årsskiftet 2014-2015 är passerat. Nytt år och nya möten, träffar och arbeten väntar. Härligt att få vara med ett varv till! Nästa gång vi har möjlighet att ses är på årsmötet i mars. Det blir uppe i Lohärads prästgård, som tidigare. Vi återkommer om dag, tid och program.

……………………………………………………………………………………………………………………………..

År 2014

Nu är det slutet av oktober och både fixardagen och husförhöret är över. Vi stänger ner gården, tömmer vattentunnor, rullar ihop mattor och städar på logen. Det här året med Loskälvagården är över. Det sista snickeriarbete som utförts är golvet i bränneriet.

Första advent kommer föreningen att delta med ett lotteri i samband med julmarknaden i Lohärads bygdegård.

Vid höstfesten i september var vi cirka 35 personer som mustade äpplen, åt sill och strömmingsflundra. Många dröjde länge kvar i den sommarljumma eftermiddagen.

Sommarkvällen i augusti med musik i trädgården blev till en allsångsstund, då den inbjudna gästen insjuknat i förkylning. Gunilla, Tuve och Per Olof tog hand om oss istället. Vi sjöng och drack kaffe med gott hembakat till, medan skymningen föll så sakteliga över trädgården vid Loskälva.

Vi hade den årliga spelmansstämman första veckan i augusti i strålande sol – som många gånger den här sommaren. Det kom ungefär 40 spelmän och lika många lyssnare. Dagen avslutades med spelmän också i kyrkan. Som sista punkt fick vi av mästaren Harald Pettersson lyssna till och se hur det går till att spela vevlira.

Den varma julimånaden avslutades med två skogsvandringar. Den ena gick till Brudberget och offerkasten där. Vid den andra besökte vi Sjurån i Gölveden. De många gränsstenarna  kan fascinera, men där har även en grav-och kultplats från bronsåldern konstaterats. Arkeologiskt grävdes området ut i två omgångar för tio år sedan. Historierna från senare tider är många. Det  gäller gränstvister, skrönor om rövare och avrättningar vilka beskrivs i protokoll under sexton-sjuttonhundratalen. Det är också en intressant plats där kolning och timmerkörning pågick under lång tid för Skebobruks och Edsbro masugns behov.
Tidigare på försommaren hade vi inte tid att fantisera om tider som flytt. Då tvingades vi till mera handfast underhållsarbete. Avloppet i huvudbyggnaden upptäcktes läcka och behövde bytas. Det visade sig också vara ett brott på elkabeln under vägen. Cirka 150 m ny kabel grävdes ner genom trädgården under vägen och till ladugården. Vi har flera hus och det finns alltid behov av reparationer eller underhåll någonstans.
                                                                                           

Kalle och Ivan gräver för kabel.

Bertil renoverar källartaket

 

—————————————-

Lohärads hembygdsförening bildades 1980.

Vår hembygdsgård ligger i Loskälva. De senaste ägarna av Norrgården 2:2 var de ogifta systrarna Linnea och Märta Eriksson. Linnea avled 1982 och Märta 1990. Då det inte fanns något testamente tillföll gården Allmänna Arvsfonden. Alla inventarier såldes på en auktion pingstdagen 1991.

Hembygdsföreningen ansökte om att få överta gården. Arvsfonden sade nej. Efter ett mycket omfattande arbete från föreningens sida upphävde slutligen regeringen 1994 arvsfondens beslut. Det stora boningshuset och alla ekonomibyggnader med intilliggande mark tillföll föreningen. Mangårdsbyggnaden uppfördes 1846 men bränneriet och visthusboden är kvar efter den tidigare kringbyggda gården. Visthusboden är från 1600-talet och därmed Lohärads äldsta träbyggnad.

Förutom att ständigt jobba med hus och trädgård vid Loskälvagården ordnar föreningen utflykter och vandringar i bygden med omnejd. Årliga aktiviteter är Valborgsmässofirande, gökotta, loppis och hantverksutställning, spelmansstämma, höstfest och husförhör.

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter