Hemsidan har flyttat

Hembygdsföreningen har flyttat sin hemsida hit: https://nya.hembygd.se/hagby/ 

Välkommen dit!

Kyrkogårdsvandring i Hagby – berätta och lyssna om bybor från förr

Alla är varmt välkomna till kyrkogårdsvandring den 4 november kl.12.00. Dagens bybor berättar om gårdagens Hagbybor – de som nu ligger begravda vid Hagby kyrka. Du som har bott länge i Hagby och kan bidra med dina egna berättelser är extra varmt välkommen.

Hagby kyrkogård

Cykelutflykt med hemliga stopp och guidning vid Wijks slott

Visste du att Gustav Vasa en gång lade beslag på Wijks slott, som han då kallade ”Ett litet hus i Hagunda”? Eller att det såldes i början av 1900-talet för 125 000 kronor? Det har också innehafts av journalisten Sigfrid Dahlin, ägare till skandaltidningen Fäderneslandet (även kallad av Fanderseländet av sina samtida).

Följ med på cykelutflykt den 8 september och få en guidning och veta mer om det lilla huset i Hagunda. På vägen dit har vi några fler stopp, ännu hemliga. Vi träffas utanför Hagby kyrka kl.13.00 den 8 september. Så ta med cykelpump, kaffekorg och kom med!

 

 

Gamla handelsboden har brunnit ner

En del av oss vaknade natten till måndagen och såg med förskräckelse kvasten av eld som stod upp över byn. Två brandbilar kom på plats vid tretiden, men husen gick inte att rädda. Det var gamla handelsboden som brann.

Det var Oscar Lindberg som 1880 öppnade socknens första handelsbod. Han drev affären fram till 1923. I boken Hagby socken under 1900-talet kan vi läsa:

Trädgården var ett av Oscar Lindbergs absolut största intressen. Gerda Billing i prästgården skriver i sina memoarer att det var där han vistades för det mesta. Ville man handla något ringde man på klockan och då dök han upp för att betjäna sina kunder, alltid ivrig och hjälpsam. Han stod där sedan tåligt och småpratade med sina kunder och blev samtalet långt drog han ut en låda som han kunde vila sig emot. (s.140)

Oscar gifte sig sent i livet, med Elin som tidigare hade tjänat som guvernant och som liksom Oscar själv var djupt bildad. De delade intresset för trädgård och blommor och deras hem var fullt med krukväxter.

Tomten vid handelsboden var från början helt kal, men under Oscar Lindbergs försorg blev den till ett paradis med små stigar, stentrappor, träd och blommor. Många av träden finns fortfarande kvar och under de senaste åren har man vid gården haft festivalen ”Mat och musik i äppellunden”, där besökarna kunnat ta del av den fortfarande vackra trädgården.

Oscar Lindberg med familj och grannar i trädgården vid handelsboden på 1920-talet. Fotografi av Josef Jansson. Upplandsmuseet.

Lindbergs handelsbod så som den såg ut för några år sedan. Fotografi: Göran Ulväng.

Ett rum i husets bostadsdel, taget i samband med försäljningsvisning 2014. Fotografi av Sanna Tielman.

Handelsboden. Bilden tagen i samband med försäljningsvisning 2014. Fotografi av Sanna Tielman.

2016 års ”Musik och mat i äppellunden”. Fotografi av Sanna Tielman.

Platsen för det nedbrunna huset, när det fortfarande rykte dagen därpå. Fotografi av Sanna Tielman.

Till vänster bostadshuset och till höger uthuset. Kvar är bara skorstensstockarna. Många åkte eller gick förbi under kvällen för att se förödelsen.

En helt underbar Hagbydag

Tack alla underbara människor som idag kom till bygdegården för att laga och äta mat. Det kom fler än vi någonsin hade trott, det trista vädret till trots. Puss på er alla, hoppas att vi ses nästa år igen (om inte tidigare) och att vi då får ännu fler spännande rätter att bjuda på. I år hade vi våfflor, poffertjes, fläskpannkaka, ratatouille, böckling, caldereta (filippinsk gryta), gazpacho (spansk soppa), riskgrynskaka, kakbuffe inklusive Veras fina skrädmjölskakor, bitterballen… hoppas att ingen rätt nu blivit bortglömd. Jo, just ja! Vi hade också en libanesisk persiljesallad med hommous och baba ganouch. Som om inte allt det här räckte så stod ett par bord också ute i korridoren där man kunde köpa grönsaker, smaka på squash-låda och köpa honung.

Om du vill vara med på det här nästa år så kan du redan nu skriva in Hagbydagen i nästa års kalender. Det brukar oftast vara andra söndagen i augusti.

Det efterfrågades recept på bitterballen och såhär gör du:

I korthet (det recept jag en gång i tiden fått): Gör en stuvning på 1 1/2 msk margarin, 3 msk mjöl, 3 dl buljong, 5 dl stekt eller kokt kött. Gör små bollar av smeten, rulla sedan i ägg och sist i ströbröd. Fritera några minuter.

I praktiken (om det ska bli riktigt gott och du inte ska gråta ihjäl dig över hur svårt det är att få till bollarna utan att de går sönder och det blir kladd över hela köket):

Ta en stekgryta och stek några lökar. Antingen tar du smålökar eller så halverar du några större.

Ta en rostbiff som du klappar in med rikliga mängder grovmalen svartpeppar, grillkrydda och malen paprika. Glöm för guds skull inte ta av nätet först.

Bryn rostbiffen litet lätt i stekgrytan. Glöm det här med ”1 1/2 msk margarin” och ha istället i smör. Mycket smör. Ett par hekto per kilo rostbiff kan vara lagom. Ta inte under några förhållanden för litet, hellre alldeles för mycket. När du brynt ytan så sänker du värmen till tvåan (om du har sex steg på spisreglagen) och ser till att du har så mycket smör så att nästan halva rostbiffen är dränkt. Låt det puttra under lock tills att den är ungefär 55-60 grader. Då kan du slå av plattan och låta den bli klar på eftervärmen. Vänd den gärna ett par gånger under tillagningen.

SPARA SMÖRET/KÖTTSKYN, ANNARS HAR DU TOTALT GJORT BORT DIG.

Löken kan du fiska upp och äta tillsammans med den skiva varm rostbiff som du inte kunde låta bli att sno åt dig efter att du kokat klart hela biffen. Häll på rikligt med sky/smör. Kan med fördel serveras tillsammans med potatis och stuvad purjolök.

Vänta sedan tills rostbiffen blivit kall och finhacka den. Själv brukar jag skiva upp den i tjocka skivor och lägga bitarna i en grönsaksmixer eftersom ingen mänska i världen orkar finhacka så mycket kött. Sista delarna finhackar jag dock för hand eftersom jag vid det laget börjar få dåligt samvete för att jag är lat som använder mixerkniv, plus att jag vill få med en del litet större bitar för att det ska bli litet tuggmotstånd (annars blir det mer som köttfärs).

Kolla hur många deciliter kött det blivit.

Ta en stor stekpanna och lägg i mer smör (jodå). Häll i gul curry och paprikapulver. Mer än du tror, men det finns inga exakta anvisningar. Kryddorna ska alltså fräsas litet lätt (men bara lätt, annars förkolnar de) för att få ut så mycket smak från dem som möjligt.

Sedan lägger du i köttet och fräser vidare litet. Häll på allt smör/köttsky som du fick från stekgrytan. Du kan mycket ungefärligt räkna på att ha 3 dl vätska per 5 dl kött (om inte skyn från kokningen räcker så fyller du på med vatten), men det är egentligen verkligen inte noga alls. Allt smakar ju lika gott. Du ska också ha i persilja, ganska mycket (för en tvåkilos rostbiff tar jag en hel kruka). Man kan också ha i litet grönsaksbuljongpulver. Extra gott blir det om du dessutom har i maggi-buljong, en slags buljong som smakar litet som en blandning av soja, libbsticka, grönsaksbuljong och köttbuljong. Den kan vara litet knepig att få tag på och i många år var jag tvungen att köpa den i Holland. Sen började de ha den på hötorgshallen i Stockholm, men sedan i somras finns den att köpa på Ica Maxi i Stenhagen (orientlivshyllorna).  (Kryddan kan användas i alla köttgrytor, t.ex. i köttfärssås, och du kommer garanterat bli betraktad som en läskigt bra kock om du börjar använda den).

Red sedan av stuvningen. Enligt receptet ska det vara 1 matsked mjöl per deciliter vätska men jag brukar inte följa det utan ha så litet att det ”liksom känns lagom” och stuvningen förefaller orimligt lös med tanke på att jag ska åstadkomma bollar av den.

Nu kommer trick nummer ett: Ställ in smeten i kylen, ordentligt kallt. Låt gärna stå över natten (det går att fuska på den här punkten och istället ställa den i frysen, men absolut inte tills den frusit och blivit hård).

Dagen därpå tar du fram den och ställer bredvid ett fat med rikligt med mjöl. Med en sked lägger du klickar av stuvningen i mjölet. Sedan siktar du över rejält med mjöl på de bollar som ligger på mjöltallriken. Därefter går det hjälpligt enkelt att rulla dem till bollar som du lägger på ett fat. Det här är en ganska kladdig syssla men du får försöka göra den så snabbt som möjligt, så att smeten inte hinner bli för varm.

Sedan kommer trick nummer två: Ställ fatet med mjölade bollar i frysen. Nu ska de bli helt hårda.

När det är klart tar du fram dem och rullar i vispat ägg och sedan i ströbröd. Själv brukar jag använda panko-ströbröd (finns i asienhyllorna på Ica), det blir bäst och mest hållbart krisp av det.

Sedan kan du antingen fritera direkt, eller lägga i frysen för att ta fram vid senare tillfälle. De kan mycket väl friteras från fruset tillstånd. Du ska ha ca 190 grader på oljan och de ska bli mörkt gyllenbruna.

Traditionellt serveras de med senap, men de fungerar också helt utmärkt med ”Icas korvsås” (står i hyllorna med kylda såser, som bearnaise, aioli etc.). Eller blanda en egen sås, t.ex. av crème fraîche och sambal badjak. När jag var liten på sjuttiotalet så gjorde min mor sås av gräddfil, senap och ketchup. Det fungerade det med.

