Nio bidrag till Hallands ”Årets hembygdsbok”

Nio hembygdsböcker deltar i den halländska uttagningen av en hembygdsbok till riksomfattande tävlingen ”Årets hembygdsbok”, arrangerad av Sveriges Hembygdsförbund.

Dessa böcker är utgivna under år 2017 och utgivningen ska ha skett i samarbete med en hembygdsförening, vilket är krav för att få delta. 15 april kungörs vilken bok som ska representera Halland.

Juryn består av Björn Lind och Gullan Danielsson från Hallands Bildningsförbund samt Daniel Borgman från Region Halland – kultur. Bedömningskriterierna har rubrikerna ”undersökning”,  ”layout”,  ”nytänkande” och  ”innehåll”. Den bok med flest poäng anmäls som Hallands bidrag och kungörs press/media samt hembygdsföreningar i Halland.

Följande halländska hembygdsböcker deltar i årets uttagning:

  • ”Årsskrift 2017”, 71 årgången, Unnaryd-Jälluntofta Hembygdsförening.
  • ”100 år 1917 – 2017 – Vår Bygd 2017”, Nordhallands Hembygdsförening.
  • ”Anderstorparna i Drängsered – En släkthistoria”, Bodil Gräntz Carlsson/Drängsereds Hembygdsförening.
  • ”Hallandsbygd 2017-2018”, Varbergs Hembygdskrets och Ätradalens Hembygdskrets.
  • ”Bland borgarbarn och busfrön – Barn och ungdomar i 1600-talets Halland”, Anna Karlsson och Andreas Karlsson, Utblick Media AB/Falkenbergs Kultur- och Hembygdsförening.
  • ”Gårdarna i Alslövs by”, Inga-Lill Ekvall och Birgitta Tingdal/Tölö Hembygdsgille.
  • ”Eskatorps by 1850-1959 – Johan Ericsson Strandbergs-Johan”, Fjärås hembygdsgille.
  • ”Ullared – Folk och bebyggelse”, Fagereds Pastorats hembygdsförening.
  • ”Varberg förr och nu”, Björn Johansson/Hembygdsföreningen Gamla Varberg.

 

Utställning om Finska krigsbarn i Halland i Hylte

Passfoto av ett av de finska krigsbarn som hamnade i Halland. Foto: Anna Lindqvist, Hallands Bildningsförbund.

4 januari – 5/2 visas utställningen om Finska krigsbarn i Halland
Lokal: Hylte (stadsbiblioteket)

Materialet till utställningen är intervjuer med hallänningar som kom hit som krigsbarn från Finland. Några av dessa minnen mynnade ut i denna utställning som presenterades under några dagar i Halmstad under evenemanget ”Tall ship race” i slutet av juni och därefter visades på Garnisons- och Luftvärnsmuseet i Halmstad 12 juli till 14 september. Den sågs där av 1 085 personer, varav 73 kom till vernissagen. Av den totala publiksiffran är 436 kvinnor/flickor, 649 män/pojkar och av dessa är 177 personer barn/ungdom (0-15 år). Nu fortsätter utställningen att visas i andra delar av Halland och till att börja med i Varberg och vi hoppas på fler ställen i Halland!

Utställningen är producerad av Hallands Bildningsförbund och Garnisons- och Luftvärnsmuseet i Halmstad med stöd av Region Halland – kultur.

Har du frågor kring utställningen eller kan ge tips på någon som har minnen från de finska krigsbarnens historia eller vill visa utställningen kontakta gärna projektledaren Anna Lindqvist på tel. 035-17 77 77 eller e-brev: [email protected]

 

Årets hembygdsbok i Halland 2017

Alla halländska utgivna böcker under år 2017 och där utgivningen skett i samarbete med en hembygdsförening kan anmäla sig att tävla i nästa års ”Årets hembygdsbok” genom att man skickar in ett exemplar före den 31/12 2017 till:
Hembygdskonsulenten, Hallands bildningsförbund, Kungsg. 1, 302 45 Halmstad.
Av inlämnade böcker utser en jury en bok som representerar Halland med en kungörelse i april 2018!

