Karlslunds hembygdsförening

Julmarknaden i Karlslund 2018

Lördagen den 1 december

Nu är det hög tid för alla utställare till julmarknaden i Karlslund att höra av sig till
Grete Giacomini för att boka plats!

Ring Grete på 070–280 12 45 eller mejla till [email protected]

Grete Giacomini i hembygdsföreningen är den som alla utställare får kontakta för att tilldelas en plats!

Öppet hus och visning av Långkatekesen på Borrarbacken

Söndagen den 9 september

På kulturarvsdagen, som alltid är andra helgen i september, visas kulturhistoriskt intressanta byggnader upp och historier kring dessa berättas. Därför håller Karlslunds Hembygdsförening öppet hus söndagen den 9 september 2018 och visar Långkatekesen. Långkatekesen byggdes 1763 och har bl.a. fungerat som arbetarbostad och möteslokal.

Datum: Söndagen den 9 september 2018

Tid: 11:00 – 16:00

Program

Hans Fredeli visar och berättar om Långkatekesen på Borrarbacken. Tipspromenad för vuxna och barn.

Underhållning av trollkarlen Jonathan Eriksson som kallar sig Eriksson Magic.

Njut av kaffe, bulle och korv med bröd i vacker miljö.

Hålltider för programpunkter:

  • 11:30 Visning av Långkatekesen.
  • 13.00 Trollkarlen Eriksson Magic underhåller.
  • 14:30 Visning av Långkatekesen.

Välkommen till Kulturreservatet Karlslund och Långkatekesen!

 

Årsmöte i Längbro församlingshem

Söndagen den 18 mars

Karslunds hembygdsförening hade årsmöte i Längbro församlingshem med mycket god anslutning från medlemmarna.

Lasse Ramberg

120 personer deltog i hembygdsföreningens årsmöte. Rekord!

Åke Holt underhöll medan deltagarna samlades.

Lasse Ramberg

De närvarande tog del av verksamhetsberättelsen, bokslut, resultat-, balansräkning och revisionsberättelsen 2017.
Till ordförande omvaldes Olov von Elern. Till styrelseledamöter omvaldes Grete Giacomini, Lilian Kärling, Stig Johansson samt nyvaldes Arne Blomgren. Till styrelsesuppleanter nyvaldes Siv Skagerlund och Marianne Almqvist fyllnadsval. Till revisor omvaldes Anna-Christina Felldin, till revisorsuppleant omvaldes Rose-Marie Hagberg.
Årsmötet beslutade om oförändrad medlemsavgift för 2018, dvs 100 kr per medlem/år och för familj/förening 150 kr.
Hembygdsförbundets hedersnål med lagerkrans delades ut till Lilian Kärling och Olov von Elern. Stig Johansson uppvaktades med skål och blommor från Karslunds hembygdsförening.
Efter årsmöteshandlingarna höll kommunbiologen Mats Rosenberg ett föredrag om ”Landskap i förvandling, från soptipp till naturreservat.”

Lasse Ramberg

Kommunbiologen Mats Rosenberg talade om förvandlingen av Rynningeviken från soptipp till naturreservat!

Lottdragning med många fina skänkta priser.
Samtliga mötesdeltagare bjöds på landgång med måltidsdryck, kaffe och kaka.
/Kristina Sandvall

Guidad stadsrundtur i Örebros nybyggda områden

Onsdagen den 11 april kl. 09.30

Vi gör en guidad STADSRUNDTUR med buss i Örebros nybyggda områden onsdagen den 11 april kl. 09.30. Samling på parkeringen vid Haga Centrum. 150 kr/person inklusive fika på Sommarro. Det finns bara några platser kvar så anmäl dig snarast (dock senast 4 april) till Stig Johansson på telefon 070-569 28 39.

 

Årsmöte i Längbro församlingshem

Söndagen den 18 mars kl. 14.00

Kallelse via brev har skickats till alla medlemmar i Karlslunds hembygdsförening. Anmälan är obligatorisk och görs till Kristina Sandvall via e-post [email protected] eller på telefon 070-280 99 96 senast 11 mars 2018.

Efter årsmötet håller kommunbiologen Mats Rosengren ett föredrag om ”Landskap i förvandling, från soptipp till naturreservat.”

Välkomna!

En ny webbportal för SHF och dess föreningar är på gång

Söndagen den 14 januari

Den webbportal som hembygdsföreningarna idag publicerar sina hemsidor på är omodern och fungerar inte bra på alla plattformar, t.ex. smarta telefoner. Därför är en ny portal på gång och kommer, i bästa fall, lanseras i april 2018!

En liten försmak på hur det nya utseendet blir kan du få här: Testa prototypen

Julmarknaden i Karlslund 2017

Lördagen den 2 december

Nu är det hög tid för alla utställare till julmarknaden i Karlslund att höra av sig till
Grete Giacomini för att boka plats!

Ring Grete på 070–280 12 45 eller mejla till [email protected]

Grete Giacomini i hembygdsföreningen är den som alla utställare får kontakta för att tilldelas en plats!

Midsommarfirande 2017

Fredagen den 23 juni (Midsommarafton)

I år hade vi tur med vädret igen! Ca 19-20 grader och först när firandet var över kom regnet! Förmodligen slogs publikrekordet med uppskattningsvis 2000 besökare!

Lasse Ramberg

Dansen runt midsommarstången har börjat

Örebro dragspelsklubb underhöll från kl. 13.30. Midsommarstången restes kl. 14.00 och därefter gjorde Kulturella föreningen sin pampiga entré nedför herrgårdsterassen ackompanjerade av Örebro Spelmanslag. Efter folkdansuppvisning blev det lekar runt stången ledda av Hjördis Götze. En säkring löste ut som gjorde att högtalarna slutade fungera. Detta löste dragspelarna elegant genom att sätta sig runt midsommarstången och spela akustiskt! Som avslutning roade Clownen Bulgo både stora och små.  Förutom detta fanns förstås kaffe, korv och glass att köpa. Barnen kunde också pröva lyckan i fiskdammarna, åka häst och vagn, spela på chokladhjul, kasta boll, …

Fler bilder kan du se här: Midsommar 2017

Årsmöte i Längbro församlingshem

Söndagen den 19 mars
Årsmötet hölls i Längbro församlingshem där 105 medlemmar deltog

Årsmötet hölls i Längbro församlingshem där 105 medlemmar deltog

Karlslunds hembygdsförening har haft årsmöte i Längbro församlingshem med Conny Sandberg som ordförande och 105 deltagande medlemmar. Olle von Elern omvaldes till ordförande och till ordinarie styrelseledamöter omvaldes Hans-Olov Andersson och Lars Ramberg. Nyval av Lars Ståhlberg och Kristina Sandvall. Till ersättare valdes Kerstin Edvinsson. Arne Blomgren kvarstår som ersättare. Övriga medlemmar i styrelsen är Grete Giacomini, Stig Johansson, Lilian Kärling och Maria SedelI. Till valberedning omvaldes Lilian Johansson, Anna-Karin Törnblom och Tina Blomgren.
De framlagda handlingarna, som visade på en livlig verksamhet både för medlemmar och allmänhet samt god ekonomi, godkändes.
Utdelning av hederspris i form av Hembygdsföreningens nål och diplom till medlem som förtjänstfullt arbetat för föreningen i minst 8 år, gjordes till Inger Andersson, likaså till Astrid Fors och Roland Schölin vilka också avtackades som stugvärdinna och stugfogde.

Conny Sandberg har delat ut hedersnål och diplom till Inger Andersson, Roland Schöllin och Astrid Fors

Conny Sandberg har delat ut hedersnål och diplom till Inger Andersson, Roland Schöllin och Astrid Fors

Ingrid Möjbro och Gertie Funk avtackades som avgående styrelsemedlemmar och utnämndes även till hedersmedlemmar. Hedersordförande Helge Hagberg födelsedagsuppvaktades.
Efter årsmötet kåserade Bo Fransson och visade sitt Ljud- och bildspel ”Det var dans i Folkets park”, vilket blev mycket uppskattat. Samtliga mötesdeltagare bjöds också på en landgång med måltidsdryck, kaffe och kaka.
Ett lotteri med många och fina vinster skänkta från bl.a. företagare i Haga och Västhaga med omnejd genomfördes.