Nu över till bilder från dagen! Först bilder på människor som åt och åt och åt litet till. Sedan tre recept på Veras skrädmjölskakor.

Hagbydagen i bygdegården

Eftersom det ska regna imorgon kommer Hagbydagen hållas i bygdegården, alltså gula huset mittemot kyrkan. Välkomna imorgon klockan 12!

Hagbys mobilguidning ute nu!

Högtidligen annonseras här att Hagby nu har en egen audioguide för byn! Mer info kommer senare, och även på Hagbydagen nu på söndag. Allt du behöver är en mobil och en (gratis) app som heter izi.TRAVEL, så du kan smygstarta på en gång om du vill! 🙂

Vi söker folk som gillar att bjuda på mat!

Hagbydagen (12 augusti) ska i år vara på temat ”matkultur” och Hembygdsföreningen behöver din hjälp för att göra det till ett roligt evenemang! Tanken med dagen är att sprida just matkultur – som kan vara vad som helst. Italienskt? Vegankultur? Indisk? Från grannsocknen? Norrländsk? Historiska rätter? Du bestämmer.

För att göra det vill vi dels bjuda på mat och dels berätta om mat för besökarna. Och det är här du kommer in i bilden. Vi hoppas att massor av folk med anknytning till Hagby med kringområden kommer att laga smakportioner av något de själva vill bjuda på. Hembygdsföreningen står för råvarukostnader och arrangemanget kring dagen, och du står för lagandet, medtagandet och serverandet.

Vi behöver få höra av dig senast den 25 juli om du ska vara med. Om du tycker att det här låter det allra lilla minsta roligt, så gå till den här webbsidan (https://www.hembygd.se/hagby/hagbydagen-2018-deltagare-och-mat/),  där vi beskriver det hela mer ingående.

Du kan också höra av dig till Sanna Tielman ([email protected], tel 0708-17 47 98, eller via föreningens facebook-sida (https://www.facebook.com/hagbyhembygdsforening/)

Om du är med i någon förening som vill vara med (t.ex. hembygdsförening i grannbyar) så går det helt självklart bra, då kan ni ju passa på att göra reklam för er och locka med besökare från er egen by.

Så hör av dig! Det här blir roligt!  😊

Midsommar 2018

Årets midsommar var aldrig riktigt i fara, även om nattens vindar hade vräkt iväg de partytält som hade satts upp kvällen innan. De låg samlade och delvis sönderbrutna i bortre änden av fältet. Men med hjälp av Karl-Arne Brolins (han med pilkastningen) rulle med silvertejp så skred man till verket för att få dem på plats igen.

I vanlig ordning såldes korv, hembakt kaffebröd och lotter. Bert Lindberg vann ett stiligt förkläde och vi förväntar oss att han därmed kommer att stå för sommarens kökstjänst. Den mest populära aktiviteten var nog annars luftgevärsskyttet, där unga och gamla tävlade om att komma med på prislistan. Det mest spännande under dagen var däremot när det plötsligt dök upp regn och vindbyar och alla gäster tog skydd under tälten. En gäst fick vi ställa som tillfällig tältstolpe för att inte alltsammans skulle blåsa iväg. Men sedan satte dansen igång igen och solen sken över alla gästerna.

Midsommarfirandet förbereddes av Bygdegårdsföreningen och Hembygdsföreningen tillsammans. Här från ett kvällsmöte i juni där planerna lades upp.

Luftgevärsskyttet drog många utmanare.

Här säljs det kaffe och fika i långa banor.

Dans runt majstången är självklart obligatoriskt. Många kom och dansade, vädret till trots.

Efter dagens slut står stången efter väl förrättat värv. Dags att åka vidare till kvällens firanden. Tack alla som ställde upp för att firandet blev så bra!

Upplandsflaggan

Hagby var först med att köpa den nyligen framtagna Upplandsflaggan. Dagen till ära kom landshövdingen, Göran Enander och invigde den. Du kan fram till den 3 juli beställa flaggan från Upplands fornminnes- och hembygdsförening. Klicka på länken här för att se hur du beställer: upplandsflaggan

Landshövdingen och ordföranden för Hagby Hembygdsförening, Göran Ulväng, förevisar flaggan. Foto: Ulla NilssonFotograf: Landshövdingen och ordföranden för Hagby Hembygdsförening, Göran Ulväng, förevisar flaggan. Foto: Ulla Nilsson

Landshövdingen Göran Enander och ordföranden för Hagby Hembygdsförening, Göran Ulväng, förevisar flaggan. Foto: Ulla Nilsson

Tal hölls vid invigningen. Foto: Ulla Nilsson

Bubbel och tilltugg hör en ståndsmässig invigning till. Foto: Ulla NilssonFotograf: Bubbel och tilltugg hör en ståndsmässig invigning till. Foto: Ulla Nilsson

Bubbel och tilltugg hör en ståndsmässig invigning till. Foto: Ulla Nilsson

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter