Arkeologisk vandring i Hov, Växjö

Den 14 april, en gråmulen och delvis regnig lördagsförmiddag, samlades vi på Pilbäcksskolan för att under Per Andréns kunniga ledning titta på fornminnen i det som en gång var Hovs by, alldeles i utkanten av dåvarande Växjö. Vi hann med både rösen, stensättningar, hällristningar, en skålgrop och många intressanta berättelser. Vi rörde oss mellan de imponerande statusbyggena Domfälle rör i norr och ”skyskrapan” på Solberget.

Rapport från Blankaholmsdagarna

Här finns nu möjlighet för de som inte var med på Blankaholmsdagarna att få ta del av de 14 arkeologiska föreläsningarna. Stort tack till Per Andrén som fört anteckningar. Här finns referaten!

Program för våren 2018

Detaljer om vårens intressanta och omväxlande program hittar du i kolumnen till vänster. Nya medlemmar är hjärtligt välkomna att ta kontakt!

Utflykt i Lagadalen 9 sept 2017

Under ledning av Per Andrén och med Eva Åhman och Per Stille som experter for vi till fornminnesrika Lagadalen i trakterna norr och söder om Ljungby. Vi besökte bl.a. Össlövs gravfält med en stor skeppssättning, Trotteslöv och Fallnaveka byar, Berga kyrka med runstenar, Kånna högar i Berghem samt Hamneda runstenar och kyrkoruin.
Det började med lite småregn men sedan blev det bara mer och mer regn. Men vad kan hindra de intresserade i Kronobergs Arkeologiska förening? Inte regn i alla fall!

Programmet för hösten 2017 är här

Nu är programmet för hösten 2017 klart. Du hittar det här.

Föreläsning: Bebyggelser och namn under järnåldern.

Onsdag 3 maj kl. 15.15‒17.00 (sal Moberg F330, Linnéuniversitetet Växjö) gästas vår seminarieserie Kultur-språk-historia av docent Per Vikstrand, ortnamnsforskare tidigare verksam vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. Han ska berätta om våra äldsta bebyggelsenamns ålder och ursprung, ur ett nytt perspektiv.

Titel: Bebyggelser och namn under järnåldern. Om bebyggelsenamnens uppkomst och ålder.

Seminariet riktas till alla intresserade och det kommer att gå att följa via Adobe Connect.

Läs mer om projektet bakom föredraget här: http://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/publikationer/institutets-publikationer/ortnamn/2016-09-15-jarnalderns-bebyggelsenamn.html

Gettersö-rapporten

Rapporten från grävningen 2016 på Gettersö, där flera av KAF:s medlemmar deltog, är nu klar.
Du kan läsa den här.

Övrigt om studiecirkeln och grävdagboken mm om projektet finns på Kulturparken Smålands hemsida under rubriken Arkeologi.

Jubileumsåret

Med en traditionell julfest i Kristinakällaren, med landgång, gröt, kaffe och tipsrunda avslutades jubileumsåret 2016. Kvällens höjdpunkt blev fotokavalkaden med minnen från alla verksamhetsåren. Tänk så fantastiskt mycket föreningen och dess medlemmar engagerat sig i!

Du som är intresserad av arkeologi men ännu inte är med i Kronobergs Arkeologiska förening: Tag kontakt snarast och var med redan från början när verksamheten startar våren 2017. Välkommen!

Marinarkeologisk undersökning vid Kronobergs slottsruin

Projektet presenteras i en kort film som du hittar här.

Titta gärna in på Arkeologi Sydosts hemsida, Kalmar Museum. Där finns mycket intressant.

Extra programpunkt 19 oktober 2016

Arkeolog Helena Victor från Kalmar har erbjudit sig att hålla en
föreläsning om Sandby borg för oss som tack för vårt arbete vid årets arkeologiska undersökning där!
Det blir onsdagen den 19 oktober kl 18.30 och vi kommer att vara på Kulturarvscentrum på Norr i Växjö (Sandvägen 15).
Då vi detta året firar föreningens 15-årsjubileum så festar vi till även denna träff med att äta smörgåstårta med kaffe/te. Det kostar 50 kr per person. Därför vill vi ha in anmälan till denna föreläsning senast den 12 oktober till Per Andrén, Lingonvägen 10, 352 45 Växjö, tel 0470-46805 eller 070-2625939 eller [email protected] Ange ev. önskemål om vegetarisk smörgås eller överkänslighetsproblem.