/Gertie Funk

 

Hembygdsföreningen håller Karlslund levande

På insändarsidan i NA måndagen den 12 december
Kumla spelmän underhåller på hembygdsgårdens dag

Kumla spelmän underhåller på hembygdsgårdens dag

I slutrapporten för utvecklingen av Karlslund utesluter man inte bara ridverksamheten, utan också Karlslunds hembygdsförenings betydelse när det gäller att få besökande till området. Det har genom åren framtagits flera förslag på utveckling men de har alltid lagts åt sidan.

Många är de som genom hembygdsföreningens evenemang upptäckt Karlslund. Vi har genom åren kunnat erbjuda: friluftsgudstjänster, Hertig Karls rundor, torpvandringar, midsommarfiranden, öppet hus i Långkatesen, julmarknader och inte minst eld- och ljusfester med flera tusen besökare. Vi har presenterat gamla Karlslund genom fotoutställningar i trädgården och på kvarnfallsbron. Vi har även under 30 år gett ut årsskriften “ Förr och Nu” som berättar om både gamla och nya tider i Karlslund. Allt har varit gratis för alla besökare.

Arrangemangen har blivit kända långt utanför länets gränser och antalet besökare har ökat för varje år.

Med en lämplig lokal, vilket vi har efterfrågat i många år, skulle vi kunna utvidga vår verksamhet med t ex informationscenter, guidningar, föredrag och kursverksamhet och därigenom få nya intressenter och kunna förmedla Karlslunds unika historia för kommande generationer. Varför inte fråga företagare och föreningar som har varit verksamma i Karlslund i många år hur man kan öka antalet besökare i området?

Det räcker inte bara att byta namn på eller rusta upp ett kafé. Det behövs några som brinner för området och har innovativa idéer annars fortsätter man i samma spår som man alltid gjort.

Styrelsen
Karlslunds hembygdsförening

Julmarknaden

Lördagen den 26 november

Julmarknaden i Karlslund hade tur med vädret i år. Tyvärr ingen snö men alla jultomtar, kransar och övrigt julpynt gjorde att julstämningen infann sig. Två nya utställare med tidigare Karlslundsanknytning, nämligen träsnidaren Ivan Holy och konstnären Krister Strand, ställde ut sina alster i manegen.

Träsnidaren Ivan Holy, som bott i Karlslund, visade nu upp sina träskulpturer för besökarna.

Träsnidaren Ivan Holy, som bott i Karlslund, visade nu upp sina träskulpturer för besökarna.

Fler bilder kan du se här:   Julmarknaden 2016

Bussresan

Lördagen den 1 oktober

Karlslunds hembygdsförening genomförde lördagen den 1 oktober sin årliga höstresa med fullsatt buss och i strålande väder. Anna Wärn och Curt Påhlsson hade som alltid ordnat en mycket trevlig och intressant resa som denna gång gick till Bergslagen.
Resan gick först till Grythyttans värdshus där vi bjöds på kaffe och smörgås samt fick höra om herrgårdens historia av herrgårdsfrun Kristina Henricsson. Sedan gjordes ett besök på Grythyttans vin med visning av vintillverkningen samt provsmakning, för de som önskade. Besök  och visning gjordes också i 1600-talsgården Skräddartorp, som numera är hembygdsgård och museum.

Skräddartorp hembygdsgård och museum

Skräddartorp hembygdsgård och museum     Foto: Anna Wärn

Färden gick därefter  vidare till Hellefors herrgård där en mycket god lunch intogs och sedan till Bredsjö ost där vi fick se på osttillverkningen samt  möjlighet till provsmakning och ostinköp.

Bredsjö fårost

Bredsjö fårost     Foto: Anna Wärn

Under hemresan gjordes sen ett besök på Åkerby herrgård där det bjöds på kaffe med hembakt bröd samt en information om gårdens historia.

Text: Gertie Funk

Mickelmäss

Söndagen den 18 september

Stor publiksuccé blev det i söndags på Mickelmäss i Karlslund. En förändring till det bättre var att äppelcaféet, som tidigare var nedanför Mejeriet, nu fanns i trädgården vid gamla trädgårdsmästarbostaden! Förutom skördemarknaden Mickelmäss finns numera också en Antik- och kuriosamarknad.

Lasse Ramberg

I perfekt väder passade många på att besöka Mickelmäss i Karlslund.

Fler bilder kan du se här:   Mickelmäss-2016