Program hösten 2018

Programmet för hösten 2018 är nu klart och du hittar det i kolumnen till vänster.

OBS! Anmälan till höstens kurs senast den 20 juni.

Utflykt till Västra delen av Åsnen 180506

I härligt vårväder åkte vi, ca 45 arkeologiintresserade på en bussresa i trakten av Åsnens västra delar. Per Andrén och Johan Åstrand guidade oss i miljöer från stenåldern fram till våra dagar. Stopp gjordes vid Blodberget vid Skatelövsfjorden, Sjöbylunds gravfält nära Torne, Trollberget vid Hulevik, Mäster Påvels hytta i Trestenshult samt vid Hönshylte skans norr om Ryd. Dessutom fick vi se en av entréerna, vid Hulevik,  till den nya nationalparken Västra Åsnen. Återfärden gick via Urshult över Sirkön tillbaka till Växjö.

Utsikt från Blodberget över Skatelövsfjorden

I bokskogen vid Trollberget

På väg genom skogen till Trestenshult glasbruk

Rester av kvarnanläggning vid Trestenshults glasbruk

Kaffepaus vid Hönshylte skans

Arkeologisk vandring i Hov, Växjö

Den 14 april, en gråmulen och delvis regnig lördagsförmiddag, samlades vi på Pilbäcksskolan för att under Per Andréns kunniga ledning titta på fornminnen i det som en gång var Hovs by, alldeles i utkanten av dåvarande Växjö. Vi hann med både rösen, stensättningar, hällristningar, en skålgrop och många intressanta berättelser. Vi rörde oss mellan de imponerande statusbyggena Domfälle rör i norr och ”skyskrapan” på Solberget.

Rapport från Blankaholmsdagarna

Här finns nu möjlighet för de som inte var med på Blankaholmsdagarna att få ta del av de 14 arkeologiska föreläsningarna. Stort tack till Per Andrén som fört anteckningar. Här finns referaten!

Program för våren 2018

Detaljer om vårens intressanta och omväxlande program hittar du i kolumnen till vänster. Nya medlemmar är hjärtligt välkomna att ta kontakt!

Utflykt i Lagadalen 9 sept 2017

Under ledning av Per Andrén och med Eva Åhman och Per Stille som experter for vi till fornminnesrika Lagadalen i trakterna norr och söder om Ljungby. Vi besökte bl.a. Össlövs gravfält med en stor skeppssättning, Trotteslöv och Fallnaveka byar, Berga kyrka med runstenar, Kånna högar i Berghem samt Hamneda runstenar och kyrkoruin.
Det började med lite småregn men sedan blev det bara mer och mer regn. Men vad kan hindra de intresserade i Kronobergs Arkeologiska förening? Inte regn i alla fall!

Programmet för hösten 2017 är här

Nu är programmet för hösten 2017 klart. Du hittar det här.

Föreläsning: Bebyggelser och namn under järnåldern.

Onsdag 3 maj kl. 15.15‒17.00 (sal Moberg F330, Linnéuniversitetet Växjö) gästas vår seminarieserie Kultur-språk-historia av docent Per Vikstrand, ortnamnsforskare tidigare verksam vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. Han ska berätta om våra äldsta bebyggelsenamns ålder och ursprung, ur ett nytt perspektiv.

Titel: Bebyggelser och namn under järnåldern. Om bebyggelsenamnens uppkomst och ålder.

Seminariet riktas till alla intresserade och det kommer att gå att följa via Adobe Connect.

Läs mer om projektet bakom föredraget här: http://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/publikationer/institutets-publikationer/ortnamn/2016-09-15-jarnalderns-bebyggelsenamn.html

Gettersö-rapporten

Rapporten från grävningen 2016 på Gettersö, där flera av KAF:s medlemmar deltog, är nu klar.
Du kan läsa den här.

Övrigt om studiecirkeln och grävdagboken mm om projektet finns på Kulturparken Smålands hemsida under rubriken Arkeologi.

Jubileumsåret

Med en traditionell julfest i Kristinakällaren, med landgång, gröt, kaffe och tipsrunda avslutades jubileumsåret 2016. Kvällens höjdpunkt blev fotokavalkaden med minnen från alla verksamhetsåren. Tänk så fantastiskt mycket föreningen och dess medlemmar engagerat sig i!

Du som är intresserad av arkeologi men ännu inte är med i Kronobergs Arkeologiska förening: Tag kontakt snarast och var med redan från början när verksamheten startar våren 2017. Välkommen!

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter