Årets hembygdsbok i Halland korad!

Nomineringen från Halland är nu klar till Sveriges hembygdsförbunds rikstävling
”Årets hembygdsbok” som blev:

Bland borgarbarn och busfrön
Barn och ungdomar i 1600-talets Halland

Av Andreas Karlsson och Anna Karlsson utgiven i samarbete med Falkenbergs Kultur- och Hembygdsförening genom förlag Utblick Media i Halland AB.

Författarna bakom boken har en mångårig bokutgivning av lokalhistoriska böcker om 1600-talets Halland. Underlag till böckerna är forskning av källor från bl.a. Rigsarkivet i Köpenhamn. Denna bok berättar om hur det var att växa upp i Halland under en tid som var väldigt annorlunda jämfört med nu.

Den 31/12 år 2017 fanns nio tävlingsbidrag inlämnade och utav dessa erhöll ”Bland borgarbarn och busfrön” flest poäng av tävlingens fyra kriterier: Undersökning, layout, nytänkande och innehåll.

Juryn består av Björn Lind och Gullan Danielsson från Hallands Bildningsförbund samt Daniel Borgman från Region Halland – kultur. Bedömningskriterierna har rubrikerna ”undersökning”,  ”layout”,  ”nytänkande” och  ”innehåll”. Den bok med flest poäng anmäls som Hallands bidrag och kungörs press/media samt hembygdsföreningar i Halland.

Juryns motivering lyder:

”Sällan skrivs om barn och ungdom i historisk tid. Författarna har dessutom utgått från både svenskt och danskt arkivmaterial från 1600-talet. Resultatet är en gedigen, intressant och lättläst bok som är rysligt underhållande för alla.”

Nio hembygdsböcker deltog i den halländska uttagningen av en hembygdsbok till riksomfattande tävlingen ”Årets hembygdsbok”, arrangerad av Sveriges Hembygdsförbund.

Följande halländska hembygdsböcker deltog i årets uttagning:

 • ”Årsskrift 2017”, 71 årgången, Unnaryd-Jälluntofta Hembygdsförening.
 • ”100 år 1917 – 2017 – Vår Bygd 2017”, Nordhallands Hembygdsförening.
 • ”Anderstorparna i Drängsered – En släkthistoria”, Bodil Gräntz Carlsson/Drängsereds Hembygdsförening.
 • ”Hallandsbygd 2017-2018”, Varbergs Hembygdskrets och Ätradalens Hembygdskrets.
 • ”Bland borgarbarn och busfrön – Barn och ungdomar i 1600-talets Halland”, Anna Karlsson och Andreas Karlsson, Utblick Media AB/Falkenbergs Kultur- och Hembygdsförening.
 • ”Gårdarna i Alslövs by”, Inga-Lill Ekvall och Birgitta Tingdal/Tölö Hembygdsgille.
 • ”Eskatorps by 1850-1959 – Johan Ericsson Strandbergs-Johan”, Fjärås hembygdsgille.
 • ”Ullared – Folk och bebyggelse”, Fagereds Pastorats hembygdsförening.
 • ”Varberg förr och nu”, Björn Johansson/Hembygdsföreningen Gamla Varberg.

Vad händer i rikstävlingen?

En kommitté på riksplan kommer att utse vinnaren under våren 2017, vilken presenteras i september på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Förstapriset består av 10 000 kr och ett ärofullt diplom för att ha korats som bästa hembygdsbok i Sverige under detta år.

Tävlingen ”Årets hembygdsbok” instiftades år 2010, där första priset utdelades år 2011. Ingen halländsk bok har ännu tilldelats priset med Årets hembygdsbok i Sverige. Läs mer om tidigare pristagare på Hallands distrikts hemsida (se sidrubrik till vänster) eller läs mer om de vinnande bidragen på Sveriges Hembygdsförbunds hemsida:

https://www.hembygd.se/radgivning/utmarkelser/arets-hembygdsbok/

Dags för årets Hallandsfinal i frågesport!

Hallandsfinalen i frågesport avgörs sön 22 april i Söndrum med Halmstads hembygdskrets som arrangör. Plats: ”Staffanssalen”, församlingshemmet, Söndrums kyrka. Entré 80 kr (medtag gärna jämna pengar) och till ost-lotteriet!

