Program för våren 2018

Detaljer om vårens intressanta och omväxlande program hittar du i kolumnen till vänster. Nya medlemmar är hjärtligt välkomna att ta kontakt!

Utflykt i Lagadalen 9 sept 2017

Under ledning av Per Andrén och med Eva Åhman och Per Stille som experter for vi till fornminnesrika Lagadalen i trakterna norr och söder om Ljungby. Vi besökte bl.a. Össlövs gravfält med en stor skeppssättning, Trotteslöv och Fallnaveka byar, Berga kyrka med runstenar, Kånna högar i Berghem samt Hamneda runstenar och kyrkoruin.
Det började med lite småregn men sedan blev det bara mer och mer regn. Men vad kan hindra de intresserade i Kronobergs Arkeologiska förening? Inte regn i alla fall!

Programmet för hösten 2017 är här

Nu är programmet för hösten 2017 klart. Du hittar det här.

Föreläsning: Bebyggelser och namn under järnåldern.

Onsdag 3 maj kl. 15.15‒17.00 (sal Moberg F330, Linnéuniversitetet Växjö) gästas vår seminarieserie Kultur-språk-historia av docent Per Vikstrand, ortnamnsforskare tidigare verksam vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. Han ska berätta om våra äldsta bebyggelsenamns ålder och ursprung, ur ett nytt perspektiv.

Titel: Bebyggelser och namn under järnåldern. Om bebyggelsenamnens uppkomst och ålder.

Seminariet riktas till alla intresserade och det kommer att gå att följa via Adobe Connect.

Läs mer om projektet bakom föredraget här: http://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/publikationer/institutets-publikationer/ortnamn/2016-09-15-jarnalderns-bebyggelsenamn.html

Gettersö-rapporten

Rapporten från grävningen 2016 på Gettersö, där flera av KAF:s medlemmar deltog, är nu klar.
Du kan läsa den här.

Övrigt om studiecirkeln och grävdagboken mm om projektet finns på Kulturparken Smålands hemsida under rubriken Arkeologi.

Jubileumsåret

Med en traditionell julfest i Kristinakällaren, med landgång, gröt, kaffe och tipsrunda avslutades jubileumsåret 2016. Kvällens höjdpunkt blev fotokavalkaden med minnen från alla verksamhetsåren. Tänk så fantastiskt mycket föreningen och dess medlemmar engagerat sig i!

Du som är intresserad av arkeologi men ännu inte är med i Kronobergs Arkeologiska förening: Tag kontakt snarast och var med redan från början när verksamheten startar våren 2017. Välkommen!

Marinarkeologisk undersökning vid Kronobergs slottsruin

Projektet presenteras i en kort film som du hittar här.

Titta gärna in på Arkeologi Sydosts hemsida, Kalmar Museum. Där finns mycket intressant.

Extra programpunkt 19 oktober 2016

Arkeolog Helena Victor från Kalmar har erbjudit sig att hålla en
föreläsning om Sandby borg för oss som tack för vårt arbete vid årets arkeologiska undersökning där!
Det blir onsdagen den 19 oktober kl 18.30 och vi kommer att vara på Kulturarvscentrum på Norr i Växjö (Sandvägen 15).
Då vi detta året firar föreningens 15-årsjubileum så festar vi till även denna träff med att äta smörgåstårta med kaffe/te. Det kostar 50 kr per person. Därför vill vi ha in anmälan till denna föreläsning senast den 12 oktober till Per Andrén, Lingonvägen 10, 352 45 Växjö, tel 0470-46805 eller 070-2625939 eller [email protected] Ange ev. önskemål om vegetarisk smörgås eller överkänslighetsproblem.

Kulturparken Småland erbjuder

Onsdag 26/10 Föreläsning: Växjö under medeltid
Klockan: 18.00

Smålands museum

Entré 60 kr

Arkeologiska undersökningar har nyligen genomförts på Kronobergsgatan i Växjö och på några andra platser i staden. Med utgångspunkt i dessa resultat försöker arkeolog Johan Åstrand besvara frågan: När utvecklades Växjö från att vara ett kyrkligt centrum till att också bli en handels- och hantverksstad.

 

Vetlandatrakten och Emådalen

Som en del av sitt 15-årsjubileum gjorde Kronobergs arkeologiska förening en resa  den 10 september 2016 till Vetlanda och Emådalen för att få veta mer om traktens historia från stenåldern till medeltiden. Arkeolog Mikaela Söderberg guidade oss i ett vackert landskap i strålande sensommarväder. Jubileumsmiddagen intogs på Ädelfors folkhögskola. Här följer några bilder från resan. Läs mer »