Program för våren 2018

Välkommen till ett nytt år med Hägerstens Hembygsförening.

Vårprogrammet är klart, du hittar det HÄR

Förutom våra egna arrangemang flaggar vi för Anders Djerf, konstnär och skribent som är en flitig vandringledare i våra trakter.  Claes Becklin är med i vår styrelse och håller också regelbundet vandringar i området. Deras vandringar finns med i programmet.
Stockholms Stadsmuseum har numera rätt mycket verksamhet i förstäderna, något som vi också gärna vill uppmärksamma.

Rättelser
Till det tryckta föreningsbrevet som har skickats ut finns följande tillägg:
– Nostalgisk filmkväll visas även den 4 april.
– Skulpturvandringarna hålls den 22 februari och den 8 maj.
– Årsmötet kommer att hållas i Axelsberg

 

 

God fortsättning!

Visst är det skönt att det går mot ljusare tider! Jag njuter av varje ny minut som de visar i solfilmen.

 

Bland annat i vårens program
Vi har fått kontakt med Anders Djerf, konstnär och skribent och en flitig vandringledare i våra trakter.  Vårens vandringar i Hägersten har vi tagit med i programmet. Claes Becklin, som är med i vår styrelse håller också regelbundet vandringar i området.
Stockholms Stadsmuseum har numera rätt mycket verksamhet i förstäderna, något som vi gärna vill uppmärksamma. De har också cykelturer som kan vara intressanta.

 

Det händer i Hägersten
I höstas höll arkitekt Tor Edsjö ett par mycket intressanta föreläsningar om den moderna bebyggelsen i Hägersten. I de nya områdena inryms förskolor och skolor på olika sätt och många gånger tycks barnens behov komma i andra hand. Vi kommer även fortsättningsvis att engagera oss i denna fråga när det gäller planerad bebyggelse.

Birgitta Biesheuvel

Gott nytt år!

Vi önskar er alla ett gott nytt år! Programmet för våren 2018 håller som bäst på att läggas och publiceras här så snart det är klart.

 

28–29 oktober: Barn, byggande, skola och lekar – utställningar och föredrag

Välkommen på vår utställnings- och föredragshelg lördag och söndag 28–29 oktober i Axelsbergs servicehus.

Hägersten är ett av de områden i Stockholm där det byggs och planeras allra mest. Hur har man tagit hänsyn till barnens närmiljö, förskolor och skolor? Kan vi hjälpas åt att få ett Hägersten där även barnens behov tillgodoses?

Arkitekt Tor Edsjö berättar om framtida byggplaner och hur de påverkar barn. Birgitta Biesheuvel ger en återblick på folkskolans första sekel. Utställningar med bland annat leksaker. Möjlighet att själv prova enklare lekar.

 

Program
Lördag 28 oktober 13.00–16.00
•       13.30 visar Arkitekt Tor Edsjö i framtida byggplaner barnens plats i de nya områdena. Vad försvinner och vad kommer till? Hur skall vi agera?
•       15.00 berättar Birgitta Biesheuvel om ”Den sagolika skolan” – en tillbakablick på folkskolans första sekel.

Söndag 29 oktober 12.00–15.00
•       13.00 visar Arkitekt Tor Edsjö  i framtida byggplaner barnens plats i de nya områdena. Vad försvinner och vad kommer till? Hur skall vi agera?
•       14.00 berättar Birgitta Biesheuvel om ”Den sagolika skolan” – en tillbakablick på folkskolans första sekel.

Båda dagarna
•       Utställningar med barntema men även flera av våra övriga utställningar.
•       En liten utställning med leksaker
•       En hörna där barn kan klippa pappersdockor, göra ”flugfångare”, jojja m.m.
•       Mälarhöjdsfilmen från 1930 visar vi för intresserade
•       Försäljning av ”Mack – en svensk uppfinning” av Urban Alvring, ”Liljeholmen en svunnen tid” och naturligtvis av våra egna årsböcker

Restips: T-bana till Axelsberg, servicehuset ligger till höger om utgången. OBS Mulu Cafe är öppet.

Höstens program är klart

 

Programmet för hösten 2017 hittar du HÄR.

 

Vi tipsar också om Brännkyrka Hembygdsförenings aktiviteter på Lerkrogen i Älvsjö:

  • IT-kafe, varje onsdag t.o.m den 13 december kl 12.00–17.00.
    Kaffeserveringen är öppen och du kan också få hjälp med enklare datasupport vilket kostar 50 kronor/gång. Ring gärna och boka tid 08-88 89 92.
  • Söndagsöppet med fika och föreläsningar 10 sept–10 dec kl 13.00–16.00 (obs stängt Allahelgonahelgen). Se deras hemsida vilka föreläsningar som planeras.

 

 

 

 

Sommaren går mot höst

Höstens program är under planering. Bland annat kan vi se fram emot:

  • Uflykt till Årsta Holmar.
  • Förläsningar om keramikens tusenåriga historia och om skolan som fyller 175 år.
  • Vandringar i både Västertorp och Aspudden.
  • Utställningar.
  • IT-café.
  • Julmarknad.

Vi återkommer med det färdiga höstprogrammet inom kort.

 

 

Välkommen på tipspromenad i Midsommarkransen!

Lördag den 9 juni hålls Svandammsfesten i Svandammsparken. Vi finns på plats och arrangerar en tipspromenad med frågor om Midsommarkransen. Vi har också ett bokbord inne på Biocafé Tellus med böcker och skrifter om Hägersten. Välkommen!

Dragning av tipsrundan kl 16.30.

Svandammsfesten pågår 13.00–20.30. Mer info: Biocafé Tellus och Svandammsfesten

 

 

Aspuddsutställningen

Aspudden utställning 2017Fotograf: Aspudden utställning 2017

Vi har satt ihop en ny fotoutställning om Aspudden. Visas på biblioteket i Aspudden till och med den 22 juni. Välkommen!

Hägerstensvägen 133.   Öppettider

 

Mälarhöjdsfesten

–Fotograf: –

Mycket folk kom till Mälarhöjdsfesten som hölls den 20 maj i gamla spårvagnsspåret vid Mälarhöjden. I hembygdsföreningens monter visade vi en bildutställning och sålde skrifter och böcker om Hägersten. Birgitta Biesheuvel hade satt ihop en tipspromenad, rättning pågår som bäst på bilden ovan.

Årets evenemang bjöd bland annat på underhållning, hantverk och löptävlingen Mälarhöjdsloppet. Dessutom korades Årets Mälarhöjdare.

Läs mer om Mälarhöjdsfesten.

 

Våren är här!

-Fotograf: -
Äntligen kan vi presentera ett nytt nummer i föreningens skriftserie.
Hägerstensbygden 2016–2017 ”Industrier i Hägersten III”. Eftersom den dröjt så länge har vi gjort den lite tjockare – god läsning!

Skriften ingår i medlemskapet. Kommer också att kunna köpas (50 kr), på biblioteken i Hägersten och i vår lokal Lerkrogen.

 

Hertha Hillfon på Skeppsholmen

Den 25 mars kl 12–16 är det invigning av Hertha Hillfongalleriet på Skeppsholmen. Tyvärr fick vi inte ett museum i Hertha Hillfons hus i Mälarhöjden men Hertha Hillfons Vänner tar nu över lokaler på Svensksundsvägen 21 på Skeppsholmen och kommer att visa valda delar ur sin samling.

 

Skolan 175 år

På Waldemarsudde startar i dagarna En sagolik skola, en stor utställning om folkskolan. Vi skall inbjuda till en visning för vår förening senare i vår. Inbjudan kommer till våra e-postmottagare och självklart på vår hemsida i april.

 

Redaktör – efterlysning

Nu har jag varit redaktör för Hägerstensbygden sedan Hus i Hägersten 1997. För några år sedan efterlyste jag en ny redaktör men ingen kände sig kallad. Jag är säker på att det finns någon som vill ta över det här inspirerande och roliga arbetet och kan komma med lite nya tankar. Själv ställer jag gärna upp som en av skribenterna. Hör gärna av dig om du är intresserad eller har tips om någon lämplig person!

Birgitta Biesheuvel
[email protected]

 

 

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter