Välkommen och ta gärna med familj och vänner!

Hej Medlemmar och övriga!
Nu börjar det närma sig. Lördagen den 22 september firar vi vårt 60-årsjubileum. Hjärtligt välkomna!
Birgitta

Fullständigt program

Vilken annorlunda sommar!

Semesterfirare och badare gladdes medan bönder och skogsägare led. Men nu är hösten i antågande och det är dags för nya tag!

 

Hägerstens Hembygdsförening fyller 60 år – det firar vi den 22 september i Hägerstensåsens medborgarhus

Just nu ligger all kraft på att arrangera en fin dag för medlemmar och alla andra som är intresserade. Eftersom det är ett stort arrangemang behöver vi hjälp. Vi kommer bland annat att disponera caféet och där serverar vi en lättlunch.

Slå en signal till undertecknad 0730 899 799 eller skicka e-post [email protected] om du kan tänka dig att hjälpa till.

 

Övrigt föreningsarbete

  • Vi har lämnat in synpunkter på nybyggande på Telefonplan, Lövholmen och Axelsberg.
  • Vår lokal i Lerkrogen har fått ett ansiktslyft med nytt bord och stolar.
  • Vi har numera delar av en källarlokal i Västertorp tillsammans med Mälarhöjdsföreningen och SPF där vi kommer att förvara vårt bokförråd.
  • Förhoppningsvis får vi möjlighet att besöka någon/några skolor och berätta om Hägersten. I våras besökte vi alla tvåor i Mälarhöjdens skola.
  • Vår arkivgrupp arbetar vidare.

 

Årsskriften Skolan i Hägersten delades ut i samband med vårt årsmöte och skickades till övriga. Nästa års skrift kommer antagligen att heta Perspektiv på Hägersten och blir den fjärde i den serien. Eftersom den inte blir temabunden ger den oss lite friare händer. Välkommen att tipsa oss om intressanta ämnen eller dela med dig av dina berättelser.

 

 

Spikat datum för 60-årsfirande

Den 22 september firar vi vår förenings 60-årsjubileum. Preliminär lokal är Hägerstensåsens medborgarhus på Riksdalervägen. Vill du på något sätt bidra till firandet, hör gärna av dig till [email protected]

 

 

Bellmansdagen den 26 juli

Sommaren är härlig och obarmhärtig. Nu längtar vi väl alla efter regn men inte just på kvällen den 26 juli då vi traditionsenligt firar Bellman.
Det finns några bänkar och vi har med några stolar men ta gärna med din egen om du så vill eller kanske en filt för att sitta på gräset. Liksom förra året kommer trubaduren och Bellmanstolkaren Bernt Törnblom och sjunger med oss.

Tillsammans med Mälarhöjdsföreningen håller vi en gammal tradition vid liv och firar Bellman vid källan. Torsdag den 26 juli kl 18.00 vid Bellmanskällan i Mälarhöjden (Bellmanskällevägen).

Spårvagnsspåret som blev Krausparken

År 1913 fick Mälarhöjden spårvagn. Brännkyrka socken hade inkorporerats i Stockholms stad och elektricitet dragits fram ända till Fridhem, det lilla villasamhället som låg vid mälarstranden och där många stockholmare under lång tid hade byggt sina stora sommarhus.

Namnet Fridhems villastad, som föreslogs som namn på det växande samhället, godkändes inte av posten, det fanns alltför många Fridhem och många platser som kallades villastäder. Villaägarföreningens styrande kallade till möte hemma hos en av medlemmarna för att få fram ett nytt namn. Herrarna la sina pannor i djupa veck men det förlösande förslaget kom från familjens hushållerska. Mälarhöjden, det ligger ju högt och vid Mälaren. Herrarna jublade och det bjöds på champagne.

Namnet accepterades snabbt och på den nya hållplatsen sattes skylten upp. Riktigt lika snabbt gick det inte för spårvägbolaget, på premiärvagnen står det Fridhem.


Det blev en stor dag och Mälarhöjdsborna gick man ur huse för att fira den nya spårvagnen.


Senare drogs spåret fram runt nuvarande Coop och vände i en slinga.

Mälarhöjden var sista anhalten. Men i det nuvarande området Mälarhöjden-Axelsberg fanns ytterligare tre hållplatser, Storsvängen, Axelsberg och Hägerstens allé.


Storsvängen.


Hägerstens allé, här gick vägen upp till Hägerstens gård.

För Mälarhöjden betydde spårvagnen mycket. Nu kunde man bo här ute och arbeta inne i stan och byggandet av nya bostäder kom snabbt igång. Det var inte bara människor som transporterades utan man kunde också skicka paket.


Runt hållplatserna bildades små centrum med affärer. I Sätrabacken, nuvarande Mälarhöjdsvägen, byggdes en affärslänga med ett flertal småaffärer och postkontor.


Konsumaffären som legat nere på Pettersbergsvägen fick på 30-talet en ny plats mellan Bellmanskällevägen och Selmedalsvägen. En tredelad affär med mjölk-, speceri- och köttavdelning.


Senare tillkom affärer på Slättgårdvägen och mitt i gatan stod en tall, den sörjdes av många när trottoaren framför T-baneingången gjordes om.

År 1964 var spårvagnsperioden slut. Nu drogs T-banan till och förbi Mälarhöjden. En ny tid och stora omvälvningar för samhället. De flesta affärerna försvann, Skärholmen blev det nya lättåtkomliga köpcentrumet och även staden innanför tullarna blev lättillgänglig.

Och platsen där spårvagnen gått fram blev en lång park, som senare döptes till Krausparken. När Coop byggdes mitt i parken protesterade många. Nu är det gamla spårområdet, Krausparken, delat i tre. Den främre med planteringar och Ninnan Santessons staty Flicka med hund, den mittersta ett promenad- och joggingstråk och den sista börjar med en lekpark och fortsätter sedan som promenadväg ända bort till Axelsberg.

Numera är den gamla Villaägarföreningen omdöpt till Mälarhöjdsföreningen. Syftet är ungefär detsamma som det man hade i början av 1900-talet, en gemenskap för Mälarhöjdsborna med gemensamma aktiviteter. De senaste fem åren har föreningen bl.a. arrangerat Mälarhöjdsfesten i den mellersta delen av Krausparken. I år hölls den på pingstaftonen och liksom tidigare år fanns föreningar, konsthantverkare och företag representerade och man bjöd på ett omfattande scenprogram, en familjedag där gamla och nya Mälarhöjdsbor träffades.

Birgitta Biesheuvel, Hägerstens Hembygdsförening

 


Artikeln är också publicerad på Bättre stadsdel 2018-05-17

Namnet Krausparken
Joseph Martin Kraus, 1756–1792, var en tysk-svensk tonsättare. Han var bland annat hovkapellmästare vid Kungliga Operan i Stockholm och god vän med Carl Michael Bellman.

 

Hej!

Ja nu är det svårt att tala om vårprogram så kommande aktiviteter får vi väl säga hör till sommaren. Den 29 maj Bellmansvandrar Bo G Hall med en liten grupp.

Nästa arrangemang är bussresan. Om du inte redan anmält dig gör det. Just nu finns ungefär 10 platser kvar.

Bussresa i Hägersten
Torsdag 14 juni kl 18.00 –21.00
Samling vid Trekantsvägen i Liljeholmen. Under några timmar gör vi en rundresa i Hägersten. Vi åker i en liten buss som kan ta sig runt på våra ibland rätt smala gator och berättar om stadsdelarna i gårdagens och dagens Hägersten. Det blir också stopp med några kortare promenader och en kaffepaus. Kostnad 150,-.
Anmälan e-post [email protected] eller 08 646 90 57 (Birgitta)

Bellmansdagen
Vi avslutar säsongen med Bellmansdagen den 26 juli kl 18.00 vid Bellmanskällan i Mälarhöjden. Korsningen Pettersbergsvägen-Bellmanskällevägen.

60-årsjubileum
I september är det dags för vårt 60-årsjubileum, som vi tänker fira den 15 september. Plats är ännu inte bestämd. Men för att vi skall kunna genomföra ett bra firande behöver vi hjälp av flera personer. Hör gärna av dig!

Birgitta Biesheuvel

Vår?

Vintern slog till lite sent men förhoppningsvis kan vi snart hälsa våren välkommen.

 

Vårens program

Här kommer ett uppdaterat vårprogram. Av erfarenhet vet vi att det kan tillkomma ytterligare programpunkter under våren så gå gärna in på vår hemsida och kolla….

 

ELLER ÄNNU BÄTTRE

Om du inte finns med i vårt e-postregister skicka ett mail till [email protected] så att vi kan lägga in din adress. Du får veta om nya händelser, påminnelser om våra aktiviteter, ibland tips på någon grannförenings arrangemang.

Birgitta Biesheuvel

Program för våren 2018

Välkommen till ett nytt år med Hägerstens Hembygsförening.

Vårprogrammet är klart, du hittar det HÄR

Förutom våra egna arrangemang flaggar vi för Anders Djerf, konstnär och skribent som är en flitig vandringledare i våra trakter.  Claes Becklin är med i vår styrelse och håller också regelbundet vandringar i området. Deras vandringar finns med i programmet.
Stockholms Stadsmuseum har numera rätt mycket verksamhet i förstäderna, något som vi också gärna vill uppmärksamma.

Rättelser
Till det tryckta föreningsbrevet som har skickats ut finns följande tillägg:
– Nostalgisk filmkväll visas även den 4 april.
– Skulpturvandringarna hålls den 22 februari och den 8 maj.
– Årsmötet kommer att hållas i Axelsberg

 

 

God fortsättning!

Visst är det skönt att det går mot ljusare tider! Jag njuter av varje ny minut som de visar i solfilmen.

 

Bland annat i vårens program
Vi har fått kontakt med Anders Djerf, konstnär och skribent och en flitig vandringledare i våra trakter.  Vårens vandringar i Hägersten har vi tagit med i programmet. Claes Becklin, som är med i vår styrelse håller också regelbundet vandringar i området.
Stockholms Stadsmuseum har numera rätt mycket verksamhet i förstäderna, något som vi gärna vill uppmärksamma. De har också cykelturer som kan vara intressanta.

 

Det händer i Hägersten
I höstas höll arkitekt Tor Edsjö ett par mycket intressanta föreläsningar om den moderna bebyggelsen i Hägersten. I de nya områdena inryms förskolor och skolor på olika sätt och många gånger tycks barnens behov komma i andra hand. Vi kommer även fortsättningsvis att engagera oss i denna fråga när det gäller planerad bebyggelse.

Birgitta Biesheuvel

Gott nytt år!

Vi önskar er alla ett gott nytt år! Programmet för våren 2018 håller som bäst på att läggas och publiceras här så snart det är klart.