 

Södra Hallands hembygdsförening 100 år!

Stort grattis till Södra Hallands hembygdsförening som söndag 17 september firat 100 år i Gammelgården i Hishult!

Föreningen med ursprungsnamnet Södra Hallands Hembygds- och fornminnesförening bildades 14 september 1917. Under årens lopp knoppades nya föreningar av från den gamla stamföreningen till att idag vara totalt nio hembygdsföreningar inom Höks hembygdskrets. Ordföranden Bengt Bengtsson invigningstalade och på programmet fanns musikunderhållning, tipspromenad, lotteri och födelsedagstårta förstås!

 

Väkomna! 

Byggnadsvårdskurs år 2012 på Gammelgården i Hishult. Foto: K Hultin.

Halvtidsredovisning av Landsbygdsprogrammet

Halländska hembygdsföreningar har möjlighet att söka projektstöd inom

Landsbygdsprogrammet – kulturhistoriskt värdefulla byggnader – hembygdsgårdar

Efter halva perioden har gått har sju hembygdsgårdar fått stöd för restaureringar eller för att skapa en bättre mötesplats. Ännu finns möjlighet att skicka in ansökningar.

På sidan till vänster kan ni läsa mer om vilka regler som gäller för bidraget och med några exempel på arbeten som fått stöd.Har ni frågor så kontakta hembygdskonsulenten, men läs först om bidragets möjligheter på länsstyrelsens hemsida på nedanstående länk:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/stod/stodilandsbygdsprogrammet/investeringar/kulturhistorisktvardefullabyggnader.4.6ae223614dda2c3dbc4549f.html

Se halländska hembygdsrörelsens Facebook sida

Här finns nyheter och bilder på vår verksamhet!

https://www.facebook.com/Hall%C3%A4ndska-hembygdsr%C3%B6relsen-619399041465535/

eller sök: Halländska hembygdsrörelsen

Ny ordförande valdes på SHF Riksstämma i Uddevalla

Maria Norrfalk valdes till ny förbundsordförande när Sveriges Hembygdsförbunds samlades för riksstämma i Uddevalla i helgen. Stämman enades också om den nya visionen ”En levande hembygd öppen för alla” och antog en ny verksamhetsinriktning för de kommande fyra åren.

Ombud från Halland förutom ordföranden Bengt Bengtsson och hembygdskonsulenten var Anna-Kerstin Ahlberg från Nordhallands Hembygdsförening, Hans-Erik Qvarnström från Varbergs hembygdskrets och Gunbritt Lindmark från Halmstads hembygdskrets.

Halländska hembygdsrådets ordförande Bengt Bengtsson fick, av nya förbundsordföranden Maria Norrfalk, ta emot den hedervärda förtjänstmedaljen ”plaketten på riksnivå” som en utmärkelse för sina fleråriga föreningsinsatser för Halland inom hembygdsrörelsens tjänst på såväl, lokal, regional och central nivå.

Minst 68 942 besök på hembygdsgårdar i Halland ifjol

Sveriges Hembygdsförbund (SHF) har sammanställt inlämnad statistik över fjolårets besök på svenska hembygdsgårdar.

Av  77 halländska föreningar svarade 34 föreningar på statistikenkäten.
572 evenemang inrapporterades med 68 942 besökande personer under år 2016.
93 400 ideella arbetstimmar inrapporterades.

Totalt inrapporterades till SHF 27 700 evenemang med 4,4 miljoner besökare och
3,9 miljoner ideella arbetstimmar. 69 % av inrapporterade verksamhet bestod av museiverksamhet.

Vallda hembygdsgille vann Hallandsfinalen i frågesport 2017!

Roland Andrèasson var tävlingsledare och guidade publik och de 14 tävlande lagen genom tävlingens femton frågor som innebar en rafflande kamp mellan två lag från norra Halland.

Efter första omgångens fem frågor hade lag Vallda tagit ledningen med full pott. Efter andra omgångens tio frågor hade lag Gödestad knappat in och det stod 9 lika mellan de båda lagen. Under den tredje och sista omgångens fem frågor lyckades lag Vallda att svara rätt på alla frågor vilket innebar seger med slutresultatet och där 15 rätt innebar full pott:

1:a Vallda HG – 14 rätt.
2:a Gödestads HF – 13 rätt.
3:a Årstads HF – 11 rätt.
Även Fjärås HG hade 11 rätt, men Årstad HF lyckades pricka in rätt svar vid den andra skiljefrågan.

Hedersnålar och priser

I samband med Hallandsfinalen
i frågesport utdelades sedvanligt flera priser. Verksamhetsutvecklare Eli By Nilsson delade ut Studieförbundet Vuxenskolans föreningspris med 10 000 kr till Unnaryd-Jälluntofta hembygdsförening. I motiveringen framhölls arbetet med jubileumsbonaden under år 2016 samt föreningens insatser med integrationsarbete.
Hembygdsrörelsen passade även på att avtacka Eli By Nilsson för sina år som kontaktperson för hembygdsföreningar i Halland. Hennes efterträdare: Lillemor Ekman-Ludvigsson, hälsades välkommen.

Förlag Utsiktens priser
Stefan Gustafsson från förlag Utsikten delades ut två författarpriser.
Förlag Utsikten är ett bokförlag med rötterna i Halland som ej längre ger ut böcker. Sedan år 1999 har man istället, genom en stipendiefond, delat
ut författarpriser till skrivare och forskare med anknytning till Halland. I år gick prissumman, med 10 000 kronor vardera, till dessa två pristagare:

• Falkenbergs kultur- hembygdsförening
Föreningen driver hembygdsmuseet i Falkenberg ideellt och värnar om stadens miljöer, både dess byggnader och parkområden.
En eldsjäl i detta sammanhang är ordföranden Siv Qvarfordh. På museets tomt finns stadens enda kvarvarande laxrökeri. Detta har under årens lopp förfallit men tack vare föreningens stora engagemang och envishet har kommunen nu bidragit med pengar till renoveringen. Föreningen har genom åren gett ut flera böcker om det gamla Falkenberg. År 2015, när föreningen fyllde 70 år, utgavs jubileumsboken ”Staden vid Ätran”.
Motivering:
För värdefullt arbete med att i text och bild dokumentera Falkenbergs historia och värna om stadens kulturhistoriska miljöer.

• Bengt Gärdfors, Laholm
Bengt Gärdfors, med en gedigen akademisk bakgrund, har under de senaste åren skrivit flera böcker om näringslivet i Laholm och Halmstad ex emigrationen till norra Tyskland i boken ”Tysklandsfararna”. Han har även en biografi om riksdagsmannen och bondeledaren Carl Ifvarsson från Ränneslöv, som gjorde en klassresa i 1800-talets Halland.
Motivering:
För idogt och imponerande arbete att forska och i bokform berätta om näringslivets historia och utveckling i södra Halland.

Finska krigsbarn i Halland

Under 2016 och 2017 pågår ett projekt sprunget ur Halländska hembygdsrörelsen att samla in minnen från finska krigsbarn i Halland. Projektet drivs av Hallands Bildningsförbund genom stöd av Region Halland – Kultur. Projektledare är Anna Lindqvist som samlar in information och vittnesmål om när Halland tog emot barn från det krigshärjade Finland. Syftet med projektet är sedan att på ett publikt sätt berätta för allmänheten om resultatet från projektet och att skapa ett samlat arkiv sökbart på internet.

Projektledare Anna Lindqvist tar gärna emot tips och information om finska krigsbarn.
E-adress: [email protected] eller tel. 035-177777.

På den här hemsidan kommer Anna Lindqvist att publicera berättelser med foton och dokumentation m.m.

http://www.hbf.se/page_47.html