Programmet startar kl. 14.00 med fika, utdelning av Studieförbundet Vuxenskolans pris till Årets hembygdsförening m. fl. Underhållning av Edward C Johansson

Tävlingsledare Solveig Koppang leder sedan årets 13 tävlande lag i Hallandsfinalen i frågesport 2018:

Från Höks hembygdskrets: Hasslövs HF, Södra Hallands HF, Knäreds forskarring och HF
Från Halmstads hembygdskrets: Kvibille HF och Harplinge HF
Från Ätradalens hembygdskrets: Fagereds Pastorats HF och Vinberg-Ljungby HF
Från Varbergs hembygdskrets: Skällinge HF, Värö-Stråvalla HF och Veddige-Ås-Sällstorp HF
Från Nordhallands hembygdsförening: Fjärås HG, Kungsbacka HG och Ölmevalla HG

Hallandsfinalen i frågesport är den halländska hembygdsrörelsens största evenemang och som föregås av föregående kvalificeringstävlingar inom respektive hembygdskrets/kommun. Evenemanget lockar en mycket stor publik så för att få en plats kom i tid!

Välkomna!

Kulturarvsdagarna i Halland helgen 18-19/8 och lör 8/9

Information om Kulturarvsdagarna 2018:
Kulturarvsdagarna äger i år rum 7-9 september, men i Halland blir det lite annorlunda detta år i och med jubileumsfirande av Halmstad slotts och Varbergs fästnings färdigställande 1618-1619. Ett jubileumsår kommer invigas i Halmstad 18-19 augusti och som även innefattar kulturarvsföreläsningar om 1600-tal, dansk-svenska relationer, stormaktstid och liknande teman. Jubileumsåret kommer därefter att pågå med olika aktiviteter till augusti 2019.
Tidigare år har kulturarvsdagarna även innefattat en ”guidedag” vilken i år sker lördag 8 september p g a att under söndag 9 september sker årets valdag.
Hembygdsföreningar har tidigare medverkat och visat platser och miljöer. I år försöker vi knyta an till jubileumstemat med 1600-talet och spännande berättelser och miljöer som berättar om relationer mellan danskar och svenskar. 
Har ni ett gammalt hus i er förening från 1600-talet? Eller en miljö där historiens vingslag från 1600-talet har utspelat sig – anmäl er förening till en guidning lördagen den 8 september!
 
Hör av er till…
Johanna Petersson – projektanställd utvecklare för kulturarv – Region Halland
E-adress: [email protected] 
med kopia till hembygdskonsulenten ([email protected]).

Statistik över hembygdsverksamheten i Halland

Den statistiska enkäten skickades ut i december 2017 av Sveriges hembygdsförbund. Ca 60 % av landets 2050 medlemsföreningar (ca 450 000 medlemmar) svarade på den statistiska enkäten. Av alla Sveriges regionala förbund toppade Halland statistiken med 95 % inlämnade svar från 77 halländska föreningar (21 023 medlemmar). Här följer en sammanfattning i punkter:

 • I Halland redovisades 2 227 evenemang öppna för allmänheten vilket innebär närmare 43 evenemang per vecka under år 2017.
 • Antal redovisade besökare vid öppna evenemang och aktiviteter var 105 936 besökare.
 • 147 839 ideella timmar ägnades åt hembygdsrörelsens utåtriktade verksamhet. Värdet för den ideella tiden (170 kr/timma) är mer än 25 miljoner kronor.

SHF:s enkät för år 2017 innebar en riktad fråga kring föreningarnas barn och unga verksamhet. Av inlämnade svar från hela landet syns tydligt hur barn och ungas medverkan inom hembygdsrörelsen är mycket lågt inom verksamheten.

 • I Halland rapporterade 68 föreningar enbart 780 medlemmar under 25 år, vilket innebär att av 21 023 medlemmar är ca 4,2 % barn och ungdomar under 25 år.
 • Föreningarna arrangerade totalt 197 aktiviteter särskilt riktade mot barn och ungdomar motsvarande 8,8 % av 2 227 redovisade evenemang.
 • Till dessa riktade barn och ungdomsevenemang deltog 5 238 barn och ungdomar, vilket motsvarar 4,9 % av totalt antal redovisade 105 936 besökare.
 • Ingen aktivitet genomfördes helt på initiativ av ungdomar.

Flera föreningar har kommenterat statistiken vad gäller aktiviteter för barn och ungdomar. Man samarbetar med skola, arrangerar familjeaktiviteter med ex. guidningar av stugor som lockar nyfikna barn och ungdomar. Man har återkommande verksamhet med bygdespel/friluftsteater som engagerar ungdomar. Vid evenemang som midsommarfirande med aktiviteter riktade mot barn och ungdom medverkar ett stort antal barnfamiljer men där man inte räknat antalet barn.

Statistiken bör ses som en uppskattning av hembygdsrörelsens ideella arbete och ingen definitiv sanning.

Halländska hembygdsrörelsen i Radio Halland!

Onsdag 14/3 kl. 10.15 till ca 10.45 i Radio Halland…

…var hembygdsrörelsen inbjuden till Radio Halland och pratade föreningsfrågor. bildningskonsulent Björn Lind och ordföranden i Halland Bo Westman medverkade. Programledare: Anna Carlsson. På länken nedan – dra ljudspåret till 10.15 – 20.45 om du är intresserad av att lyssna på radioinslaget.

https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=128&playchannel=220

 

Utställning om Finska krigsbarn i Halland i Hylte

Passfoto av ett av de finska krigsbarn som hamnade i Halland. Foto: Anna Lindqvist, Hallands Bildningsförbund.

4 januari – 5/2 visas utställningen om Finska krigsbarn i Halland
Lokal: Hylte (stadsbiblioteket)

Materialet till utställningen är intervjuer med hallänningar som kom hit som krigsbarn från Finland. Några av dessa minnen mynnade ut i denna utställning som presenterades under några dagar i Halmstad under evenemanget ”Tall ship race” i slutet av juni och därefter visades på Garnisons- och Luftvärnsmuseet i Halmstad 12 juli till 14 september. Den sågs där av 1 085 personer, varav 73 kom till vernissagen. Av den totala publiksiffran är 436 kvinnor/flickor, 649 män/pojkar och av dessa är 177 personer barn/ungdom (0-15 år). Nu fortsätter utställningen att visas i andra delar av Halland och till att börja med i Varberg och vi hoppas på fler ställen i Halland!

Utställningen är producerad av Hallands Bildningsförbund och Garnisons- och Luftvärnsmuseet i Halmstad med stöd av Region Halland – kultur.

Har du frågor kring utställningen eller kan ge tips på någon som har minnen från de finska krigsbarnens historia eller vill visa utställningen kontakta gärna projektledaren Anna Lindqvist på tel. 035-17 77 77 eller e-brev: [email protected]

 

Årets hembygdsbok i Halland 2017

Alla halländska utgivna böcker under år 2017 och där utgivningen skett i samarbete med en hembygdsförening kan anmäla sig att tävla i nästa års ”Årets hembygdsbok” genom att man skickar in ett exemplar före den 31/12 2017 till:
Hembygdskonsulenten, Hallands bildningsförbund, Kungsg. 1, 302 45 Halmstad.
Av inlämnade böcker utser en jury en bok som representerar Halland med en kungörelse i april 2018!

 

Södra Hallands hembygdsförening 100 år!

Stort grattis till Södra Hallands hembygdsförening som söndag 17 september firat 100 år i Gammelgården i Hishult!

Föreningen med ursprungsnamnet Södra Hallands Hembygds- och fornminnesförening bildades 14 september 1917. Under årens lopp knoppades nya föreningar av från den gamla stamföreningen till att idag vara totalt nio hembygdsföreningar inom Höks hembygdskrets. Ordföranden Bengt Bengtsson invigningstalade och på programmet fanns musikunderhållning, tipspromenad, lotteri och födelsedagstårta förstås!

 

Väkomna! 

Byggnadsvårdskurs år 2012 på Gammelgården i Hishult. Foto: K Hultin.

Halvtidsredovisning av Landsbygdsprogrammet

Halländska hembygdsföreningar har möjlighet att söka projektstöd inom

Landsbygdsprogrammet – kulturhistoriskt värdefulla byggnader – hembygdsgårdar

Efter halva perioden har gått har sju hembygdsgårdar fått stöd för restaureringar eller för att skapa en bättre mötesplats. Ännu finns möjlighet att skicka in ansökningar.

På sidan till vänster kan ni läsa mer om vilka regler som gäller för bidraget och med några exempel på arbeten som fått stöd.Har ni frågor så kontakta hembygdskonsulenten, men läs först om bidragets möjligheter på länsstyrelsens hemsida på nedanstående länk:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/stod/stodilandsbygdsprogrammet/investeringar/kulturhistorisktvardefullabyggnader.4.6ae223614dda2c3dbc4549f.html

Se halländska hembygdsrörelsens Facebook sida

Här finns nyheter och bilder på vår verksamhet!

https://www.facebook.com/Hall%C3%A4ndska-hembygdsr%C3%B6relsen-619399041465535/

eller sök: Halländska hembygdsrörelsen